A TervezettBaba.hu a WEBBeteg csoport tagja.

Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 

Korábbi kérdések és válaszok


Tisztelt dr ur. A férjemnek hereràkja volt 8 éve és a jobb heréjét kiveték . Azutàn hasi mütétje volt nyirokcsomokat szedtek ki neki , ezutàn kemoteràpiát kapott 4x5 napig. Azután minden jorafordult nàla . Szeretnénk babàt hogy teljes legyen az életünk . Kérdésem azz hogy itt olvastam hogy a heréböl himivarsejtet lehet kivenni menyi az eséj erre és mi a fojamata hol kezdjük el. Kérem segitsen vàrom válaszát Köszönettel Helena

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem eredményeivel kapcsolatban kérném ki az Ön véleményét, mivel ahol lakunk, andrológus nem, csak urológus rendel.
Lassan 3 éve próbálkozunk babával, sikertelenül. A nőgyógyászom szerint nálam nem talál semi olyan okot, amivel ezt magyarázni tudná, ovulációt monitorizált, stb, szerinte minden ok.
A férjem spermogrammja márciusból:
térf: 4 ml (2-5.5 ml)
pH 8.5 (7.2-7.5)
Opalesc. (Opalesc.)
Fruktóz - mg% (22mg%)
Minta ideje : 30 perc
Spermiumsz. : 6 mil (40-250 mil)
Mozgékonyság: 0 % (min 60% 1h)
Gyorsaság: +/- (+++ - ++++)
Normal alak: 80% (>80%)
Degenerált alak 18% (<20%)
Germin. sejtek 2% (2-5%)
Következtetés : Oligospermia mozdulatlan spermatozoidokkal. A mezzo tele leukocitákkal.
Urológus kezelése: 2x5 napig Eficef, Proxeed Plus és E vitamin.
Ezek szerint valamilyen fertőzés all a probléma mögött? Az ugyanakkor elkészült vizeletvizsgálat csak igen kevés leukocitát mutatott ki, az orvos szerint valószínű a prosztatagyulladás. 34 eves, előfordul hogy sokáig kell állnia, és csak utána távozik a vizelet, és gyakran fáj a dereka is. Hálásan köszönöm előre is a véleményét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Mennyi esélyünk van a babára így?
-2012-ben azoospermiát diagnosztizáltak:
A biopszia előtt a 2. spermavizsgálatnál volt egy ilyen eredményünk....A kézi vizsgálat nem detektálható,mikroszkóp alatt pedig ezt találták: Spermiumszám: 1spermium/6 látótér
mozgó:15%
mozdulatlan:85%
progresszív:15%
Vitalitás:27%
fejeltérés:100%
-2013 újra biopszia,másik orvosnál:
jó eredménnyel,használható spermiumokkal,volt benne mozgó.
-2014-ben ujabb spermavizsgálat(januárban):
azoospermiábol átmentünk oligozoospermiába.Itt 2hónapja szedtük a fer14-et.
Spermium koncentrácaó: 0,5 M/ml
Spermiumszám: 2,7 M
Gyors progressziv: 10%
lassu: 10%
normál alak: 70%
-2014.március,itt felhívtam egy orvost elmondtam mi a helyzet azonnal behívott spermavizsgálatra,sajnos csak 2napos önmegtartóztatás volt,mert hirtelen be kellett menni.Itt már 1hónapja nem szedtük a fer14-et.
Eredmény:
3millio/ml azaz 12millio/ejaculátum.Fejrendellenességet láttak,kaptunk rá gyógyszert,hogy javítsanak a minőségen.50% mozog.
Túlvagyunk 3sikertelen lombikon.Gyönyörű 8sejtes embrionk vannak,a terhességem elindul de a beágyazódás megszakad.
Most clostilbegytet kaptunk és Andriol nevezetű gyógyszert,segíthet esetleg ez valamit rajtunk?Esetleg javíthat annyit h spontán sikerülhet?
Várom válaszát, Anikó

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr! Fiatal 19 éves srác vagyok és az a problémám amiért nagyon aggódok hogy a péniszem enyhén balra görbül,nem csak merev hanem lankadt állapotban is viszont eddig nem volt ilyen,legalábbis én soha nem tapasztaltam hogy görbe lett volna! És merevedésnél a bal oldalon ha végigsimítom a kezem a péniszemen akkor nem sokkal a makk egy dudort érzek,ami lankadt állapotban egyáltalán nem tapintható,de merev állapotban érzem hogy ott egy ilyen kitüremkedés dudor van!! Illetve a péniszem bal oldalán néha enyhe fájdalmat is érzek! Voltam urológiai és andrológiai vizsgálaton ahol lankadt állapotban megvizsgálták a péniszemet illetve még ultrahangal is megvizsgáltak és semmi elváltozást nem találtak,sem göböt sem heget! Viszont nagyon félek hogy,peyronie betegségem van és hogy tovább fog görbülni a péniszem! Ha nincsen semmiféle komoly bajom akkor miért nem tapasztaltam eddig hogy görbe a péniszem?? Mi okozhat péniszgörbületet még a hegesedésen kívül.mitől görbült el? Érdemes lenne felkeresnem újabb orvosokat vagy ön szerint megnyugodhatok mert ha bármi bajom lenne az a vizsgálat során kiderült volna?? Mi lehet velem?? Önkielégítéstől elgörbülhetett a péniszem,vagy annak semmi köze ehhez? De akkor mitől lett ilyen,félek hogy tovább fajul a helyzet!! Válaszát előre is köszönöm!!

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm!
Párom (32) értékei a következőkről:
pH 7.8, spermaszám 10M/ml, mot 35% ebből gyors 5%, lassú 10%, helyben 20%, immobil 65%. Morfológia 80% normális, 20% patológia. Fej modifikáció 10%, nyak modifikáció 5%, farok modifikáció 5%.
Ezekre változott 2 hónap vitaminok szedése után:
2ml, Párom (32) értékei a következők: pH 7.6, spermaszám 18M/ml, mot 70% ebből gyors 20%, lassú 20%, helyben 30%, immobil 30%.
Mi az Ön véleménye? Mennyivel javult a spontán teherbeesés esélye?
Köszönettel

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni a következőkben, férjemmel már nagyon szeretnénk babát, de egy év próbálkozás után egyenlőre még nem jött össze.
Nálam minden rendben van.
Párom (36) múlt héten volt spermavizsgálaton, ahol az alábbi eredményt kaptuk:
spermiumkoncentráció: 3 millió/ml
spermiumszám/ejak: 15 millió/ejak
látóterenként 1-2 mozgó spermium
Mivel párom aktívan heti 2-3 alkalommal több órán keresztül biciklizik (mtb/országúti) egyből arra gondoltunk, hogy ez lehet az oka az alacsony spermaszámnak. Nem szívesen mondana le a kerékpározásról, mert nagyon fontos a számára, akkor érzi magát erősnek és egészségesnek, ha hetente több órán át tekerhet. Ön szerint a spermaszám növelése érdekében szükséges felfüggeszteni a kerékpározást és más sportot választani vagy nincs összefüggés a két dolog között?
Válaszát előre is köszönjük!

A választ itt olvashatod.
 

Doktor Úr!
Én 41 éves vagyok, párom 42. Két éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. Páromnak van egy 18 éves fia.
Andrológiai laboreredményemben a leukocytospermia száma 16.8 M/ml!! volt.
Erre szedtem aflamin 100 gyógyszert de amikor elfogyott, abbamaradt a szedése.
Ennek lassan két éve, de sajnos azóta sem sikerült a teherbeesés.
Mit javasol? Meddő vagyok?
Várom tisztelt válaszát!
Atilla

A választ itt olvashatod.
 

Kedves doktor úr!
Párommal voltunk spermavizsgálaton, és nem volt neki jó az eredménye. Ezert elmentünk urológiára, ahol megállapították hogy épek a heréi, minden rendben van, csak található rajta egy visszér. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e jó az eredménye. ha megműtik? Mert jelenleg egy élő spermája sincs neki. És babát szeretnénk. Előre is köszönöm a választ!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
S férjem volt spermavizsgálaton és már másodjára volt véres a mintája. Kapott gyógyszert erre a bakteriális fertőzésre (Klimilin kapszula 3*1). Mivel elég régóta hasmenéses problémái vannak hiába szedett ez mellé is normaflort, ment most is a hasa. Lehet, hogy ez miatt nem hatott a gyógyszer, mert másodjára is véres minta volt.
A többi értékre azt mondták, hogy rendben van. 1 éve próbálkozunk a babával. Ön szerint próbálkozhatunk, amíg nem lesz orvosi eredmény?
Ez hatással lehetett eddig a sikertelenségükre?
Köszönöm szépen a segítségét! Üdv.: Alíz
Lelet:
mintavétel helye: helyben
térfogat: 7.0 ml
szín: véres
szag: jellegzetes
elfolyósodási idő: 30 perc
consistentia: normál
pH: 7.6
spermium mob: 22.0 millió/ml
teljes spermiumszám: 154 millió
teljes mobilitás: 74 %
progresszív motilitás: 60 %
non-progresszív motilitás 14%
immotilis 26%
morfológiai festés módja: diff-quik
Normál morfológia: 36%
kóros morfológia: 64 %
fej eltérés: 20 %
nyak és középdarab eltérés: 16 %
farok eltérés: 16%
kombinált eltérés: 16 %
egyéb: 12 %
Látóterenként 6-7 db. vvt. látható.
Vélemény: normozoospermia.
Javasolt a tenyésztés elkészülte után urológiai cons.
A férjem második lelete:
kód 25069 szem, bőrfelszíni, genit. váladék aerob tenyésztése menny. 1, pont 357
kód 25072 anaerob baktérium tenyésztése menny. 1 pont 448
kód 27010 gomba tenyésztése menny 1. pont 273
Összesen: 1078
Eredmény: Kórokozó baktérium nem tenyészett ki. 24 órás inkubálással gomba nem tenyészett. A minta leoltásától számított 7. napig a gomba tenyésztési eredmény változhat.
Bakteriális vaginózis ill. vegyes anaerob flóra esetén terápiás javallat: metronidazol, amoxicillin-clavulánsav, clindamy Vegyes anaerob flóra tenyészett.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr!
Szeretném a férjem andrológiai eredményéről a véleményét kérni.
A vizsgálatra kb. 8 nap carentia után került sor, eredetileg csak konzultációra mentünk, és nem voltunk körültekintőek.
Az eredmény:
Menny.: 2 ml, küllem: normal, ph.:8.
Spermiumszám\ml: 4 millió
Mozgó: 70 %, p.gyors: 20%, p.lassú:30%, egy helyben mozog:20%, mozdulatlan: 30%,
Normál alak: 25%
Diagnózis:
E2910 here hypofunctio (st.p.o.pexiam?)
Egyrészt mit jelent ez a diagnózis, valamint befolyásolja-e az eredményt a több napos önmegtartóztatás.
Jelenleg fer14-et, c-vitamint és e-vitamint szed, két hónap múlva kontroll.
Várom véleményét és, hogy milyen további vizsgálatot javasol
Köszönöm válaszát.
Anita

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
31 éves nő vagyok. A párom 35 éves. Lassan 1,5 éve próbálkozunk, de nem sikerült teherbe esnem. A párom felkeresett egy urológiai intézetet, ahol a vizsgálatokból kiderült, hogy kétoldali herevisszér tágulata van.
Diagnózis:
I8610 Herezacskó varicositasa
N46H0 Férfi meddőség.
A vizsgálat pontos leírása:
RV.:kb.30mg sima felszínű, nem érzékeny mirigyes prostata.
UH.:m,k,o,here norm.méretű homogén szerk.b.o.III. j.o..II. fokú varicositas
Andrológia:1 ml. időre elfolyósodó norm. viszkozitású és színű ondó került leadásra.
Carentia: 5 nap
pH:7,5
Spermiumszám:7,5M/ml intenzív előrehaladó mozgást, valamint renyhén mozgó alakok aránya 50%,20% egyben mozog,30% mozdulatlan. A hímivarsejtek 50% kóros felépítésű.
Hormon vizsgálat normál tartományban.
Spontán megtermékenyülés aránya alacsony.
Jav.: két oldali varicocele elvégzése.
A kérdésem a következő lenne:
Doktor Úr is úgy látja, hogy szükséges a műtét?
Ha igen, akkor műtét után mennyi a valószínűsége a spontán sikeres megtermékenyüléshez?
Nagyon rosszak a párom eredményei?
Milyen műtéti eljárást ajánl a Doktor Úr?
Valamint műtét után hány százalékban adódhatnak mellékhatások, és mik azok?
Ne haragudjon a hosszú szövegnek és a sok kérdésnek, de el vagyunk keseredve.
Várom mielőbbi válaszát, melyet előre is nagyon köszönök!

A választ itt olvashatod.
 

A páromnak hererákja volt. Műtéttel eltávolították a jobb heréjét, aztán volt egy hasi műtétje, nyirokcsomót távolítottak el. Ezután nincs magömlése. Le lehet venni a spermát, hogy babánk lehessen?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem (33) novemberben volt spermavizsgálaton, mely az alábbi eredményeket hozta:
Önmegtartóztatási idő: 3 nap
Szín: normális
Állomány: normális
Elfolyósodási idő: 20 perc
Térfogat: 6.0 ml
pH: 8.0
Koncentráció: 20 M/ml
Összspermiumszám: 120 M/minta
Mozgó spermium: 25% ebből
a (progresszív gyors): 5%
b (progresszív lassú): 15%
c (nem progresszív, helyben mozgó): 5%
d (mozdulatlan): 75%
Kerek sejtek száma: 0.2 M/ml
Kicsapódás: nincs
Normál morfológia: 22%
Az én eredményeim (hormonszintek, petevezeték stb.) teljesen rendben vannak.
A kérdésem az lenne, hogy mivel a mozgó spermák száma igen alacsony, mégis kb. hány százalék esélyünk lehet a természetes teherbeesésre?
Ezen túl kérdezném, hogy bár a %-os mozgás alacsonyabb az ideálisnál, azonban a koncentráció és az összspermium szám lényegesen magasabb a normálisnál, ez ilyenkor nem javítja az esélyeinket?
Férjem kb. 2 hónapja elkezdte szedni a Fer14 kapszulát, tapasztalatai alapján kb. milyen javulás várható egy 3 hónapos ciklus beszedése után?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Zsófi

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Múltkor az azoospermiás témában kérdéseket tett fel nekünk, melyekre a válaszokat szeretném leírni:
- Mi volt a szövettani, ill. ún. Y-kromoszóma mikrodeléciós vizsgálatot végeztek-e?
- A szövettani eredményről sajnos még nem kaptuk meg a papírt, mivel még nem kaptunk időpontot a meddőségi intézetbe. A biológus telefonon értesített minket, ekkor csak azt közölte, hogy abszolút nem találtak hímivarsejtet a szöveten. Az Y-kromoszóma deléciós vizsgálat eredményét ma kaptuk meg, ami negatív lett.
- Hány mintát vettek? Mindkét herét vizsgálták?
Két darab mintát vettek, mindkét herét vizsgálták.
Ezzel az eredménnyel szeretnénk tovább lépni az Ön által javasolt mikrosebészeti beavatkozás felé. Azt szeretnénk megtudni, hogy hol végeznek ilyen műtétet?
Köszönjük válaszát!
Beáta

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párom november végén volt spermavizsgálaton, melynek eredménye szerint 25% mozgó spermája van. Ebből 5% élénk, 10% közepesen élénk, és 10% alig haladó.
Most már harmadik hónapja szed tesztoszteront és fer14-et.
Ön szerint van esélyünk a természetes teherbe esésre?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Márti

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Férjemnél azoospermiát diagnosztizáltak, első körben. Sajnos a herebiopszia után sem találtak egyetlen hímivarsejtet sem. A hormonvizsgálatának eredményét andrológus is megnézte, aki elmondta, hogy teljesen rendben vannak az értékek.
Prolactin - 150 mU/l
FSH - 11.2 U/l
LH - 9.7 U/l
Tesztoszteron - 15.7 nmol/l
Genetikai vizsgálaton is részt vett (vérből), ahol a kromoszómaszámot nézték, teljesen normális 46, XY karyotípust írtak le nála.
A kérdésünk az lenne, hogy milyen vizsgálatra lehetne még elmenni Ön szerint, ami által többet tudhatnánk meg arról, hogy mi okozza az azoospermiát nála? Illetve el lehet-e érni hormonális beavatkozással spermaképződést ilyen esetben?
Válaszát előre is köszönjük!
Beáta

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
OAT szindróma esetén határérték feletti FSH értéknél mennyi a valószínűsége, hogy minden spermium életképtelen? Ez az oka a sikertelen lombik-próbálkozásoknak? Javítható valamivel a magas FSH?
Megtisztelő válaszát köszönöm.
Imre

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Másfél éve diagnosztizáltak leukémiával, és azóta rengeteg kemoterápiás kezelést kaptam. Fél éve őssejt transzplantáció miatt nagy dózisú kemoterápiát és Sugárkezelést kaptam. Ezután spermavizsgálaton kiderítették, hogy azoospermiás vagyok. A kezelés elkezdése előtt lefagyasztattunk spermát, így lehet még gyerekem. A kérdésem az, hogy Lehetséges-e még természetes úton gyerekem, történhet-e spontán gyógyulás, vagy innentől kezdve teljesen felesleges védekeznem amikor a Barátnőmmel vagyok?
Köszönettel
Gábor

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párom vizsgálati eredménye a következő:
fokozott viszkozitású ondó Volumen 2m
TSC 20m/ml
Motilitás 15% progresszíven mozgó
nyákban összecsapódva helyben mozgó
morf 20%
diagnózis
asthenozoospermia.
Lehet javítani ezen értékeken, érdemes urológust felkeresni? Illetve van esélye a teherbeesésnek?
Válaszát előre is köszönöm!
Niki

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
A párommal babát tervezünk. Már kaptunk beutalót a nőgyógyászomtól andrológiára, de a párom fél a vizsgálattól. Azt hallottam, hogy nem muszáj a kórházban adni a mintát, ha helyben van a kórház. Ön mit tudna nekem mondani erről? És aki először megy ilyen vizsgálatra milyen vizsgálatokat végeznek el rajta? köszönöm előre is válaszát!
Bea

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
25 éves férfi vagyok. A problémám 2011-ben kezdődött. Már a párommal nagyon szerettünk volna gyermeket, de ez nem sikerült. Egy év után mindketten kivizsgáltattuk magunkat. Nálam oligoasthenozoospermiát állapítottak meg. Az akkori eredményeim a következők: Spremiumszám: 12M/ml, 36M/ejakulátum Ejakulátum: 3 ml Fvs bakt: 4- 5 M/ml Mozgó: 80% WHOa: 35 WHOb: 35 Egy helyben mozog: 10 WHOd: 20 Ezután a fer14-et javasolták, de én nem szedtem sajnos. 2012.- ben ismét elmentem egy kivizsgálásra. Az eredmény a következő: Spermiumszám: 10M /ml, 30M/ejakulátum Mozgó: 55% WHOa: 30 WHOb: 10 WHOc: 15 WHOd: 45 Hba: 35% Ezután 2013.11 hónapban voltam vizsgálaton. Az eredmény a következő: Szám/ml: 12 mill Szám/ejac: 60 mill Mozgó: 65% Élénk: 15% ko. élénk: 20% alig haladó: 30% Álló: 35% Itt végeztek egy hormonvizsgálatot is. Tartomány: LSH: 1,7 (1.5-9,3) FSH: 0,4 (1,4-18,1) Prolaktin: 5.5 (2.1-17,7) Tesztoszteron: 221.8 (241-827) A spermaképeim tudom, hogy nem a legjobbak, de kíváncsi lennék, hogy mennyire nem jók? Természetes úton szeretnénk gyermeket. Tesztoszteron pótlásra Andriol testocaps 40 mg lágy kapszulát írtak 2x2 dózisban. Olvastam arról, hogy a tesztoszteron pótlást lehet kapszulákkal, injekcióval, és géllel is alkalmazni. Melyik a legjobb beviteli mód? Melyik a legbiztonságosabb? Ha szedem a az andriolt, akkor a tesztoszetron bevitele egyenesen arányos-e az lsh, fsh, prolaktin értékek csökkenésével? Illetve olvastam, hogy leállhat a saját tesztoszteron termelésem. Valóban így van-e? És a rossz spermaképeim a tesztoszteron hiány miatt vannak-e? Köszönöm segítségét

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal kisbabát szeretnénk. Páromnak 2013 májusában a herevisszér-műtétje utáni spermakontroll eredménye a következő volt: koncentráció: 7 M/ml, progr. motilitás: 11%, norm .morphológia: 15%, MSC: 0,7 M/ml, FSC: 0,5 M/ml, SMI: 29., Össz.spermaszám: 52,5 M, Motilis spermaszám:5,25 M, functionális spermaszám: 3,75 M. Szeretnénk tudni, hogy spontán teherbeesésnek van-e esélye? Mit tehetnénk a siker érdekében? Tisztelettel és köszönettel,
Alexandra

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A férjem spermavizsgálatának eredménye a következő:
Spermavizsgálati eredmény: diagnózis OAT
Motilitás
progresszív motilitás (%) 30% 30%
nem progresszív motilitás (%) 5% 5%
Teljes motilitás (%) 35% 35%
nem mozgó (%) 65% 65%
Morfológia WHO szerint (%) 1% 1% ≥
Karencia ideje (nap) 5 5
pH 8 8
spermium koncentráció (M/ml): 9 10
spermiumszám/ejakulátum (M): 45 50
mennyiség (ml): 5 5
viszkozitás: neg neg
agglutináció: neg neg 0
peroxidáz teszt: neg neg
Két vizsgálat volt, OAT szindrómát állapítottak meg. A kérdésem az lenne, hogy az eredmények alapján lehetséges lenne-e az eredményen valamilyen kezeléssel (valamilyen vitamin kúra, méhpempő... bármi) javítani, vagy Ön szerint nincs értelme és csak a lombik jöhet szóba! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Enikő

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A párommal meddőségi kivizsgálásban vagyunk. A sperma eredménye a következő lett:
Natív kenet:
Látóterenként 1-2 fvs
V.a.: 6ml szokvány színű ondó.
Spermatogram:
Sejtszám: 185mill./ml
Mozgás: 85% aktív
Alak: 10% kóros
PH: 9
Az lenne a kérdésem, hogy ez rendben van? Az 1-2 fvs mire utal? Esetleg valami fertőzésre? A tenyésztés eredményére még várni kell.
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm korábbi kérdésemre adott válaszát. Szeretnék néhány kérdést még feltenni.
Genetikai vizsgálat nem volt, ezek szerint indokolt lenne ilyen jellegű vizsgálatot is végeztetni?
Korábbi lombik-próbálkozásnál nálam 11 petesejtet tudtak leszívni, amiből a férjem spermájából 11-et ICSI módszerrel termékenyítettek meg, mind megtermékenyült, és 7 embriót elvittek 5 napos blasztocia állapotig, a táptalajban szépen fejlődtek. 7-ből 6-ot fagyasztottak. A FET során 4 embriót engedtek fel, ebből 2 indult fejlődésnek, 2 sajnos nem ébredt fel. Ennek ellenére elképzelhető, hogy beültetést követően azért nem tapadnak meg az embriók mert életképtelenek?
Említette az aromatáz gátló kezelést, hogy esetleg meg kellene próbálni, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Az andrológus, akihez jártunk, a hormoneredmények ismeretében sem tartotta indokoltnak tesztoszteron készítmény adását a férjemnek. Utánanéztem, aromatáz gátló étrend-kiegészítőt forgalmaznak különböző testépítős oldalakon. Ezen étrend-kiegészítők hatásosnak bizonyulhatnak a mi problémánkra, vagy mindenképpen valamilyen gyógyszer formájában kellene, hogy a szervezetébe jusson?
Egyáltalán a korábban leírt eredmények tükrében sikeresnek bizonyulhat bármilyen lombik próbálkozás, vagy a spermák annyira életképtelenek, hogy felesleges pénzkidobás?
Válaszát előre is köszönöm.
Kata

A választ itt olvashatod.
 

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetesen úton teherbe esned.
 


Rólunk mondták:

"4 hónap próbálkozás után ma reggelre halvány pozitívat teszteltem, nagyon köszönöm az oldalnak a segítséget és persze sok sikert kívánok mindenkinek :)"

vercsi27

Lájkolj minket!