A férfi meddőség lehetséges okai

A statisztikák szerint a gyermektelenség hátterében a két nemnél fellépő okok közel egyenlő arányban fordulnak elő. Az elmúlt öten évben a férfiak spermaképe jelentősen romlott, az átlagos spermaszám ötven év alatt 53%-kal csökkent. Egy férfi nemzőképességét alapvetően két dolog befolyásolja: a spermiumok termelődése és célba jutása.

A spermiumtermelés zavarai

A gyermeknemzéshez alacsonynak a 20 millió/ml (oligospermia) alatti spermaszámot tekintjük, 5 millió/ml alatt (azoospermia) pedig már terméketlenségről beszélünk. Az egészséges ondóban a spermiumok több, mint 50%-a egyenes vonalban előre halad. Az olyan ondó, amelyben a mozgó spermiumok aránya ennél kisebb, vagy mozgásuk összerendezetlen, tekergő, és helyváltoztatásra képtelen, megtermékenyítésre nem alkalmas, ezekben az esetekben jelenthet segítséget a mesterséges megtermékenyítés.

A spermiumok nem megfelelő mennyiségének illetve mozgékonyságának oka főként hőhatás, hormonális problémák, genetikai betegségek, stressz vagy környezeti tényezők. Már 1° C-os emelkedés is a spermiumok számának és életképességének romlását okozza. A herezacskók visszértágulata az ún. varicocele a melegítő hatás leggyakoribb oka. A varicocele műthető és a nemzőképesség jelentősen javul.

Férfi meddőség

A hőhatás csökkenthető meleg fürdők, szauna és szoros ruházat kerülésével, ülőmunka végzés esetén rendszeres mozgás beiktatásával, illetve elhízás esetén a hasi zsírszövet csökkentésével, azaz fogyással. A herék hormonális szerepet is betöltenek, hibás működésük hormonkészítményekkel orvosolható.

Mivel a spermiumok termelődése körülbelül 80-90 napig tart (ebből 74 nap a spermiumok kifejlődése és további 1-20 nap a spermiumok érése) a gyermekvállalás előtti közel 3 hónap igen fontos a jó spermakép kialakulása szempontjából. Ez idő alatt megfelelő életmóddal a férfi sokat tehet termékenységének javulása érdekében.


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Kérdésed van?

Férfi meddőség témában szakértőnk, Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus tud segíteni. Kérdezd őt bátran!


A spermaszállítás zavarai

A spermaszállítás zavarának hátterében szexuális úton terjedő fertőzések során fellépő gyulladások, illetve genetikai okok állnak.

Férfi meddőség

A gyulladások többsége szexuális úton terjedő fertőzések miatt alakul ki, mint a chlamydia, a szifilisz vagy a gonorrhoea. Mivel az ivarcsatornák gyulladása nem minden esetben jár együtt fájdalommal, így csak a nehéz teherbeesés kapcsán derül fény a hegesedésre. Az elzáródás többnyire műtéttel orvosolható. A spermaszállítás zavara esetében többnyire a herékből ép spermiumok nyerhetők.

A meddőség egyéb okai

A spermiumok a herékben a dajkasejtek védelmében fejlődnek, így a szervezet számára ismeretlen elemként nőnek fel. Igen ritkán, de előfordulhat, hogy a herét ért sérülés vagy műtéti beavatkozás hatására a védtelen spermium-előalakok ellen a szervezet immunológiai reakciót indíthat, éppúgy, mintha kórokozók volnának.

A férfiak termékenysége sem tart végtelen hosszú ideig. A kor előrehaladtával a spermakép romlik, 45 év fölött már kevesebb az élő, jól mozgó spermium és a 30 éves korban tapasztaltnál kétszer több az alakilag vagy funkciójában sérült vagy a nem élő sejt.

Tisztázatlan eredetű meddőség esetén pszichés tényezők állhatnak a gyermektelenség hátterében. Noha a férfiak nemzőképessége nem egyenlő a férfiasságukkal, a teljesítménykényszer ebben az esetben is nagy nyomással nehezedik rájuk.


Dr. Kámory Enikő

A cikket írta:

Dr. Kámory Enikő, oldalunk tudományos munkatársa és alapítója. Ha kérdésed van a cikkel, vagy a weboldalunkon használt módszerrel kapcsolatban, kérdezd őt bátran!


 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!