Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 
Kérdezni szeretnél? Kérdés feltevéséhez regisztrálj, vagy ha már megtetted, lépj be!

Korábbi kérdések és válaszok


Tisztelt Doktor Úr!
Feleségemmel 4 sikertelen lombikon vagyunk túl.
Az ő eredményei mindig jók.
Nekem alacsony a spermaszámom:500.000-5.000.000 volt mindig. Tesztoszteron szintem 10körül volt legutóbb.
Lehet furcsa a kérdésem,de volt egy rossz bölcsesség fogam,amit kihúztak januárban. azóta szexuálisan aktívabb vagyok, jobban kívánom a szexet mint előtte és olyan érzésem van mintha magabiztosabb lennék, feszültebb is vagyok néha a kelleténél.
Lehet összefüggés az alacsony tesztoszteron és spermaszámnak egy esetleges folyamatos gyulladáshoz?Javulhatott ettől? Vizsgálatra megyek áprilisban,de kíváncsi vagyok a véleményére? Vagy csak beképzelem?
Köszönöm a válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot kívánok.
Segítséget szeretnék kérni,
A párommal 3 éve vagyunk együtt, és 1 éve próbálkozunk a babával de nem sikerül.
22 éves vagyok a párom pedig 21.
5 éve volt egy abortuszom,
A párom elvégeztette a Spermatogram vizsgálatot.
Az eredmény:
Spermium szám: 10,0 M/ml
Spermium motilitás : 15%
Spermium normál morfológia : 16%
Funkcionális sperma koncentráció: 1,0 M/ml
Mozgó sperma koncentráció: 1,5 M/ml
Sperma motilitási index: 39
Van valami gond ?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor ÚR!
34 éves vagyok, a feleségem 29, és gyerekvállalás előtt állunk. Nem dohányzom, rendszeresen sportolok. A napokban készítettem sperma tesztet, amelynek eredményei az alábbiak:
EREDMÉNY
Elfolyósodási idő: 29,0 min
Térfogat: 3,0 ml
pH: 7,8
Spermium koncentráció: 50,0 millió/ml
Spermiumszám/ejakulátum: 150,0 millió
Progresszív mozgású spermium: 65,0 %
Mozgékony spermium: 75,0%
Normál szerkezetű spermium: 4,0 %
Kereksejtek száma (RCC): 0,0
Fehérvérsejtek száma: 0,0
Vitalitás:67%
Azt szeretném kérdezni, hogy a lelet alapján van esély a természetes megtermékenyítésre, vagy szükséges valamilyen gyógyszert, vitamint szednem?
Köszönöm előre is,

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A feleségemmel gyermeket szeretnénk vállalni.
Azonban egy másfél órás teljes test MR vizsgálaton fogok részt venni.
A kérdésem az lenne hogy a vizsgálat nem károsítja e a spermáim?
Illetve a vizsgálatot követően mennyit várjunk a babatervezéssel?
Mivel elég sokáig gép alatt leszek és gyermekkoromban ingaherével műtöttek ezért minden ilyesfajta dologtól tartok..... Főleg így babatervezés előtt.
Várom válaszát és köszönöm!!!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Napokig magas láza volt a férjemnek januárban (influenza miatt). HBA, ROS és akroszóma tesztre kellene mennie. Ha 9 hét (63 nap) telt el a betegség óta, akkor már reális képet kapunk vagy még többet várjunk? Valahol 70+ napot olvastam, mire megújul az állomány.
Köszönöm szépen.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr! Az lenne a kérdésem hogy nem régiben voltam egy biopszia azoosperma miatt és krónikus here gyulladás állapították meg. Lehetséges, hogy emiatt nem jön össze a várt baba? Mit tehetek ez ellene? Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Több év (2) sikertelen próbálkozás után páromnál sperma vizsgálatot végeztettünk. Aminek az eredményei a következők lettek:
Vizsgált mennyiség: 3ml
Viszk. : normális
Teljes spermaszam: 57millio
Koncentráció: 19millio/ml
MSC: 4.5M/ml
FSC: 1.8M/ml
SMI: 59
Motile sp. : 13.5M
Func. sp. : 5.4M
Progresszív mot. : 24%
Norm. Morph. : 18%
Ph.: 9.0
Annyit érdemes tudni, hogy enyhe herevisszér tágulata van, amire az orvosa annyit mondott, hogy nem befolyásolja a termékenységét, teljen még el egy év És ha utána sem érkezik baba, akkor visszatérünk rá. A leletei alapján vitaminok szedését javasolták. Ahogy olvasgattam a többi Doktor úrhoz feltett kérdést, összehasonlítás alapján a spermaszámot és a motilitast is alacsonynak vélem. Kérdésem a következő. Érdemes lenne tovább menni a kapott eredmények alapján, vagy a spermakepe tényleg jó? Köszönöm előre is a válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktorúr!
Egy vetélésen vagyok túl, tavaly történt. A terhesség azonnal, az első hónapban spontán sikerült. Tudom, hogy 1 vetélés bárkivel megeshet, de kicsit mégis elkezdtünk vizsgálódni. Férjem spermaanalízise és a tenyésztés is rendben van, egyedül a ROS eredménye lett magasabb, 55%. A sejtekben lévő szabadgyök mennyisége a közepes-alsó tartományban, összeségében a minta szabadgyöktartalma a közepes-felső tartományban van.
Nem volt tervben, hogy megnézetjük az interleukin értékeket, de az andrológus rábeszélt. Sajnos magas is lett az IL-8 értéke, 3500. Ezt a magas értéket mi okozhatja? Komolyan kell venni? Mi rá a kezelés?
Előre is köszönöm válaszát!
Kitti

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A 2. sikertelen lombikon vagyunk túl. A véleményét szeretném kérni a párom ROS vizsgálati eredményével kapcsolatban.
- ROS+ spermiumok aránya 67,4% Magas tartomány
- A sejtekben lévő szabadgyök mennyisége, azaz a ROS+spermiumok MFI értéke: 2138 közepes-felső tartomány, ez a maximálisan mért mennyiség 7,6%-a
- Összességében a minta szabadgyöktartalma, azaz ROS+%*MFI: 144043 Magas tartomány.
A DNS fragmentációs index átlag: 5,3% jó-kiváló.
Előre is megköszönve válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Egy érték lemaradt az előző kérdésemből, ami fontos lehet az összképhez.
Térfogat: 1,5ml
Koncentráció: 92-120millió/ml
Elfoly.: 10 perc
Vitalitás:80-83%
Mozgó:75-80%
Prog. mozgó: 70-73%
Morfológia: 15-17%
Ph: 7,2
Fehérvérsejt:3-2 millió
Agglutináció: 2 fej-fej
Ez az agglutináció magas értéknek számít? Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Feleségemmel 7 hónapnyi sikertelen próbálkozás után voltam spermavizsgálaton. Eredmény: mennyiség: 1,5ml elfoly.:10perc
koncentráció: 1.er.:92ml/ml 2.er.: 120ml/ml
vitalitás: 80-83%
Mozgó: 75-80%
Progresszíven mozgó: 70-73%
Morfológia: 15-17%
Ph: 7,2
Fehérvérsejt: 3-2 millió/ml
A kérdésem az lenne, hogy ilyen értékek mellett a mennyiség jelezhet problémát, vagy a körülmények, stressz is okozója lehet? Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
34 éves férfi vagyok, a párom 37 éves és minél előbb szeretnénk most már kisbabát. Az ő hormonvizsgálatainak eredménye minden aspektusában a normál tartományba esik, viszont nálam a vérvizsgálat alacsony tesztoszteronszintet mutatott ki (5,33 nmol/L). Nem kopaszodom, nem érzek izomgyengeséget és egyáltalán semmilyen tünetet ez miatt nem tapasztalok. A spermavizsgálat alapján az urológusom szerint nincs akadálya a gyereknemzésnek (progresszív motilitás 9%, nem progresszív 44%, immotilis 47%, mennyiség 47, 5 M/ml, minden más eredmény a referenciaértékek kellős közepén vannak). A doktor úr táplálékkiegészítőt javasolt az eredményesség javítása érdekében (Profertil vagy Fer 14) és a Nebido nevű tesztoszteronnövelő injekciókúrát írt fel. Ami számomra érthetetlen, hogy a Nebido esetében a spermatermelés gyengülését, sőt megszűnését is emlegetik a készítmény tájékoztatójában és ez a gyermekvállalási célzattal szerintem igencsak szembe megy. Arra gondoltam, hogy először a vitaminkúrát próbálom ki és utána, esetleg a fogantatás (remélem) utánra halasztanám az injekciós kezelést. Vagy ez segít a cél elérésében? Nem tudom, mi lenne a következő értelmes lépés... Egyéb véreredmények: FSH 1,8 mU/mL, LH 1,2 mU/mL, Prolaktin 284,2 mU/L, SHBG 23 nmol/l, szabad androgén index 23,2%. Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A férjem 21 éve, gyermekkora óta cukorbeteg, melyhez sajnos nemrégiben veseelégtelenség is társult, hemodialízis kezelést kap. Sajnos már rég óta csak szárazorgazmusa van, semmilyen ejakulátum nem távozik. Hogy ez retrográd ejakuláció-e, sajnos nem tudtunk rájönni. Most már szeretnénk családot alapítani. Ezek alapján Ön szerint milyen lehetőségeink vannak arra, hogy legyen gyermekünk? Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy elsődlegesen szükségünk lesz felkeresni egy andrológus szakorvost, így arra is kíváncsi lennék, hogy milyen leleteket lenne érdemes magunkkal vinni, illetve hogy érdemes-e például kész hormon vizsgálati eredményekkel érkezni.
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
29 éves vagyok.Aktívan sportoltam 15 évet.A párom 45 éves.Volt egy kezdődő méhnyakrákja 18évvel ezelött.Neki van 2 gyermeke az előző kapcsolatából!Szeretnénk közös gyermeket.Egy éve próbálkozunk,eddig sikertelenül.Végig azt mondta hogy ő miatta nem sikerül,mármint a kora miatt.Volt nőgyógyásznál egy éve (aki műtötte) és azt mondta hogy minden rendben van odabent, csatornák tiszták stb, csak a kora ad kevés százalék esélyt. Ezen a héten én is elmentem egy spermiogramm vizsgálatra. Az értékeim a biológus szerint jók, Mozgó sperma szám 67%. viszont a progresszíven mozgók csak 30% .Ezt vélte problémának. Kérdésem hogy most szedek, Cink,Larginin,q10, ginseng,cink, makagyökér, d vitamin,e vitamin, c vitamin, magnézium és kálciumot. Megpróbálom a gyorséttermi ételeket háttérbe szorítani és a dohányzást csökkenteni. Mennyi idő lehet amíg a spermaszám megugrik. Mint Laikus úgy gondolom hogy a párom alacsony esélye miatt (legyen 10-15%) nekem a maximumot kéne hogy nyújtsam.Igazából én vagyok lelkibeteg már és nem a menyasszonyom.Kérem amennyire csak tud, árulja el nekem hogy mit tehetek ami javít a saját termékenységemen. Köszönöm előre is szíves válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem sperma vizsgálatának kiértékelésében kérném a segítségét.
Carentia - 3 nap
Mennyiség - ( Nincs adat, nem írták rá.)
Szín,szag, küllem - norm
Ph - 7,8
Elfolyósodás - norm
Viszkozitás - norm
Spermium koncentráció - 25 mill/ml
Spermiumszám - 50 mill/ejac
Progresszív motilitás - 45 %
Teljes motilitás - 60 %
Nem progresszív - 20 %
Immotilis - 40 %
Normál morfológia - 15 % (100 sejt vizsgálata)
Vitalitás - 80 %
Agglutináció - nincs
Fehérvérsejt - nincs
Peroxidase: - neg
Értékelés:Normozoospermia, andrológiai teendő nincs.
Azt írták, hogy további teendő nincs, én még sem vagyok teljesen nyugodt. Páromtól annyit kértem, hogy mozogjon rendszeresen, adja le a 4-5 kiló súlyfeleslegét. Nem merek neki vitamint adni, mert olvastam, hogy bizonyos esetekben csak ront az antioxidánsok alkalmazása.
Az eredmények alapján Ön mit javasol? Érdemes további vizsgálatokban gondolkodnunk, vagy férjem eredményeivel jó esélyünk van a gyermekáldásra?
Válaszát előre is köszönöm szépen!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
A férjemnek HBA és akroszóma vizsgálatra kellene mennie. A napokban volt influenzás, elég magas láza volt 2-3 napig. Egy hónap múlva ha elmegy a vizsgálatra, a láz nem befolyásolja majd ezek eredményét? Vagy meddig várjunk a vizsgálattal?
Köszönettel,
Sesam

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Úr!
Előző lombikos bejegyzésemre adott válaszára reagálva. Az első andrológus, aki diagnosztizálta a varicocellét nem tartotta fontosnak a műtétet. A második andrológus akitől az injekciókat is kapta már ajánlotta a műtétet, mivel azonban ő sem tartotta sürgősnek, a lombik miatt nyárra halasztottuk. Hormon eredmények: FSH 4,8 IU/L, LH 5,5 IU/L, Prolactin 110mIU/L, Ösztradiol 117pmol/L, tesztoszteron 17nmol/L. Az SHBG sajnos most nem találom de arra is azt mondták hogy rendben. Ma az orvosom DNS töredezettség és ROS tesztet javasolt. A férjem andrológusához (aki javasolja a műtétet) sajnos csak későbbre kaptunk időpontot. Amennyiben ez a vizsgálat magas töredezettséget mutat valóban nincs több esélyünk ICSIvel sem? A műtét nem javíthat az esetleges rossz eredményen? Azt olvastam, hogy a herékből biopsziával nyert spermiumok kevésbé töredezettek, erről mi a véleménye? Valamint, ha valóban a töredezettség okozza azt hogy jelét sem mutatja egyik sejt sem az osztódásnak akkor ez nem kellett volna gondot okozzon már nyáron is, főleg, hogy azóta szedi a profertilt meg kapta az injekciókat is? Elnézést a hosszú szövegért csak tele vagyok kérdésekkel és nem akarom elhinni, hogy kész vége, esélyünk sincs a továbbiakban. Köszönöm a segítségét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr Úr!
Tavaly nyár óta lombikozunk férjem gyenge sperma eredményei miatt. Az én oldalamról mindent rendben találtak. Nyáron 6 petesejtet tudtak leszívni amiből sajnos csak 2-tudtak megszúrni, ami nagykönyv szerint osztódott is csak sajnos nem tapadtak meg. Most januárbab is 6 petesejt lett, ezek most jó minőségüek voltak, meg is tudták szùrni mindet, de sajnos egyik sem mutatta a megtermékenyülés jelét.Férjemnek 3 gr. Varicocele-t állapítottak meg. Hormon, genetika jó. Régebbi (kb 3-4 havonta volt egy vizsgálat) eredményeit tekintve 1 mill. /ml vagy az alatti spermeszám, 5-10 % progresszív, kb. 50-50% mozgó és mozdulatlan. A morfológiára mindíg azt mondák, h jó, papírokon csak annyi van, hogy kevés sejt törmelék. A nyári alkalom óta szedi a profertilt és 6 hétig kapott heti 2x Gonal f- et és het 1x Ovitrellet. Januári lombikunkra a sperma eredmény úgy tünt hogy javult. 2mill/ ml lett 80% mozgó és kezdetben azt mondták h a morfológia is jó lett. Aztán látták az ICSI-nél, hogy a morfológia mégsem jó, 1%. Biológus szerint esetleg ez lehet az oka, hogy a 6-ból egy sem indult be. De hát gondolom csak abból az 1% jóból válogattak, szóval nem értem. Arra a kérdésünkre, hogy merre, milyen vizsgálatra menjünk, hogy ne tegyem ki magamat 3 hónap mulva fölöslegesen egy újabb stimulációnak senki nem adott választ. Ön szerint merre induljunk el milyen vizsgálatokat végeztessünk el? Köszönöm a segítségét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A páromnak a normál szerkezetű spermiuma 50%. Ez jó eredménynek számít? A WHO 4-48% közé teszi, ezért kérdezném.
Köszönöm a válaszát!
Józsa

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Dr. Szabó Ferenc,
3 sikertelen terhességen vagyunk túl körülbelül 2 éven belül (párom esetén 31-32 éves életkor, az én esetemben is); megtermékenyítés természetesen úton megtörtént, 1-2 hónapon belül minden esetben.
- 1. Spontán vetélés; üres petezsák 7.
hetesen, 9. hetesen műszeres befejezés
- 2. Fejlődési rendellenesség diagnosztizálása kombinált genetikai teszt során - 13.hetesen E pontos terhességmegszakítás (kötelező tanácsadás mellett)
- 3. Spontán vetélés; 8.hetesen összenőtt ikrek, 9. hetesen műszeres befejezés
Mindkettőnk túlesett citogenetikai vizsgálaton; egyikünknél sem volt kromoszóma eltérés látható.
Genetikai szaktanácsadáson nem javasoltak egyéb/más vizsgálatot, annyit mondtak nincs összefüggés a 3 esetben, csak nagyon pechesek vagyunk..
Spermium és ezzel kapcsolatos egyéb vizsgálaton nem voltunk ebből kifolyólag.
Ön mit gondol, mit javasol?
Köszönettel,
Zsolt33

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr,
Férjemnek azoospermiája van cisztás fibrózis hordozóság miatt. Az első herebiopszia mintája nem termékenyítette meg a petesejteket, ezért sor került egy második biopsziára, amely előtt fer14-et szedett 2 hónapig. A második műtét során már “mozgó” spermiumokat is ki lehetett nyerni és 2 lombik során is megtermékenyítették a petesejteket, viszont ennél néztek DNS fragmentációt és 39% lett a DFI. Most egy harmadik műtétre készül a férjem, amihez folandrol szedését javasolta az andrológusa. A kérdésem az lenne, hogy a folandrol mellett szedhet-e fer14-et is? Illetve mit tanácsolna ezeken kívül?
Köszönettel:
Diána

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr,
A feleségemmel kb egy éve próbálkozunk (a próbálkozásaink mindkétszer hamar pozitív terhességi teszttel végződtek) és októberben volt a második vetélése.
(Korábban méhszájseb műtéte volt, illetve az első vetélés után abrasio-t kellett csinálni)
A második vetélés után Ureaplasma-ra pozitív lett a lelet, antibiotikumos kezelés megtörtént mindkettőnknél.
A nőgyógyásza tanácsára én is vizsgálatokat csináltattam. Az eredmények:
DNS fragmentációs index átlag: 2.9 %
Ebből a közepes tartományban 94.6 %, magas tartományban 6%
Összetapadt spermiumok: 0%
Citogenetikai lelet: "Az analizált metafázisokban kromoszóma eltérést nem találtunk."
Spermiogram:
Spermiumkoncentráció: 14 és 16
Spermiumszám: 61.6 és 70.4
Progresszív gyors (PR-a): 44 és 37
Progresszív lassú (PR-b): 10 és 10
Nem progresszív (PR-c): 10 és 15
Össz. motilitás: 64 és 62
Normál morfológia: 3 és 3
Kereksejt: 1.3 és 1.3
Fehérvérsejt: 0 és 0
"teratozoospermia"
A kérdésem az lenne, hogy a teratozoospermia miatt történhetnek-e a vetélések? Próbálkozhatunk-e tovább ezen értékeim mellett, vagy szükséges lehet kezelés, hogy feljebb tornásszam a normál morfológiát?
Előre is köszönöm!
Üdv
Bence

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Teratozoospermia esetén (3% morfológia, a többi érték teljesen rendben) és jó DNS töredezettség mellett gondolkozunk egyéb vizsgálatokon. Főleg az akroszóma reakció és a MAR teszt a kérdéses számunkra, a HBA-t megcsináltatjuk mindenképp. Van bármi, ami indokolhatja e kettő elvégzését? Mit gondol a Doktor Úr, gyakori problémák ezek, érdemes elvégeztetni? 13 hónapja próbálkozunk a babával, de felesleges hormonkezelést sem szeretnék, ha végül a férjem oldalán van a probléma. Nagyon köszönöm válaszát!!

A választ itt olvashatod.
 

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Másfél év próbálkozás, egy szomorú vetélés után végre újra kimondhatom, h kisbabánk lesz! Csupán 3 hónapig vezettem a görbémet az oldalon, már kicsit én is feladtam, mire pozitívat teszteltem. A legszebb szülinapi ajándékot kaptam meg az élettől. Párom is felhőtlenül boldog. Jövő hét kedden látogatjuk meg a nőgyógyászomat. Addigra már több, mint 6 hetes leszek :) Nagyon szépen köszönöm a tervezettbaba.hu csapatának, h létrehozták ezt az oldalt. Számtalan kismamának és kispapának segítettetek!!! Köszönjük szépen!!!"

Rencsimókus

Lájkolj minket!