Alacsony tesztoszteronszint - mivel fokozhatnám?

Tisztelt Doktor Úr!
29 éves férfi vagyok.
Körülbelül másfél éve egy hormonvizsgálat kimutatta, hogy a tesztoszteron szintem a normális értékeknél alacsonyabb. (5.72 nmol/l)
A herék zsugorodtak, saját tapasztalat alapján, viszont a vizsgáló urológus azt mondta, hogy épek, spermavizsgálat 1 éve volt, akkor volt megfelelő mennyiségű, mozgó sperma.
További vizsgálatok kimutatták, hogy:
LH 6 UI/l
FSH 7.5 UI/l
Prolaktin 20.2 ng/ml
DHEA-S 10.8 micromol/l
Ösztradiol 22.6 pmol/l
Egy kontraszt MRI kimutatta, hogy az agyalapi mirigy jól működik, zavarra utaló kép nincs.
Több szakembernél voltam, az első egy clostilbegyt kúrát írt fel 3 hónapra, ami nem hozott változást, a következő andriol testocaps-t írt fel először napi 1 x 1 et, aztán 2 x 1 et 1 hónapig ami szintén nem javított az állapoton. (még alacsonyabb lett a tesztoszteron).
Most ismét napi 50mg clostilbegyt-et írt fel, és le állított a tesztoszteronról, ami kellemetlen mellékhatásokat eredményez.
Fizikálisan és pszichésen is egyre ront a helyzeten ez a folyamat.
Szeretnék érdeklődni, hogy mit javasolna?
Köszönet
Dániel


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Tisztelt Lupakd!
Az Andriollal az a baj, hogy lebomlik a májban és nem emeli a tesztoszteron szintet megfelelően.
Kérdés az,hogy milyen a hereműködése?
A Clostilbegyt emeli a tesztoszteron szintet, de az én tapasztalatom az, hogy a libidót ill. erekciót és az általános erőnlétet nem fokozza, ezt most részeltesebben nem fejteném ki.
Két út lehetséges vagy HCG injekcióval lehet fokozni a herék tesztoszteron termelését, vagy kivülről kell bevinni tesztoszteront, ez vagy Androgel ami bőrön keresztül szívódik fel és naponta kell használni vagy heti vagy 3 havi tesztoszteron injekció adásával lehet elérni ill. ezeket a készítményeket is lehet kombinálni HCGvel a hereműködés fenttartása miatt.
A kivülről bevitt tesztoszteronnal az a baj, hogy csökken a spermium termelés, meddőség alakulhat ki.
Tehát ha heréi rendben vannak és gyermeket is szerertne akkor alacsony dózisú HCG-vel lehet stimulálni a herékben a tesztoszteron termelést.
Tisztelettel: Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, én is babát várok! 3 hónapig vezettem a grafikont, és nagy nagy köszönettel tartozom a tervezettbaba.hu oldalnak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megismerhessem a szervezetem működését, az ovulációm pontos időpontját. Továbbá köszönöm, hogy a szinte végtelennek tűnő kíváncsiságomat és érdeklődésemet gyors, szakszerű válaszokkal igyekeztek kielégíteni. Még egyszer köszönöm, és mindenkinek ajánlom, aki babát szeretne! "

Erika

Lájkolj minket!