A kevésbé mozgékony spermium lehet oka a vetélésnek?

Tisztelt Doktor úr!
Férjemnél 8,5 éves sikertelen gyermekvállalási szándék után asthenozoospermiát diagnosztizáltak, aminek okaként herevisszértágulatot állapítottak meg. Azonban semmilyen más vizsgálatot nem végeztek nála, hogy az okokat keressék.
A nem mozgó spermiumok ellenére mégis volt két terhességem, amik sajnos vetéléssel végződtek a 7. ill. 6. terhességi héten. Az lenne a kérdésem, hogy a kevéssé mozgó spermiumok lehetnek-e oka annak, hogy a terhességek vetéléssel végződtek vagy egyéb probléma is fennállhatott? Nálam egyedül D-vitamin hiányt találtak idáig.
Minek lehet köszönhető, hogy ebben a két esetben mégis több mozgó spermium lehetett? Mindkét terhesség ősszel fogant.
Férjemnek Gilbert-kórja van, nagyon sokat stresszel, édesanyja pajzsmirigy alulműködésben szenved, két testvére ismeretlen ok miatt a terhesség 25. hete körül minden előzmény nélkül meghalt, a terhességek vetéléssel végződtek. Egy egészséges fiútestvére van.
Doktor úr tud-e javasolni valamit, hogy milyen irányba vizsgálódjunk tovább? Mitől javulhatott a spermakép? A doktor úr, aki a diagnózist felállította, műtétet javasolt. Férjem ezt nem igazán szeretné, ha van más megoldás ill. tartunk attól, hogy nehogy annyi eredménye legyen a műtétnek, hogy még többször vetélek.
Válaszát előre is köszönöm!


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Tisztelt FélnéÁgi!
Jó lenne egy-két vizsgálatot ismételten elvégezni, tisztázni kellene, hogy a varicokelét kell e operálni. Új vizsgálatként ún. spermium DNS fragmentációs vizsgálatot is lehetne végezni, ebből kiderül, hogy milyen arányú a sérült DNS spermiumok hiánya.
A varicokele műtét az esetek nagy részében segíteni szokott a sperma paramétereken és teherbe esésen.
Tisztelettel: Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, én is babát várok! 3 hónapig vezettem a grafikont, és nagy nagy köszönettel tartozom a tervezettbaba.hu oldalnak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megismerhessem a szervezetem működését, az ovulációm pontos időpontját. Továbbá köszönöm, hogy a szinte végtelennek tűnő kíváncsiságomat és érdeklődésemet gyors, szakszerű válaszokkal igyekeztek kielégíteni. Még egyszer köszönöm, és mindenkinek ajánlom, aki babát szeretne! "

Erika

Lájkolj minket!