Az életkor szerepe a fogantatásban

Női oldal

A fogantatás esélyei

A teherbeesés valószínűsége harminc éves korig viszonylag állandó, utána azonban rohamosan csökken, negyven éves korra a siker valószínűsége már csak egytizede a húszéves korinak. A statisztikák szerint, míg egy huszonöt éves nő tíz petesejtje közül nyolc genetikailag egészséges és kettő nem, 35 évesen ez az arány már 5-5-re változik, 40 éves korra már három egészségesre jut hét beteg sejt, és 45 évesen már csak minimális eséllyel lehet egészséges petesejtet találni.

Idővel a petefészkek hormonérzékenysége is csökken, a tüszők egyre érzéketlenebbé válnak az agyalapi mirigy hormonjaira, így az agyalapi mirigy egyre korábban kezd jeleket küldeni, hogy a tüszőket érésre bírja. Emelkednek az FSH szintek és a ciklusok megrövidülnek. Egy korábbi 28 napos ciklus akár 23-24 napra rövidülhet. A menstruációs ciklus zavarai egyre gyakoribbak. Online boltunkban vásárolhatsz női termékenység tesztet.

Koraszülés és vetélés

Az idő előrehaladtával a méh izomzata is öregszik és egyre nehezebben képes egy érett magzat megtartására. Ez sok esetben koraszüléshez vezet. Az életkor növekedésével a vetélés valószínűsége is nő. Míg harminc év alatt a vetélés valószínűsége 10%, addig negyven éves korra már minden harmadik terhesség végződik vetéléssel, negyvenöt év felett pedig minden második.

Az anyai életkorral a kromoszóma rendellenességek kockázata is nő, míg 20 éves korban csak minden 500 terhességből egyben, addig 45 év fölött már minden 20 terhességből egyben fordul elő magzati abnormalitás. A vetélések 50%-át ezek a számbeli vagy mintázatbeli kromoszóma eltérések okozzák.

Veleszületett rendellenességek

Előfordulhat, hogy a kromoszóma eltérések nem vezetnek vetéléshez. A leggyakoribb veleszületett rendellenesség a Down szindróma. Nemcsak a 35 év feletti, de a 16 év alatti anyák gyermekei is érintettek. Negyven év fölött már minden 110 terhességből 1, míg 45 év fölötti anyák esetében már minden 35 terhességből 1 eredményez Down szindrómás magzatot.

Egyéb kockázatok

Az idősebb korban vállalt terhességekben nagyobb gyakorisággal fordul elő a 2500 gramm alatti születési súly, de ez sok esetben a többedik gyermeknél fordul csak elő. A növekvő életkorral a cukortolerancia csökken, amit egy terhesség könnyen a felszínre hoz, egy negyvenöt éves terhes nő háromszor valószínűbben lesz terhességi cukorbeteg, mint egy húszéves.

Az idősebb kor kockázatai

A késői teherbeeséseknél a terhesség előtti hosszabb idő miatt a környezeti és foglalkozási ártalmak és a káros szenvedélyek hatásai is nagyobb valószínűséggel nehezítik meg a teherbeesést.

Jó hír

A statisztikák szerint a későn, akár negyven év felett szülő nők nagyobb eséllyel élnek 80 éven túl, mint a korán szült nők. Feltehetően a késői szülés későbbi menopauzát és késői öregedést jelent.


Dr. Tekse Istvén szülész-nőgyógyász

Kérdésed van?

Nőgyógyászati témában szakértőnk, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


Férfi oldal

A spermiumok külső jelei

Az életkor a férfiak nemzőképességére is hatással van. Körülbelül 70 éves korig termelődik, azonban a használható spermiumok aránya romlik. Negyvenöt éves korra már feleannyi az ép, élő, jól mozgó, alakilag megfelelő, termékenyítőképes spermium, mint 30 évesen. Idővel a spermiumok hüvelyváladékon történő átjutása is egyre nehezebb.

A spermiumok örökítőanyaga

Nemcsak a spermiumok külső jelei, de a benne található örökítőanyag, a DNS állomány is romlik. Ezzel a férfi nagymértékben hozzájárul a magzati kromoszóma rendellenességek számának emelkedéséhez, amely akár veleszületett kromoszóma rendellenességű például Down szindrómás magzathoz, akár korai vetéléshez is vezethet.

Külső ártalmak

Ugyanúgy, mint a nőknél a fogantatásig eltelt hosszú idő miatt a környezeti és foglalkozási ártalmak és a káros szenvedélyek hatásai is nagyobb valószínűséggel nehezítik meg az utódnemzést.
De szerencsére sok módszer létezik a spermiumok egészségesebbé tételére.


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Kérdésed van?

Férfi meddőség témában szakértőnk, Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, én is babát várok! 3 hónapig vezettem a grafikont, és nagy nagy köszönettel tartozom a tervezettbaba.hu oldalnak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megismerhessem a szervezetem működését, az ovulációm pontos időpontját. Továbbá köszönöm, hogy a szinte végtelennek tűnő kíváncsiságomat és érdeklődésemet gyors, szakszerű válaszokkal igyekeztek kielégíteni. Még egyszer köszönöm, és mindenkinek ajánlom, aki babát szeretne! "

Erika

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!