Többszöri sikertelen beültetés

Tisztelt Doktor Úr!
33 éves nő vagyok. Túl vagyok 2 sikertelen beültetésen, 3. sikeres beültetés kb 5 hetesen 6 mm-es petezsákot,embriómaszatot mutatott,rá másfél hétre petezsák 8,5 mm,üres. Elhalt terhességet diagnosztizáltak, a vetélés pár napra rá itthon meg is indult,tegnap be is fejeződött. A helyi kórházat felkeresve (mert a beültetés helyszínétől 150 km-re lakom) csináltak egy ultrahangot,elvileg 3 nap vérzés alatt(,ami nem volt több,mint egy közepes menstruáció) teljesen kitisztultam, műtétre nincs szükség.
Szeretnék mielőbb ismét beültetésre menni. Kérdésem az lenne,hogy Ön mennyi pihenőt szokott előírni ennyire korai terhesség spontán vetélése után?
Sajnos az ok már sosem fog kiderülni,de mivel rettegek,hogy ez újra bekövetkezik, így keresem az okot és szeretnék minden "kézzel fogható" tényt kizárni:
1. 12 év fogamzásgátló (többnyire Diane 35) annyira elvékonyította a nyálkahártyát,hogy 10 mm a maximum,amennyire beültetésre napi 3*2mg Estrofemmel nyálkahártyát tudunk vastagítani. Érdekes,hogy a menzesz még így is csak max 2 nap. Talán ezt a nem túl tökéletes nyálkahártyát tükrözheti,hogy míg másnál a vetélés vérfürdő görcsökkel,én 3 nap alatt normál vérzéssel elvetéltem,kitisztultam? Lehet,hogy nem volt túl jó minőségű a nyálkahártya,így a beágyazódás sem?
2. Inzulinrezisztenciával is küzdöttem,de diétával és Meforallal elfogadható eredményeim voltak még 3 hónapja az utolsó kontrollon.
3. TSH-m beültetés előtt közvetlenül 2,68 volt. Ez nem lehet oka vetélésnek?
4. Leiden mutációs heterozigóta vagyok, most kiderült mellé még az S-protein hiány is. Állítólag a két rizikó összeszorzódik,így legalább 30%-kal nagyobb a trombózishajlamom egy átlagemberhez képest. Szedtem Aspirin Protectet és Clexane injekciót napi 4000 egységest. Vajon ez nem kevés a lombikhoz a rengeteg hormon (Estrofem,Progesteron Exeltis) mellé?Nem ez okozhatta a vetélést?,
5. Genitális herpesz vírussal fertőződtem évekkel ezelőtt,ami bár akár 5-7-szer fellángolt évente régebben,ma már lényegesen szelídebb,sokszor csak a gyakori vizelési inger,kicsit bővebb,viszkető hüvelyváladék utal rá,hogy enyhe fellángolás van (nekem ezek a kezdetekkor is tipikus tünetek voltak),de már hólyagos bőrpír nem jellemző,hogy jelentkezik,pár nap alatt magától minden tünet elmúlik. Immunrendszeremet erősítem gyömbérrel,méhpempővel. Bár nem gondolnám,hogy a beültetéskor volt ilyen nem egyértelmű,enyhe tünetem, ami aztán katéterrel a méhbe juthatott volna,de azt hallottam,vírus is okozhatja az elhalást. Lehetséges,hogy a bennem élő herpesznek "köszönhetem" a vetélést? Mit lehet tenni akkor,hogy ne forduljon elő újra?
Immunológiai vérvétel,genetikai vérvétel negatív lett már korábban.
Elnézést,hogy ennyi kérdésem van,de mivel rengeteg jót hallottam Önről a meddőség területén,így kíváncsi vagyok esetemmel kapcsolatban az Ön véleményére,részben hogy mennyi pihenőidőt javasol,másrészt hogy a fentiek közül mi az,ami okozhatta ezt a szörnyűséget.
Nagyon koszonom a valaszait!


Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász

Dr. Tekse István - szülész-nőgyógyász válasza:

Kedves Kérdező!
Ha "minden kézzel fogható tényt szeretne kizárni " úgy teljes kivizsgálás javasolt habituális vetélés ( ami lényegében sikertelen lombikprogram kivizsgálás is ) irányában.
Üdvözlettel: Dr. Tekse István

 

Te is kérdeznél? Dr. Tekse István neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Sziasztok! Mariann vagyok 38 éves. Mi a párommal több mint egy éve próbálkoztunk míg rá nem találtam erre az oldalra. Nagyon sokat köszönhetek neki és az itt együttműködő orvosoknak is. Hála Istenek 5 hetes terhes vagyok! Ez mindössze 4 hónap alatt sikerült. Ne aggódjatok, mindenkinek sok sikert kívánok! És köszönöm még egyszer a tervezettbaba.hu-nak :)))"

Mariann74

Lájkolj minket!