Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 

Korábbi kérdések és válaszok


Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne,hogy van amikor éjjel arra ébredek fel, hogy magömlésem van. Mitől lehet? Betegség állhat-e a háttérben?
Havonta 1-2 alkalommal élek szexuális életet.
Előre is köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Mennyi idő múlva van eredménye a folandrolnak?
Tisztelettel:
Anita

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal 7 hónapja próbálkozunk kisbabával, sajnos még nem fogant meg. Én 34, a férjem 30 éves. A férjem hetente jár szaunázni, kb. 15-20 percet eltölt ilyenkor a finn szaunában. Az a kérdésem, hogy ez milyen hatással lehet a spermákra? Lehetséges, hogy ez akadályozza a teherbe esést?
Tisztelettel: Emese

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot doktor úr!
A Folandrol segíti alacsony sperma működését?

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr!
Milyen esélyünk van a spontán teherbeesésre, ha a férjem eredményében a normális morfológia éppen 4% (fejeltérés 94%, középrész-eltérés 2%, farok-eltérés 0%)? A többi értéke mind a normál tartományba esik. 1,5 évvel ezelőtt még 35% volt a normál motilitás.
Milyen kivizsgálásra lehet szükség? Hogyan javítható az eredmény?
Köszönettel,
Márti

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Sok sikertelen lombik + egy sikertelen petesejt donoros lombik után, azt mondta az orvosunk, hogy ajánlja, hogy a férjem csináltasson egy DNS fragmentációt is, mivel 0%-os volt a morfológiája. Egy másik sperma analízisnél 2(nyaki deformitások) voltak odaírva. Oligo-Astheno-Teratozoospermája van.
A Doktor Úr szerint lehet ebből következtetni, hogy DNS problémák vannak a spermában? És ha igen, érdemes-e még próbálkoznunk ezután is petesejt donorral és a saját spermával?
Nagyon köszönöm válaszát.
Tisztelettel,
ildikó

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
30 éves férfi vagyok és segítségét szeretném kérni a spermatogram (SQA II-CP) vizsgálatom eredményének értelmezésében, hogy mennyire rossz és lehet e ezen javítani (például táplálék kiegészítő Fer14 vagy Valeofert tablettákkal)
Volume: 7.0 ml
Apparance: NORM
Liqefaction: NORM
Voscosity: NORM
PH: 1.0
WBC:NORM
Who Parameters:
TSC - Concent.: 18M/ml
PM - Prog. Motil.: 23%
NM - Norm. Morph.: 18%
MSC: 4.1M/ml
FSC: 1.7M/ml
SMI 57
Total in sample:
all sperm: 126.0M
Motile Sperm 28.70M
Func. Sperm: 11.90M
Segítségét előre is köszönöm.
Gergely

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr !
Körülbelül 6 éve kezdődtek a problémáim, amikor is kortikoszteroid gyulladáscsökkentő kezelést kaptam. Ezután a merevedésem és a libidóm szinte mintha elvágták volna fáradtságot és izomgyengeséget tapasztalok, ezek mellett még idegrendszeri panaszokat is tapasztalok mint állandó szorongás, depresszió, nagyon ritkán pánikroham .
Többször voltam endokrinológián ahol először 14,6 nmol/l tesztoszteront, shbg 21, fsh 0,9, Lh 4,6, kortizol 470, prolaktin 490. Ezek után mértek egy alacsony tesztoszteron értéket 8,5 Nmol/l és legutóbbi eredményem pedig tesztoszteron 11,22 Nmol/l , shbg 21 , Fsh 0.9, Lh 1,4 , prolaktin 470, kortizol 122 lett . MRI vizsgálatom negatív, herék rendben vannak a vizsgálatok szerint. Szeretném kérdezni hogy nagy kárt csinálhatott-e a szteroid gyógyszer ? Illetve hogy merevedési zavaraim Pszichés vagy hormonális eredetűek lehetnek?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy tb által csinálnak e lombik beültetést? Hogy működik egy ilyen beavatkozás? Mennyibe kerül tb által? Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párom 28.5 éves, külföldi állampolgár, jelenleg még nincs Magyarországon, talán a nyáron jöhet ide. Augusztusban terhes lettem párnázással. Ritkán találkozunk, először próbáltuk ezt a módszert és sikerült teherbe esnem.
Viszont nov.4-én missed ab műtétem volt, a 11.héten nem volt már szívhangja a picinek és elmaradt a növésben a 7. hétnél. Augusztus óta csak februárban találkoztunk és merevedési problémái alakultak ki, ami korábban nem volt. Az ottani orvos azt mondta, hogy mivel 105 kilóra hízott (170cm magas), a túlsúly okozza, más problémát nem talált, most diétázik.
Szeretnénk kivizsgáltatni, hogy esetleg ő is közrejátszott-e a vetélésben? Meg tudná mondani, hogy milyen vizsgálatokra lenne ehhez szükség? Vérvételre el tud kint menni, ha esetleg szükséges ez is. Csak nem tudjuk, hogy mit kellene megnézetni.
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Beatrix

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Szabó Ferenc!
Egyik napról a másikra egy kemény dudor jelent meg a péniszem közép, oldalsó részén erektált állapotban. Körülbelül gombostűfej nagyságú (2-3 mm az átmérője és 1-2 mm magas), nem mozdítható, a bőr alatt van és a dudorhoz egy kemény érszerű 1-2 mm széles valami is csatlakozik 1 cm hosszan, de mindkét dolog teljesen színtelen és a bőr alatt van. Normál állapotban csak egy nagyon apró 1-2 mm-es keményebb pontot lehet tapintani. A jelenség már 6 hete megvan, a kemény ér szerű valami később jelent meg 1,5 héttel és normál állapotban nem tapintható. Mi lehet ez?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
41 éves nő vagyok és van 3 gyermekem. A jelenlegi párommal másfél éve vagyok együtt és terhes vagyok. 2015.05.28-i Andrológiai szakvélemény alapján a Spermatogram értéke: OATS max. (0,8 mill mot 1% morf 2%). Vélemény: infertilitás. Az eredmény alapján ICSI kezelés javasolt. Hozzá kell tennem, szexuálisan igen aktívak vagyunk. Ami helyzetet bonyolítja még, hogy terhesség előtt Ureaplasma és Human papillomavírust állapítottak meg nálam. Ebből eredően Ciproflxacin 2x500mg, Doxcyciclin 2x100 mg, Isoprinosine 500 mg szedtem.
A kérdésem, hogy születhet-e egészséges gyermekünk? Lehetséges valójában ilyen lelet mellett a terhesség? Bevallom nagyon a sok a kérdőjel és félelem.
Köszönöm a válaszát .

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni férjem leletének értékelésében!
Önmegtartóztatási idő: 5 nap
Szín: normál
Viszkozitás: normál
Elfolyósodási idő: 25 perc
Térfogat: 2,3
Ph: 8
Koncentráció: 54
Összspermiumszám: 124,2
Mozgó spermium: 61
Progresszív motilitás: 55
Nem progresszív motilitás: 6
Nem mozgó: 39
Normál morfológia: 6
Vitalitás : 86
Kerek sejtek: 0,4
Peroxidáz pozitív: 0,4
Agglutináció: nincs
Köszönöm szépen válaszát előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Párom volt urológusnál és azt mondták, hogy valószínű herevisszér tágulata van! Kérdésem az lenne, hogy ha megműtenék rá mennyi esélyünk lenne a babára? Lenne esélyünk utána rá, hogy spontán legyen egy gyerekünk?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!!
36 éves férfi vagyok, a feleségemen a Nőgyógyász Herpesz vírust állapított meg a nemi szerven. Én nem tapasztaltam magamon egyenlőre semmit sem. Több éves élünk házasságban, és mind
ketten megbízunk egymásban. Fogalmam nincs, hogy hogyan jöhetett ez a fajta betegség? Nekem Ajakherpeszem van, ami 3 havonta általában elő is szokott jönni. Azt is mondta a nőgyógyász,
hogy akár több évig is lappanghat? Kérdéseim, azok lennének, hogy hogyan alakulhat ki ez a betegség? Valóban lappanghat több évig is? Illetve szeretném én is megnézetni magam. Urológust vagy Bőrgyógyászt keressek fel? Milyen vizsgálatra számíthatok? Meddig nem lehet nemi életet élni? Gyermekvállalás előtt vagyunk, úgy hogy elég rosszkor jött sajnos. Annak nem tudom, hogy van- e jelentősége, de 15 évvel ezelőtt, a nemi szervemen szemölcsök jöttök ki, ami Condilomavolt. Urológus Megoperált, azóta tünetmentes vagyok. HÍV, TPHA, RPR negatív volt.
Köszönöm válaszát előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
20 éves fiú vagyok. Nekem lenne egy olyan problémám hogy nem rég voltam laboron és magas lett az ösztradiol értékem.
LH: 4,6 IU
Ösztradiol 192pmol + a határértéknél sokkal magasabb.
Tesztoszteron: 16
3-4 héttel a labor előtt is már emelkedett volt az ösztradiol értékem,csak még nem ment ki a határértékből.
Endokrinológiai kezelés alatt állok,a doktornő koponya CT-re küldött,ez lehet agyi probléma is?
Szedek merckformint is inzulinrezisztenciára. Nem vagyok túlsúlyos, 187cm vagyok 75kg.
Sajnos régebben szedtem Stanazololt, mivel kondizok,de csak kipróbáltam nem csináltam meg a kúrát. Ez lehet annak a tünete?
Hogyan lehetne rendbe rakni a hormontermelésem? Szükség van koponya CT-re?
Köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Kérem véleményezze az alábbi leletet.
Carentina 4 nap
Szín: szürkés fehér
Szag: jellegzetes
Térfogat: 5 -ml
Ph 7'6
Viszkozitás : <5
Vitalitás : 50 %
Spermiumszám : 0'1. 10"6/ ml
Kerekeset : 0
Fvs: 5 10" 6 / ml
Agglutináció: 0
Progresszív mot. PR : 50
Nem progresszív mot. NP :0
Összmotilitás (PR+NP) : 50
Immotilis : 50
MORFOLOGIA
Normális 0 %
Fejeltérés 40 %
Nyak, középrész eltérés 50 %
Farok eltérés 10 %
Köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
1.5 éve tervezünk babát párommal, voltam andrológusnál, alábbiak a leleteim: külső genitaliak kornak nemnek megfelelőek, ultrahangon 3 cm3 bal és 12 cm3 jobb here méret, bal oldalon 2.5 mm vénák hirsch grade 1. P1.
Sperma analizisem: 11.75 m/ ml, 2.9 ml ejakulatumban, PM: 21%, TM: 62, normális morfologia 2% fvs: 0.
Hormonok: Lh 3.8 mUi/ml, Fsh 5.00 mUi/ml, prolactin 20.6 ng/ ml, estradiol <20 pg/ml, testosteron 405, 35 ng/ ml. A prolaktin kicsit emelkedett, a többi úgy látom kb. közepes.
Az orvos szerint fejlődési rendellenesség okozta a baloldali kis hereméretet, de úgy olvastam a másik is átlagon aluli vagy épp a határértéken van.
Különösebb betegségem nem volt, régebben dohányoztam, 30 éves vagyok, bmi testtömeg indexem 30, keveset mozgom, sok kávét iszom, alkoholt mérsékelten, párommal rendszeres szexuális életet élünk, a kis here méretemre eddig nem figyeltem fel.
A doki életmódváltást, fogyást, antioxidánst, myo- inositol, karnitin, arginin tartalmú gyógyszereket javasolt, 3-4 hónap múlva kontroll.
Kérdésem : milyen ezeknek a vitaminoknak a "hatásfoka", érdemes az én esetemben ezzel próbálkozni vagy menjünk lombikra. A here méret az oka az egésznek?
Andrológusom szerint a jobb helyettesítheti a bal oldalt. Genetikai eltérések mennyire valószínűek, kell e valami kromoszóma eltéréstől tartani, vizsgálni ezt. A különösen rossz morfológia nem valószínűsítheti ezt?
Bocsánat a sok kérdésért, tudom nem egy online oldal feladata ez, de mégis kíváncsi lennék a véleményére.
Köszönöm válaszát előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Megtenné, hogy véleményezi férjem eredményeit:
Térfogat: 4,9 ml
ph: 8
koncentracio: 8,4 M/ml
összspermium szám: 41,6 M/minta
mozgó spermium: 59%
progresszív motilitas: 50%
nem progresszív motilitas: 9%
nem mozgo: 41%
normál morfologia: 7%
vitalitas: 84%
kerek sejtek száma: 2,5 M/ml
peroxidáz pozitív fvs. 1,8 M/ml
Agglutináció: nincs
Köszönöm válaszát előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem 2014-ben műtötték bal oldali here varicocele miatt.
2015-ben megszületett kislányunk.
Most ismét babát szeretnénk,s eddigi sikertelen próbálkozásaink miatt férjem elment sperma vizsgálatra. Az orvossal csak áprilisban tudunk beszélni,azonban addig nagyon sok idő telik el,s szeretnénk tudni hogy milyenek az esélyeink.
A spermiogram eredménye a következő lett:
Mennyiség: 2ml
Ph:7,5
Folyósodás: min.
Szín:opálos
Viscositas: norm.
Küllem:nyák cseppek.
Szám/ml:42M. Szám/ejac:84M
Mozgás:
Mozgó: 52%. Álló: 48%
Élénk:30%
Kp.élénk:12%
Alig haladó: 10%
Számtalan kerek sejt.
Dg.: Stp.Varicocelectomiam l.s.
Asthenozoospermiazoospermia
Gyulladás kizárása miatt jövő héten megy még tenyésztésre.
Kérem a fenti sperma képet megnézni,s leírni hogy milyennek tekinthető az eredmény!?Valamint érdeklődnék,h mekkora a valószínűsége,h így is teherbe eshetek?Vagy mindenképp szükség van vmilyen kezelésre?(nyilván tudom,h a tenyésztésen is sok múlik még)Mik a lehetőségei(n)k?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:V

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
2 éve próbálkozunk a babaprojekten a férjemmel! Nekem is és neki is van egy gyermeke, de sajnos a közös nem jön össze! Nálam a nőgyógyász inzulinrezisztenciát diagnosztizált 1 éve! Erre mercformin xrt szedek! Peteérésem van! Férjem volt sperma vizsgálaton! Az orvosa annyit mondott, hogy rendben van nagyjából csak vitamin szedése áll a javaslatok között.
A véleményben viszont az áll hogy Teratozoospermia, illetve hogy asszisztált reprodukció ICSI típusra alkalmas. Az én orvosom ezt olvasva azt mondta, hogy kizárt a spontán teherbe esés! Ezt követően az urológussal beszéltünk, aki azt mondta, hogy lombikba teljesen alkalmas a sperma, de az eredményekből a spontán megtermékenyítésre is! Ezért most nem tudom, hogy állunk ezért kérném a véleményét!
A sperma analízis eredményei: mennyiség: 4 ml,. Szín,szag,küllem:normál, ph:8, Elfolyósodás: 15 perc, Viszkozitás: norm. , Sperma koncentráció: 81 millió/ml, Sperma szám: 324 millió/ejak, progresszívMotilitás: 40, Teljes motilitás: 70, nem progresszív: 30 Immotilis: 30, Normál morfológia: 2 Vitalitás: 70, Agglutináció: 0, Fehérjevérsejt: 0,7m/ml. Mar-teszt: IgA:20/20/60% IgG: 15/25/ 60% ! Ezek az adatok vannak a leleten!
Doktor Úr szerint ezek az eredmények valóban kizárják a spontán teherbeesést? Mi ennek a megoldása? Előre is köszönöm a választ!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A helyzetem a következő: körülbelül 1 éve érzem, hogy fáradt vagyok már kora délután, ha kivagyok pihenve akkor is. Szexuális vágyam is csökkent. Energiám is eléggé nulla. Mint laikus valamennyire tisztában vagyok vele, hogy itt bizony alacsony lehet a tesztoszteron szintem.
38 éves mérnök apuka vagyok, 7éve heti 3-szor lejárok súlyzós edzésre is. Mégis kevés a tesztoszteronom. Sokat olvastam az ehhez kapcsolódó témákról. (anabolikus szteroidok, tesztoszteron pótlás stb.)
Rávettem magam és elmentem egy laborba. TSH:1,239 mIU/L, Ösztradiol:96,9 pmol/L, Tesztoszteron:10,1 nmol/L.
Ahogy az Ön oldalán és sok egyéb helyen is olvastam, hiába vagyok határértéken belül, ez a tesztoszteron szint alacsony. Persze nem egetverően, de nekem nagyon kihat az életemre. 32 éves feleségem és egy 2,5 éves kisfiam van akiknek szükségük van rám. Szükségem van a libidóra és az energiára. Tudom, hogy ez az érték még nem kívánja a tesztoszteron pótlást (injekcióra gondolok, bár Amerikában már simán megy az injekció mint "vitamin"). Bár nagyon sok betegség az alacsony tesztoszteron miatt is lehet. Én hiszek abban, hogy kell a férfiegészséghez a pótlás, ha alacsony az érték.
Én a 20 nmol/L feletti értéket tartom teljesen egészségesnek.(Bár laikusként mondom ezt). A kérdésem annyi lenne, hogy Ön szerint sem indokolt a tesztoszteron injekció (krémet és a tablettát alapból kizárnám), esetleg elég lehet egy HCG kúra vagy/és antiösztrogén (zitazónium stb.) esetleg aromatázgátló (proviron stb.)?
Köszönöm segítségét.
Üdvözlettel:
János

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm Doktor Úr!
A párom nemrég esett át herebiopszian, aminek eredménye negativ lett. Hormon szintje jó, genetikai gond kizárva. Eddig a leadott mintakban mindig volt csekély számú sperma, most a biopsziaban semmi
A biopszia előtt 4 héttel Augmentin nevü antibiotikumot szedett. Ez lehetett hatással az eredményre?
Érdemes esetleg szednie valami sperma növelő készítményt?
Válaszát előre is köszönöm

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr!
Szilvia vagyok 38-éves, elváltam, van 3 nagy fiam. Az új párommal lassan 2 éve babát szeretnénk, de sajnos nem sikerül. Már kivizsgáltattam magam, hormon vizsgálatom volt és peteérés ultrahang.Az orvosom szerint nagyon jók az eredményeim, elmondta, hogy mikor kell a párommal egyött lennünk ahhoz, hogy teherbe esek, de igy sem sikerült. A párom fél elmenni kivizsgálásra, mert az elözö kapcsolatából állitólagosan van egy kisfiú. Én arra gondolok,hogy azért fé,l mert kiderülne, hogy nem ö az apa, neki sajnos nem lehet gyermeke. Doktor Úr az befolyásolhatja, ha ő 15 éves korától 30 éves koráig drogozott minden naposan és ivott? Már vénásan is szurta magát? És 15-évig vazelin volt 50ml a himveszöjébe ez nem befolyásolhatja? Válaszát köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm!
Párommal egy éve kezdtük el a lombik programot Tapolcán. A probléma a páromnál van. Az eddigi vizsgálatok és leadott sperma minta ( amiben mindig volt néhány hímivarsejt) alapján herebiopsziat javasoltak. A hormon szintje rendben van, a genetikai vizsgálata is megtörtént, kóros elváltozás nem volt. A héten túlestünk a biopszia mütéten, melynek eredménye negativ. Nem találtak hímivarsejtet a mintában.
Arról szeretnék érdeklődni, hogy ez hogyan lehetséges?!? Eddig volt neki, csak kevés, ezért kellett a műtét? Ha ott nincs, akkor az eddig találtak honnan kerültek elő?
Érdekelne még az is, hogy ezek után milyen lehetőségek vannak még a közös gyermek vállaláshoz.
Válaszát előre is köszönöm.
Brigitta

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjemnél azoospermiát állapítottak meg, melynek oka valószínűleg kemoterápiás kezelés. 2014. szeptemberében diagnosztizáltak nála non-hodgkin limfómát, műtét után hónaljból vették ki a daganatot, 5 ciklus kemoterápiát kapott ABVD kezelést, az utolsót 2015. májusában kapta. Igaz még nem telt el 2 év, de már kettő spermavizsgálat eredménye is ez, sajnos a herék is összementek. Ön szerint ez javulhat még, vagy valamilyen módon vagy vitaminokkal segíthetjük a folyamatot? Biopsziát érdemes ilyen esetben végezni? Válaszát köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Mit jelent és mi a következménye férfinél a 189,0 pmol/l ösztradiol értéknek?
Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Szabó Ferenc!
Van egy 17 hónapos kisfiúnk, kistestvért szeretnénk,az elmúlt egy évben 2 vetélésem volt. Emiatt elkezdtük mindkettőnk kivizsgálását. Férjem 25 éves, sportol, nem dohányzik. Spermavizsgálatának eredménye: Spermiuszám:186 millió/ml, teljes motilitás: 0 Normál morfológia:6 Fehérvérsejt:0,2. Elmúlt hónapban 2 alkalommal volt megfázva, gyógyszert nem szedett! Lehetséges, hogy emiatt nem mozognak a spermái?I Mi okozhat 0 motilitást?A számuk nagyon magas, mi okozhatja, hogy nem mozognak? Mit javasol? Vizsgálat során semmilyen szervi eltérést nem talált a vizsgáló orvos.
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot Kívánok! Tisztelt Doktor Úr!
36 éves férfi vagyok, két kérdést szeretnék feltenni Önnek! A sildenafil meddig szedhető, szedhető e hosszútávon, havonta 4x50 mg használok kb. Tehát szedhető akár több éven is keresztül? Nem mindig van rá szükségem, csak időközönként. Nagy valószínűséggel, pszichés, stressz okozza a néha fenálló merevedési zavart. Urológus megvizsgált, szervi eltérést nem talált. Magas vérnyomásom van, arra olyan gyógyszert szedek, aminek nincs káros mellékhatása( Tolura 80). Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy a gyermekvállalásra van e káros hatással a Sildenafil szedése, ugyanis gyermekvállalás előtt vagyok, ronthatja e a spermaszámot? Köszönöm válaszát előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot kívánok!
A páromnál azoospermiát diagnosztizáltak. 0 millió spermiumkoncentráció,0 millió spermiumszám fvs 0/ml natív vizsgálat 400* nagyításnál 2-4 kereksejt, sejttörmelék,sp a centrifugatumban sincs. Fsh 33.55 , LH 14.83, T 10.09 Ezek alapján szeretnék érdeklődni, hogy számíthatunk-e valaha is közös gyermekre, illetve tanácsolna-e valami vitamint, műtétet. vagy bármi egyebet? Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnek a bal heréjeben tíz éve diagnosztizáltak visszértagulatot, a hét elején pedig a jobb heréjében is találtak egy kezdetlegeset.
A sperma analízis eredményei: 7ml, ph 7,6 , viszkozitas nyúlós.
Koncentracio 10mill/ml, spermiumszam 70 mill/ejac. Progressziv motilitas 20% ,teljes motilitas 50%, Normál morfolgia 9%, vitalitas 60% .
1,5 éve probalkozunk, egy méhen kívüli terhességem volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy Ön javasolja e a műtétet vagy esetleg valamilyen gyógyszert, kezelést?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Több mint három éve próbálkozunk hogy babánk legyen, de sajnos eddig nem sikrült. Abban szeretném a segítséget kérni, hogy a férjem spermavizsgálatát kielemezni sziveskedjen.
Normál viszkozitású ondó.
Volumen 2.5 ml
TSC 64M/ ml
Motilitás 42% progresszíven mozgó spermium
Morfológia 67% normál szerkezetű sprrmium
Diagnózis normozoospermia
Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel az értékkel milyen sikerrel indulunk inszemináción?
Várom válaszát !
Tisztelettel
Zsuzsa

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr!
A párom a napokban kapta meg a spermaeredményét és a nőgyógyászom az mondta rá, hogy teratozoospermia. Ezek az eredmények: koncentráció M/ml: 34, összesper. (M/minta) 98,6, mozgó spermium (PR+NP)%: 44, progresszív motilitás (PR)%: 30, nem progresszív motilitás (NP)%: 14, nem mozgó %: 56, normál morfológia %: 4, vitalitás %: 80, kerek sejtek száma M/ml: 1,8, Peroxidáz pozitív fvs. M/ml: 0,0, agglutináció: nincs.
Ez valóban teratozoospermiat? Ha igen, szükséges még valamilyen vizsgálat, hogy kiderüljön mi a gond vagy nem javítható semmivel ez az érték? Inszeminációra készülünk és azt mondta a nőgyógyászom, hogy jó az inszemhez, de gyanítom sokkal kevesebb az esélyünk ilyen eredménnyel. A morfológiai érték mivel javítaható? Mennyi esély van természetes úton?
Válaszát előre is köszönöm
Adri

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Spermaanalízisemben - laikusként - három aggasztó értéket fedeztem fel:
- fehérvérsejt: 1 millió/ml
- agglutináció: 2 /100-120 összecsapódott sejt/
- peroxidase: pozitív.
Kérem válaszát, hogy ez a három érték mit jelent!
Köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm Doktor Úr! Mellékhere gyulladás miatt írtam korábban, az érdekelne még, hogy kb. fél évig volt kezeletlen, egy orvos hogy tudja eldönteni, hogy eltályogosodott-e a herém? Köszönöm a választ!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
29 éves vagyok, párommal már évek óta próbálkozunk, sajnos sikertelenül.
Augusztusi eredményeim: tesztoszteron : 6.5nmol/l , humán nemihormon kötő globin: 7.6 , szabad androgén index:84.868. FSH:0.1 , LH:0.1 , prolaktin: 514.
Szeptemberi eredményeim : LH :0.45 , FSH : 0.29 , prolaktin : 384 , kortizol:125nmol/L , hgh 7.67ng/ml , ACTH 5.66pmol/L. Az eredmények miatt agyalapi adenomára gyanakodtunk, ezért elvégeztettünk egy sella MRI-t, ami negatív lett. Párhuzamosan felkerestünk egy meddőségi klinikát, ahol az eredményeim a következőek lettek: Ejakulátum: 2.0ml , szaga jell. , ph 7-8, elfolyosodása 10perc, spermaszám: 2.5M/ml , motilitás elvétve. Itt megint néztek hormonokat. Eredmények : fsh: 0.1 , LH:<0.4 , tesztoszteron : 0.5. Majd 7 hét múlva kontrolra mentünk. Ebben az időben hcg - clostilbegy - zitazonium kúrám volt. Mely a következőkbol állt : hcg minden 2. napon 2500NE 15 napig ezzel párhuzamosan clostibegy 2x1 és zitazonium 2x1 30 napig, majd még 2 hétig zitazonium. A kontrollon az ejakulátum vizsgálata a következő lett: mennyisége: 2.0ml, szaga jell. , ph 7-8 , centrifugálás után 1-2 mozgó 1-1 álló spermium. IVF -et javasoltak.
A kérdésem az lenne, hogy lehetőség van-e valamilyen gyógyszeres kezelésére, ami segíthet? Az urologusom nebidot,az androlokusom andrógélt javasolt. A genetikai vizsgálatra még várunk. Senki nem mond semmit, teljesen kétségbe vagyunk esve.
Nagyon köszönöm előre is a válaszát!
Tisztelettel
zoli1234

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm Doktor Úr! Nemrég voltam urológián és mellékhere gyulladásom van varicocele műtét utáni szövődményként, és az engem vizsgáló doktor kérdezte tőlem, hogy nincs-e merevedési zavarom. A gyulladás alatt elő szokott fordulni ilyen? Elfelejtettem tőle megkérdezni. Köszönöm a választ előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Szabó Ferenc!
38 éves vagyok. OAT-syndromát állapítottak meg nálam. A lelet szerint : kifejezetten csökkentett nemzőképesség, kifejezetten csökkentett fertilitású ejakulátum. A sperma analízis eredménye:spermiumszám 0,2 millió/ml,teljes motilitás 8, progresszív mozgás 0, normál morfológia 0, vitalitás 0. A segítségét szeretném kérni abban, hogy Ön szerint van e arra esély, hogy lehessen gyermekem és ha igen, akkor milyen lehetőségeket érdemes megpróbálni. Előre is köszönöm válaszát. Peter

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon súlyos oligo-astheno-teratozoo szindrómát állapítottak meg nálam: koncentráció 0,45 Millió/ml, progresszív motilitás 0,5%, teljes motilitás 11%, normal morfológia 0,5%, vitalitás 80%. Az ultrahangon mindent normálisnak mondtak, viszont a hormonszintem is nagyon alacsony (TEST:5,8;FSH:1,5;LH:1,9). Első körben a vizsgálatok ismétlését javasolták. Ha az eredmény nem változik esetleg hormon kezelést, genetikai vizsgálat opciókat javasoltak. Létezik egyáltalán bármi egyszerűbb (pl. gyógyszeres kezelés), ami ezt a borzasztóan rossz eredményt a minimális értékek közelébe hozná? A koncentráción gondolom a Tesztoszteron segíthet, de mi a helyzet a motilitással és a morfológiával?
Köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr,
Érdekelne az Ön vélemény az esetünkkel kapcsolatban.
Azoospermiát állapítottak meg a férjemnél.
Végigjártuk a lápcsőfokokat, nincsen hormon probléma, nincsen genetikai rendellenesség, nincsen elzáródás.
Viszont a vizsgálatok során kiderült 0 db spermiumszámmal rendelkezünk.
Pár napja volt a biopszia műtét.
(Mko. multifocalis random TESE, és mikrosebészeti TESE.)
A műtétet követően sem találtak spermiumot a herében.
Most várjuk a szövettani eredményt ami kb 2 hét.
Engem az érdekelne ha ott sem találnak semmit őssejtet sem, akkor érdemes e újra megpróbálni a biopsziát?
Laikus lévén úgy gondolom, hogy akkor a következő estben sem járnánk sikerrel.
Az ügy hátterében valószínűleg veleszületett
"Sertoli cell only"-szindróma (SCOS) áll fent.
Köszönettel:
D.

A választ itt olvashatod.
 

kedves doktor úr!
A páromnak spermavizsgàlata volt, a következő eredménnyel :
Térfogat 2 ml
Külleme normál
Peroxidase pozitivitas nincs
pH 8.0
Natív mintán agglutinatio nincs
spermium koncentráció A 6 m/ml. B 10 m/ml átlag 8 m/ml
spermium szám 16 m/ml
progresszív mortilitas A22% B 18% átlag 20%
nem progresszív mortilitas A 22 % B 18% átlag 20%
immortilitas A 50 % B 70% átlag 60%
normál morfológiai 3%
vitalitás 68%
Ezek az eredmények mennyire rosszak? inszeminációra elegendő?
Köszönöm válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr Úr!
Segítségét szeretném kérni.
Párommal gyermeket szeretnénk,de sajnos 1 év után sem jön a baba, ezért a nőgyógyászom javasolta, hogy a párom menjen el spermavizsgálatra, ez meg is történt, de nincs andrológus szakember a városunkban, ezért merészkedtem írni Önnek, hogy a véleményét kérjem az eredményről.
4 nap megtartóztatás után:
Normál viszkozitású, 2ML
69M/milliliter
Motilitás:10% progresszívan mozgó spermium
Morfológia: 65% normál szerkezetű spermium
Bakterológiai vizsgálat negatív
Diagnózis: ASTHENOZOOSPERMIA
Az érdekelne, hogy ezek az eredmények okozhatják, hogy nem jön létre a terhesség?
Mivel lehetne ezen az eredményen javítani?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel:
Barbara

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm Dr. Úr !Az volna a kérdésem , hogy a varicocele vagy a hydrocele a fájdalmasabb műtétileg és gyógyulásilag ?az elsőn túl vagyok , de sajnos úgy érzem kezd gyűlni a folyadék , köszönom

A választ itt olvashatod.
 

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Sziasztok! Mariann vagyok 38 éves. Mi a párommal több mint egy éve próbálkoztunk míg rá nem találtam erre az oldalra. Nagyon sokat köszönhetek neki és az itt együttműködő orvosoknak is. Hála Istenek 5 hetes terhes vagyok! Ez mindössze 4 hónap alatt sikerült. Ne aggódjatok, mindenkinek sok sikert kívánok! És köszönöm még egyszer a tervezettbaba.hu-nak :)))"

Mariann74

Lájkolj minket!