Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 
Kérdezni szeretnél? Kérdés feltevéséhez regisztrálj, vagy ha már megtetted, lépj be!

Korábbi kérdések és válaszok


Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen az előző kérdésemre adott válaszát. Azt szeretném még megkérdezni, hogy a Profertil kapszulák szedése Ön szerint segíteni fog az eredmények javulásán, illetve azon, hogy a spontán terhesség esélye magasabb legyen, vagy mindenképpen a műtét segít csak?! Mennyire biztos amúgy, hogy a műtét után spontán terhesség esélye nőni fog? Válaszát nagyon szépen köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr! Kezdődő párkapcsolatunkban kedvesemmel felvetődött, hogy szeretnénk közös gyereket is majd. A férfi 58 éves (két felnőtt gyermek), a nő 34 (egy óvodás korú gyermek). Az iránt szeretnénk érdeklődni, hogy az 58 éves kor egy férfinál milyen kockázatokat rejthet, és esetleg milyen előzetes vizsgálatokat szükséges elvégezni. Családjainkban genetikai problémákról nincs tudomásunk, mindketten egészségesek vagyunk. Egy drogériai forgalomban kapható férfi termékenységi tesztet végeztünk el (Prima Home Test), ennek eredményét felemásnak látjuk, mert a megjelenő szín nem volt egységes a használati utasításban megadott 2 perc után (a tesztfelület pereme a kontrollszínnél sötétebb, közepe világosabb volt -- a sötét a magasabb spermiumszámot mutatja), majd pár órával később már egységesebben és valamivel sötétebb színt mutatott, ez alapján azzal áltatjuk magunkat, hogy a spermiumkoncentráció eléri a 15 millió / ml-t.
Mindenképpen biztosak szeretnénk azonban abban lenni, hogy a gyermekvállalás lehetséges-e, és nem kockázatos-e (a Down-kór esélye pl.).
Szeretnénk kérni szíves tájékoztatását: felelős döntés-e közös gyermeket vállalnunk, és ha igen, milyen egészségügyi előkészületeket és vizsgálatokat szükséges elvégeztetnünk.
Válaszát előre is nagyon köszönjük.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnál 2020.12. hónapban történt spermatogram, illetve fizikai vizsgálat is. UH-al a herék echoszerkezete homogén, bal oldalon kifejezett varicocele látható, a vénák 3-4 mm tágasságúak. Véleményhez: sikertelen fogantatás esetén varicocelectomia. Ön szerint mindenképpen szükséges a műtét, ha nem történik fogantatás. Eredmények nem a legjobbak lettek: Spermium koncentráció:5,57 m/ml Teljes spermiumszám 12 millió Motilitás:Progresszív 10% Non Pogresszív 40% Immot. 60% elfolyósodási idő: megnyúlt viszkozitás:hyper térfogat 4,2 ml Morfológiáról nem kaptam infót.
Profertil kapszula szedését javasolták 3 hónap múlva spermekép kontroll.
Ön szerint segíteni fognak a vitaminok? N4110- diagnózisra savulint kaptam 7 szem, illetve kisvirágú füzike tea fogyasztást javasolták. (vízelet nem csíp, nem véres, vesetáji, herefájdalom nincs) Milyenek az esélyeink így spontán fogantatásra? Válaszát köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férfi agyalapi mirigy normás működés elősegítésére is lehet használni pl. a barátcserje vagy szurokfű gyógynövényeket? Az interneten böngészve nőknek javasolják, de azt nem olvastam, hogy férfiak esetében is hatásos lehet-e.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjem nemrég covid-os lett, és gyakran volt magas (maximum 39,5 fokos) láza.
Azt olvastam, hogy ez csökkentheti a spermiumok számát és minőségét, ezért szeretném megkérdezni, hogy a férjem gyógyulása után mennyit kéne várnunk, ha gyereket szeretnénk. (Mivel a korunk miatt már eleve nagyon kicsi az esélyünk a sikerre, csak annyit várnánk, amennyit feltétlenül szükséges.)
Illetve ha nem védekeznénk, és valami csoda folytán 3 hónapon belül megfoganna a baba, Ön szerint okozhat problémákat (vetélés, fejlődési rendellenesség) az, hogy a láz miatt károsodtak a hímivarsejtek? Mennyire kell óvatosnak lennünk?
Előre is köszönöm a segítséget!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Nagyon köszönöm válaszát, amit az alábbi kérdésemre adott:
http://tervezettbaba.hu/segitseg/azzal--hogy-a-nebido-elmarad--varhato-hogy-az-lh-ertek-sajat-magatol-noni-fog---3634
Kérem még arra válaszoljon, hogy mennyi időbe telhet, amire az LH, FSH érték saját magától visszaállhat! Akkor a január eleji spermiogram vizsgálattól ne sok jót várjak még az A, E vitamin és cink ellenére is?
Az viszont igen csak aggasztó számomra, hogy gyakorlatilag 4 évig félrekezeltek! :( nem is értem, hogy egy urológus szakembernek ez miért nem egyértelmű, amit ön is írt a Nebido hatásáról, miközben tudta, hogy mi a cél, tehát a babatervezés! :(
Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Kb. 10 évvel ezelőtt volt varicocele műtétem oligozospermia max. miatt. A műtét után három hónappal A, E vitamin kúrát követően normál értékeim lettek.
Az évek során az urológus orvos rendszeresen rendelt vissza ellenőrzésre, a spermaképem hol jobb volt, hol rosszabb, de soha nem voltak olyan rossz értékekek, melyek kizárták volna a megtermékenyítést.
2016-ban az orvos hormonvizsgálatot kért, ami azt mutatta, hogy valamivel határérték alatt van a tesztoszteron értékem. Nebido injekciót kapok azóta 3 havonta.
Nem rég új orvosom lett, aki kért újabb hormonvizsgálatot. Az eredmény szerint a tesztoszteron érték nem nőtt, viszont az LH értékem gyakorlatilag 0, az FSH is alacsony. A 2016-os eredményt megnéztem és akkor az LH normál tartományba esett, az FSH akkor magas volt. Úgy tűnik a Nebido miatt négy év alatt az LH érték szinte 0-ra csökkent.
A soron következő Nebido injekciót nem kaptam meg, és kaptam spermiogamra időpontot + endokrinológushoz is elküldtek.
A kérdéseim:
- Azzal, hogy a Nebido elmarad, várható hogy az LH érték saját magától nőni fog?
- Az elmúlt négy évben elképzelhető, hogy a Nebido tartós károsodást okozott és az LH, FSH magától nem fog nőni?
- Milyen eredményt várhatok a spermiogam vizsgálaton ezek után? Annyit hozzátennék, hogy épp a babatervezés miatt az elmúlt 6 hónapban A, E vitamint és cinket szedtem.
Meg voltam róla győződve, abban hittem, hogy a kezelés jó, a Nebido miatt javul a spermaképem, ezt akartam támogatni a vitaminokkal. Lehet, hogy a vitaminok tudják kicsit ellensúlyozni az LH alacsony értékét?
Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr,
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy idén februárban volt egy vetélésem amit műszeresen fejeztek be. A műtét után 3 hónapra újra elkezdtünk próbálkozni, de még nem sikerült teherbe esnem. A nőgyógyászom azt javasolta, a párom menjen el spermatogram vizsgálatra.
Az eredmény a következő lett:
Normál viszkozitású ondó
Volumen 2.5 ml
ph: 7.5
Színe: sárgás-fehér
TCS: 50 M/ml
Motilitás:
40% progresszíven mozgó spermium
30% nem progresszíven mozgó spermium
30% immotilis
Morfológia: 15% normál szerkezetű spermium
Vélemény: Normozoospermia
A baktérium tenyészet eredménye a következő:
Mintában kimutatott mikroba: Streptococcus mitis Csíraszám: 10'3/ml
A Doktor Úr szerint az eredményei rendben vannak? Illetve a baktérium miatt javasolt valamilyen kezelés vagy plusz orvosi vizsgálat?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párom spermiogram vizsgálata során a normál szerkezetű spermium 3% volt. Minden más eredménye teljesen rendben van.
Kérdésem, ha csak ezt az egy eredményt vesszük figyelembe, ilyen mértékű eltéréssel, inszeminációval van esély a megtermékenyülésre?
Ez a 3% alkalmas a megtermékenyítésre?
Válaszát előre is köszönöm!
Szép napot kívánok!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Spermium vizsgálati eredményekkel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kétszer végeztem el otthon a SwimCount férfi termékenységi tesztet 6 hónapos különbséggel. A teszt az alábbit írja a módszeréről: "Három kamra található az eszközön belül, csak az ún. progresszív motilis sperma sejtek (PMSCs) jutnak el az 1. kamrából a 2. kamrába ahol az ott található festéktől elszíneződnek." Az elszíneződés egyértelműen a középső tartományban volt mind a kétszer. Ezt követően, 4 héttel később elmentem egy spermavizsgálatra és az alábbi eredményt kaptam, ami teljesen összezavart: "sem álló, sem mozgó spermium nem volt látható a centrifugálás után sem" . Mit gondol Doktor Úr erről a helyzetről és a SwimCount eszközről?
Válaszát előre is köszönöm

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot kívánok! Olyan kérdéssel szeretnék önhöz fordulni,hogy a páromnál gerincsérvet állapítottak meg és hogy ez a probléma befolyásolhatja-e az azoospermiát?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Kérdésem, hogy agglutináció miatt mennyire kell aggódnom. Spermiogram tesztem teljesen normális lett, valamennyi értékem átlagos vagy afeletti lett, egyedül az agglutináció lett "3 mix" értékű, ami a kapott lelet magyarázat alapján nagyfokú. Tervezzük a gyermekvállalást, és bizonytalan vagyok, hogy kell-e további kivizsgálás. Milyen hatása lehet egy ilyen "rossz" értéknek? Mit javasol? Lehet javítani az értéken? Kell mennem egyéb tesztre? Hálásan köszönöm válaszát előre is.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr!
40 évesek vagyunk mindketten egészségesen élünk, spórolunk, nem iszunk nem dohányzunk. Én vizsgálataim rendben vannak egészséges vagyok.
Páromnál teratozoospermiát állapították meg lombik javasolt. Kérdésem hogy a hibás alakú spermium rossz örőkitőanyagot visz ezért lehet csak lombikkal teherbe esni? A hibás alakú spermium miatt következnek be a génbetegségek, fejlődési rendellenesség-ék ezért szükséges a lombik? Ezért fontos kivalasztani az egészséges spermiumot? Ha kepes megtermékenyítésre ez a spermium mennyi az esélye hogy beteg lessz a gyermek? Ez a spermium képes egészséges gyermek megfogantatására? Azon aggódom hogy a hibás sperma miatt nem lessz egészséges a gyermekünk. Köszönöm szépen!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktorúr,
Lassan 3 éve próbálkozunk babával sajnos sikertelenül. Férjem spermatogram eredménye 3 hónappal ezelőtt 14 millió körüli számot mutatott, a mostani eredménye szerint viszont nem találtak benne spermiumokat. Kivizsgálásra megyünk tovább, csak szeretném magam megnyugtatni, hogy ez lehet akár egy ideiglenes állapot. Attól ijedtünk meg, hogy ez végleges. Kérdésem tehát, hogy előfordul, hogy egy inszeminációhoz jó eredmény ennyire leromoljon pár hónap alatt?
Köszönöm a választ előre is.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Első vizsgálatnál azoospermiát állapítottak meg.
Ezután következett a vér vizsgálat amiben magas hormon szint volt kimutatható (prolaktin, fhs, lh, ösztrogén) majd következett a here uh (ahol nem találtak kóroselváltozást).
Jelenleg koponya MR a soron következő vizsgálat.
Hormonális probléma gyanítható a meddőség hátterében?
Gyógyítható?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Férjemnek 2020. január 22-én volt here visszér műtétje. A műtétet követő kontroll vizsgálaton here vízsérvet állapított meg a műtétet végző orvos, azzal a megjegyzéssel, hogy amíg nem fáj neki, addig nem probléma, nem kell vele foglalkozni. A visszér műtétre a rossz sperma analízis eredmények adtak okok, ugyan is 2 éve nem jön össze a terhességem. Rossz (3%-os) volt a morfológia, ami sajnos nem javult a műtétet követően sem.
A here visszér műtétet követő here vízsérv befolyásolja a termékenységet? ( Ha nem befolyásolja, akkor megyünk lombikra.)
Ön szerint érdemes lenne egy másod szakvéleményt kikérni? Amennyiben igen a válasza, urológust vagy andrológust lenne célszerűbb felkeresnünk?
Előre is köszönöm szépen válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Lombikra készülünk júliusban, de sajnos a ferjem mintajaban enterococcus faecalis-t talaltak 10'5 ertek felett.El fog csuszni a lombikunk a ferjem kezelese miatt?Lombik elott ezt kezelni kell vagy nem befolyasolja?Az en mintamban nem talaltak meg a bakteriumot, a gyogyulasig erdemes ovszert hasznalni?Koszonettel!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Köszönöm a gyors választ (4 sikertelen terhesség 2 üres petezsák)
- 35 éves vagyok, általános iskolás koromban volt herevisszér műtétem - akkor kisebb is volt a bal herém emiatt, de azóta egyforma méretűek
- hormon alatt pontosan melyikekre gondol? - amit észrevettem magamon évek óta hogy fáradékony vagyok, illetve hogy az izmaim eléggé hamar égnek, kimerülnek (mondjuk súlyzós edzéseket szoktam végezni hetente 1 -szer).
- tavaly már volt tenyésztés, nem nőtt ki semmi!
Köszönettel, Zs

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor ú!
Az alábbi eredményekről kérdezném a véleményét:
sperm. konc.: 6,42
összsperm: 36,915
mozgó: 48,6
progresszív motilitás: 36,1
nem progresszív: 12,5
nem mozgó: 51,4
normál morfológia: 7,5
kerek sejtek: 1,26
peroxidáz poz: 0,016
Aggl: grade 1
vitalitás 72
ph: 8,5
PMN elasztáz: nincs gyulladás
AR% kezeletlen mintában: 5,3%
ARIC: 0,3 %
ROS: csökkent ROS tartalom:
51% ; 1353, 68975
A mintában számos esemény látható a fehérvérsejt tartományban
DNS fragmentációs index átlag: 32,5% ebből közepes tartomány 90,7%
(1 éve 21% volt a DNS fragmentációm eredménye)
Ön szerint természetes úton lehet egészséges gyermekem? az akroszóma rossz eredményét és a DNS fragmentáció rossz eredményét mi okozhatja? Mit tehetnék?
Szedek mindent amiket olvastam: E, C, szelén, multi, koenzim, D, stb L-karnitin, L-arginin, folát, cink
Páromnál is folynak kivizsgálások, eddig 4 sikertelen terhesség 2 üres petezsák, 12 hetes rendelenesség miatti megszakítás és egy 9 hetes szívhang megszűnés eddig
Köszönettel, Zs

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt dr úr!
Köszönöm gyors válaszát.
Az előzőleg írtam párom eredményeiről klinefelter szindrómával kapcsolatosan. Párom kizárja a donor spermium lehetőségét.
Mindenfélekép saját gyermeket szeretne. Annyit szeretnék kérdezni van eséjünk közös gyermekre vagy ez a lehetőség teljesen kizárt?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
2 évvel ezelőtt kezeltek fél évig antibiotikumos kezeléssel, mivel kizárólag az ondóban enteroccous faecilis 10_5 van.A kezelés nem hozott eredményt, sőt a végén megjelent az E Coli baktérium is. Ezért leállította az urulógusom a további kezelést.
A baktérium már 10 évvel ezelőtt is bennem volt, a gyulladás azóta is fennállhat.
Tüneteim, időnként égő vizelés, gáttájéki fájdalom, zömében tünetmentes. Az urológia vizsgálaton heréket, prosztatát épnek találták, kóros elváltozás nem igazolódott, csak a baktérium. 29 éves vagyok.
Babatervezésben vagyunk, nem jön a baja. Ezért elmentünk spermavizsgálatra, amely kimutatta, hogy nincs sperma az ondóban 7 napi önmegtartóztatás után.
Kedves Doktor Úr, milyen kezelést javasol? Helyreállítható-e a termékenység? Mi lehet a betegségem oka?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemmel csak annyit szeretnénk tudni, hogy szükséges-e orvost keresnünk, tovább menni vagy megfelelők az eredményei a spermiogram leletén, mert nem tudtuk eldönteni, de szerintünk igen. Ahogy láttam mások is kérdeztek ilyet, nagyon meg köszönnénk válaszát.
36 éves a férjem
Térfogat: 3,5ml Ph:7,5
Elfolyósodás: 15perc ; Viszkozitás : normál
Koncetráció: I eredmény: 32m/ml II. er.:35M /ml
Össz.sp. szám: I. er. :112M / ejakulátum ; II.er.:122,5M /ejakulátum
Mozgó spermium: I er. :57% ;II.er.: 60%
Progresszíven mozgó: I er.: 48% ; II.er. :50%
Normál alak: I.er.: 13% ; II .er.: 11%
Vitalitás: I.er.: 72% ; II.er.: 75%
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnál előző házassága után, 2003- ban vasectomia-t végeztek. Szeretnénk közös gyermeket.
Azt szeretném megkérdezni, hogy helyreállító műtét elvégzése nála lehetséges-e, mekkora esélye van annak, hogy a helyreállítás sikeres lesz?
A helyreállító műtétet mekkora beavatkozás, mennyi a lábadozási idő utána?
Próbálkoztunk már lombikprogrammal, volt herebiopsziája, azt mondták, hogy jó minőségű a nyert minta. (Johnson kór 10-es). Ennek ellenére nem volt sikeres még a lombikprogram.
Azért lombikban gondolkodtunk először, mert a meddőségi centrumban inkább ezt ajánlotta a kezelőorvos.
Női oldalon eddig még nem tudunk arról, hogy gond lenne.
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Pár hónapja sikertelenül próbálkozunk gyermekvállalással. A férjem spermavizsgálata során az alábbi eredmények születtek:
Térfogat: 4,4 ml
pH: 7,8
Spermium koncentráció: 52,3 millió/ml
Spermiumszám/ejakulátum: 230,1 millió
Normál szerkezetű spermium: 4 %
Vitalitás: 74 %
Mozgékony spermium (PR + NP): 59 %
Progresszív mozgású spermium (PR): 53 %
32 éves, nem iszik alkoholt és nem dohányzik. A WHO értékei alapján az egyetlen, számunkra nyugtalanító adat a morfológia (4%). Érdeklődnék, jelenthet-e ez a többi érték fényében problémát, illetve ha igen, milyen vizsgálatok lennének javasoltak, pl. DNS fragmentációs vizsgálatot érdemes-e végezni, az lehet-e ez gyenge morfológia okozója.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Csináltattunk a férjemnek spermavizsgálatot, az eredmény azonban számunkra nem egyértelmű.
Ön szerint szerint forduljunk szakemberhez? Kisbabát szeretnénk.
Az eredmények a következőek:
Térfogat: 3,5ml
Ph: 7,5
Viszkozitás: normál viszkozitású ondó
Szín: sárgás-fehér
TSC: 37 M/ml
Progresszíven mozgó spermium: 50%
Nem progresszíven mozgó sperma: 20%
Immotilis: 30%
Morfológia:
25% normál szerkezetű spermium
Normozoospermia
A férjem,nem dohányzó, egyéb problémái nincsenek.
Az lenne a kérdésem, lehet e természetes úton gyerekünk?
Válaszáért nagyon hálásak lennénk!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr.úr
Gyermeket szeretnénk 3 év próbálkozás után elmentünk egy kivizsgálásra
Az Eddigi eredmények pedig ezek.
TÁJÉKOZTATÓ HERE UH: eredmény: Mko-n norm.alakú,kissé inhomogèn szerkezetű here.Mindkét herében làtható több apró echodenz képlet hangárnyék nélkül.Mellèkherék èpek,de balo-on a feji részben kb 5 mm átm-ü cysta látható.Egyéb kóros eltérés a scrotumban nem látható.
SPERMAVIZSGÀLAT eredménye: Azoospermia
Mintában kimutatott mikroba: Enterococcus (Augmentint szedett.)
HORMON VÉRVÉTEL: TSH 1,918
FSH 30,8
LH 15,7
PROGESZTERON 0,330
ÖSZTRADIOL 72,7
PROLAKTIN 151
DHEA-S 6,27
ONDÓTENYÉSZTÉS eredménye: Kórokozó baktérium nem tenyészett ki.
Sarjadzó gomba nem tenyészett ki.
Y-KROMOSZÓMA MIKRODELÍCIÓK eredmény: A vizsgálat eredménye: Negatív. A vizsgálatban szereplő AZFabc régiókban delíció nem detektálható.
Az XY-kromoszóma vizsgálata: Vizsgált osztódó sejtek száma:15
Eredmény: 47 XXY
Valamennyi vizsgált sejtben szám feletti X kromoszómát azonosítottunk.
A látott kariotípus Klinefelter szindrómának felel meg.
Az alkalmazott G-sáv technika rutinszerűen nem alkalmas kis mértékű átrendeződésekre és alacsony mértékű mozaikosság felismerésére illetve mikrodelíciók kimutatására.
A kérdésem az lenne hogy csak donor spermium segítségével lehet gyermekünk? Gondolom a herebiopszia ennél az értékénél felesleges. Vagy tesztoszteron potlással lehet az értékeken változtatni? Mik a kilátásaink?

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm!
Párommal gyermeket szeretnénk sajnos ez a nyolcadik hónap, hogy még nem jött össze. :(
Tudom ez még nem ok aggodalomra, viszont már egy kicsit aggódunk.
Én voltam már nőgyógyásznál, azt mondta ő rendben lát, majd ha lemegy ez a korona vírus akkor lesz vérvétel is.
A párom az andrológiára augusztusra kapott csak időpontot, magán úton is, elvileg labor hiány miatt...
Viszont érdekelne, hogy esetleg befolyásolja-e a megtermékenyítést az, hogy egy régebbi balesetből adódóan a párom több fajta erős gyógyszert szed, pl. Doreta, Mydeton...stb.
Illetve, hogy a gerincében 4 keresztes gyulladás van...sajnos.
Ezek befolyásolható tényezők?
A választ előre is köszönöm.!!!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal babát szeretnénk, de a morfológia eredménye 100 % fejeltérést tartalmaz. A többi értéke normál tartományban van. Szeretnék érdeklődni, hogy emiatt a morfológiai eltérés miatt csökken-e az esélyünk a természetes megtermékenyítésre, illetve jelent-e valamilyen kockázati tényezőt a baba egészsége szempontjából (vetélés, fejlődési rendellenesség, stb).
Párom egészséges életmódot él, a vérképe rendben van, nincsenek káros szenvedélyei, sportol, ezen belül napi több órát kerékpározik. Szeretnék érdeklődni, hogy szerepet játszhat-e ebben az eltérésben a kerékpározás, valóban káros hatással van-e a spermiumok minőségére, mint ahogyan azt több netes felületen is olvastam. Ha kockázati tényezőnek minősül, napi több órás kerékpározásnál is megoldást nyújthat-e az ergonómikus nyereg?
Hogyan tudnánk javítani a spermiumok minőségén, ha az életmódja rendben van, az ultrahang semmi kórosat nem mutatott ki, gyógyszert nem kapott. Kell-e ezzel a problémával foglalkoznunk? Mit tegyünk?
Köszönettel!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A párom volt Y-kromoszóma mikrodeléció vizsgálaton, minden vizsgált szakasz jelen van és azt írták hogy mikrodeléció nem mutatható ki.
A kérdésem az lenne hogy akkor csak a herebiopszia jöhet szóba vagy van valami más lehetőség is? Esetleg vitamin vagy gyógyszerek?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv. Viki

A választ itt olvashatod.
 

Üdv!
26 éves férfi vagyok, a párommal szeretnénk hamarosan babát.
Próbálkozni még nem próbálkoztunk de elmentem egy sperma vizsgálatra hogy biztos ami biztos és 3 hete megjött az eredmény de mivel nem tudtunk be menni az eredményér a Korona vírus miatt ezért ki postázták és ez ált benne:
Ejaculátum mennyiség: 2.0 ml
pH: 8.20
Megjegyzés: Mikroszkoposan átlagosnál jóval kevesebb spermium látható, melynek kb 30%-a motilis. Néhol szigetszerűen összecsapódzodnak. Alaki abnormailtás kb 10%-ban látható. Látóterenként 18-19 Fvs fordul elő.
Ennyi ált benne se több se kevesebb. Felhívtam az orvost azt mondta hogy fotozzam le küldjem el neki emailban és megnézi és felhív de sajnos azota sem hívott ha keresem nem veszi fel a telefont. Így ránézésre tudom hogy nem jó az eredmény csak nincs feltüntetve hogy mennyi a spermaszámom és a többi szükséges információ hogy tudjak viszonyítani az átlaghoz és így kétségbe vagyok esve hogy lehet e majd babánk vagy nem!
Nagyon meg köszönöm kedves válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal 3 sikertelen lombikon vagyunk túl. Nekem van egy kis inzulinrezisztenciám Velfemet kell szednem rá. Férjemnél alap spermavizsgálatok rendben, de mivel nálunk mindig az volt a baj a lombiknál, hogy nem kezdtek el osztódni a petesejtek, ezért páromnak csináltattunk egy DNS fragmentációs vizsgálatot. Az eredmény: DNS Fragmentációs Index átlag: 49,8% Nagyon szegényes, ebből közepesen fragmentált tartományban 95,6%, illetve magas fragmentáltsági tartományban 4,4% található. A megjegyzésben az áll, hogy az összetapadt spermiumok az összspermiumok 1,2%-t teszik ki. A mintában számos esemény látható a baktériumoknak megfelelő mérettartományban.
Ön szerint mivel lehet ezen javítani? Van esélyük, hogy lombikkal babánk szülessen?
Köszönettel!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Évek óta kiszámíthatatlan időszakonként visszatérő bőr és fityma pirosodásom, valamint bőr száradásom a nemi szervemen. Valamikor nagyon piros, száraz és kirepedezik kicsit, valamikor csak nagyon kicsit piros és néha meg tünetmentes vagyok. Nem cserélgetek partnert, 32 éves vagyok, házasságban élek és nem védekezünk, de a partneremnek nincsen semmilyen panasza és a kenet vizsgálat eredménye negatív lett. Többször próbáltam gombásodás elleni kenőcsöt, de az nem orvosolta a problémát. Jelenleg is használok 8 napja gombásodás elleni kenőcsöt, annyit értem el vele, hogy végre a fityma egyáltalán nem piros, de a bőr egy csíkban még mindig kicsit piros és száraz, ahol összegyűrődik. Voltam urológiai vizsgálaton, manuálisan semmi rendelleneset nem találtak a prosztatában. Voltam bőr és nemi beteggondozóban és a húgycsőből vettek mintát, minden negatív lett. Esetleg érdemes prosztata ultrahangot csináltatni, vagy a bőrről is vesznek kenetet, nem csak a húgycsőből? Lehet a spermával van baj, hogy visszakerül a nemi szervemre? Mert ugye aktus után 1-2 nappal jön jobban néha a tünet. Tanácstalan vagyok, tartók a prosztatagyulladástól, mert az komoly problémát is okozhat.Hogyan tovább doktor úr?
Köszönöm előre is a segítségét,

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A ferjem spermakepe teljesen normalis.(Alap vizsgalatok)
Az agglitunaciohoz viszont 3-as erteket irtak.Hatraltathatja ez a teherbeesest?Ket inszeminacion vagyok tul es 2 eve probalkozunk.
Milyen gyogyszerrel vagy vitaminnal lehet ezen segiteni?
Felek hogy a spermiumok egyszeruen nem jutnak el a megfelelo helyig.Erdemes tovabbi vizsgalatokat elvegeztetni?
Koszonom a segitseget!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr! A férjemnél azoospermiát tálalták. Gyerek korában 2 sérv műtéten esett át és az egyik herét eltávolítottak de akkor az orvos megnyugtatta hogy emiatt meg lehet gyereke. Mik az esélyek természetes úton lehet meg esély vagy csak külső megtermékenyítéssel. Válaszát előre is köszönöm

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Egy éve tervezünk babát, velem minden rendben, párom spermaképén van mit javítani, ezért azt folyamatosan nézzük.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetséges az, hogy 4 hónapja a morfológia 51%-os volt, a mostani mintánál pedig csak 3%? Lehetséges ekkora eltérés ennyi idő alatt? Mi lehet az oka? Lehet hibás az adat?
Párom Folandrolt szedett, a többi értékén javított a vitamin, pl. 10 millióval több lett a spermaszáma. Ez az egy eltérés van, ami miatt kapásból azt mondta az orvosunk, hogy csak lombikkal van esélyünk.
Tudna tanácsot adni? Esetleg próbáljunk másik fajta vitamint?
Köszönöm szépen a segítségét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Csinaltattunk a férjemnek spermavizsglatot, az eredmény azonban számunkra nem egyértelmű, a nogyogaszom Önt ajánlotta, hogy keressük fel, természetesen fel is fogjuk, azonban külföldön élünk, de addig is szeretnénk tudni van e okunk aggodalomra.
Az eredmények a kovetkezoek:
Terfogat: 4,0ml
Ph: 7,0
Elfolyosodas: 8 perc
Viszkozitás: 8 perc
Eredmény 1
Koncentracio: 24x 10'6/ml
Össz. Spermaszam: 96x10'6/ejakulatum
Mozgó spermium: 62%
Progressziven mozgó spermium: 57%
Feherversejtek: 0x10'6/ml
Normál alak: 9%
Vitalitás: 65%
Eredmény 2
Koncentráció : 19x10'6/ml
Össz. Spermaszam: 76x10'6/ejakulatum
Mozgo spermium: 58%
Progressziven mozgó spermium: 53%
Feherversejtek: 0x10'6/ml
Normál alak: 9%
Vitalitás : 62%
A férjem, 31 éves, nem dohányzó, egyéb problemai nincsenek.
Az lenne a kérdésem, lehet e természetes úton gyerekünk?
Válaszáért nagyon hálásak lennénk!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
A férjem első sperma vizsgálata során ezek az eredmények születtek:
Spermiumszám/ejak.:169,2millio/ejak
Motilitás,vizuális: 51%
Motilitas,CASA: 50%
Morfologia: 0%,
Fejeltérés: 100%
A kezelő andrológusa Profertil nevű készítményt ajánlotta....három hónapig szedte és utána újabb vizsgálatra ment aminek ez lett az eredménye!:
5 napos megtartóztatás után
Spermiumszám: 115,5millio/ejak
Teljes motilitás 35%
Morfologia: 2%
Tehát a gyógyszer hatására rosszabb lett az eredménye!
Tudna abban segíteni hogy mivel tudnánk javítani az eredményén?
Es abban kérném még a segítségét,hogy természetes úton lehet-e gyermekünk,továbbá hogy a mi esetünkben lehet-e sikeres egy inszemináció vagy csak lombik jöhet szóba?
Előre is köszönöm a segítségét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy gyermeket szeretnénk, de nem sikerül.
Volt vérvételen, az eredménye:
LH 18,55 FSH 30,41 Tesztoszterin 6,34 Prolaktin 288,1
Volt régebben mumpsz betegsége is, egyszer volt sperma vizsgálaton ami azt mutatta ki, hogy azoospermia.
Doktor Úr szerint mit lehetne tenni ez ügyben?
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr! Párommal 9 éve együtt vagyunk, 2016 elején volt egy herevisszér műtéte aztán begyulladt a mellékheréje hydrocelével párosítva.
Született 2 gyermekünk 2017ben és 2019ben. A mellékheréjét próbálták kezelni, eredménytelenül.
Multhéten volt neki a második műtét ami úgy volt eltervezve, hogy hydrocele és mellékhere eltávolítás lesz, de a doktor úr aki csinálta azt mondta, hogy teljesen össze hegesedett a mellékhere és a here így csak együtt tudta volna eltávolítani, de az ellen tiltakozott.
Most, hogy lement a víz párom nem érzi a here igazi formáját helyette egy görcsös furcsa formájú nem herére hasonlító valami lett belőle.
Nem értjük ,hogy ilyenkor mi szól ellene, hogy ezt az elhegesedett együttest nem távolítják el, ilyenkor nyilván ennek a későbbiekben csak gyűlik a szövődménye és persze a fájdalom is.
Érdekelne az ön véleménye egy hasonló helyzetben.
Köszönöm válaszát előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal 2 éve szeretnénk babát de a rossz sperma miatt nem lehet csak lombikkal.
Nem tudjuk mi lehet a baj. Elvileg szervi baja nincsen (uh alapján)
Kromoszóma rendben, vérvétel alapján a hormonjai rendben vannak.
Most ott tartunk hogy a 7millió/ml-ből 6 hét alatt 0 darab sperma lett.
Mi idéz elő ilyen rohamos romlást? Megfázása volt, egy napig volt lázas.
Esetleg valami gyulladás? Milyen vérvételből derül ki hogy esetleg van-e gyulladás a szervezetébe?
Illetve a spermavezeték elzáródás ultrahang alapján kideríthető? Vagy ahhoz műtét szükséges?
Segítségét előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm!
Férjem és én is 43 évesek vagyunk, van már 3 közös gyermekünk a legkisebb 8 éves. Első gyermekünk 2 év probálkozás után egy herevisszér mütétet követően fogant, a másik két gyerkőc 1- 1 év után jött. Mindhárom spontán terhesség volt.
2 éve elhatároztuk hogy vállalunk még egy babát. Mivel nem sikerült fél évig elkezdett férjem vitaminokat szedni (omega3, cink, szelén, c vitamin, multivitamin, e vitamin, peponen,folsav, b12) de így sem jött a baba. 3 hónapos profertil kurán is túl van, a benne lévő vitaminokat külön külön most is szedi. Eredménytelenül.
Nálam minden rendben, Nála csináltattunk egy spermavizsgálatot.
Eredmények:
Önmegtartóztatás: 4nap
Szín; attetszo
Állomany: normalis
Elfolyosodas: 20 perc
Térfogat: 4,2 ml
Ph: 7,4
Koncentracio M/ml; 0,3
Összspermium szam M/ minta: 1,26
Mozgo spermium (PR+MP)%: 51
Progressziv motilitas (PR%) : 43
Nem progressziv ( NP%) ; 8
Nem mozgo % : 49
Normal morfológia%: 2
Vitalitas %: 78
Kerek sejtek M/ml: 0,2
Peroxidáz pozitiv fvsM/ ml : 0,0
Agglutináció nincs
Úgy gondolom ez nagyon rossz eredmény. A mozgással is baj van vagy csak a mennyiséggel?
Létezhez hogy a herevisszérsérv újult ki, vagy esetleg hormonális oka is lehet az ilyen alacsony spermiumszámnak?
Van valami esélyünk babára ismét természetes úton?
Előre is köszönöm segítségét.
Köszönettel és üdvözlettel

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm Doktor Úr!
Olyan problémám lenne,hogy férjemmel 3 éve probálkozunk baba témában,sajnos sikertelenül. Nekem van már egy gyermekem,de nagyon szeretnénk közöset. Nálam nem találtak semmit viszont neki nem lettek jók az eredményei.
Profertilt kell szednie.
Leírom az első illetve második vizsgálati eredményeit.
Önmegtartóztatási idő:5 nap mindkét esetnél.
Elfolyt idő: 30 perc...30 perc
PH:8...8
Össz térfogat: 3ml...3.5ml
Spermium conc.: 17.5mill/ccm...25mill/ccm
Össz spermiumszám: 52,5mill...87,5mill
Motilitás: 1-2 nem progr mozgó spermium,a többi amotilis....
Motilitás: progr.motil:5% nem progra.motil:40% amotilis:55%
A vérképe,hormonjai stb rendben vannak.
Akinél voltunk azt mondta szedje tovább a profertilt.
Nem igazán értem,javulhat annyit hogy ebből természetes úton baba legyen?
30 éven felül vagyunk már mindketten,mennyit érdemes várni vagy hova tovább?
Előre is köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr, pár napja voltam andrologiai vizsgálaton és 10% Mozgó és 80% mozdulatlan értéket kaptam, befolyásolhatja az eredményt hogy azon a napon 3x majd nem ejakuláltam? Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves doktor úr! Ha 2 ml liternél kevesebb a spermám vagy csak egy csepp akkor tudok e gyermeket nemzeni.Válaszát tisztelettel köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Köszönöm a tervezettbaba.hu-nak! 3 vetélés után találtam az oldalra, azt hittem már a teherbe esés sem fog menni ennyi műtét után. Már a 2. hónap után sikerült! Köszönöm az oldalnak, hogy ilyen érthetően leírják mi miért van és hogy melyik hormon mit okoz. Igazából egy érdekes kísérletnek indult részemről de már a 13. hétben vagyok! Köszönöm még egyszer. :) Sok sikert kívánok a többi "babavárónak" is!"

BMZS77

Lájkolj minket!