Folsav szedése okozhat cisztát?

Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét szeretném kérni a következő problémával kapcsolatban!
2015. tavaszától próbálkozunk babával, 33 éves vagyok.II. típusú cukorbetegként 2000 mg Merckformin Xr tablettát szedek, szigorú diétát tartok, és a napi mozgás is jelen van életemben. Az elmúlt évben 30 kg-ot fogytam. Vércukrom szigorú szakorvosi kontroll mellett rendben van. Márciustól fogyasztottam az Inofolic nevű készítményt is, napi 2*1-t. A tavasszal elvégzett ultrahangos (hüvelyi) vizsgálat alapján a petefészkeim nem voltak policisztás jellegűek. Szeptemberben laparoszkópiás átjárhatósági vizsgálaton és histeroscopian estem át, melynek során pco igazolódott, más egyéb probléma nem volt. A kérdésem az lenne, hogy az Inofolic fogyasztása okozhatta-e a ciszták megjelenését? (Az Inofolic fogyasztása mellett a fogyás mértéke már kismértékű volt).
Hormonok az elmúlt időszakban többször is ellenőrzés alatt voltak. Eredmények rendben. Igazoltan van peteérés, tüszőrepedés is. Orvosom decembertől gyógyszeres stimulálás mellett döntött. Önnek mi a véleménye? Hasznosabb lenne-e esetleg a drilling módszer az én esetemben?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Judit


Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász

Dr. Tekse István - szülész-nőgyógyász válasza:

Kedves Judit!
A lényeg, hogy van-e ovuláció (peteérés). Ha nincs, úgy ovuláció indukció javasolt, ha nem lenne erre sem ovuláció akkor megpróbálható a drilling, ez már a mai felfogás szerint nem kecsegtet sok sikerrel ekkor. A petefészek nem változik meg - nem lesz PCO-s szerkezetű - az IR terápia hatására, nyugodtan használja az Inofolicot.
Üdvözlettel: Dr. Tekse István
www.szulesz-nogyogyaszt.hu

 

Te is kérdeznél? Dr. Tekse István neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ma reggel pozítiv a tesztem! Babánk lesz! :) Köszönöm az oldalnak, nagyon sok segítséget adott! 3 ciklus vezetése után sikerült megfoganni A CSODÁNKNAK! :D"

Timibaba2013

Lájkolj minket!