Mesterséges megtermékenyítés - Kérdések és válaszok

Nem merted eddig megkérdezni? Bizonytalan vagy? Szakszerű és mégis érthető választ szeretnél? Kérdések és válaszok a témában, hogy felkészült légy.

Milyen mesterséges megtermékenyítési eljárások léteznek?

Létezik „egyszerűbb” és „bonyolultabb” formája, a lombikbébi program úgymond a legmagasabb szintű beavatkozás, azon belül is még többféle kiegészítő eljárással szükség esetén.

Milyen vizsgálatokra számítsunk?

Nőknél: Speciális hormonvizsgálatok, melyeket meghatározott időben kell majd levenni. HIV, TORCH (Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovirus és a Herpes simplex), Hepatitis szűrés, . Nőgyógyászati vizsgálat, cytológia, kolposzkópia, Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma vizsgálat is várható. Petevezető átjárhatósági vizsgálat.

Férfiaknál: HIV, Hepatitis B, C Lues, Spermiogram, sperma infektológiai vizsgálata, andrológiai vizsgálat.

Milyen eséllyel sikerül az inszemináció, a lombikbébi program?

Az asszisztált reprodukciós technikák sikerességi mutatói nagyon sok tényezőtől függenek, tehát nehéz általános értelemben esély mutatókat – siker százalékokat meghatározni –, ez mindig az adott eset függvénye. Általánosságban mondható, hogy az inszemináció sikeressége kb. 15-20%, a lombikprogram 30-60%-os teherbe esési esélyeket mutat (hogy ezek miért ilyen széles spektrumban mozognak és, hogy mi ennek az oka, erről részletes felvilágosítást kezelőorvos szolgáltat).

Megtermékenyítés - kérdések és válaszok

Van várólista a lombikbébi program esetében?

Ez a meddőségi intézettől függ, államilag finanszírozott intézetekben hosszabb-rövidebb várólistával lehet számolni. Jelenleg minimálisan 2-3 hét a várakozási idő az OEP által biztosított páciensek esetében. Fontos azonban tudni, hogy minimum egy évet kell várni arra, amíg lezajlanak a szükséges vizsgálatok a nő és a férfi részéről is, illetve megtörténik a megtermékenyítés.

Mi befolyásolja a sikeres programot?

A részletes kivizsgálás eredményeként diagnosztizált eltérésék, betegségek ideális helyrehozása elengedhetetlenül fontos a sikerhez. Emellett természetesen befolyásolja a párok életmódja, pszichéje, de – bizonyítottan – akár az is, hogy milyen évszak van.

Egy vagy több?

Az, hogy hány embriót transzferálnak – tehát helyeznek vissza a méhűrbe – szintén több tényező függvénye. Egyre erősödő törekvés az, hogy egy – a legjobb – embrió kerüljön vissza, így próbálva elkerülni a többes terhességet. Természetesen több embriót is transzferálnak, ha az adott helyzet úgy kívánja.

OEP vagy fizetős eljárás?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a lombikbébi kezeléseket minden egészségbiztosítással rendelkező pár számára öt alkalommal teljes mértékben finanszírozza. A lombikbébi kezeléshez szükséges gyógyszerek jelentős része 70 százalékos támogatással kaphatóak. Az OEP-finanszírozás esetében meg kell felelni a biztosító által támasztott követelményeknek (érvényes TAJ kártya, max. 5 beavatkozás, az eljárás előtt inszeminációs próbálkozások (ha szakmailag indokolt) ).

Milyen szövődményekkel járhat az eljárás?

A mesterséges megtermékenyítés leggyakoribb szövődménye a többes terhesség, mivel általában több megtermékenyített petesejtet ültetnek be a méhbe, éppen azért, hogy fokozzák annak a valószínűségét, hogy legalább egy megmarad. Abban az esetben, ha a petefészkeket túlstimulálják, a petefészek megnagyobbodhat, fájdalmassá válhat és puffadtság érzést okozhat. Általában az enyhe és közepes tünetek minimális kezelés mellett megszűnnek, de előfordulhat, hogy a terhesség késlelteti a regenerálódást. Mint minden invazív eljárás során, a mesterséges megtermékenyítéskor is fennáll a vérzés vagy fertőzés veszélye.

Mi a teendő, ha sikertelen lesz az eljárás?

Külön szabályok vonatkoznak az inszeminációra, illetve a lombik eljárásra. Két inszemináció egymás után elvégezhető, majd 1 hónap „pihenő” következik sikertelenség esetén. A lombikbébi eljárás esetén, két stimulációs ciklus között minimum 90 napnak szükséges eltelnie.

Dr. Tekse István

Írta: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tekse István

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!