Normál menstruációs ciklus

A nők menstruációs ciklusa négy részből áll (a napok egy 28 napos átlagos menstruációs ciklusra vonatkoznak):

  • menstruáció: a vérzés időtartama, általában néhány nap, maximum egy hét
  • follikuláris szakasz: a petefészekben egy tüsző növekszik, benne egy petesejt érik, körülbelül a ciklus 11. napjáig tart
  • ovulációs szakasz: a tüsző megreped és az érett petesejt kiszabadul, termékeny időszak, a ciklus közepe, mindössze pár napig tart, körülbelül a ciklus 12-16. napja, az ovuláció maga ebből körülbelül a 15. napon van
  • luteális szakasz: felkészülés a következő menstruációra, ennek hossza nők szerint változó, általában 13-14 nap

Egy újszülött lánygyerek körülbelül két millió petesejttel (úgynevezett primer tüszővel) születik. Pubertás korra már csak 300 000 marad és ebből a menopauza idejéig körülbelül 400-500 érik be.

Follikuláris szakasz

Az agyalapi mirigy már a menstruáció alatt egy FSH (follikulus stimuláló vagy tüszőserkentő) nevű hormont kezd termelni és a petefészekben lévő tüszők érésnek indulnak. A petefészkekben ugyanakkor az ösztrogén hormonok termelődése indul meg, amelyek szintén serkentik a peteérést. Minden periódusban több petesejt (általában 10-30) kezd beérni, de ebből általában egy tüsző jut el az ovulációig. Minden tüszőben egy petesejt érik. Ez a szakasz körülbelül a ciklus 11. napjáig tart.

Ovulációs szakasz

A petefészekben lévő tüszők ösztrogén termelése hatására az agyalapi mirigyben LH (luteinizáló vagy sárgatest hormon) képződik. Amikor az LH termelés elér egy maximumot (LH csúcs) a tüsző megreped és az érett petesejt kiszabadul. A tüszőrepedést nevezzük ovulációnak. A kiszabadult petesejt a petevezetőbe kerül és megkezdi útját a méh felé.

Amennyiben ekkor egy életképes spermiummal találkozik, amely a burkán áthatol, megtörténik a megtermékenyülés. Mivel a petesejt körülbelül 24 órán át, a spermiumok pedig 4-5 napig életképesek a termékeny időszak mindössze pár nap, körülbelül a ciklus 12-16. napja. Az ovuláció maga ebből körülbelül a 15. napon van. Az LH csúcsot mérik az ovulációs tesztek. Ahhoz, hogy az együttléteket a termékeny időszak néhány napjára lehessen időzíteni, ennek pontos meghatározása a legfontosabb feladat.

Luteális szakasz

A petét már nem tartalmazó visszamaradt tüszőt nevezzük sárgatestnek (corpus luteum), amely a ciklus utolsó szakaszában a progeszteront termeli. A progeszteron hatására a méh nyálkahártyája felkészül a megtermékenyített pete fogadására. Ha nem következik be megtermékenyülés a sárgatest elsorvad és progeszteron termelése is megszűnik. Ennek a szakasznak hossza nők szerint változó (10-16 nap), de minden nőnél állandó, általában 13-14 nap. Progeszteron hiányában a vastag méhnyálkahártya pusztulni kezd, majd leválik, és a menstruációval távozik a szervezetből.

Az ovuláció idejének meghatározása

Az alap testhőmérséklet megváltozása is igen jó jelzője lehet a peteérésnek. A ciklus első felében, amikor nincs progeszteron, az alaphőmérséklet mindig alacsonyabb. A peteérés idején az alaphőmérséklet néhány órára lecsökken, ez azonban nem mindig mérhető. A progeszteron a peteéréskor kezd el termelődni, ez megemeli az alaphőmérsékletet és ez a ciklus második felében néhány tized fokkal a korábbi átlag felett marad. Az alaphőmérséklet csak a következő ciklus érkezésével csökken le ismét. A hőmérsékleti értékek egyénenként változók. A hőmérséklet napi mérésével egy görbe rajzolható fel, amely alapján a peteérés ténye megfigyelhető és időpontja megadható.

Hormon szinten a normál menstruációs ciklus alatt

Emellett a hormonok hatnak a hüvely hámjára is és váladékozást idéznek elő. A hüvelyváladék minősége a ciklus folyamán változik. A menstruáció után a hüvelyváladék ragacsos, vagy egyáltalán nem jelentkezik. A follikuláris szakasz során körülbelül a 8-11. napon a váladék krémes állagúvá, testápolószerűvé válik. Majd az ovuláció előtti napokban, a legtermékenyebb időszakban síkos, nyújtható, nyers tojásfehérjeszerű váladék figyelhető meg. A termékeny időszak elmúltával a váladék vizesedik, mennyisége is jelentősen lecsökken, vagy teljesen eltűnik.

A termékeny időszak közeledtével a méhnyak állapota is folytonosan változik. Az ösztrogén hatására, hogy a spermiumok méhbe jutását megkönnyítse a méhnyak egyre lágyabb és nyitottabb lesz, és egyre magasabbra kerül. Majd az ovuláció elmúltával ismét zártabbá és keményebbé válik.

Rendszeres vagy közel rendszeres ciklus esetén a következő peteérés időpontja és a következő menstruáció első napja előre jelezhető.

A „Hogyan mérjem?” című cikkben elolvashatod, hogyan kell pontosan mérni tested jelzéseit!

Ha részleteiben érdekelnek a ciklusodat irányító hormonok, olvasd el a nemi hormonokról részletesen című cikkünket is!

Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!