Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 

Korábbi kérdések és válaszok


Jó napot Doktor úr! Az lenne a kérdésem hogy here biopsziából van le fagyasztva himivarsejtem, ha le van fagyasztva akkor is sikeres lehet a terhesség? Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktorúr!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a sperma morfológia eredményét hogyan/mivel lehet javítani? Hogyan lehet az hogy a férjemnek rengetek spermája van, jóval több mint a fele mozog is, de mégis morfológialag 3% normál? Ez mitől lehet? Mit ajánl gyógyszer vagy egyéb vizsgálatot?
Az hogy a fehérvérsejt szám magas (visszatérő gond) ez mitől lehet? Értem hogy gyulladás van a szervezetében, de ez lehet akár egy foggyulladás is? Vagy esetleg egy olyan betegség/allergia amiről nem is tudna?
Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Azzal kapcsolatban sok kutatás történt, hogy a nőknél jelentkező fogágyi betegségek (szuvas fog, gyulladt fogíny, stb.) vetélést, koraszülést indukálnak, illetve kimutathatóan növelik azok kockázatát.
Van azzal kapcsolatos tudományos állásfoglalás, hogy a férfi oldalon jelentkező fogínygyulladás (ép és egészséges fogazat mellett) okozhat-e termékenységi problémákat? Vizsgálták már ezt a kérdést? Ha igen, akkor van szignifikáns összefüggés?
Másik kérdésem: melyek azok az antibiotikumok, amelyek negatívan befolyásolják a spermatermelődést? Akár hol próbáltam ennek utána járni, minden hol csak azt írják, hogy egyes antibiotikumok rontják a spermatermelődést. De kérdem én mely készítmények, vagy mely hatóanyagok?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm szépen.
Tisztelettel: egy olvasója

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm! Fiam 27 éves, heredaganata volt, műtét után 4 BEP kemót kapott. Sürgős volt a kemoterápia elkezdése, (tüdő- és nyirokcsomó áttét miatt) ezért nem volt lehetősége spermium bankolására. Az utolsó kemó óta eltelt 7 hónap. Sajnos az egyik nyirokcsomó nagy maradt, ki kell műteni. (Retroperitoneumban ill. v.renalis alatt residualis konglomeratum 3x2 cm-es) RLA idegkímélő műtét, ha nem sikerül, akkor egyáltalán nem lehet gyermeke? 1 hónap múlva lesz az RLA műtét, előtte csináltasson spermavizsgálatot, vagy Ön szerint felesleges? Seminomája volt. 4 kemó után egyáltalán lehet még gyermeke?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnél súlyos OAT-ot állapítottak meg. PrM: 19,0% TM:61,0% NM:0% minden látóteret átnézve 11 darab spermiumot találtak.
Hormonvizsgálata: FSH: 15,3 IU/l., LH: 8,1 IU/l
PRL: 153,0 mlU/l
TT: 11,150 nmol/l
Citogenetikai és a AZF teszt negatív.
Volt egy lombikunk (ICSI) de a beültetésig sem jutottunk el,mert nem érték el az embriók az 5 napos szintet.
Kérem segítsen,hogy merre tovább? Kellenek még vizsgálatok? HBA, ROS, DNS fragmentáció? Vagy van olyan gyógyszeres kezelés,ami ezen segíthet? A fertilitás okaként primer testicularis dysfunctio van feltüntetve.
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves doktor úr!
A páromnál elvégeztük a FertilityScore gyorstesztet ami pozitív lett, tehát elvileg megfelelő mennyiségű spermium található 1 ml spermában. Ami miatt aggódom, hogy 4 napos önmegtartóztatás után mindössze 1.5 ml volt a sperma mennyisége. Mennyi az a mennyiség ami kevésnek mondható? Forduljunk orvoshoz? Lehet, hogy emiatt nem jött még össze a baba?
Előre is köszönöm a válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnél (32 éves) ,2017 júniusában rosszindulatú végbéldaganatot diagnosztizáltak . Kapott sugárkezelést, gyógyszeres kemoterápiát ,majd novemberben megműtötték. Közel 8 hónapig sztómája volt. Ez alatt az idő alatt kapott vénás kemoterápiát is . (Decembertől április elejéig)2018 júliusában megtörtént a vissza operáció. Eleinte voltak problémák a férfiasságával,nem igazán akart felállni. Mára már sokkal jobb a helyzet viszont a sperma mennyisége és állaga megváltozott(kevesebb,mint ezelőtt). Már van egy 2 éves kisfiúnk és nagyon szeretnénk már egy második babát is. A kérdésem az lenne,hogy kemoterápia után mennyit érdemes várni? 1 év már letelt az utolsó kezelés óta . Volt amelyik orvos fél évet másik másfél 2 évet javasolt ezért bizonytalanok vagyunk. A másik pedig hogy a megváltozott sperma okozhat-e gondod a teherbeesésben?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Felesegémmel 26 évesek vagyunk, 8 hónapja próbálkozunk babával, eddig egy korai spontán vetélés következett be. A feleségemnél minden rendben, nem régiben voltam spermavizsgálaton, ahol Teratozoospermia-t állapítottak meg. További értékeim: Elfolyósodási idő: 29,0, Térfogat: 2,5, pH: 7,2, Spermium koncentráció: 70,0, Spermiumszám/ejakulátum: 175,0, Progresszív mozgású spermium: 35,0, Mozgékony spermium: 60,0, Normál szerkezetű spermium: 2,0, Vitalitás: 65%. Gyógyszert nem szedek, nem dohányzom és csak alkalmanként fogyasztok alkoholt. Valeofert és evoQ10 kapszula szedését ajánlották. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen eredmény mellett a kapszulák szedése képes-e elősegíteni a természetes megtermékenyítést?
Előre is köszönöm a segítségét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A feleségemmel gyermeket szeretnénk vállalni.
Azonban egy másfél órás teljes test MR vizsgálaton fogok részt venni.
A kérdésem az lenne hogy a vizsgálat nem károsítja e a spermáim?
Illetve a vizsgálatot követően mennyit várjunk a babatervezéssel?
Mivel elég sokáig gép alatt leszek és gyermekkoromban ingaherével műtöttek ezért minden ilyesfajta dologtól tartok..... Főleg így babatervezés előtt.
Várom válaszát és köszönöm!!!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Napokig magas láza volt a férjemnek januárban (influenza miatt). HBA, ROS és akroszóma tesztre kellene mennie. Ha 9 hét (63 nap) telt el a betegség óta, akkor már reális képet kapunk vagy még többet várjunk? Valahol 70+ napot olvastam, mire megújul az állomány.
Köszönöm szépen.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr! Az lenne a kérdésem hogy nem régiben voltam egy biopszia azoosperma miatt és krónikus here gyulladás állapították meg. Lehetséges, hogy emiatt nem jön össze a várt baba? Mit tehetek ez ellene? Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktorúr!
Egy vetélésen vagyok túl, tavaly történt. A terhesség azonnal, az első hónapban spontán sikerült. Tudom, hogy 1 vetélés bárkivel megeshet, de kicsit mégis elkezdtünk vizsgálódni. Férjem spermaanalízise és a tenyésztés is rendben van, egyedül a ROS eredménye lett magasabb, 55%. A sejtekben lévő szabadgyök mennyisége a közepes-alsó tartományban, összeségében a minta szabadgyöktartalma a közepes-felső tartományban van.
Nem volt tervben, hogy megnézetjük az interleukin értékeket, de az andrológus rábeszélt. Sajnos magas is lett az IL-8 értéke, 3500. Ezt a magas értéket mi okozhatja? Komolyan kell venni? Mi rá a kezelés?
Előre is köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
34 éves férfi vagyok, a párom 37 éves és minél előbb szeretnénk most már kisbabát. Az ő hormonvizsgálatainak eredménye minden aspektusában a normál tartományba esik, viszont nálam a vérvizsgálat alacsony tesztoszteronszintet mutatott ki (5,33 nmol/L). Nem kopaszodom, nem érzek izomgyengeséget és egyáltalán semmilyen tünetet ez miatt nem tapasztalok. A spermavizsgálat alapján az urológusom szerint nincs akadálya a gyereknemzésnek (progresszív motilitás 9%, nem progresszív 44%, immotilis 47%, mennyiség 47, 5 M/ml, minden más eredmény a referenciaértékek kellős közepén vannak). A doktor úr táplálékkiegészítőt javasolt az eredményesség javítása érdekében (Profertil vagy Fer 14) és a Nebido nevű tesztoszteronnövelő injekciókúrát írt fel. Ami számomra érthetetlen, hogy a Nebido esetében a spermatermelés gyengülését, sőt megszűnését is emlegetik a készítmény tájékoztatójában és ez a gyermekvállalási célzattal szerintem igencsak szembe megy. Arra gondoltam, hogy először a vitaminkúrát próbálom ki és utána, esetleg a fogantatás (remélem) utánra halasztanám az injekciós kezelést. Vagy ez segít a cél elérésében? Nem tudom, mi lenne a következő értelmes lépés... Egyéb véreredmények: FSH 1,8 mU/mL, LH 1,2 mU/mL, Prolaktin 284,2 mU/L, SHBG 23 nmol/l, szabad androgén index 23,2%. Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A férjem 21 éve, gyermekkora óta cukorbeteg, melyhez sajnos nemrégiben veseelégtelenség is társult, hemodialízis kezelést kap. Sajnos már rég óta csak szárazorgazmusa van, semmilyen ejakulátum nem távozik. Hogy ez retrográd ejakuláció-e, sajnos nem tudtunk rájönni. Most már szeretnénk családot alapítani. Ezek alapján Ön szerint milyen lehetőségeink vannak arra, hogy legyen gyermekünk? Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy elsődlegesen szükségünk lesz felkeresni egy andrológus szakorvost, így arra is kíváncsi lennék, hogy milyen leleteket lenne érdemes magunkkal vinni, illetve hogy érdemes-e például kész hormon vizsgálati eredményekkel érkezni.
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
29 éves vagyok.Aktívan sportoltam 15 évet.A párom 45 éves.Volt egy kezdődő méhnyakrákja 18évvel ezelött.Neki van 2 gyermeke az előző kapcsolatából!Szeretnénk közös gyermeket.Egy éve próbálkozunk,eddig sikertelenül.Végig azt mondta hogy ő miatta nem sikerül,mármint a kora miatt.Volt nőgyógyásznál egy éve (aki műtötte) és azt mondta hogy minden rendben van odabent, csatornák tiszták stb, csak a kora ad kevés százalék esélyt. Ezen a héten én is elmentem egy spermiogramm vizsgálatra. Az értékeim a biológus szerint jók, Mozgó sperma szám 67%. viszont a progresszíven mozgók csak 30% .Ezt vélte problémának. Kérdésem hogy most szedek, Cink,Larginin,q10, ginseng,cink, makagyökér, d vitamin,e vitamin, c vitamin, magnézium és kálciumot. Megpróbálom a gyorséttermi ételeket háttérbe szorítani és a dohányzást csökkenteni. Mennyi idő lehet amíg a spermaszám megugrik. Mint Laikus úgy gondolom hogy a párom alacsony esélye miatt (legyen 10-15%) nekem a maximumot kéne hogy nyújtsam.Igazából én vagyok lelkibeteg már és nem a menyasszonyom.Kérem amennyire csak tud, árulja el nekem hogy mit tehetek ami javít a saját termékenységemen. Köszönöm előre is szíves válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
A férjemnek HBA és akroszóma vizsgálatra kellene mennie. A napokban volt influenzás, elég magas láza volt 2-3 napig. Egy hónap múlva ha elmegy a vizsgálatra, a láz nem befolyásolja majd ezek eredményét? Vagy meddig várjunk a vizsgálattal?
Köszönettel,
Sesam

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Úr!
Előző lombikos bejegyzésemre adott válaszára reagálva. Az első andrológus, aki diagnosztizálta a varicocellét nem tartotta fontosnak a műtétet. A második andrológus akitől az injekciókat is kapta már ajánlotta a műtétet, mivel azonban ő sem tartotta sürgősnek, a lombik miatt nyárra halasztottuk. Hormon eredmények: FSH 4,8 IU/L, LH 5,5 IU/L, Prolactin 110mIU/L, Ösztradiol 117pmol/L, tesztoszteron 17nmol/L. Az SHBG sajnos most nem találom de arra is azt mondták hogy rendben. Ma az orvosom DNS töredezettség és ROS tesztet javasolt. A férjem andrológusához (aki javasolja a műtétet) sajnos csak későbbre kaptunk időpontot. Amennyiben ez a vizsgálat magas töredezettséget mutat valóban nincs több esélyünk ICSIvel sem? A műtét nem javíthat az esetleges rossz eredményen? Azt olvastam, hogy a herékből biopsziával nyert spermiumok kevésbé töredezettek, erről mi a véleménye? Valamint, ha valóban a töredezettség okozza azt hogy jelét sem mutatja egyik sejt sem az osztódásnak akkor ez nem kellett volna gondot okozzon már nyáron is, főleg, hogy azóta szedi a profertilt meg kapta az injekciókat is? Elnézést a hosszú szövegért csak tele vagyok kérdésekkel és nem akarom elhinni, hogy kész vége, esélyünk sincs a továbbiakban. Köszönöm a segítségét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr Úr!
Tavaly nyár óta lombikozunk férjem gyenge sperma eredményei miatt. Az én oldalamról mindent rendben találtak. Nyáron 6 petesejtet tudtak leszívni amiből sajnos csak 2-tudtak megszúrni, ami nagykönyv szerint osztódott is csak sajnos nem tapadtak meg. Most januárbab is 6 petesejt lett, ezek most jó minőségüek voltak, meg is tudták szùrni mindet, de sajnos egyik sem mutatta a megtermékenyülés jelét.Férjemnek 3 gr. Varicocele-t állapítottak meg. Hormon, genetika jó. Régebbi (kb 3-4 havonta volt egy vizsgálat) eredményeit tekintve 1 mill. /ml vagy az alatti spermeszám, 5-10 % progresszív, kb. 50-50% mozgó és mozdulatlan. A morfológiára mindíg azt mondák, h jó, papírokon csak annyi van, hogy kevés sejt törmelék. A nyári alkalom óta szedi a profertilt és 6 hétig kapott heti 2x Gonal f- et és het 1x Ovitrellet. Januári lombikunkra a sperma eredmény úgy tünt hogy javult. 2mill/ ml lett 80% mozgó és kezdetben azt mondták h a morfológia is jó lett. Aztán látták az ICSI-nél, hogy a morfológia mégsem jó, 1%. Biológus szerint esetleg ez lehet az oka, hogy a 6-ból egy sem indult be. De hát gondolom csak abból az 1% jóból válogattak, szóval nem értem. Arra a kérdésünkre, hogy merre, milyen vizsgálatra menjünk, hogy ne tegyem ki magamat 3 hónap mulva fölöslegesen egy újabb stimulációnak senki nem adott választ. Ön szerint merre induljunk el milyen vizsgálatokat végeztessünk el? Köszönöm a segítségét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A páromnak a normál szerkezetű spermiuma 50%. Ez jó eredménynek számít? A WHO 4-48% közé teszi, ezért kérdezném.
Köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Teratozoospermia esetén (3% morfológia, a többi érték teljesen rendben) és jó DNS töredezettség mellett gondolkozunk egyéb vizsgálatokon. Főleg az akroszóma reakció és a MAR teszt a kérdéses számunkra, a HBA-t megcsináltatjuk mindenképp. Van bármi, ami indokolhatja e kettő elvégzését? Mit gondol a Doktor Úr, gyakori problémák ezek, érdemes elvégeztetni? 13 hónapja próbálkozunk a babával, de felesleges hormonkezelést sem szeretnék, ha végül a férjem oldalán van a probléma. Nagyon köszönöm válaszát!!

A választ itt olvashatod.
 

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Elmúltam 40 éves, sajnos volt egy spontán vetélésem... De most kisbabát várok. A Tervezettbaba.hu segítségével 5 hónap után teherbe estem. Itt szeretném még egyszer megköszönni Nektek, akik ezen az oldalon dolgoztok."

Ági
Budapest

Lájkolj minket!