Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 
Kérdezni szeretnél? Kérdés feltevéséhez regisztrálj, vagy ha már megtetted, lépj be!

Korábbi kérdések és válaszok


Tisztelt doktor úr!
A páromnak 2008-ban vízérsérvre műtötték, és 2017 november 17-én megműtötték lágyéksérvre.Ön szerint ez a két sérv, ami volt a páromnak, befolyásolja azt, hogy babánk lehessen? Már pár éve próbálkozunk a babával, de egyszerűen nem akar összejönni. Én voltam minden vizsgálaton, volt egy petefészek műtétem is ciszta miatt, és HSG is, amin mindent rendben találtak Még annyit szeretnék elmondani, hogy a legutóbbi műtéten, amit a páromnak csináltak, azt mondta a doki, hogy a sérv a páromnak ondóján volt, és azt le szedte. Ez mit jelent pontosan?
Válaszát előre is köszönöm tisztelettel.

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm Dr. Úr!
2 évvel ezelőtt megműtöttek egy baloldali herevisszér tágulattal, lágyékfeletti vágás és elkötés volt a módszer... a mellékherém begyulladt, és a víz is felgyűlt, azóta a mellékherém duzzadt és kemény maradt, néha fáj, néha egész jó, lázam, hőemelkedésem nem volt, kaptam több fajta antibiotikumot, amitől akkor eléggé kikészült a bélrendszerem, és azóta nem voltam kontrollon. A kérdésem az volna, hogy emiatt a műtét miatt képződhet rák a herémen vagy a mellékherémen? És ennyi idő után elkerülhetetlen a mellékhere rezekció, esetleg a teljes bal here eltávolítás?
Köszönöm a válaszát előre is!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr!
Pár éve voltunk párommal spermavizsgálaton, azt mondták, olyan mint a nagykönyvben, minden tökéletes. Januárban lágyéksérv műtétje volt a jobb oldali heréjét ki is operálták. Volt itthon férfi termelékenységi tesztünk, ami mai nap műtét után 2 hét 3 nappal negatív. Kérdésem, hogy ez lehet a műtét következménye vagy időközben tényleg ennyire megromlottak az értékei?
Köszönöm a választ!
Szép napot.
Tisztelettel,
Trixy

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Kb. 1 éve várat magára a gyermekáldás.
Nálam (29 éves) a hormonok, ciklus minden rendben, petevezeték átjárhatósági vizsgálat még nem volt.
Férjem (34 éves) eredményei a következőek:
Szeptember:
Carentia: 4 nap
Mennyiség: 4 ml
Viszkozitás: normális
Spermiumszám: 9 millió/ml
Progresszív gyors: 31%
Nem progresszív: 5%
Nem mozgó: 64%
Vélemény: oligo-asthenozoospermia
December:
Carentia: 4 nap
Mennyiség: 4 ml
Viszkozitás: normális
Spermiumszám: 16 millió/ml
Progresszív gyors: 40%
Nem progresszív: 6%
Nem mozgó: 54%
A két vizsgálat között javulás tapasztalható.
A következőket szedte: Profertil, c vitamin 1000mg/nap, Q10, Omega 3, D vitamin.
Az lenne a kérdésem, hogy az eredmények láttán van-e esélyünk természetes úton a fogantatásra?
Vagy érdemesebb inszeminációval próbálkozni?
Segítségét előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnél azoospermiát állapítottak meg. Az első spermavizsgálaton minden ötödik, tizedik látótérben látható helyben vagy alig mozgó spermium. A második spermavizsgálaton nem volt található spermium. Így a herebiopszia műtétet javasolták de ott sem volt élő és halott spermium sem. Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor van-e még valami remény, tehetünk még valamit hogy babánk lehessen? Hormonkezés segítene esetleg? Olyat is mondott a biológus, hogy volt olyanra is példa, akit erre műtöttek, és utána helyre állt, és lett spermium.
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv,
Linett

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Ha megengedi, akkor a férfi oldalról tennék fel kérdést. Alapjában véve egészségesen élek: Nem dohányzom, ritkán iszom alkoholt, igyekszem odafigyelni az étkezésemre és sportolok is. Szilveszterkor azonban részt vettem egy elég erős buliban, ahol volt cigi, alkohol és sajnos más dolgok is... Azóta volt egy kisebb megfázásom is, amikor nem voltam 100 százalékosan egészséges. Azt olvastam, hogy 3 hónapig termelődnek a spermiumok. Ezek szerint érdemes megvárni, hogy a „züllés”, illetve betegség után elteljen a „kritikus” 3 hónap, ha szeretnénk kisbabát?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
István

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Talán nem a legjobb helyre küldöm a kérdést, de az idő szűkös. Azért írok Önnek, mivel tanácstalanok vagyunk a párommal. Egyik napon együtt voltunk, a második napon hosszú előjáték után, közbe zavart valami. Ezután kb. 2 órára rá újra összebújtunk, ismét hosszabb előjáték, végül felkerült az óvszer, azonban behatoláskor kiszakadt. Nem jutottam mélyre, de a makkfejem már bejutott. A páromnak rövid menstruációi vannak (2 naposak), a problémás nap előtti napokon csak a „szokásos” barna kis utófoltjai voltak. 5 nappal ez a nap előtt kezdődött a menstruációja. A fő tanácstalanságunk az, hogy mindketten egyetemisták vagyunk, és nagyon nem szeretnénk még gyereket, teljesen más most a terv. Ön szerint használjunk esemény utáni tablettát vagy csekély az esélye a teherbeesésnek? (főleg a testnedvek miatt aggódunk, de a tablettát sem használnánk feleslegesen a hatása miatt, inkább ha ,,komolyabb baleset történik")
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párommal elkezdtünk gondolkodni a családalapításon, és mivel van köztünk jópár év korkülönbség az Ő javára, elküldtem Őt egy andrológushoz, ahol átesett egy prosztata vizsgálaton, illetve kértünk spermavizsgálatot is, melynek eredménye a következő:
Carentia: 5 nap
Mennyiség: 2 ml
Viszkozitás: normális
Spermiumszám: 5 millió/ml
Progresszív gyors: 20%
Nem progresszív: 70%
Nem mozgó: 10%
Vélemény: Oligozoospermia.
Javasolt hormonvizsgálat, 1x2 Valeofert szedése, első lépésben inszemináció.
Amint látja nem kaptunk olyan sok információt, mint amit láttam mások leírtak kérdéseikben.
Kérdezném, hogy Ön mit gondol? Mit javasol? Lehetséges természetes úton teherbe esnem? Még nem kezdte el a vitamin szedését sem. Melyik segíthet? (pl a Fer14, Profertil, ProCreation, Ferulant)
Nagyon várom válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
43 éves, az Egyesült Királyságban élő férfi vagyok. Babát szeretnénk a párommal, aki 41 éves. Nekem két gyermekem van (20 és 14 évesek), neki még nincs gyermeke. Sajnos több, mint másfél év próbálkozáson vagyunk túl sikertelenül, ezért úgy döntöttünk, hogy mindketten alaposan kivizsgáltatjuk magunkat. Sajnos itt, Angliaban, ahol élünk, igencsak lassú és bonyolult folyamat minden vizsgálatot elvégezni, ezért a rövid karácsonyi szabadságunk alatt, amit otthon töltöttünk, elkezdtük a kivizsgálásokat fizikális és vérvételi vizsgálatokkal. A párom összes véreredménye (komplett babaváró csomag egy privát laborban) tökéletes lett. A nőgyógyász további vizsgálatokat javasolt (genetikai, fizikális, nekem andrológiai..), továbbá ajánlotta Femibion 0 szedését számára.
Én is részt vettem egy urológiai vizsgálaton, ahol a Doktor úr megállapította, hogy kisebbek a heréim az átlagosnál, ezért tesztoszteron vizsgálatot javasolt, amit utólag megkértem a laborból, ahol az én alap vérvizsgálatom készült. Az eredményt kézhez is kaptam nemsokára, amin a tesztoszteron 7.8 NMol/L volt. Ez a labor határértékeken belül volt, de szerintem ez elég alacsony, bár ennek az alacsony szintnek nem igazán éreztem eddig hatását. Sajnos visszamenni már nem tudtam az orvoshoz, mert el kellett utaznunk. Azt még szeretném elmondani, hogy a merevedésemmel nincs probléma, szexuális téren sem tapasztaltam semmi változást, talán a libidóm csökkent az elmúlt hónapokban egy kissé. Igaziból ezt a dolgot pszichésnek gondoltam, mivel az elmúlt néhány hónap rendkívül stresszes volt számomra, rengeteg szorongással járt. Amúgy is elég szorongó alkat vagyok, escitalopramot szedek néhány éve nem nagy adagban. Szeretném kérdezni a véleményét a tesztoszteron szinttel kapcsolatban, esetleg szükséges-e növelni ezt, továbbá okozhatja-e ezt a rendkívül nagyfokú stressz és szorongás? Továbbá szeretném kérni a javaslatát a "hogyan továbbra ". Februárban otthon töltünk néhány napot, és szeretnénk tovább folytatni a vizsgálatokat.
Tisztelettel megköszönöm a válaszát.
Ten74

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr,
párom vizsgálata során a spermiumszám 1,7 M/ml lett, a többi eredmény rendben volt.
Vérvételi eredménye:
- FSH: 8,2 U/L
- LH: 5,3 U/L
- ÖSZTRADIOL: 25 PG/ML (20-47 PG/ML)
- PROLAKTIN: 11,5 NG/ML (2,6-13,3 NG/ML)
- TESZTOSZTERON: 13,23 NMOL/L
1. Vizsgálatkor 4 ml lett az ejakulátum mennyisége, ez 6-7 ml szokott lenni. Befolyásolja az eredményt?
2. 1-2 éve aranyere van a páromnak, ezzel még orvosnál nem járt. Ez hozzájárulhat az alacsony számhoz?
3. BMI=30,69, enyhén elhízott
Mi lehet az oka az alacsony spermiumszámnak?
Mit kellene tennünk, hogy a NORMÁL mennyiséget elérjük?
Előre is köszönöm!
Stelle83

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
36 éves férfi vagyok, rendes alvás után is fáradt vagyok mindig. Erekció megtartási problémám van, rendszeres testedzés mellett se fejlődik izomzat, nem dohányzom, a libidó alacsony.
Múlt év májusában csináltattam tesztoszteron mérést, 11.5 lett. Háziorvosom szerint alacsony ugyan, de a határértékben van.Novemberben felkerestem egy urológust, aki Androgélt írt fel 5mg naponta két hét után éreztem is a hatását. Visszatért az energiám, erekció megmaradt megjelent az éjszakai merevedés is megszűnt minden panaszom. Sajnos csak egy hétig tartott, utána visszaállt minden a régi kerékvágásba. Csináltattam újabb vérképet, a vérvétel napján még használtam az Androgélt. Lh 1.02, Ösztradiol 73, Tesztoszteton 11.1, ekkor abbahagytam a gél használatát az orvos tanácsára, és újabb vérképet csináltatott rá két hétre, hogy mik lesznek az értékek kiürülés után. LH 6.16, FSH 11.48, Prolaktin 221.2, Ösztradiol 176.5, Tesztoszteron 15.9, Free Tesztoszteron 51%, SHBG 31, herék enyhén kisebbek. Az lenne a kérdésem, ha felkeresem Önt, akkor tudna-e segíteni, hogy újból legyen libidóm, normális merevedés megtartásom és visszatérjen az energiám. Nagyon aggódom, hogy ez így marad.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A 3. sikertelen lombikon vagyunk túl. A véleményét szeretném kérni a párom DNS fragmentációs és a ROS vizsgálati eredményével kapcsolatban.
- DNS fragmentáció 19,5%- Enyhe-Jó-
- ROS+ spermiumok aránya 54,2% közepes-felső tartomány
- A sejtekben lévő szabadgyök mennyisége, azaz a ROS+spermiumok MFI értéke: 2951 közepes-alsó tartomány, ez a maximálisan mért mennyiség 17,6%-a
- Összességében a minta szabadgyöktartalma, azaz ROS+%*MFI: 159825 közepes-felső tartomány
Nagyon hálás lennék, ha lenne kedves válaszolni.
Köszönettel:
Csilla

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm!
Egy kis segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni. Férjemmel 7 éve szeretnénk gyermeket, de eddig sajnos sikertelenül. Volt 3 lombikunk, ami nem jött össze, volt utána neki egy herevisszér tágulat műtétje, 2 éve attól valamennyivel jobb lett az eredménye, de most az andrológus, aki műtötte elküldte vérvételre, ahol az derült ki, hogy az emelkedett FSH utal arra, hogy nem csak a herevisszértágulat volt a probléma a herében, hanem van működési zavar is a spermiumtermeléssel kapcsolatban. Az emelkedett ösztradiol szint hátterében állhat súlyfelesleg is. Ennyit tudtunk meg. 94 kg a férjem, létezik hogy a súly lenne a gond? Vagy Ön szerint hogyan tudnánk kideríteni, hogy mi miatt magasak ezek neki, esetleg pajzsmirigy?
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az interneten olvastam a Volume 500 Sperma növelő gyógyszerről. Ön szerint használhat valamit ez a gyógyszer a spermium növelésében?
Érdemes lehet szedni?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Szakértő!
Az alacsony progeszteron és tesztoszteron szint csökkenti a teherbeesés esélyeit?
Köszönettel:
Timi

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
45 éves, egészséges, normál testsúlyú, aktív életet élő férfi vagyok. Azonban az utóbbi fél-1 évben sokszor tapasztaltam testi fáradságot, időnként potenciazavart, ezért háziorvoshoz mentem, ahol teljes vérkép vizsgálatot végeztek. Minden értékem a normál szinten van, de a tesztoszteron szintemre (9,6 nmol/L) azt mondták, hogy alacsony, és Androgél használatát javasolták. Kérdezni szeretném, Ön szerint is indokolt a hormonpótlás? Ha igen, milyen hosszú ideig, vagy most már mindig erre lesz szükségem? Ha pótolom a tesztoszteront Androgéllel, nem fog még jobban csökkenni a természetes hormonképződésem?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Üdvözlettel,
HAdi

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Segítséget kérnem a férjem spermavizsgálatának eredményei értékelésében. 4 vetélésem volt az elmúlt 3 évben, 2 között egy egészséges gyermekünk született természetes úton. Próbáljuk az okokat keresni, de nálam egyelőre semmit nem találtak...
Nagyon szeretném tudni, hogy mit takarnak az értékei, de csak sokára jutunk el az orvosunkhoz.
Térfogat: 2,5 ml
Koncentráció: 1. mérés 35 m/ml. 2. mérés 38 m/ml
Összspermium: 1. mérés 87,5 m. 2. mérés 95 m
Progresszív gyors: 35%
Progresszív lassú: 10%
Nem progresszív motil: 2%
Össz.Motilitás: 47%
Normál morf: 3%
Kicsapodas: gyakori
Előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel,
Kata

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnál OAT szindrómát állapítottak meg pár hete. Eddig csak ez az egy spermavizsgálat történt.
Eredmények:
Ondó mennyisége 2 ml
ph: 7,6
spermiumok száma egy Literben: 7,0x 10 a kilencediken/ L (7 milliárd/liter)
spermiumok száma az ejakulátumban 14,0 x 10 a kilencediken/ L (14 milliárd/liter)
élő spermiumok száma 40 %
mozgó spermiumok 40% 1 órával ejakuláció után
ebből 30% aktívan progresszív (A)
10% kevésbé progresszív (B)
progresszió nélkül 0 % (C)
60 % mozdulatlan (D)
morfológia: normál alak 40%
patológiai 60% (ebből 50% fej, 10% nyaki és középső részben)
Több kérdésem is lenne:
1. Azt mondták, hogy ennek a mennyiségnek javulnia kellene az inszeminációhoz. Ön szerint ez elegendő lenne inszeminációhoz vagy egyből lombikot javasolna?
2. Jól értelmezem, hogy azt az adatot, amit literre adtak meg, azt milliliterben is annyinak kell érteni? Tehát pl. a 14 milliárd/liter, az 14 millió/ml? Csak a referenciaszámok miatt kérdezem, mert mindenhol millilitert írnak, nekünk meg literre adták meg az adatokat.
3. Ön szerint ezek az eredmények alapján mennyire van esélyünk természetes teherbeesésre?
4. Elhatároztuk, hogy megpróbáljuk feljavítani a spermaminőséget, ha egyáltalán lehet. Ön szerint szedhető egyben a Maca kapszula, L-Arginine kapszula, Orthomol Fertil Plus készítmény (ebben van D-, E-, C-, B6-, B12-vitamin, folsav, cink, réz, szelén, L-karnitin, N-acetilcistein, koenzim Q10, beta-karotin, lutein, likopen és Omega-3), Myo inozitol por, méhpempő kapszula és egy Himalaya Speman nevű növényi kivonatokat tartalmazó tabletta (ebben van Withania somnifera, Asteracantha longifolia, Lactuca scariola, Suvarnavang, Argyreia speciosa, Leptadenia reticulata, Parmelia perlata, Mucuna pruriens, Tribulus terrestris, melyek szintén elősegítik a spermiumképződést, annak mennyiségét, minőségét, növelik a tesztoszteron szintet stb.)? Ha ezeket mind együtt szedi a férjem, lehet belőle baja? Esetleg hagyjon ki ezek közül valamit?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
43 éves nő vagyok, eddig nem voltam terhes. Január végén kezdődik a petesejt donációs lombikprogramunk külföldön. Sajnos a férjemmel is gond van, ő 40 éves, és a legutóbbi, szeptemberben végzett spermiogram progresszivitása 9.1%, koncentráció 9.9 ml,de a legrosszabb a sérült spermák aránya,ami 99%. Szeptember vége óta abbahagyta a dohányzást, és szed mindenféle kiegészítőket is (szelén, Q10, E-vitamin, cink, halolaj, folsav, magnézium, C-vitamin, lycopine, kálium). Ön szerint miket szedjen mindenképpen a hátralévő időben ,vagy mire figyeljen még oda, hogy jobb legyen az eredmény a február 2-i petesejt leszíváshoz/megtermékenyítéshez? Esetleg végeztessen addig újra spermiogramot?
Köszönettel, és kellemes ünnepeket kívánva:
Ritchie

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni: páromnál elvégezték a DNS fragmentációs és a ROS vizsgálatot a Belvárosi Orvosi Centrumban, azonban nem tudom értelmezni a ROS eredményét. Az lenne a kérdésem, hogy a kapott eredmények megfelelőek vagy felkeressük Önt, mert van probléma.
- DNS fragmentáció 14%- Jó-kiváló tartományba esik. (ezt értem)
- ROS+spermiumok aránya az összes spermiumon belül: 59,9% közepes-felső tartomány
- A sejtekben lévő szabadgyök mennyisége, azaz a ROS+spermiumok MFI értéke: 2068 közepes-alsó tartomány, ez a maximálisan mért mennyiség 12,3%-a
- Összességében a minta szabadgyöktartalma, azaz ROS+%*MFI: 123938 közepes-felső tartomány
Nagyon hálás lennék, ha lenne kedves válaszolni.
Köszönettel:
Hajni

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Férjemmel hosszú évek óta szeretnénk babát. 2 évnyi sikertelen próbálkozás után OAT szindrómát állapítottak meg nála, lombikra küldtek minket. 4 beültetésem volt azóta, ebből kétszer létrejött terhesség, de sajnos mind a kettő misseb ab-bal végződött (az első 8. héten, a második 13. héten).
Nálam mindent rendben találnak, férjemnek most készült friss spermatogramja (2 millió/ml, fertilitási index: 1,2), emellett készült DNS fragmentációs vizsgálat is 23,8% index átlaggal.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e még így értelme tovább próbálkoznunk, vagy esetleg fontoljuk meg a donor lehetőségét?
Előre is nagyon köszönöm, a válaszát!
Üdvözlettel,
Nuska

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnál elvégezték a spermavizsgálatot a Humancellben, azonban az időpont egyeztetéskor nem kért konzultációt, sajnos....Így kérném szépen segítségét, hogy a lenti értékekkel létrejöhet spontán terhesség? Vagy felkeressük Önt?
Térfogat: 4,7ml
Ph: 8
Koncentráció: 11m/ml
Összspermium: 51,7m
Mozgó spermium: 61%
Progresszív motil: 55%
Nem progresszív motil: 6%
Nem mozgó: 39%
Normál morf: 4%
Vitalitás: 86%
Kerek sejtek száma: 0,8 m/ml
Peroxidáz poz: 0,0
HBA teszt: >=80%
Előre is nagyon köszönöm!
Üdv

A választ itt olvashatod.
 

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Kiemelkedő az ügyfélkapcsolati odafigyelés, melyet ritkán tapasztal az ember."

Petra
Budapest

Lájkolj minket!