Javuló spermaparaméterek - esély lehet a természetes fogantatásra?

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem sperma eredménye miatt lombik programban veszünk részt. Fizikálisan rendben van, tehát nincs sérve, viszértágulata stb. Azonban minden egyes spermiogramban látható a javulás (Fer14-et, külön E-vitamint, D-vitamint, Szelént, Cinket, Q10-et szed és szedett hónapokon keresztül). Négy mérés, három paraméterét összehasonlítva (mennyiség, mozgékonyság, morfológia) az eredményei a következők:
mennyiség (millió): 7, 10, 15, 19
mozgékonyság(progresszíven és nem progresszíven): 25%, 35%, 45%, 57%
morfológia: 5%, 15%, 3%, 3%
A következő lombikra még pár hónapot várnunk kell, így az lenne a kérdésem, hogy a fentiek alapján mi a véleménye az esetleges természetes úton való teherbeesés esélyeiről?
A WHO paraméterek alapján már csak a morfológiai eredménye az, ami a minimum alatt van...
Előre is köszönöm a választ!


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Tisztelt Erika01!
A természetes fogantatás sokszor nagyon rossz eredmények mellett is bekövetkezik, de van hogy teljesen jó eredmény mellett sem jön létre terhesség, ezt előre senki nem tudja megmondani. A WHO eredmények statisztikai mutatók alapján lettek összeállítva amik mint egy iránymutatásként szolgálnak, de itt sem jelenti azt, hogy ha valakinek 5% a morfológia akkor terhsséget okozhat és ha 3 akkor nem. Egyénen belül is a spermaparaméterek nagyon változatosak lehetnek. A leletek alapján a természetes fogamtatás esélye alacsony,de persze mindn megtörténhet.
Tisztelettel: Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Én is elmonhatom a nagy hírt, hogy 7 hónapi próbálkozás után, sikerült teherbe esnem. A weboldalatok segítségével, a pontos hőmérőzéssel és lejegyzésével meg tudtam határozni, mikor történik az ovuláció, ami az én esetemben kiderült, nem a középidőben van, hanem utána...DE segítségetekkel már az első hónapban megfogant a Kisbabánk! Most már "csak" vigyáznunk kell rá, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a következő még 8 hónapban! Köszönöm!"

Menor

Lájkolj minket!