Mesterséges hormonbevitel miatt leállhat a spermatermelés?

Kedves Doktor Úr!
Férjemnél oligozoo athenozoo spermiát állapítottak meg (1,7 m/ml és 20% PM valamint 4%-os morfológiát)
4 sikertelen lombik beültetésen vagyunk túl. A citogenetika nem mutatott eltérést, a vitamin turbósítással semmit sem javult az eredménye. Viszont az elkészült hormonsora kicsit aggaszt.
TSH 1,6 mIU/L
LH 5,99 U/L
FSH 8,22 U/L
Prolaktin 262,9 mIU/L
Tesztoszteron 9.9 nmol/L
Az utóbbi eredményét kicsit alacsonynak tartom, főleg hogy ez állítólag a reggeli órákban a legmagasabb és mi pont akkor nézettettük.
Mindig is úgy feltételeztem hogy a férjemben túlteng a tesztoszteron. Hisz egy magas, vállas, izmos férfiról van szó, aki heti rendszerességgel jár súlyzós edzésre. Nincs elhízva, nincsenek merevedési problémái, sőt...
Több helyen olvastam, hogy 8-12 nmol/L közötti érték az határeset a kezelés szempontjából. De nem ajánlják a mesterséges hormonbevitelt, mert leállhat a spermium termelés. De akkor mit lehet tenni?
Elképzelhető hogy ez a 9,9-es tesztoszteron is közrejátszik a rossz spermaképénél?
Válaszát előre is köszönöm,


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Kedves Kérdező!
A spermakép szempontjából a tesztoszteron szint elég, valóban nem kaphat tesztoszteront, mert az negatív hatással lehet a spermiumtermelésre.
Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Én is szeretném megköszönni az oldalnak, hogy figyelemmel tudtam kísérni a ciklusom a hőmérséklet vezetésével. 2 hete teszteltem pozitívat, és ma voltam orvosnál, a 7. hét elején járok. Most már elhiszem, hogy tényleg terhes vagyok. Köszönöm!"

kicsiila

Lájkolj minket!