Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 

Korábbi kérdések és válaszok


Kedves Doktor Úr!
Párom sajnos jó ideje küzd a korai ejakulació problémájával, ami sajnos igen nagy frusztrációt és szégyenérzetet okoz számára.
Járt már orvosnál a múltban a problémával, de vitaminokon kívül mással, hogy a probléma mihamarabb megoldódjon, vagy enyhüljön, sajnos nem tudtak szolgálni.
Érdekelne a tánacsa az adott problémát illetően, mivel probálkozzunk, hogy esetleg javuljon a helyzet?!
Nem szeretném hogy ez lelkileg teljesen rányomja a bélyegét a midennapi életére.
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
HCG injekciót kaptam (összesen három, kéthetente Chorapur 5000 NE). A tesztoszteron kiváló lett: 17,4-es értékkel. A kérdésem az, hogy meddig tarthat ki ennek a hatása? Az endokrinológus egyelőre nem tartja indokoltnak az újabb injekciót, három hónap múlva akar ránézni a hormonokra.
A másik kérdésem, hogy a HCG injekciónak van hatása a többi hormonra? A prolaktin, SHBG, ösztradiol most is rendben van. Egy hónappal ezelőtt az LH, FSH is rendben volt a HCG injekció előtt, csak a tesztoszteron volt alacsony. FSH, LH mérés most nem volt.
Köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr!
Régóta szeretnénk babát a férjemmel nagyon sok vizsgálaton voltam már. Pcos-Ir-Pajzsmirigy alulműködés áll fent nálam.
A férjem volt sperma vizsgálaton sajnos 0%a mozgo sperma. Sokára kapott időpontot vizsgálatra. Szeretném tudni,hogy ettől függetlenül ez gyógyítható-e? Illetve,hogy lehet e babánk majd egyszer? Köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnek varicocele majd ezt követően hydrocele műtétje volt, 6 sikertelen IVF után, most először lett annyi állomány, hogy el tudták végezni az IV infertilitási csomagot. Sajnos a DNS 33.8 % lett, a HBA 2.3%. Tudjuk ez nagyon siralmas eredmény. Azt szeretném kérdezni, létezik erre megoldás és miben kell gondolkodnunk?
Válaszát köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem spermiogramja jó eredményt mutat (normzoospermia), az egyetlen eltérés hogy az agglutináció 3-as fokozatú (miközben a normál érték 0 lenne). Végeztek MAR tesztet is de mind az IgA mind az IgG negatív lett. Az első inszemináció alkalmával azt mondta az orvos, hogy nem volt túl jó a sperma, mivel túlságosan sűrűn összetapadtak és nem jól reagáltak az előkészítésre. Az agglutináció viszont 3 hónap elteltével sem változott. Félek, hogy ha újabb inszeminációt kezdünk jövő hónapban akkor ugyanez lesz a probléma. Lehet ezen az értéken bárhogyan javítani? Érdemes egyéb teszteket is elvégezni esetleg ezzel kapcsolatban?
Köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Korábban már írtam Önnek. 2020. október elején kaptam meg az utolsó Nebido injekciót. Mint kiderült, hogy hibás terápia volt.
2021. január elején voltam vérvételen, amikor az LH és FSH már normál tartományban volt. Ha az LH, FSH normál, akkor már van ill. volt január elején is spermium termelődés?
Endokrinológus hCG injekciót (5000 NE Choragon) javasolt a herék stimulálására, valamint a tesztoszteron szint emelésére, mert az határérték alatt volt.
Tehát a kérdésem, hogy a normál LH, FSH mellett van már termelődés. Emellett antioxidánsokat is szedek, tehát A, E, D vitamin, cink, szelén.
Köszönöm

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen az előző kérdésemre adott válaszát. Azt szeretném még megkérdezni, hogy a Profertil kapszulák szedése Ön szerint segíteni fog az eredmények javulásán, illetve azon, hogy a spontán terhesség esélye magasabb legyen, vagy mindenképpen a műtét segít csak?! Mennyire biztos amúgy, hogy a műtét után spontán terhesség esélye nőni fog? Válaszát nagyon szépen köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr! Kezdődő párkapcsolatunkban kedvesemmel felvetődött, hogy szeretnénk közös gyereket is majd. A férfi 58 éves (két felnőtt gyermek), a nő 34 (egy óvodás korú gyermek). Az iránt szeretnénk érdeklődni, hogy az 58 éves kor egy férfinál milyen kockázatokat rejthet, és esetleg milyen előzetes vizsgálatokat szükséges elvégezni. Családjainkban genetikai problémákról nincs tudomásunk, mindketten egészségesek vagyunk. Egy drogériai forgalomban kapható férfi termékenységi tesztet végeztünk el (Prima Home Test), ennek eredményét felemásnak látjuk, mert a megjelenő szín nem volt egységes a használati utasításban megadott 2 perc után (a tesztfelület pereme a kontrollszínnél sötétebb, közepe világosabb volt -- a sötét a magasabb spermiumszámot mutatja), majd pár órával később már egységesebben és valamivel sötétebb színt mutatott, ez alapján azzal áltatjuk magunkat, hogy a spermiumkoncentráció eléri a 15 millió / ml-t.
Mindenképpen biztosak szeretnénk azonban abban lenni, hogy a gyermekvállalás lehetséges-e, és nem kockázatos-e (a Down-kór esélye pl.).
Szeretnénk kérni szíves tájékoztatását: felelős döntés-e közös gyermeket vállalnunk, és ha igen, milyen egészségügyi előkészületeket és vizsgálatokat szükséges elvégeztetnünk.
Válaszát előre is nagyon köszönjük.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnál 2020.12. hónapban történt spermatogram, illetve fizikai vizsgálat is. UH-al a herék echoszerkezete homogén, bal oldalon kifejezett varicocele látható, a vénák 3-4 mm tágasságúak. Véleményhez: sikertelen fogantatás esetén varicocelectomia. Ön szerint mindenképpen szükséges a műtét, ha nem történik fogantatás. Eredmények nem a legjobbak lettek: Spermium koncentráció:5,57 m/ml Teljes spermiumszám 12 millió Motilitás:Progresszív 10% Non Pogresszív 40% Immot. 60% elfolyósodási idő: megnyúlt viszkozitás:hyper térfogat 4,2 ml Morfológiáról nem kaptam infót.
Profertil kapszula szedését javasolták 3 hónap múlva spermekép kontroll.
Ön szerint segíteni fognak a vitaminok? N4110- diagnózisra savulint kaptam 7 szem, illetve kisvirágú füzike tea fogyasztást javasolták. (vízelet nem csíp, nem véres, vesetáji, herefájdalom nincs) Milyenek az esélyeink így spontán fogantatásra? Válaszát köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férfi agyalapi mirigy normás működés elősegítésére is lehet használni pl. a barátcserje vagy szurokfű gyógynövényeket? Az interneten böngészve nőknek javasolják, de azt nem olvastam, hogy férfiak esetében is hatásos lehet-e.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjem nemrég covid-os lett, és gyakran volt magas (maximum 39,5 fokos) láza.
Azt olvastam, hogy ez csökkentheti a spermiumok számát és minőségét, ezért szeretném megkérdezni, hogy a férjem gyógyulása után mennyit kéne várnunk, ha gyereket szeretnénk. (Mivel a korunk miatt már eleve nagyon kicsi az esélyünk a sikerre, csak annyit várnánk, amennyit feltétlenül szükséges.)
Illetve ha nem védekeznénk, és valami csoda folytán 3 hónapon belül megfoganna a baba, Ön szerint okozhat problémákat (vetélés, fejlődési rendellenesség) az, hogy a láz miatt károsodtak a hímivarsejtek? Mennyire kell óvatosnak lennünk?
Előre is köszönöm a segítséget!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon köszönöm válaszát, amit az alábbi kérdésemre adott:
http://tervezettbaba.hu/segitseg/azzal--hogy-a-nebido-elmarad--varhato-hogy-az-lh-ertek-sajat-magatol-noni-fog---3634
Kérem még arra válaszoljon, hogy mennyi időbe telhet, amire az LH, FSH érték saját magától visszaállhat! Akkor a január eleji spermiogram vizsgálattól ne sok jót várjak még az A, E vitamin és cink ellenére is?
Az viszont igen csak aggasztó számomra, hogy gyakorlatilag 4 évig félrekezeltek! :( nem is értem, hogy egy urológus szakembernek ez miért nem egyértelmű, amit ön is írt a Nebido hatásáról, miközben tudta, hogy mi a cél, tehát a babatervezés! :(
Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Kb. 10 évvel ezelőtt volt varicocele műtétem oligozospermia max. miatt. A műtét után három hónappal A, E vitamin kúrát követően normál értékeim lettek.
Az évek során az urológus orvos rendszeresen rendelt vissza ellenőrzésre, a spermaképem hol jobb volt, hol rosszabb, de soha nem voltak olyan rossz értékekek, melyek kizárták volna a megtermékenyítést.
2016-ban az orvos hormonvizsgálatot kért, ami azt mutatta, hogy valamivel határérték alatt van a tesztoszteron értékem. Nebido injekciót kapok azóta 3 havonta.
Nem rég új orvosom lett, aki kért újabb hormonvizsgálatot. Az eredmény szerint a tesztoszteron érték nem nőtt, viszont az LH értékem gyakorlatilag 0, az FSH is alacsony. A 2016-os eredményt megnéztem és akkor az LH normál tartományba esett, az FSH akkor magas volt. Úgy tűnik a Nebido miatt négy év alatt az LH érték szinte 0-ra csökkent.
A soron következő Nebido injekciót nem kaptam meg, és kaptam spermiogamra időpontot + endokrinológushoz is elküldtek.
A kérdéseim:
- Azzal, hogy a Nebido elmarad, várható hogy az LH érték saját magától nőni fog?
- Az elmúlt négy évben elképzelhető, hogy a Nebido tartós károsodást okozott és az LH, FSH magától nem fog nőni?
- Milyen eredményt várhatok a spermiogam vizsgálaton ezek után? Annyit hozzátennék, hogy épp a babatervezés miatt az elmúlt 6 hónapban A, E vitamint és cinket szedtem.
Meg voltam róla győződve, abban hittem, hogy a kezelés jó, a Nebido miatt javul a spermaképem, ezt akartam támogatni a vitaminokkal. Lehet, hogy a vitaminok tudják kicsit ellensúlyozni az LH alacsony értékét?
Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr,
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy idén februárban volt egy vetélésem amit műszeresen fejeztek be. A műtét után 3 hónapra újra elkezdtünk próbálkozni, de még nem sikerült teherbe esnem. A nőgyógyászom azt javasolta, a párom menjen el spermatogram vizsgálatra.
Az eredmény a következő lett:
Normál viszkozitású ondó
Volumen 2.5 ml
ph: 7.5
Színe: sárgás-fehér
TCS: 50 M/ml
Motilitás:
40% progresszíven mozgó spermium
30% nem progresszíven mozgó spermium
30% immotilis
Morfológia: 15% normál szerkezetű spermium
Vélemény: Normozoospermia
A baktérium tenyészet eredménye a következő:
Mintában kimutatott mikroba: Streptococcus mitis Csíraszám: 10'3/ml
A Doktor Úr szerint az eredményei rendben vannak? Illetve a baktérium miatt javasolt valamilyen kezelés vagy plusz orvosi vizsgálat?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Lájkolj minket!