Mikor beszélhetünk ösztrogén dominanciáról?

Tisztelt Doktor úr!
Szeretném megkérdezni, hogy mikor beszélhetünk ösztrogén dominanciáról? Annyit sikerült megtudnom, hogy megállapításához nem pusztán az ösztrogén (ösztradiol) szint számít, hanem a progeszteronhoz mért aránya. Tudom, van amikor a lelet üvölt, hogy kórósan magas az ösztradiol, de több helyen cikkeznek arról, hogy nem minden esetben ilyen egyértelmű. Ellenben sehol nem írták le, hogy konkrétan milyen arány az ideális, és miért pont azaz az arány. Tehát a kérdésem, hogy mi ez az arány (luteális fázisban)? Legfőképpen teherbe eséshez mi számít ideális ösztradiol értéknek? Mikortól kell, hogy gyanús legyen az ösztradiol érték?
Illetve egy másik kérdés! Valahol azt olvastam, hogy 200 (pmol/ L, bár mértékegységet nem írtak, és azt sem, hogy a ciklus első vagy második felében) az ideális teherbe eséshez. Ez helyes információ? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy mekkora prolaktin szint az ideális teherbe eséshez és mikor(tól) beszélhetünk magas prolaktinról?

Válaszát előre is köszönöm!


Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász

Dr. Tekse István - szülész-nőgyógyász válasza:

Kedves Kérdező!
Szerintem az a fontos, hogy komplexen rendben legyen endokrinológiai szempontból. Ha ez így van valakinél, nincs semmiféle konzekvenciája annak, hogy arányaiban több-e az ösztrogénje ( hacsak nem nagyon kórosan magas ).
Üdvözlettel: Dr. Tekse István

 

Te is kérdeznél? Dr. Tekse István neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Lájkolj minket!