Mire utalhat a nagyon alacsony ösztradiol szint?

Kedves Doktor Úr!
Már több, mint 1,5 éve próbálkozunk a férjemmel kisbaba ügyben (én 26, férjem 35 éves), eddig sikertelenül. 2-3 hónapja sokalltam be, elindultunk a kivizsgálások terén. Férjemnél az andrológus mindent rendben talált.
Nálam a nőgyógyászom alakilag mindent rendben talált, annyit mondott, hogy kicsit kicsik a petefészkeim, és magasan helyezkednek el, nincsenek cisztáim.
Néztünk ciklus 3. napján hormonokat, ezeket az eredményeket kaptam.
TSH: 2,510
LH: 6,25
FSH: 6,55
Prolaktin: 250,1
Ösztradiol: <73
Az ösztradiol nagyon alacsony, ezt látom, és a TSH kicsit magas. Ezekre a nőgyógyász azt mondta, egyenlőre elfogadhatóak.
Ebben a hónapban peteérést is néztünk, 11. napon egy kis 10mm-est látott a doki, 16.napon (amikor fájt az alhasam) már semmit. Egyébként elég szabályos 28-32 napos ciklusaim vannak, alhasi fájástól számított 14. napra szokott megjönni.
A dokim nem kért progszteron szintet, csak akkor akar, ha ultrahangon is el tudunk kapni egy tüszőrepedést....így nem tudom az mennyi lett volna, volt-e érés...
Engem nem hagyott nyugodni a TSH, ebben a ciklusban is nézettem egy hormonpanelt, plusz a pajzsmirigyeket, 5. ciklusnapon:
TSH: 2,030
T4: 9,65
T3: 5,09
Anti-TPO: 0,3
LH: 8,15
FSH: 7,77
Prolaktin: 259,0
Ösztradiol megint: <73
Ebben a hónapban is megyek a nőgyógyászhoz, de megint nem jó napokon 10. és 15. napon tudok esetleg menni, lehet megint nem sikerül elkapni, van-e peteérés...
Ön szerint a leletek alapján forduljak endokrinológushoz? Mire utalhat ez a nagyon alacsony ösztradiol szint? Mikor érdemes még, és milyen hormonokat megnézetnem? (Ha nincs uh-al kimutatható peteérés, attól még van értelme nézetnem progeszteron szintet?) Ezt az egyébként annyira nem magas TSH szintet lehet valahogyan természetes módon csökkenteni?
Előre is köszönöm a válaszát! Zsuzsi


Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász

Dr. Tekse István - szülész-nőgyógyász válasza:

Kedves Zsuzsi!
Amiket leírt, lényegében rendben vannak. A pajzsmirigy funkciója rendben van, de, ha szeretne, használhat 1x100mg/nap szelén táplálékkiegészítőt.
Az ösztrogénszintje rendben van így (bár a <73 lehet 70 is meg 10 is) , de ha kórosan alacsony lenne, akkor lennének ilyen irányú tünetei.
Érdemes még 3 pontos inzulin rezisztencia (LH-ja magasabb mint az FSH-ja) vizsgálatot kérni, illetve petevezető átjárhatósági vizsgálatot.
Ha az is jó, úgy a spermát kell még tovább vizsgálni , mert az esetek 20%-ában nem jó a megtermékenyítő képesség. Érdemes mindezt meddőségi centrumban végeztetni.
Üdvözlettel
Dr. Tekse István
www.szulesz-nogyogyaszt.hu

 

Te is kérdeznél? Dr. Tekse István neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Lájkolj minket!