Endometriózis után baba

Kialakulása

A meddőségek mintegy tíz százalékának hátterében, egy máig tisztázatlan eredetű betegség, az endometriózis áll. Neve a latin endometrium szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet neve. Az endometriózis során méhnyálkahártya szövet jelenik meg a méhen kívül is. Ez a méhen kívüli méhnyálkahártya szövet ugyanúgy reagál a női hormonokra, mint a méhen belüli szövet: minden ciklus során felépül, megvastagodik, majd vérzés formájában leválik. Fontos hangsúlyozni, hogy az endometriózis nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetek felbukkanása a méhen kívül. Leggyakrabban a hasüregben található meg, de igen ritka esetben tüdőben, sőt akár végtagokban is előfordulhat.

A betegség kialakulásának oka jelenleg még nem tisztázott. A „retrográd menstruációs elmélet" szerint a menstruációs vér visszafelé áramolva a petevezetéken át a hasüregbe jut, ahol megtapad és növekedésnek indul. Mások szerint a véráramon keresztül jutnak endometriális sejtek a méhen kívülre. Ugyanakkor genetikai és immunológiai okok is szóba jöhetnek, sőt, a felsorolt tényezők kombinációja sem zárható ki.

Tünetetek

Az endometriózis gyakran okoz fájdalmat (a menstruáció, de akár szex során is), illetve megakadályozhatja a teherbeesést, mivel az endometriózisos szövet gyulladásos izzadmányt bocsát ki, ami károsíthatja a petesejteket, megzavarhatja a méh hímivarsejtek előrejutását segítő pulzáló mozgását. A petevezeték mozgásában is zavarok léphetnek fel, így lassabbá téve az előembrió haladását a méh felé, megnehezítve a beágyazódást. Az esetlegesen kialakuló hegesedések, összenövések miatt a petevezeték akár el is záródhat. Sajnos már az endometriózis legenyhébb formája is meddőséget okozhat.

Kezelés

Az endometriózis többféleképpen is kezelhető, ám ha gyermeket szeretnél, műtéti megoldás, laparoszkópia javasolt. A laparoszkópia során a hasfalon nyitott néhány centiméteres réseken át bevezetett műszerekkel zajlik a beavatkozás, mely során az elváltozás akár azonnal el is távolítható. A műtét mellett személyre szabott hormonkezelés, illetve megfelelő életmód és étrend segíti a felépülést és a mihamarabbi fogamzást.

Teherbeesés endometriózis után


Kisa Petra dietetikus

Az alábbi esetismertetés Dr. Tekse Istvántól, oldalunk szakértőjétől származik.

2010 nyarán meddőségi centrumunkat egy 2 éve infertilitási problémával küzdő 28 éves páciens kereste fel. Évek óta görcsös kismedencei panaszokról számolt be, több nőgyógyásznál is járt, a javasolt terápiák kisebb-nagyobb mértékű megoldást hoztak, de minden esetben a panaszok kiújultak. Kivizsgálásunk során a petefészkeket és a méhnyak mögötti kismedencei területet is érintő, már előrehaladott súlyossági fokú kismedencei endometriózist találtunk. A felajánlott műtétet a páciens elfogadta, majd úgynevezett endoszkópos műtéti technikával az endometriózisos területeket eltávolítottuk. A megbeszéltek szerint a műtét után 4 hónap spontán teherbeesési próbálkozást javasoltunk. Legnagyobb örömünkre a műtét utáni 3. hónapban a páciens pozitív terhességi teszttel érkezett majd 2011 nyarán egészséges fiúgyermeket szült.

A cikk létrejöttében a Róbert Károly Magánklinika segédkezett.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!