Érdemes lenne-e a férjemnek a herevisszér tágulatát megműttetni?

Kedves Doktor Úr!
Férjemmel két éve szeretnénk második babát, eddig sikertelenül. Van már egy öt éves kisfiunk, aki rögtön összejött, illetve volt egy 18 hetes vetélésünk is, ami szintén rögtön sikerült.
Férjem február végén volt spermavizsgálaton, ahol oligozoospermia max-ot diagnosztizáltak. Mennyiség: 3ml, szám/ml: 1 millió, mozgó: 20%. Emellett még enyhe herevisszér tágulatot (varicocele) is megállapítottak nála. Ezután három hónapig napi 2X1 Profertil-t szedett, mellette maca kivonatot is, illetve elkezdett futni is (ülő munkát végez és nem sportolt eddig semmit).
Június elején volt újabb vizsgálaton, ahol a következők lettek az értékek:
mennyiség: 3,5 ml;
szám/ml: 8 millió;
Normal Morphology: 10%
Motile Sperm. Conc.: 5%
Functional Sperm. Conc.: 85%
SMI: 12
ASM (Abn.Sperm.Morph.): 59%
Anilin Blue: 2.
A júniusi eredményt követően volt egy kémiai terhességem. Januárra kaptunk időpontot lombik bébi kezelésre. Azt szeretném megkérdezni Doktor Úrtól, hogy érdemes lenne-e a férjemnek a herevisszér tágulatát megműttetni? Törekszünk a természetes úton való fogantatásra, és azt szeretném megtudni, hogy a műtéttől javulna-e a spermakép, illetve, hogy ezek az értékek mellett javítana-e annyit, hogy természetes úton legyen esélyünk a babára? A műtét után mennyi idő után lehet újra próbálkozni, kell-e szünetet tartani?
Tanácstalanok vagyunk, hogy a vetélés óta miért nem sikerül a baba, lehetséges, hogy a herevisszér tágulat miatt romlottak le a férjem értékei? (nem volt semmi sérülés, trauma vagy gyulladás sem).
Válaszát előre is köszönöm.


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Kedves Kérdező!
Varicokele esetén érdemes lehet elvégezni a műtetet. A műtet után 3 hónappal várható javulás, de próbálkozni már néhány hét után is lehet. Érdemes hormon vizsgálatot is végezni elsősorban az FSH t megnézni. Ha normál szinten van meg lehet próbalni antiosztrogen kezelést is.
Üdvözlettel,
Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"4 hónap próbálkozás után ma reggelre halvány pozitívat teszteltem, nagyon köszönöm az oldalnak a segítséget és persze sok sikert kívánok mindenkinek :)"

vercsi27

Lájkolj minket!