Síkosítók és a fogamzás

A párok szeretkezés során gyakran használnak valamilyen síkosítót. Sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy a síkosító káros hatással lehet a spermiumokra, jelentősen csökkentve a fogamzás esélyét.

Aki tudatosan próbál teherbe esni, azt még fokozottabban érinti a probléma: a babával próbálkozó párok 75%-a számolt be hüvelyi szárazságról, aminek oka lehet a meddőségtől való félelem, a stressz, hogy nem jön össze a baba, az időzített együttlét romantika mentessége, vagy akár a fogamzás növelésére szedett gyógyszerek mellékhatása is.

Miért károsítják a spermát a síkosítók?

A WHO ajánlása szerint a spermiumok mozgásához és maximális túlélési idejéhez az ideális környezet pH értéke 7.0 és 8.5 között van. Ovuláció idején a hüvelyváladék pH értéke pontosan ebbe a tartományba esik - így segíti a tested a teherbeesést. Ha a spermiumok alacsonyabb pH értékű (savas) környezetbe kerülnek, akkor az mind mozgékonyságukra, mind életképességükre káros hatással van.

Az általános síkosítók pH értéke jellemzően 7 alatti, gyakran akár 4-5 körüli is lehet - egy ilyen környezet halálos csapda a hímivarsejtek számára, mivel a síkosító lelassítja őket, így nem érnek időben a méhedbe és elpusztulnak a hüvely alapvetően savas környezetében.

Másik fontos tényező az elektrolit koncentráció. A sperma saját elektrolit koncentrációja 320 mOsm/kg, ennél magasabb értékek esetén a spermiumok mozgása lassul, 600 mOsm/kg érték felett pedig teljesen megáll. A síkosítók elektrolit koncentrációja 3-10 szerese a spermáénak, így visszafordíthatatlan kár keletkezik a hímivarsejtekben, ha ilyen síkosítóval érintkeznek.

Téves azt gondolni, hogy azok a síkosítók, amelyek nem tartalmaznak spermicideket (spermaölő anyag) vagy vízbázisúak, nincsenek hatással a spermiumokra. A vízbázisú síkosítók gyakran glicerint vagy propilén-glikolt (propylene glycol) tartalmaznak (nézd meg a csomagolását!) - mindkettő nagyon káros hatású a tudományos vizsgálatok szerint.

Kézenfekvőnek tűnik, de a nyál sem jelent megoldást. Mivel a nyál savas kémhatású, ezért szintén veszélyes a spermára, tehát ne használd!

Síkosítók és a fogamzás

Megoldási lehetőségek

Használhatsz babaolajat (de kizárólag olyat, amely nem tartalmaz segédanyagokat), azonban ez hüvelyi fertőzéshez vagy irritációhoz vezethet. A népi gyógyászat további megoldási lehetősége a nyers tojásfehérje használata (esetleg langyos vízzel keverve), de ha allergiás vagy a tojásra ezt nem szabad használnod, illetve fertőzött tojás esetén szalmonellát okozhat.

Vannak kifejezetten spermabarát síkosítók, amelyek speciálisan úgy lettek kialakítva, hogy ne károsítsák a spermát. Ezeknek mind pH értékük, mind elektrolit koncentrációjuk ideális értékű.

Azonban a legjobb megoldáshoz még eszközre sincs szükséged: ez az előjáték. Szánjatok elegendő időt egymásra az együttlét során, így elég természetes hüvelyváladék termelődik a behatolás megkönnyítéséhez.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Sokan nem hisznek az interneten talált oldalakban, azt mondják, hogy egy számítógép nem tudja kiszámolni az ovulációt, hogy ez csak egy általános program. Én mindenkinek, aki babát szeretne, csak ajánlani tudom a TervezettBaba.hu honlapot, mert nekünk ennek az oldalnak a segítségével sikerült babát fogantatnunk. Köszönöm nektek!"

Ibike

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!