Mitől csökken a spermaszám?

Tisztelt Doktor úr!
2 éve szeretnénk férjemmel kisbabát. Szántalan vizsgálaton részt vettünk, amelyek során kiderült, hogy nálam van a probléma, és csak lombikkal lehet gyermekünk. Spermavizsgálat eredményével kapcsolatban szeretnék öntől kérdezni. 8 hónapja volt férjem, melynek az eredménye:
spermiumszám: 72 millió /ml
motilitás: 85% mozog, ebből élénken 70%.
A Kaáli Intézet ismétlést kért, melynek eredménye : spermiumszám:17 millió/ml, élénken mozog 5%, 70% mérsékelten mozog. Hba teszt 77%-os lett.
Mitől lehet ekkora számú csökkenés? Jelenleg is szed vitaminokat, nem dohányzik, minden nap sportol,egészségesen táplálkozik, átlagos testalkatú. Egyedül a táplálkozáson változtattunk miattam, az első vizsgálat óta, egy dietetikus segítségével.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Krisztina


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Tisztelt KbKrisztina!
A spermaparaméterek egészséges férfiaknál is mutathatnak jelentős eltérést, ez még nem jelent bajt. Meg kell ismételeni a vizsgálatot.
Tisztelettel: Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!