A kérdés:

Tisztelt Doktor úr!
3,5 éve szeretnénk babát a férjemmel, túl vagyunk számos vizsgálaton és két sikertelen inszemináción, most készülünk a harmadikra.
Eddig semmilyen konkrét problémát nem találtak nálunk, és ez engem nagyon frusztrál, mert attól félek, hogy így sokkal kisebb az esélye annak, hogy nem jár sikerrel az inszemináció, vagy a lombik eljárás. (Utóbbiba ilyen körülmények között nem is vágnék bele, én nem tudok úgy bele kezdeni ebbe, hogy majd ha a harmadik lombik sem sikerül, megyünk tovább a vizsgálatokkal...)
Szeretnék tovább nyomozni a probléma gyökere után, és abban kérném a segítségét, hogy milyen vizsgálatok léteznek még, amiket érdemes lehet elvégeztetni.
Eddigi vizsgálatok, amik eredménye negatív nálam:
HYCOSY, ált. hüvelyi UH, 3. és 21. napi hormonok, IR szűrés, pajzsmirigy vizsgálat, spermium elleni antitest, általános genetikai vizsgálat a zalaegerszegi kórházban, AMH, CA125 marker, nincs semmiféle fizikai panaszom, a menzeszem 26 és 32 nap között ingadozik, de az esetek döntő részébe 28-29 napos.
Ami enyhe eltérést mutatott nálam:
Általános immunulógiai vizsgálat a zalaeregszegi kórházban (TTGM 9,03, CCP 29,18, APTIM 44,2 + sec, APTIN 33,0 sec)
ANA (ELISA): egyszer 32,5 U/ml (ref. 25 U/ml), kontrollnál 23 U/ml, újabb kontrollnál megint enyhén emelkedett (szóval ez a ref tartomány felső értéke körül ingadozik).
Kontroll immun vizsgálatok magán rendelésen: ANCA, RF vizsgálat, CCP, kettős ANA vizsg., antiphoszpholipid antitest (kontrollon minden negatív volt.)
Az immun eredmények miatt az inszeminációs ciklusokban napi 4mg Medrolt szedek.
Postcoitalis teszt másfél éve 100%-ban rossz volt (ekkor fagyasztással kezeltek nálam egy méhszájsebet), fél évvel később 50%-ban volt rossz az eredmény.
Férjem negatív vizsgálatai:
Számos spermatogram normál eredményekkel, DNS fragmentációs teszt, index 7,8, fizikális kivizsgálás, általános genetikai kivizsgálás Zalaegerszegen
Enyhe eltérés:
Metabolikus szindróma (IR), aTPO érték kissé emelkedett, baktérium a spermában, amit antibiotikummal kezeltek.
A kérdésem az lenne, hogy
- érdemes lenne-e további immunológiai vizsgálatokat végezni, és ha igen, mit?
- Ki lehet-e deríteni, miért rossz a PCT eredménye (ha csak ez a baj, miért nem segít az inszemináció?)
- Lehet-e célzottabb spermavizsgálatot végezni, amin kiderül olyasmi pl, hogy a spermák hiába vannak elegen, és mozognak, valamiért mégsem tudják megtermékenyíteni a petesejtet
- Lehet-e azt nézni, hogy csak a méhnyaknál öli-e meg a szervezetem a spermiumokat, vagy "beljebb" is
- Ez általános, vagy csak a férjem spermájára reagálok így
- Lehet-e nézni, hogy ténylegesen mennyi ideig élnek a spermiumok (az inszeminációknál a 36 órával korábban beadott Ovitrelle ellenére még nem volt tüszőrepedésem, ezért újra kaptam Ovitrelle-t, de azt már nem tudni, ez után mikor repedt meg a tüsző)
- Lehet-e olyasmit nézni, hogy genetikailag nem "ütjük-e" egymást (szerintem ezt nem nézték a genetikai vizsgálatkor, csak külön-külön vizsgálták a vérünket)
- Van-e bármilyen vizsgálat még a lombikot megelőzően, amivel közelebb kerülhetnénk ahhoz, hogy a folyamat mely részében van a hiba?
- Van-e olyan képalkotó eljárás, amivel (laparoscopia nélkül) a sima hüvelyi UH-nál több információt kapunk pl. a méh, vagy a petefészkek állapotáról.
Válaszát nagyon köszönöm így előre is, mert ha a 3. inszemináció sem sikerül, akkor így nem folytatjuk tovább a kísérletezgetést, mert egyenlőre azt érzem, hogy csak tapogatózunk, és lassan az is romlik a plusz hormonok miatt, ami eddig jó volt (pattanásos bőr, szőrnövekedés, hízás, méhnyálkahártya elvékonyodása).
Köszönettel: Krisztina


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Tisztelt Maximail!
Válszok a levélben. Az inszeminació sikeressége 8-14 %, nem véletlenül javasolnak 4-5-6 próbálkozást, de gondolom a nőgyógyász is tájékoztatta erről, tehát az hogy 2 alkalommal nem sikerült még nem jelent nagy bajt, persze tudom, hogy Ön ezt sokkal nehezebben éli meg.
Tisztelettel: Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Örömmel jelzem, hogy tegnap megtörtént az orvosi vizsgálat és hivatalosan is babát várok! 7 hetes és csak úgy zakatolt a kis szíve! :D Köszönöm nektek TervezettBaba.hu a segítséget! :D"

valaki1985

Lájkolj minket!