Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 

Korábbi kérdések és válaszok


Kedves Doktor Úr!
A férjemnél fél éve teratozoospermiát állapítottak meg, 3% volt a morfológia. Azóta a javasolt vitamonokat szedte, a friss vizsgálati eredménye azonban nem változott, továbbra is 3% a morfológia. Minden más érték rendben van, összesen 105 millió spermium, 45% progresszív motilitás, DNS töredezettség 12%. 10 hónapja próbálkozunk a babával. UH-ja is rendben, nincs visszér. Ön szerint mennyiben rontja az esélyeinket a morfológia? Lehetséges így spontán a terhesség? Köszönöm szépen válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr,
Páromnál majdnem mindent rendbe találtak, úgy hogy 7 évvel ezelőtt rákos volt, de most tünetmentes , csak a HBA tesztje lett 57%- os.
Nálam a TSH szinten kívül – amit azóta sikerült 2,0 alá vinni – minden rendben van.
Mind a ketten 40 évesek vagyunk.
Az orvosom szerint IVF-ET-PICSI lenne a legmegfelelőbb.
Párom még próbálkozni szeretne, hogy hátha természetesen úton sikerülne.
Ön szerint mennyi esély van erre?
Köszönöm a segítséget

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
38 éves férfi vagyok, 8 hónapja próbálkozunk a baba projekttel, egyelőre sikertelenül. Készíttettem spermiogrammot, a paraméterek zöme a normál tartományba esik, viszont a morfológia csak 3%, így teratozoospermia-t állapítottak meg.
Ez az értékkel lehetnek esélyeink, ha a többi rendben van? Hogyan tudnánk ezt a 3%-ot feljebb tornászni?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal több mint egy éve próbálkozunk a babával sikertelenül. 40 évesek vagyunk, egyikünknek sincs gyermeke. Párom vizsgálati eredményei:
Carentia: 4 nap
Menny: 3 ml
Küllem: normál
Viszkozitás: normál
Ph: 7,6
Spermium szám/ml: 8 Mió
Mozgó: 20 %
Progr. gyors:WHOa: 0 %
Progr. lassú: WHOb: 10 %
Egy helyben mozog: 10 %
Mozdulatlan WHOd: 80 %
Normál alak: 3 %
Labor:
TSH: 2,060 mIU/L
FT4: 16,89 pmol/L
FT3: 5,05 pmol/L
FSH: 7,7 IU/L
LH: 6,8 IU/L
Prolactin: 154,0 mIU/L
Ösztradiol: 161,0 pmol/L
Tesztoszteron: 16,00 nmol/L
SHBG: 41,8 nmol/L
FER14 Extrát írtak fel 2*1-et, labor vizsgálati eredmény után pluszba Clostybegyt 1*1-et 40 napig. Doktor Úr indokoltnak látja a Clostybegyt? Összességében milyen javulás várható a kúra után és az mire lehet elég? Milyen egyéb vizsgálatokat lenne érdemes elvégeztetni a férjemen?
Szíves segítségét előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal 10 hónapja próbálkozunk, de sikertelen a gyermekáldás. Én 46 éves vagyok a párom 38 Korábbi házasságomból természetes módon 2 fiam van. A fiatalabb 11 éves. Előfordulhat, hogy a korral lecsökken a nemzőképesség annyira, hogy természetes úton nem vagyok képes a gyermek nemzésre? Többnyire ülő munkát végeztem az elmúlt 10 évben.
1 hónapja elvégzett vizsgálati eredményeim:
Önmegtartóztatás 3 nap
Szín: normális
Állomány: normális
Elfolyósodási idő: 20 perc
Térfogat:2.1 ml
ph:8
Koncentráció:67 M/ml
Összspermium szám:140.7 M/ml
Mozgó spermium:41 %
Progresszív motilitás:35%
Nem progresszív motilitás:6 %
Nem mozgó :59 %
Normál morfológia:6%
Vitalitás:76%
Kerek sejtek száma 0,8 M/ml
Peroxidaz pozitív:0 M/ml
Agglutináció: nincs
HBA teszt: 80% nál nagyobb
Előre is nagyon szépen köszönöm szíves segítségét !
Tisztelettel: Szabó Tibor

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
A napokban voltam andrológiai vizsgálaton, és a következő lett az eredményem:
Mennyiség: 4,6ml
pH: 8,0
Spermiumkoncentráció: 80-85M/ml
Progresszív motalitás: 25-30%
Teljes motalitás: 55-65%
Nem progresszív: 30-35%
Immotilis: 45-35%
Morfológia: 5%
Vitalitás: 85-90%
Fehérvérsejt: 0,1-0,3M/ml
Összességében mit gondol erről az eredményről? Bátran lehet babatervezésbe kezdeni, vagy javasol valamilyen természetes szer szedését?
Előre is nagyon szépen köszönöm a szíves segítségét, és a válaszát!
Üdvözlettel:
Zsolt

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjem spermavizsgálata (és UH vizsgálata) során minden értéket rendben találtak, kivéve a morfológia volt rossz, 3% (HBA is 80% fölött). Rögtön egy meddőségi klinika felé vettük az irányt, ahol újra spermavizsgálatot végeztek, itt azonban sokkal jobb értékeket kaptunk: morfológia 45%, pedig csak 3,5 hét telt el a két vizsgálat között (ugyanazon sztenderdek, határértékek mellett). Igaz, a spermiumszám is duplázódott (70mio/ml), de ekkorát azért nem kellett volna változnia a morfológiának, igaz? Ezt követően még egy DNS töredezettséget is csináltattunk, amely 12% lett, így "kiváló" minősítést kapott. Két kérdésem lenne: mennyire szubjektív a morfológia vizsgálat, bízhatunk abban, hogy javult ennyit az érték vagy valaki hibázott? Mit lenne még érdemes elvégeztetnünk? 8 hónapja próbálkozunk, nagyon szeretnénk kisbabát. Nagyon köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktorúr!
Miert lehet az hogy az ösztradiol magas? A ciklus 21.napján lett vérvetel csinálva.
Ösztrodiol 403,9 pmol/L
Progreszteron: 37,4 nmol/L
Anti müller hormon: 1,68 ng/ml
A többi hormon eredmenyeim amiket meg csinaltattam mind jo.Csak az ösztrodiol magas.
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párom eredmenye varicocale műtét után 3 évvel a következő:
Mennyiség 41 mill/ml
Motilitás 45% progressziv gyors
Morfologia 2%
DNS fragmentacio 17,5 %
Kérdésem az lenne, hogy próbálkozhatunk-e IUI megtermékenyítéssel vagy csak a lombik lehet sikeres ezzel az eredménnyel?

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjemmel két éve szeretnénk második babát, eddig sikertelenül. Van már egy öt éves kisfiunk, aki rögtön összejött, illetve volt egy 18 hetes vetélésünk is, ami szintén rögtön sikerült.
Férjem február végén volt spermavizsgálaton, ahol oligozoospermia max-ot diagnosztizáltak. Mennyiség: 3ml, szám/ml: 1 millió, mozgó: 20%. Emellett még enyhe herevisszér tágulatot (varicocele) is megállapítottak nála. Ezután három hónapig napi 2X1 Profertil-t szedett, mellette maca kivonatot is, illetve elkezdett futni is (ülő munkát végez és nem sportolt eddig semmit).
Június elején volt újabb vizsgálaton, ahol a következők lettek az értékek:
mennyiség: 3,5 ml;
szám/ml: 8 millió;
Normal Morphology: 10%
Motile Sperm. Conc.: 5%
Functional Sperm. Conc.: 85%
SMI: 12
ASM (Abn.Sperm.Morph.): 59%
Anilin Blue: 2.
A júniusi eredményt követően volt egy kémiai terhességem. Januárra kaptunk időpontot lombik bébi kezelésre. Azt szeretném megkérdezni Doktor Úrtól, hogy érdemes lenne-e a férjemnek a herevisszér tágulatát megműttetni? Törekszünk a természetes úton való fogantatásra, és azt szeretném megtudni, hogy a műtéttől javulna-e a spermakép, illetve, hogy ezek az értékek mellett javítana-e annyit, hogy természetes úton legyen esélyünk a babára? A műtét után mennyi idő után lehet újra próbálkozni, kell-e szünetet tartani?
Tanácstalanok vagyunk, hogy a vetélés óta miért nem sikerül a baba, lehetséges, hogy a herevisszér tágulat miatt romlottak le a férjem értékei? (nem volt semmi sérülés, trauma vagy gyulladás sem).
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Szép napot!
2 évvel ezelőtt a bal vesémnél Pyelon Plastikát végeztek hynes anderson szerint.
Most több mint egy fél éve, megint nagyon panaszos a bal vesém, és a jobb vesém is, iszonyatos fájdalmaim vannak, a fájdalomcsillapítók sem használnak.
Most voltam Hétfőn kontrollon, a szakorvosom szabadságon van így nem tudott megnézni, 31,-én tudok menni hozzá a magánrendelésére elküldtek teljes hasi ultrahangra a leletemen ez áll: A jobb vese üregrendszere tágabb, a pyelon extrarenailsan helyezkedik el, nagysága kb 53x18mm. A kehelyszárak kissé tágabbak,. Az előzményben bal oldalon pyelon plasztika szerepel, A bal vese pyelonja tágabb 86x42mm, részben extrarenalisan helyezkedik el, Tágabb kehelyszárak figyelhetők meg. Kőreflex egyik oldalon sem látható. A douglasban kevés szabad hasúri folyadék elkülönül. Pathológiás kokárda nem azonosítható. Az lenne a kérdésem, hogy mit lehetne tenni, és lesz szükség további műtétre az ultrahang alapján? Nagyon panaszos mind a két vesém, iszonyatosan fáj. Az alhasam is fájdalmas. 31.-én megyek az orvosomhoz, de addig is szeretném tudni, hogy mire számíthatok. A választ előre is köszönöm!! Tisztelettel: Judit

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr! Párommal gyermeket szeretnènk, de a páromnak prosztatagyulladása van. ( 25 èves). Az urològusa a hôterápiás kezelèst javasolta, mert az antibiotikumos kezelès nem használt. A kèrdèsem az lenne, hogy ez a hőterápiás eljárás befolyásolja- e a nemzőkèpessèget. Válaszát előre is köszönöm. üdvözlettel: Ibolya

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A napokban történt sperma vizsgálatom során teljes sperma hiányt állapítottak meg az egyik bp-i intézetben. Azóta az ultrahangos vizsgálatok kimutatták, hogy elzáródás nincs a spermavezetéken, viszont van minimális hereviszér, azonban az áramlás határértéken belüli, tehát emiatt nem javasolna a kezelő orvos műtétet. A sperma hiány miatt viszont here-biobsziát javasolt. Kérdésem az lenne, hogy érdemes-e újabb sperma vizsgálatot csináltatni, lehetséges-e, hogy egyszer van egyszer pedig nincs sperma az ejakulátumomban. Esetleg érdemes-e a műtét előtt vitamin kúrába kezdeni. Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem ejaculatum vizsgálat eredménye a következőképpen alakultak, nov.-dec. fél tabletta bromocriptin és jan.-ápr. Valeofert szedése után

október március:
carentia: 4 nap 4 nap
mennyiség: 2 ml 3ml
szín/szag normális ua.
PH 7,6 ua.
viscositas: fokozott normális
spermiumszám: 2millió/ml 5millió/ml
össz.sp.szám: 4 millió 15millió
motilitás: elvétve 1-2 40%
progresszív mot.: elvétve 1 30%
morfológia: min.4% normális alak ua.
laboratórium eltérések októberben:
FSH 27,00 ref.érték 1,50-12,40
össz prolaktin 429,30 ref.érték: 86,00-324,
májusban:
össz.prolaktin: 271 ref. 86,00-324,00
Az eredményei szépen javultak. Júniusban részt vettünk a lombik programban, 2 megtermékenyített petesejt lett beültetve, de sajnos a teszt és vérvétel negatív.
Állítólag (orvos véleménye alapján) még mindig a férjem rossz sperma minősége okozhatta a sikertelenséget.
Legközelebb októberben megyünk újra próbálkozni.
Nálam női oldalról nem találtak eddig semmit, a lombikhoz szükséges vizsgálatoknál minden rendben volt.
Most is a valeofert szedését ajánlották neki. Olvastam és hallottam a profertilről. Melyik készítmény lehet hatásosabb? Nem igazán szeretnék eltérni a lombikos orvosunkkal megbeszélt gyógyszerektől, vizsgálatoktól. De azért érdekelne, hogy Ön mit tudna tanácsolni és ajánlani és mivel lehetne javítani a sperma minőségén. Esetleg milyen vizsgálat az amivel többet tudhatnánk meg a sikertelenség okáról? Mire figyeljünk oda?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Ági

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal 8 hónapja próbálkozunk a gyermekkel, eddig sajnos sikertelenül. Nálam a szükséges vizsgálatokat- a petevezeték átjárhatóságit is- elvégezték, ahol mindent rendben találtak. Szeretném megkérdezni, hogy a következő eredmények, amelyeket a vizsgáló orvos nem talált teljesen jónak, mennyire befolyásolhatják a teherbeesést. Elfolyósodási idő, mely párom esetében 60 percre részleges; viszkozitás, mely a vizsgálat szerint 2 cm; továbbá a teljes motilitás 40%, a progresszív mozgás 30%.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Niki

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Férjem alacsony spermiumszáma miatt lombikbébi programban fogunk részt venni. Ezt megelőzően a nőgyógyászom teljes körű kivizsgálást írt ki mindkettőnknek, ezek eredményeivel kell visszamennünk hozzá 1 hónap múlva, hogy belevágjunk a kezelésekbe. A férjemnek a legfrissebb spermiogramon kívül még sperma tenyésztést is kért, aminek ma jött meg az alábbi eredménye. Kérdésem, hogy ez egy rossz eredmény, ami antibiotikumos kezelést jelent? Azonnal menjen vissza urológushoz, hogy kapjon gyógyszeres terápiát? Csak azért aggódom, mert nagyon telik az idő, mindig újabb dolgok derülnek ki, újabb x hónapos kezelésekkel és nem szeretném, ha júliusban a nőgyógyász mondaná, hogy nem tudjuk megkezdeni emiatt a programot, kezeltesse ki, ősszel menjünk vissza stb.
Baktérium: Enterococcus faecalis
Eredmény: 10^3/ml csíraszámban, húgycsőflóra mellett tenyészett
AMPICILLIN: E
AMOXICILLIN: E
PIPERACILLIN: E
AMOXICILLIN/CLAV.SAV: E
AMPICILLIN/SULBACTAM: E
PIPERACILLIN/TAZOBAC: E
IMIPENEM: E
Gentamicin: M
VANCOMYCIN: E
TEICOPLANIN: E
LINEZOLID: E
TIGECYCLINE: E
Quinopristin/Dalfopristin: R
Minősítés: HLAE törzs, Gentamicin monoterápiában hatástalan. Csak
kombinációban (béta-laktámokkal vagy glikopeptidekkel, amennyiben
a baktérium ezekre érzékeny), nagy dózisban ajánlott.
Előre is köszönöm segítségét és válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A vizsgálatok során férjemnél teratozoospermiát állapítottak meg. A férjem további eredményei, ezzel kapcsolatosan szeretném kérni a Doktor Úr véleményét:
FSH: 12,2 iu/l
LH: 2,8 iu/l
Tesztoszteron 13,86 nmol/l
HBA-teszt 67%
DNS Fragmentációs index átlag: 8,2% Ebből a közepes fragmentált tartományban 91,1%, ill. a magas fragmentáltsági tartományban 8,5% található.
Összetapad spermiumok az összspermiumok 0,7%-t teszik ki.
AR% a kezeletlen mintában: 3,7%
AR% indukció után: 19,9%
ARIC pontszám: 16,20%
További kérdésem az lenne, hogy a férjemnél érdemes lenne-e inzulinrezisztencia vizsgálatot elvégezni?
Nagyon köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm! (23 éves férfi)
Tavaly októbertől decemberig volt egy tesztoszteron propionat kúrám 2naponta 1ml es 2. Héttől kezdve 2 szem proviron
A végén 2x5000 ui hcg 5 naponta és utána még 3 hétig 2 proviron és egy hétig 1 proviron. Teljesen visszaállt minden (legalábbis a tapasztalataim ezt mutatták, nem volt semilyen libido problémám de vér vizsgálat nem volt)
Majd most idén március 12-től szinten 2 naponta 1ml tesztoszteron propionat injekció 2proviron és közben március 22-től április 27ig szedtem mellé stanazolol tablettat. Majd május 15.én ment tesztoszteron injekció és utána merevedési problémám lépett fel május 16. Tamoxifent kezdtem el szedni és május 20. Ment első hcg 5000 ui és május 25. második hcg 5000 ui majd utána május 29. 2500 ui hcg es május 31. 2000 ui hcg mellette végig 2 tamoxifen és 2 proviron és a merevedésem már 2 nappal utána helyre jött de sokkal gyengébb az erekcióm (vannak napok mikor erősebb talán mint előtte de vannak mikor gyengébb) és most június 12. Próbálkoztam elhagyni egy szem proviront de 2 nap után már merevedési problémám lépett fel.(visszaálltam a 2db-ra)
Napi 75mg cink
8000iu d vitamin
1200C vitamin
Multivitamin komplex scitec
1600iu e vitamin
Scitec daa
Omega3 reggel este
Nem dohányzom igyekszek egészségesen étkezni/ élni.
Mit javasol hogy folytassam a levezetést/ visszaállítást?
Illetve mi okozhatta a merevedési zavart a tesztoszteron injekció közvetlen beadása után?
Lehetséges hogy még teljesen rendbejöjjek és visszaálljon a rendes tesztoszteron termelésem? Előre is köszönöm a válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Párommal 1,5 éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. Részemről (35) úgy tűnik minden rendben, nála (40) pedig spermavizsgálaton asthenozoospermia-t állapítottak meg. Ülőmunkát végez, nem dohányzik.
5 napos megtartóztatás utáni eredmények:
43,25 M/ml. asthenozoospermia. PrM:15,5% TM: 33,0% NM: 4,0%
TSC: 114,7 M
CASA PrM: 17%
Fvs: 0,55 M/ml
Cooper t.: 12%
TMSC:35,48 M
TPMSC: 17,20 M
TMNC: 1,42 M
PMN vizsgálat eredm: 17,00 ng/ml.
ROS:
ROS+ spermiumok aránya az összes spermiumon belül: 47,7% közepes-alsó tartomány
Sejtekben lévő szabadgyök mennyisége: 1625 közepes-alsó tartomány, maximálisan mért mennyiség 9,7 %-a
Összességében a szabadgyök tartalom: 77503 közepes-alsó tartomány
Az andrológus 3 havi inozitol kezelést javasolt, de nem ajánlotta pontosan melyik terméket érdemes megvenni, végülis a helyi patikában a Normoxilt-t szerezte be. Ez megfelelő-e a 3 hónapra? Ha nem, Doktor Úr melyiket ajánlaná? E mellé milyen vitamint szedjen még, hogy több legyen a mozgó spermium? A FER14-ről jókat olvastunk.
Még egy utolsó kérdés: ezekkel az eredményekkel van-e esély spontán teherbeesésre?
Tanácsait előre is nagyon köszönjük!

A választ itt olvashatod.
 

üdvozlöm!
30 éves férfi vagyok. nem dohányzom, kávézom és nem iszom.
a feleségemmel szeretnénk 2. babát, de 2 éve nem jön össze.
ma voltam spermium vizsgálaton, itt az eredmény:
látóterenként 1-2 fvs. látható
7ml szokványos szinu ondó. ph: 8
sejtszám kevesebb mint 5 millió/ml
mozgás 50% aktiv
alak 60% kóros
a dokihoz még nem tudtam visszamenni.
mi a véleménye? kevés az ondó sejt ugye?
mit tehetek? egyáltalán lehet?
köszönöm válaszát

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot kívánok. Férjemnek 4 nap önmegtartóztatás után 10-12 millió spermaja volt. abból 30 százalék mozgó 30 százalék közepesen mozgó 40 százalék alig mozgó. Írtak fel neki gyógyszert. Viszont azt elfelejtette megkérdezni hogy jelen állás szerint milyen esélyünk van a babához. Ha így marad gyógyszer mellett inszemináció vagy lombikbébi jöhet csak szóba? köszönöm válaszát további sok sikert kívánok

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
33 éves vagyok, a férjem 40.
Az elmúlt két évben, két vetélésen vagyunk túl.
Tavalyi évben végeztek a férjemnél spermavizsgálatot, akkor azt mondták, hogy jó az érték.
Most újra spermatogram vizsgálatra ment, és a következő eredményeket kapta:
önmegtartóztatás idő: 3 nap
szín:normális
állomány:normális
elfolyósodási idő: 30 perc
térfogat: 4,2 ml
ph:8
koncentráció: 36 ml
összspermium szám: 151,2 ml
mozgó spermium: 43%
progresszív motilitás: 35%
nem progresszív motilitás: 8%
nem mozgó: 57%
normál morfológia:4 %
vitalitás: 76 %
kerek sejtek szám: 0,6 ml
peroxidáz pozitív fvs: 0,1
agglutináció:nincs
Férjem 190 cm magas és 110 kg. Nem iszik és nem dohányzik, sportol. Több mint egy éve rendszeresen issza a Folandrol port, amit nőgyógyász javasolt. Mellette állandó vitaminokat szed: E, D, C, Cink,Magnézium, Kálcium.
Nálam is rengeteg vizsgálatot végeztek, pajzsmirigy alulműködés és magas prolaktin miatt gyógyszert szedek. Az utolsó terhességem egy éve volt, azóta nem sikerült újra megfogannom,
Most júniusban megyünk a meddőségi központba első konzultációra.
Elnézést a hosszú levélért, csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a férjem eredményei milyennek számítanak?
Még egy fontos információ, tavaly az andrológiai vizsgálaton fitymaszűkületet állapítottak meg.
Most nagyon elkeseredett vagyok.
Nagyon köszönöm előre a szíves válaszát.
Tisztelettel.
Krisztina

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Szeretnénk a páromnak genetikai vizsgálatot csináltatni. Hol végeznek ilyen vizsgálatot vagy kiadhat erre beutalót? Valamit mikrosebészeti herebiopszia műtétet melyik kórházban vagy klinikán lehet csináltatni?
Előre is köszönöm

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm a válaszát! Annyit szeretnék még kérdezni, hogy tudna-e ajánlani Klinikát, Kórházat ahol ezt a mikrosebészeti beavatkozást megcsinált. Illetve a genetikai vizsgálatra kitől kell beutalót kérni!
Előre is köszönöm
Katalin

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Szabó Doktor Úr!
32 éves vagyok, kb. 6-7 évvel ezelőtt jártam a doktor úrnál ahol egy spermaanalízis globozoospermiát állapított meg. Mindössze 1% volt a normál morfológiájú spermiumok aránya. A doktor úr javaslatára szedtem 2-3 hónapig cinket, szelént és Q10-et és a következő vizsgálaton 3% lett a normális spermiumok aránya. Azóta nem próbálkoztunk viszont most aktuális lett a téma.
Milyen más egyéb készítményeket lenne érdemes kipróbálni pár hónapig amik a morfológián javítanak? Nemrég a piknogenolról olvastam, érdekelne mi a Doktor úr véleménye erről.
Van értelme amúgy a Doktor úr szerint próbálkozni természetes úton? Amennyiben ICSI eljárás szükséges olyankor az egészséges morfológiájú spermiumok közül valót juttatnak be a petesejtbe és így jobbak az esélyek a megtermékenyítésre?
Köszönöm előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Férjem spermaeredményében két érték aggasztó. Progresszív motilitás 25 % (teljes 70 %), és Aglutináció 2.
Ennek ellenére van esélyünk a spontán teherbeesésre?
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A párom egy éve volt spermavizsgálaton,ahol nem találtak semmit. Volt hormon vv- ennek, aminek eredménye prolactin 235, tesztoszteron 11.32, Lut.hormon 3.9, fsh 13.8. Rá két hétre volt biopsziát,ott sem találtak semmit. Szövettani eredménye: j.o. here A tubulusok hypocellularisak,spermiumok egyáltalán nem láthatóak,dajkasejtek jelen vannak. Spermium előérési alakok sem láthatók. Több tubulusnak a fala kötőszövetesen megvastagodott,lumen obliterálodott.
Bal here: A bioptátum helyenként szakadozott, a tubulusok hypocellularisak, obliteráltak, kezdődő fibroticus atrophiát mutatnak. A tubulusokban sertolli sejteken kívül más sejtféleség, érett spermiumok egyáltalán nem láthatók.
Genetikai vizsgálaton nem voltunk. Azt mondták nekünk nem lehet gyerekünk, csak donor segítségével. Lenne értelme a genetikai vizsgálatnak? Egy másik orvost keresni vagy gyógyszeres kezelésnek, esetleg egy újabb biopsziának lenne értelme?
Köszönöm a válaszát.
Katalin

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr,
Kérem szépen legyen olyan kedves megmondani, hogy párom alábbi eredményei csak lombik programban hozhatnak eredményt vagy az inszemináció is sikerülhet?
-koncentráció: 38 M/ml
-összspermiumszám: 159,6 M/minta
-mozgó spermium (PR+NP): 45%
-progresszív motilitás (PR): 40%
-nem progresszív motilitás (NP): 5%
-nem mozgó: 55%
-normál morfológia: 6%
-vitalitás: 88%
-kerek sejtek száma: 0,0 M/ml
-peroxidáz pozitív fvs.: 0,0 M/ml
-agglutináció: nincs
-HBA: 83%
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Üdv, Zsófi

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Meddőségi vizsgálatnál a férjemnél kimutatást, hogy azoospermiája van. Most a további vizsgálatoknál kiderült, hogy inzulinrezisztenciája is van. Az lenne a kérdésem, hogy az okozhathatta az azoospermiáját?
Köszönöm Petra

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Meddőségi vizsgálatnál a férjem mintájából kimutatták az enterococcus faecalis és gardnerella vaginalis baktériumokat. Neki Klimicint írtak rá, nekem Dalacin krémet.
A Klimicin papírján nem sorolja fel, hogy húgyúti fertőzésre is hat, csak nőgyógyászati fertőzésre. Kérdés, hogy a Klimicin hat-e mindkettőre, vagy jobb, ha felkeres egy urológust a megfelelő kezelés miatt? Előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjemmel három éve szeretnénk kisbabát. Túl vagyunk már öt inszemináción, most következik az első lombikunk.
Férjem minap elkészült eredmènyei a következők:
térfogat: 3 mL, pH: 8, koncentráció: 22 M/ml, összspermiumszám: 66 M/ minta,
mozgó spermium ( PR+NP) : 45%, progresszív: 40%, nem progresszív: 5%, nem mozgó; 55%, normál morfológia: 6%, vitalitás: 82%, kérek sejtek száma: 0,5 M/ml, peroxidáz pozitív fős: 0,0 M/ml, HBA-teszt: 76%
A kérdésem az lenne, hogy kell-e, tovább vizsgálódni?
Illetve ami bennem nyugtalanságot kelt, az a nem mozgó magas érték: 55%, valamint a normál morfológia: 6% ami viszont nem túl alacsony?
Kérem írjon a HBA-teszt eredményéről, illetve a fenti eredmények csak a lombikban való sikerességét teszik lehetővé, spontán teherbeesést nem?
Férjem 46 éves, enyhén túlsúlyos, dohányzik.
Köszönettel: Barbi

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
A napokban voltam andrológiai vizsgálaton, és a következő lett az eredményem:
Mennyiség: 4ml
pH: 8,0
Spermiumkoncentráció: 30M/ml
Progresszív motalitás: 40%
Teljes motalitás: 70%
Nem progresszív: 30%
Immotilis: 30%
Morfológia: 5%
Vitalitás: 90%
Fehérvérsejt: 0M/ml
Kettő kérdésem lenne:
1. Összességében mit gondol erről az eredményről? Bátran lehet babatervezésbe kezdeni, vagy javasol valamilyen természetes szer szedését?
2. Tudom, hogy megfelelt, de a Morfológia értékem mégis csak elég alacsony, és ez aggaszt egy kicsit. Tud ennek bármi hatása lenni, a baba fejlődésére, akár fizikailag, akár szellemileg? Vagy nagyobb esélye van esetleg ilyen Morfológiai érték mellett ilyen eseteknek? Ha igen, tudna valamit javasolni, amivel lehet javítani az értéken? Szeretnék mindent megtenni, hogy a lehető legnagyobb rendben legyen minden.
Előre is nagyon szépen köszönöm a szíves segítségét, és a válaszát!
Üdvözlettel:
Gyula

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A párom spermatogram, HBA, DNS fragmentáció és ROS vizsgálaton volt. Ezek a ROS kivételével tudomásunk szerint jó eredményt mutatnak. A spermatogram szerint: térfogat: 3,1 ml, ph 8, koncentráció: 43M/ml, össz.spermium szám: 133,3 M/minta, mozgó: 62 PR+NP%, progresszív mobilitás: 56 PR% nem progresszív mobilitás 6 NP%, nem mozgó 38 %, normál morfológia: 4%, vitalitás: 87%, kerek sejtek: 0,6 M/ml, peroxidáz pozitív fvs.: 0,0, agglutináció: nincs, HBA teszt: 81%, DNS fragmentáció: index átlag 7,2% jó-kiváló,
ROS vizsgálati eredmény:
ROS + spermiumok aránya összes spermiumon belül: 70,6 % magas tartomány,
A sejtekben lévő szabadgyökök mennyisége: 2989 közepes-felső tartomány, maximális mért mennyiség 17,8%,
Összességében a minta szabadgyöktartalma: 210902 magas tartomány.
Mi a véleménye ezekről a leletekről? Van-e valami teendő? Lombikprogramban veszünk részt, májusban kezdjük a következőt.
Köszönöm a válaszát!
Carmen

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr! Két éve próbálkozunk férjemmel, de eddig sajnos nem sikerült még teherbe esnem. Én 37, férjem 43 éves. Nekem már volt hormonvizsgálat, ami jó eredményt mutatott, viszont pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg, amit kezelnek. Férjem spermavizsgálata is megtörtént, az eredményről szeretném a véleményét kikérni. Sperma ph 8.2, sperma mennyiség 6.0 ml, össz.sperm.sz. 198.0 m, spermium cc 33.0 m/ml, sperma mot. 36%, norm.morf. 16%, progresszív motilitás 7%, nem progresszív 29%, immotilitás 64 %, elfolyt 50 perc, vitalitás 58%, peroxidáz teszt negatív. Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Sperma tenyésztésre megyek hamarosan (aerob, anaerob, gomba), mert felmerült a gyanú valamilyen fertőzésre.
Én közben most szedek Nystatin-t gombás fertőzöttség miatt,(torokváladék).
Kérdezném, hogy várjam meg, amíg befejeződik a Nystatin szedése, és csak utána adjam le a sperma mintát tenyésztésre, vagy lehet előtte is?
Magyarán ha Nystatin szedése közben adom le a sperma mintát az befolyásolja az eredményt?
Köszönettel,
JB

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Reaktív gyök meghatározásnál a következők lettek párom eredményei:
"ROS+ spermiumok aránya az összes spermiumon belül: 5,9 % - alacsony tartomány
A sejtekben lévő szabadgyök mennyisége (ROS+ speramiumok MFI értéke) - ez a maximális mennyiség 8,2%-a: 1375 -alacsony tartomány
Összességében a minta szabadgyöktartalma: (ROS+%*MFI) 8087 - alacsony tartomány.
Megjegyzés: A mintában a ROS+ spermiumok aránya az alacsony tartományban, a sejtenkénti szabadgyökmennyiség is az alacsonytartományban van. Összességében a minta szabadgyöktartalma az alacsonytartományba esik."
"Humán sperma DNS fragmentációs vizsgálat:
DNS fragmentációs index átlag: 14,2 % jó-kiváló
Ebből a közepesen fragmentált tartományban 97,9%
Illetve a magas fragmentáltsági tartományban 2,2% található.
Megjegyzés: az összetapadt spermiumok az összspermiumok 0,7%-t teszik ki."
Önnek mi a véleménye a leletről?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm:
Mónika

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjemnél rossz morfológiát állapítottak meg spermavizsgálat során (3%). Merre lenne jó elindulni? Kisbabát szeretnénk. UH volt, az rendben. Baktérium okozhatja? (Tenyésztés nem volt.). DNS fragmentáció esetleg +ROS? Nagyon köszönöm, ha megírja, hogy merre lenne jó keresgélni. Tud ez javulni?
Köszönettel,
Sesam

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr Úr!
Szeretném ha vetne egy pillantást a párom eredményeire mi az ön véleménye.
Térfogat >1.5ml
pH: >7.2
Koncentrácio M/l :51
Összspermium szám 96,6
Mozgo spermium PR+NP% 59
Progresszív motilitás PR% 53
Nem progresszív motilitás % 6
Nem mozgó % 41
Normál morfológia 5%
Vitalitás % 86
Kerek sejtek száma M/ml: 0.5
Peroxidáz pozitiv 0.0
Agglutinácio :nincs
Párom 43 éves. Sportol, egészségesen táplálkozik.
Normál morfológia aggaszt, önnek mi a véleménye ezekről az eredményekről?
Köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemmel 2 éve szeretnénk kisbabát, eddig 2 sikertelen inszeminációnk volt. Férjem sperma analízise tökéletes eredményt hozott, viszont most megcsináltatta a HBA tesztet, ami csak 60%-os lett.
A kérdésem az lenne, hogy ezzel az eredménnyel spontán terhesség létrejöhet-e és a Fer14 kapszula a legjobb megoldás ennek az értéknek a javítására? Egyébként semmilyen káros szenvedélye nincs, rendszeresen sportol, stresszmentes életet él.
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tiszt Doktor úr! 2015 augusztusában nősültem, sajnos a gyerekáldás eddig nem érkezett meg több, sperma vizsgálaton voltam az utóbbi évben a legelső eredményem jól sikerült: 2015 sprmium koncetrácio 22,5 spermium szám 137 öszmotilitás 45 progesziv mot35 ezután rosszab eredmények lettek a legutóbbi eredmény 2018 vitalitás 80 sprmiumkoncetrácio 25,5 sprmium szám 107,1 öszmotilitás35 progesziv mot21.
2008 óta 2-tipusu diabéteszt diagnosztizáltak rendszeresen szedek gyógyszert is metformint a cukrom átlagos szinten van tartva, igaz régen nem figyeltem erre a betegségre, sokszor magasabb volt a kelleténél de az sem volt olyan nagyon magas. Most pár hónapja, a labor eredmények alapján teljesen jónak tűnnek az eredmények. Kérdésem az lenne öntől, a cukor gyógyszerek meggátolhatják a spermiumok mozgását? Vagy más fontos funkcióit? Válaszát nagyon várom. üdvözlettel Dezső.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne: a férjem az elmúlt egy hónapban két hétig szedett altatót (stilnox) és utána egy hétig kis adagban antidepresszánst (teperin 25 mg fél tbl). A problémáját a gyógyszerek nem oldották meg, így egy hete már egyiket sem szedte. Azt szeretnénk tudni, hogy ezek a már beszedett gyógyszerek lehettek-e olyan hatással a spermáira, hogy ha a következő hónapokban teherbe esnék, bármilyen károsodása legyen tőle a magzatnak. Vagyis okozhatnak-e a gyógyszerek olyan károsodást a spermium DNS-ében, amitől nem "csak" lassabbak lesznek és csökken a számuk, hanem sikeres megtermékenyítés esetén esetleg beteg gyermek születik. Ön szerint várjunk a próbálkozással (és ha igen, mennyit) vagy nem szükséges? Előre is köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A következő problémával fordulok Önhöz tanácsért. Párommal hét éve élek együtt, és körülbelül hat éve próbálkozunk a gyermekáldással. Sajnos sikertelenül. Párom 43 éves és 19 éves kora óta nagyon sok barátnője volt, és bár ők szerettek volna tőle gyermeket, mégsem estek teherbe. Én 28 éves vagyok, és körülbelül egy éve diagnosztizáltak nálam policisztás ovárium szindrómát, azonban a párom is elment egy spermavizsgálatra, ahol pedig teratozoospermiát állapítottak meg nála 100%-os fej-defektussal. Mi külföldön élünk és ezért szeretném hallani egy magyar orvos véleményét is. Lehetséges így a teherbeesés?
Köszönettel várom válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nálam petevezetőátjárhatósági vizsgálattal megállapították, hogy csak mesterséges úton lehet gyerekem.
Férjemnél pedig az alábbi vizsgálati eredmények születtek:
Spermatogram:
Karencia idő: 5 nap
Mennyisége: 3.0ml
pH: 9
Viszkozitás: norm.
Motilitás: 1-2 élénken mozgó, 3-4 mozdulatlan/látótér
Száma: 7 M/ml
Tesztoszteron totál: 14.80 nmol/l
Luteinizáló hormon: 8.1 U/l
Follikulus stim.hormon: 9.3 U/l
Cortilos: 346 nmol/l
Du (16-20): 73.8-291
SHBG: 37.81 nmol/l
Inzulin 0 perc: 9.38 uU/ml
Inzulin 60 perc: 53.6 uU/ml
Inzulin 120 perc: 5.65 uU/ml
TSH: 1.5 mU/l
FT-4: 12.9 pmol/l
FT-3: 7.5 pmol/l
Szeretnénk tudni, hogy a férjemnek a vizsgálati eredmények alapján tudnak-e a szakemberek "összeválogatni" annyi életképes anyagot, amennyi beültethető? Vagy egyáltalán van-e lehetőség erre az Ő esetében?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Lombik elött állunk és a páromnak a spermium vizsgálat eredménye a következő lett.
Mennyiség 5.0 ml
Sejtszám 30 millió
Motilitás 30% látóterenként 4-5fvs.,sok bakt.
Ph 8.5
Szeretnénk megtudni hogy ez mit takar?
Köszönettel

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Tavaly augusztusban voltam spermavizsgálaton 1év sikertelen próbálkozás után.
Azoosperma,oligozoosperimát állapítottak meg.
Hormonvizsgálat alacsony ( 10) tesztoszteront mutatott.
Clostylbegitet szedtem és profertilt szedtem(ezt azóta is) 3 hónap múlva normál értékre (19) ment fel.
A spermám is javul, volt mozgó, de még mindig kevés spontán terhességhez, de már mozogtak páran.
Azóta voltunk lombikon,nem sikerült.
A kérdésem az,hogy ha májusban megyünk a következőre,nem esik teljesen vissza a tesztoszteronom és a spermáim száma is októberben hagytam abba a clostybegitet?
Várom válaszát és köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
A legutóbbi spermaképemen a fehérvérsejt szám magasabb lett, mint az optimális (2 millió/ml) az összes többi fontos paraméter optimális.
Ha nem tévedek valószínűleg ez valami kisebb fertőzésre utalhat? Leginkább az érdekelne, hogy ez milyen szinten befolyásolja a gyermekáldást?
Nagyon szépen köszönöm előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm Doktor Úr!
Páromnak megjöttek a sperma vizsgálati eredményei. Az orvos azt mondta, hogy jelenleg nincs teendő, és hogy példaértékű erdmeny. Hallottunk már ilyet és aztán meglepetés ért pl az endokrinologusnal mikor azt momdtak, hogy jó minden aztán kiderült, hogy súlyos IR-em van, ezért szeretném az Ön véleményét is kikérni. Eredmény:
Térfogat: 3,5 mi
Szín: Fehér
Szag: jellegzetes
Elfolyosodasi idő: 30 perc
Consistentia: viszkózus
Ph: 7,4
Spermium koncentráció: 66,2 m/ml
Teljes spermium szám: 231, 7m/ejakuláció
Teljes motilitás: 83%
Progresszív motilitás: 60%
Non-progresszív motilitás: 23%
Immotilis: 17%
Kereksejt koncentráció: 0,00
Mordológiai festés módja: Diff-quick
Normál morfológia: 22%
Kóros morfológia: 78%
Fej eltérés: 22%
Nyak és középdarab eltérés: 6%
Farok eltérés: 24%
Kombinált eltérés; 26%
Előre is nagyon szépen köszönöm a választ! :)

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr!
Szeretném kikérni a véleményét a párom eredményeivel kapcsolatban:
Spermatogram SQA-V-vel nézve:
Conc: 47,2 m/ml
Mot: 42% progr.mot: 31%
Norm. morph: 6%
FSC: 2,1 M/ml
MSC: 19,9 M/ml
SMI: 76
össz. sperm: 236,2M
Kérem legyen szíves azt is megírni, hogy van-e szükség a párom részéről részletesebb vizsgálatra. 13 hónapja próbálkozunk, eddig sikertelenül. Az én vizsgálatom folyamatban van. Szeretnénk megtudni, hogy legalább a párom eredményei rendben vannak-e.
Előre is nagyon köszönjük a válaszát.
Üdvözlettel
Andrea

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Mi tavaly márciusban keztük a baba projektet, én most 37, férjem 41 éves. Már májusban várandós voltam, de sajnos 3 hónaposan missed ab volt. Azóta sajnos semmi nem történik. Férjemnek egyelőre felvetni sem mertem, hogy nézesse meg magát, egyelőre azt szeretném megkérdezni, hogy ha egyszer már teherbe tudott ejteni, akkor vele rendben lehet minden vagy nem feltétlenül? Én mindent megnézettem magamnél, ami létezik, velem minden ok. Érdemes neki is elmenni, vagy várjunk? Nagyon köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr!
A férjemnek volt sperma vizsgálata sikertelen gyermek áldás céljából!
Ejakulátum:2,0ml
Színe :fehér
Szaga:jellegzetes
Consistentia:nyákos
Ph:7,4
Motilitás:10%ind
Spermium koncentráció:1,4m/ml
Tenyésztésre küldték aminek az eredménye 4 fajta baktériumot találtak a spermájában.E.coli sok telep,Klebsiella,Enterobacter,Enterococcus faecalis
Kérdésem van még remény az antibiotikum kúra után a teherbe esésre?És aggaszt egy kicsit mivel probálkoztunk nekem nem kellene valamilyen kezelést kapnom a fertőzőtt spermája miatt!
Előre is köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A párommal kb. 1 éve próbálkozunk babával, de nem jön össze. Nekem peteérés gondom van, azt gyógyszerekkel megpróbáljuk kezelni. A párom is volt spermavizsgálaton, annak ez az eredményei:
Ejac:neg.
Natív kenet: 2-3 fvs látható látóterenként
vizsgált anyag: 4 ml szokvány színű ondó
sejtszám: 5 mill/ml
mozgás:15% aktív
Alak: 20% kóros
pH: 8
Meg az Urológus kisfokú varicocelét diagnosztizált.
Vitaminokat javasolt, Ön szerint ezzel az eredménnyel teherbe eshetek, ha nem, akkor mit javasol, hogyan tovább.
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A páommal (43 éves) kisbabát szeretnénk egy éve, de sajnos mindeddig sikertelenül próbálkozunk. Én (33 éves) vagyok. A hormonvizsgalatok rendben voltak, a minap a spermiogram eredmények is megérkeztek. Sajnos németül van, és nem nagyon értem. Azt szeretnem megkérdezni Öntől, hogy a párom eredményei rendben vannak-e, van-e esély spontán megtermékenyülésre?
Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!
Karenzzeit: 5 tage
Farbe: weißlig
Konzistenz: flüßig
Ph. 8.3
Spermiumendichte: 43mio/ml
Gesamtspermienzahl: 129 mio
Motilität:
a) schnell beweglich. 0%
b) langsam beweglich 49%
c) ortsbeweglich. 6%
d) umbeweglich. 45%
Morfologie. % ( csak ez a jel all, szam nelkul)
Normal geformte Samenzellen : 14%
Beurteilung: Normozoospermie

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr!
A páromnak 2008-ban vízérsérvre műtötték, és 2017 november 17-én megműtötték lágyéksérvre.Ön szerint ez a két sérv, ami volt a páromnak, befolyásolja azt, hogy babánk lehessen? Már pár éve próbálkozunk a babával, de egyszerűen nem akar összejönni. Én voltam minden vizsgálaton, volt egy petefészek műtétem is ciszta miatt, és HSG is, amin mindent rendben találtak Még annyit szeretnék elmondani, hogy a legutóbbi műtéten, amit a páromnak csináltak, azt mondta a doki, hogy a sérv a páromnak ondóján volt, és azt le szedte. Ez mit jelent pontosan?
Válaszát előre is köszönöm tisztelettel.

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm Dr. Úr!
2 évvel ezelőtt megműtöttek egy baloldali herevisszér tágulattal, lágyékfeletti vágás és elkötés volt a módszer... a mellékherém begyulladt, és a víz is felgyűlt, azóta a mellékherém duzzadt és kemény maradt, néha fáj, néha egész jó, lázam, hőemelkedésem nem volt, kaptam több fajta antibiotikumot, amitől akkor eléggé kikészült a bélrendszerem, és azóta nem voltam kontrollon. A kérdésem az volna, hogy emiatt a műtét miatt képződhet rák a herémen vagy a mellékherémen? És ennyi idő után elkerülhetetlen a mellékhere rezekció, esetleg a teljes bal here eltávolítás?
Köszönöm a válaszát előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr!
Pár éve voltunk párommal spermavizsgálaton, azt mondták, olyan mint a nagykönyvben, minden tökéletes. Januárban lágyéksérv műtétje volt a jobb oldali heréjét ki is operálták. Volt itthon férfi termelékenységi tesztünk, ami mai nap műtét után 2 hét 3 nappal negatív. Kérdésem, hogy ez lehet a műtét következménye vagy időközben tényleg ennyire megromlottak az értékei?
Köszönöm a választ!
Szép napot.
Tisztelettel,
Trixy

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnak oat syndromája van, plusz herevisszér tágulata. Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha megműtenék erre, létrejöhet spontán terhesség?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Kb. 1 éve várat magára a gyermekáldás.
Nálam (29 éves) a hormonok, ciklus minden rendben, petevezeték átjárhatósági vizsgálat még nem volt.
Férjem (34 éves) eredményei a következőek:
Szeptember:
Carentia: 4 nap
Mennyiség: 4 ml
Viszkozitás: normális
Spermiumszám: 9 millió/ml
Progresszív gyors: 31%
Nem progresszív: 5%
Nem mozgó: 64%
Vélemény: oligo-asthenozoospermia
December:
Carentia: 4 nap
Mennyiség: 4 ml
Viszkozitás: normális
Spermiumszám: 16 millió/ml
Progresszív gyors: 40%
Nem progresszív: 6%
Nem mozgó: 54%
A két vizsgálat között javulás tapasztalható.
A következőket szedte: Profertil, c vitamin 1000mg/nap, Q10, Omega 3, D vitamin.
Az lenne a kérdésem, hogy az eredmények láttán van-e esélyünk természetes úton a fogantatásra?
Vagy érdemesebb inszeminációval próbálkozni?
Segítségét előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnél azoospermiát állapítottak meg. Az első spermavizsgálaton minden ötödik, tizedik látótérben látható helyben vagy alig mozgó spermium. A második spermavizsgálaton nem volt található spermium. Így a herebiopszia műtétet javasolták de ott sem volt élő és halott spermium sem. Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor van-e még valami remény, tehetünk még valamit hogy babánk lehessen? Hormonkezés segítene esetleg? Olyat is mondott a biológus, hogy volt olyanra is példa, akit erre műtöttek, és utána helyre állt, és lett spermium.
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv,
Linett

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Ha megengedi, akkor a férfi oldalról tennék fel kérdést. Alapjában véve egészségesen élek: Nem dohányzom, ritkán iszom alkoholt, igyekszem odafigyelni az étkezésemre és sportolok is. Szilveszterkor azonban részt vettem egy elég erős buliban, ahol volt cigi, alkohol és sajnos más dolgok is... Azóta volt egy kisebb megfázásom is, amikor nem voltam 100 százalékosan egészséges. Azt olvastam, hogy 3 hónapig termelődnek a spermiumok. Ezek szerint érdemes megvárni, hogy a „züllés”, illetve betegség után elteljen a „kritikus” 3 hónap, ha szeretnénk kisbabát?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
István

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Talán nem a legjobb helyre küldöm a kérdést, de az idő szűkös. Azért írok Önnek, mivel tanácstalanok vagyunk a párommal. Egyik napon együtt voltunk, a második napon hosszú előjáték után, közbe zavart valami. Ezután kb. 2 órára rá újra összebújtunk, ismét hosszabb előjáték, végül felkerült az óvszer, azonban behatoláskor kiszakadt. Nem jutottam mélyre, de a makkfejem már bejutott. A páromnak rövid menstruációi vannak (2 naposak), a problémás nap előtti napokon csak a „szokásos” barna kis utófoltjai voltak. 5 nappal ez a nap előtt kezdődött a menstruációja. A fő tanácstalanságunk az, hogy mindketten egyetemisták vagyunk, és nagyon nem szeretnénk még gyereket, teljesen más most a terv. Ön szerint használjunk esemény utáni tablettát vagy csekély az esélye a teherbeesésnek? (főleg a testnedvek miatt aggódunk, de a tablettát sem használnánk feleslegesen a hatása miatt, inkább ha ,,komolyabb baleset történik")
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal elkezdtünk gondolkodni a családalapításon, és mivel van köztünk jópár év korkülönbség az Ő javára, elküldtem Őt egy andrológushoz, ahol átesett egy prosztata vizsgálaton, illetve kértünk spermavizsgálatot is, melynek eredménye a következő:
Carentia: 5 nap
Mennyiség: 2 ml
Viszkozitás: normális
Spermiumszám: 5 millió/ml
Progresszív gyors: 20%
Nem progresszív: 70%
Nem mozgó: 10%
Vélemény: Oligozoospermia.
Javasolt hormonvizsgálat, 1x2 Valeofert szedése, első lépésben inszemináció.
Amint látja nem kaptunk olyan sok információt, mint amit láttam mások leírtak kérdéseikben.
Kérdezném, hogy Ön mit gondol? Mit javasol? Lehetséges természetes úton teherbe esnem? Még nem kezdte el a vitamin szedését sem. Melyik segíthet? (pl a Fer14, Profertil, ProCreation, Ferulant)
Nagyon várom válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
43 éves, az Egyesült Királyságban élő férfi vagyok. Babát szeretnénk a párommal, aki 41 éves. Nekem két gyermekem van (20 és 14 évesek), neki még nincs gyermeke. Sajnos több, mint másfél év próbálkozáson vagyunk túl sikertelenül, ezért úgy döntöttünk, hogy mindketten alaposan kivizsgáltatjuk magunkat. Sajnos itt, Angliaban, ahol élünk, igencsak lassú és bonyolult folyamat minden vizsgálatot elvégezni, ezért a rövid karácsonyi szabadságunk alatt, amit otthon töltöttünk, elkezdtük a kivizsgálásokat fizikális és vérvételi vizsgálatokkal. A párom összes véreredménye (komplett babaváró csomag egy privát laborban) tökéletes lett. A nőgyógyász további vizsgálatokat javasolt (genetikai, fizikális, nekem andrológiai..), továbbá ajánlotta Femibion 0 szedését számára.
Én is részt vettem egy urológiai vizsgálaton, ahol a Doktor úr megállapította, hogy kisebbek a heréim az átlagosnál, ezért tesztoszteron vizsgálatot javasolt, amit utólag megkértem a laborból, ahol az én alap vérvizsgálatom készült. Az eredményt kézhez is kaptam nemsokára, amin a tesztoszteron 7.8 NMol/L volt. Ez a labor határértékeken belül volt, de szerintem ez elég alacsony, bár ennek az alacsony szintnek nem igazán éreztem eddig hatását. Sajnos visszamenni már nem tudtam az orvoshoz, mert el kellett utaznunk. Azt még szeretném elmondani, hogy a merevedésemmel nincs probléma, szexuális téren sem tapasztaltam semmi változást, talán a libidóm csökkent az elmúlt hónapokban egy kissé. Igaziból ezt a dolgot pszichésnek gondoltam, mivel az elmúlt néhány hónap rendkívül stresszes volt számomra, rengeteg szorongással járt. Amúgy is elég szorongó alkat vagyok, escitalopramot szedek néhány éve nem nagy adagban. Szeretném kérdezni a véleményét a tesztoszteron szinttel kapcsolatban, esetleg szükséges-e növelni ezt, továbbá okozhatja-e ezt a rendkívül nagyfokú stressz és szorongás? Továbbá szeretném kérni a javaslatát a "hogyan továbbra ". Februárban otthon töltünk néhány napot, és szeretnénk tovább folytatni a vizsgálatokat.
Tisztelettel megköszönöm a válaszát.
Ten74

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr,
párom vizsgálata során a spermiumszám 1,7 M/ml lett, a többi eredmény rendben volt.
Vérvételi eredménye:
- FSH: 8,2 U/L
- LH: 5,3 U/L
- ÖSZTRADIOL: 25 PG/ML (20-47 PG/ML)
- PROLAKTIN: 11,5 NG/ML (2,6-13,3 NG/ML)
- TESZTOSZTERON: 13,23 NMOL/L
1. Vizsgálatkor 4 ml lett az ejakulátum mennyisége, ez 6-7 ml szokott lenni. Befolyásolja az eredményt?
2. 1-2 éve aranyere van a páromnak, ezzel még orvosnál nem járt. Ez hozzájárulhat az alacsony számhoz?
3. BMI=30,69, enyhén elhízott
Mi lehet az oka az alacsony spermiumszámnak?
Mit kellene tennünk, hogy a NORMÁL mennyiséget elérjük?
Előre is köszönöm!
Stelle83

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
36 éves férfi vagyok, rendes alvás után is fáradt vagyok mindig. Erekció megtartási problémám van, rendszeres testedzés mellett se fejlődik izomzat, nem dohányzom, a libidó alacsony.
Múlt év májusában csináltattam tesztoszteron mérést, 11.5 lett. Háziorvosom szerint alacsony ugyan, de a határértékben van.Novemberben felkerestem egy urológust, aki Androgélt írt fel 5mg naponta két hét után éreztem is a hatását. Visszatért az energiám, erekció megmaradt megjelent az éjszakai merevedés is megszűnt minden panaszom. Sajnos csak egy hétig tartott, utána visszaállt minden a régi kerékvágásba. Csináltattam újabb vérképet, a vérvétel napján még használtam az Androgélt. Lh 1.02, Ösztradiol 73, Tesztoszteton 11.1, ekkor abbahagytam a gél használatát az orvos tanácsára, és újabb vérképet csináltatott rá két hétre, hogy mik lesznek az értékek kiürülés után. LH 6.16, FSH 11.48, Prolaktin 221.2, Ösztradiol 176.5, Tesztoszteron 15.9, Free Tesztoszteron 51%, SHBG 31, herék enyhén kisebbek. Az lenne a kérdésem, ha felkeresem Önt, akkor tudna-e segíteni, hogy újból legyen libidóm, normális merevedés megtartásom és visszatérjen az energiám. Nagyon aggódom, hogy ez így marad.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A 3. sikertelen lombikon vagyunk túl. A véleményét szeretném kérni a párom DNS fragmentációs és a ROS vizsgálati eredményével kapcsolatban.
- DNS fragmentáció 19,5%- Enyhe-Jó-
- ROS+ spermiumok aránya 54,2% közepes-felső tartomány
- A sejtekben lévő szabadgyök mennyisége, azaz a ROS+spermiumok MFI értéke: 2951 közepes-alsó tartomány, ez a maximálisan mért mennyiség 17,6%-a
- Összességében a minta szabadgyöktartalma, azaz ROS+%*MFI: 159825 közepes-felső tartomány
Nagyon hálás lennék, ha lenne kedves válaszolni.
Köszönettel:
Csilla

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm!
Egy kis segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni. Férjemmel 7 éve szeretnénk gyermeket, de eddig sajnos sikertelenül. Volt 3 lombikunk, ami nem jött össze, volt utána neki egy herevisszér tágulat műtétje, 2 éve attól valamennyivel jobb lett az eredménye, de most az andrológus, aki műtötte elküldte vérvételre, ahol az derült ki, hogy az emelkedett FSH utal arra, hogy nem csak a herevisszértágulat volt a probléma a herében, hanem van működési zavar is a spermiumtermeléssel kapcsolatban. Az emelkedett ösztradiol szint hátterében állhat súlyfelesleg is. Ennyit tudtunk meg. 94 kg a férjem, létezik hogy a súly lenne a gond? Vagy Ön szerint hogyan tudnánk kideríteni, hogy mi miatt magasak ezek neki, esetleg pajzsmirigy?
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az interneten olvastam a Volume 500 Sperma növelő gyógyszerről. Ön szerint használhat valamit ez a gyógyszer a spermium növelésében?
Érdemes lehet szedni?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Szakértő!
Az alacsony progeszteron és tesztoszteron szint csökkenti a teherbeesés esélyeit?
Köszönettel:
Timi

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
45 éves, egészséges, normál testsúlyú, aktív életet élő férfi vagyok. Azonban az utóbbi fél-1 évben sokszor tapasztaltam testi fáradságot, időnként potenciazavart, ezért háziorvoshoz mentem, ahol teljes vérkép vizsgálatot végeztek. Minden értékem a normál szinten van, de a tesztoszteron szintemre (9,6 nmol/L) azt mondták, hogy alacsony, és Androgél használatát javasolták. Kérdezni szeretném, Ön szerint is indokolt a hormonpótlás? Ha igen, milyen hosszú ideig, vagy most már mindig erre lesz szükségem? Ha pótolom a tesztoszteront Androgéllel, nem fog még jobban csökkenni a természetes hormonképződésem?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Üdvözlettel,
HAdi

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Segítséget kérnem a férjem spermavizsgálatának eredményei értékelésében. 4 vetélésem volt az elmúlt 3 évben, 2 között egy egészséges gyermekünk született természetes úton. Próbáljuk az okokat keresni, de nálam egyelőre semmit nem találtak...
Nagyon szeretném tudni, hogy mit takarnak az értékei, de csak sokára jutunk el az orvosunkhoz.
Térfogat: 2,5 ml
Koncentráció: 1. mérés 35 m/ml. 2. mérés 38 m/ml
Összspermium: 1. mérés 87,5 m. 2. mérés 95 m
Progresszív gyors: 35%
Progresszív lassú: 10%
Nem progresszív motil: 2%
Össz.Motilitás: 47%
Normál morf: 3%
Kicsapodas: gyakori
Előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel,
Kata

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnál OAT szindrómát állapítottak meg pár hete. Eddig csak ez az egy spermavizsgálat történt.
Eredmények:
Ondó mennyisége 2 ml
ph: 7,6
spermiumok száma egy Literben: 7,0x 10 a kilencediken/ L (7 milliárd/liter)
spermiumok száma az ejakulátumban 14,0 x 10 a kilencediken/ L (14 milliárd/liter)
élő spermiumok száma 40 %
mozgó spermiumok 40% 1 órával ejakuláció után
ebből 30% aktívan progresszív (A)
10% kevésbé progresszív (B)
progresszió nélkül 0 % (C)
60 % mozdulatlan (D)
morfológia: normál alak 40%
patológiai 60% (ebből 50% fej, 10% nyaki és középső részben)
Több kérdésem is lenne:
1. Azt mondták, hogy ennek a mennyiségnek javulnia kellene az inszeminációhoz. Ön szerint ez elegendő lenne inszeminációhoz vagy egyből lombikot javasolna?
2. Jól értelmezem, hogy azt az adatot, amit literre adtak meg, azt milliliterben is annyinak kell érteni? Tehát pl. a 14 milliárd/liter, az 14 millió/ml? Csak a referenciaszámok miatt kérdezem, mert mindenhol millilitert írnak, nekünk meg literre adták meg az adatokat.
3. Ön szerint ezek az eredmények alapján mennyire van esélyünk természetes teherbeesésre?
4. Elhatároztuk, hogy megpróbáljuk feljavítani a spermaminőséget, ha egyáltalán lehet. Ön szerint szedhető egyben a Maca kapszula, L-Arginine kapszula, Orthomol Fertil Plus készítmény (ebben van D-, E-, C-, B6-, B12-vitamin, folsav, cink, réz, szelén, L-karnitin, N-acetilcistein, koenzim Q10, beta-karotin, lutein, likopen és Omega-3), Myo inozitol por, méhpempő kapszula és egy Himalaya Speman nevű növényi kivonatokat tartalmazó tabletta (ebben van Withania somnifera, Asteracantha longifolia, Lactuca scariola, Suvarnavang, Argyreia speciosa, Leptadenia reticulata, Parmelia perlata, Mucuna pruriens, Tribulus terrestris, melyek szintén elősegítik a spermiumképződést, annak mennyiségét, minőségét, növelik a tesztoszteron szintet stb.)? Ha ezeket mind együtt szedi a férjem, lehet belőle baja? Esetleg hagyjon ki ezek közül valamit?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
43 éves nő vagyok, eddig nem voltam terhes. Január végén kezdődik a petesejt donációs lombikprogramunk külföldön. Sajnos a férjemmel is gond van, ő 40 éves, és a legutóbbi, szeptemberben végzett spermiogram progresszivitása 9.1%, koncentráció 9.9 ml,de a legrosszabb a sérült spermák aránya,ami 99%. Szeptember vége óta abbahagyta a dohányzást, és szed mindenféle kiegészítőket is (szelén, Q10, E-vitamin, cink, halolaj, folsav, magnézium, C-vitamin, lycopine, kálium). Ön szerint miket szedjen mindenképpen a hátralévő időben ,vagy mire figyeljen még oda, hogy jobb legyen az eredmény a február 2-i petesejt leszíváshoz/megtermékenyítéshez? Esetleg végeztessen addig újra spermiogramot?
Köszönettel, és kellemes ünnepeket kívánva:
Ritchie

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni: páromnál elvégezték a DNS fragmentációs és a ROS vizsgálatot a Belvárosi Orvosi Centrumban, azonban nem tudom értelmezni a ROS eredményét. Az lenne a kérdésem, hogy a kapott eredmények megfelelőek vagy felkeressük Önt, mert van probléma.
- DNS fragmentáció 14%- Jó-kiváló tartományba esik. (ezt értem)
- ROS+spermiumok aránya az összes spermiumon belül: 59,9% közepes-felső tartomány
- A sejtekben lévő szabadgyök mennyisége, azaz a ROS+spermiumok MFI értéke: 2068 közepes-alsó tartomány, ez a maximálisan mért mennyiség 12,3%-a
- Összességében a minta szabadgyöktartalma, azaz ROS+%*MFI: 123938 közepes-felső tartomány
Nagyon hálás lennék, ha lenne kedves válaszolni.
Köszönettel:
Hajni

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjemmel hosszú évek óta szeretnénk babát. 2 évnyi sikertelen próbálkozás után OAT szindrómát állapítottak meg nála, lombikra küldtek minket. 4 beültetésem volt azóta, ebből kétszer létrejött terhesség, de sajnos mind a kettő misseb ab-bal végződött (az első 8. héten, a második 13. héten).
Nálam mindent rendben találnak, férjemnek most készült friss spermatogramja (2 millió/ml, fertilitási index: 1,2), emellett készült DNS fragmentációs vizsgálat is 23,8% index átlaggal.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e még így értelme tovább próbálkoznunk, vagy esetleg fontoljuk meg a donor lehetőségét?
Előre is nagyon köszönöm, a válaszát!
Üdvözlettel,
Nuska

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnál elvégezték a spermavizsgálatot a Humancellben, azonban az időpont egyeztetéskor nem kért konzultációt, sajnos....Így kérném szépen segítségét, hogy a lenti értékekkel létrejöhet spontán terhesség? Vagy felkeressük Önt?
Térfogat: 4,7ml
Ph: 8
Koncentráció: 11m/ml
Összspermium: 51,7m
Mozgó spermium: 61%
Progresszív motil: 55%
Nem progresszív motil: 6%
Nem mozgó: 39%
Normál morf: 4%
Vitalitás: 86%
Kerek sejtek száma: 0,8 m/ml
Peroxidáz poz: 0,0
HBA teszt: >=80%
Előre is nagyon köszönöm!
Üdv

A választ itt olvashatod.
 

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ma reggel pozítiv a tesztem! Babánk lesz! :) Köszönöm az oldalnak, nagyon sok segítséget adott! 3 ciklus vezetése után sikerült megfoganni A CSODÁNKNAK! :D"

Timibaba2013

Lájkolj minket!