Lehet túl sok a kálcium?

Tisztelt Doktor Úr!
36hetes kismama vagyok.
Egy e.ü.-ben dolgozó ismerősöm azzal rémített meg a hétvégén, hogy túl sok kalciumot viszek be a szervezetembe és ezzel ártottam és ártok a magzatomnak, mivel a sok kalcium elvileg a koponyavarratok korai elcsontosodását okozza.
Plusz ha az én véremben felhalmazódik a kalcium, akkor annak is nagyon komoly magzatkárosító hatásai vannak.
24.héttől 250mg Béres kalcium tablettát szedek naponta, amit a védőnő nem ellenzett viszont ő nem tudja, hogy mellé elég sok tejet és narancsot fogyasztok. Én nem is gondoltam, hogy ezzel árthatok és nem számoltam ezidáig utána az általam fogyasztott élelmiszerek kalcium mg tartalmának.
Ha lehet adni a tényleges kalcium tartalmára a tejnek,narancsnak,ásványvíznek akkor én a pluszban szedett kalciummal együtt bőven túllépem a napi 1200mg-ot, ami elvileg terhesség alatt megengedett.
Tényleg árthattam ezzel a magzatomnak vagy nem kell emiatt aggodalmaskodnom? A felesleg nem tudott valamilyen formában távozni esetleg a szervezetemből? 
Válaszát előre is nagyon köszönöm!


Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász

Dr. Tekse István - szülész-nőgyógyász válasza:

Kedves Kérdező!
Pillanatig se aggódjon, semmi ilyen probléma nem lesz. Azért sem mert a tablettás Ca-nak csak - molekulától függően - 20-40%-a szívódik csak fel.
Üdvözlettel: Dr. Tekse István

 

Te is kérdeznél? Dr. Tekse István neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!