Sporttal a normál testtömegért

Tudományosan igazolt tény, hogy az elhízás negatív hatással van a termékenységre nőknél és férfiaknál egyaránt: a meddőség sokkal gyakoribb az elhízottak körében. Ezért fontos megértenünk, hogy a testtömeg normalizálása az esztétikai és lelki tényezőkön túl, komoly pozitív egészségügyi hatásokkal, többek között a fogamzás esélyének jelentős növelésével kecsegtet.

A sportolást is meg kell tanulni

„Én rendszeresen mozgok, mégsem fogyok egy grammot sem.”
„Biztos a hormonok miatt van!”

Milyen gyakran halljuk ezeket a mondatokat túlsúllyal küzdő embertársainktól! Az elhízás azonban csak kb. 3%-ban vezethető vissza örökletes tényezőkre, az emberek többsége a túl kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás miatt hízik meg. Valahol a szívünk mélyén érezzük is, hogy a munkahelyünkön magunk elé tett fél kiló pogácsa vagy a kedvenc TV-sorozatunk közben elmajszolt nagy zacskónyi chips vagy pattogatott kukorica nem kell az létfenntartásunkhoz, ezektől csak kilóink szaporodnak.

Sajnos, a statisztikák arra is rávilágítanak, hogy tízből kilenc fogyókúrás kísérlet sikertelenül végződik.

Néhány fontos tény:

 • Egy óra intenzív testmozgással 6-800 kcal-t égetünk el.
 • 4-6 óra kerékpározással egy sportoló kb. 2500-5000 kcal-t éget el.
 • Egy edzett sportoló mája 60-100 percnyi intenzív sporttevékenységre alkalmas energiát (keményítőt-glikogént) képes tárolni - vagyis egy óra időtartam alatti sportolással zsírraktárainkat nem is piszkáljuk meg.
 • Energiát két anyagból nyerhetünk:
  • szénhidrátokból
  • zsírokból
 • Edzetlen emberek a sportoláshoz szükséges energiát legnagyobb részt a szénhidrát-raktáraikból (máj) nyerik, nem pedig a zsírszövetből.

Sporttal a normál testtömegért

A testmozgás közbeni energia-felhasználás alapjai:

 • Ha a testmozgás rövidebb, mint 10 perc: szervezetünk szinte csak szénhidrátokat használ fel.
 • 10 és 60 perc között a szénhidrátok aránya fokozatosan csökken, a zsírok aránya pedig fokozatosan emelkedik
 • 60 percnél hosszabb ideig tartó sportolásnál főleg zsírok égnek el, egyre kevesebb szénhidrát

Ahhoz, hogy „megtanuljunk” sportolni, még egy fogalmat kell megismernünk: a pulzus zónákat.

 • Nyugalmi pulzus: reggel, ébredés után, vagy hosszabb nyugalmi állapotot követően mérhetjük-aktuális edzettségi állapotunkról tájékoztat (az alacsonyabb érték a jobb-ismert, hogy maraton futók esetén ez az érték akár 40-50/perc körül is mozoghat!).
 • Maximális pulzus: kifejezi, hogy ha „mindent beleadunk” szívünk mennyi vért és oxigént képes izmainkhoz szállítani; értéke az életkorral fokozatosan csökken. Pontos mérése csúcsteljesítménynél történik, de egyszerűen is kiszámítható: nőknél 226-ból, férfiaknál 220-ból kivonjuk életkorunkat. Rendszeres tréninggel természetes javítható (bár nem túl nagy mértékben) ez az érték.

Pulzus zónák:

 • A maximális pulzus 55-65%-a között: zsírégető zóna.
 • A maximális pulzus 66-85%-a között: állóképességi zóna, a sportolók többsége ebben a pulzustartományban edz.
 • A maximális pulzus 85%-a felett: anaerob zóna, amikor a sportoló eléri csúcsteljesítményét (pl. futó-vagy kerékpárverseny végén hajrázik), de ez az intenzitás nem tartható fenn hosszú ideig.

A pulzus zónák mérése legegyszerűbben természetesen a pulzusmérő órákkal történik, a legtöbb sportboltban ezek nem túl drágán beszerezhetőek.

Van néhány egyszerű jel, amiből megbecsülhetjük, hogy milyen intenzitás-tartományban vagyunk éppen:

 • Ha sportolás közben folyamatosan tudunk beszélgetni, frizuránk tökéletes marad, nem izzadunk, ne reménykedjünk, hogy karcsúbbak leszünk.
 • Ha a levegőt nehezen vesszük, de nem zihálunk, csak nehezen beszélünk, izzadunk, a zsírégető és az állóképességi zóna határán lehetünk- ez a megcélzandó intenzitás-tartomány: ha megfelelő ideig és legalább hetente háromszor tudunk így sportolni, egyre nagyobb örömmel fogjuk magunkat szemlélni a tükörben.
 • Ha kapkodjuk a levegőt, csak alig egy-két szót tudunk kinyögni: elértük az anaerob zónát. Ha versenyzők vagyunk, még egy picit erősítsünk, és legyőzzük azt a két-három embert, aki előttünk van; ha csak kedvtelésból, vagy a fogyás kedvéért sportolunk, ideje lassítani, mert különben nem lesz jó vége a dolognak!

Mi a jó megoldás?

 • Ha van időnk: az első időszakban 55-65% közötti intenzitáson a zsírégető zónában, hetente három alkalommal, egy órát meghaladó időtartamban, de ez lehet akár 4-5 óra is!
 • Ha kevés időnk van: heti két alkalommal kb. 1 óra a 66-85%-os állóképességi zónában, hétvégén jó hosszan az 55-65%-os zónában.

Milyen sportot válasszunk?


A legfontosabb, hogy élvezzük, amit csinálunk! Ha azért sportolunk, hogy súlyt veszítsünk, előbb-utóbb elunjuk. De ha élvezettel sportolunk, ez életformánkká válik (akár még azt a kedvenc sorozatot és ezzel együtt a zacskó chipset is feláldozzuk), biztos, hogy le fogunk fogyni!

Éppen ezért ne kalória-táblázatok alapján döntsünk, hanem az örömöt keressük a mozgásban! Előny, ha a választott sportág nem igényel különleges képességeket és drága felszerelést. Ha lehet, ne csapatsportokat űzzünk (túl sok a holtidő, amikor a pályán állunk és nézzük, hogy a játék hogy zajlik).Lehetőség szerint egy idő után el kell érjük, hogy több órán keresztül tudjuk űzni a kedvencünkké vált sportágat.

Ezzek alapján az ún. teljesítménysportokat lehet a legjobban ajánlani, mint pl. a nordic walking, futás, úszás, kerékpározás. Bár több órán keresztül nehéz űzni, de igen hasznos lehet az aerobic és változatai, a zumba, a spinning kerékpározás is.

Megsokszorozhatja erőnket, ha többen sportolunk, bár vigyázzunk, hogy a közös mozgás helyett ne egy vendéglátó-ipari egységben végződjön a baráti találkozó.

És még egy plusz motiváció: tűzzünk magunk elé célokat, méghozzá nagy célokat (lefutunk 10 km-t, majd a félmaratont, a maratont, körbe tekerjük a Velencei-tavat, a Fertő-tavat, majd a Balatont). Egy ilyen teljesítmény után biztos, hogy fantasztikus új motivációt is nyerünk, és önbizalommal tele, büszkén mesélhetjük barátainknak hőstettünk részleteit, miközben azok csak irigykednek ránk - és karcsú, izmos testünkre.


Dr. Szakács Zoltán

A cikket írta:

Dr. Szakács Zoltán, a Kelen Magánkórház Nőgyógyászati Centrum vezetője

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!