Babatervezés: ételekkel a termékenységért

Az szinte magától értetődő, hogy a teherbeesés után fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mind a magzat, mind a kismama egészsége érdekében. Nem sokban különbözik a helyzet akkor sem, amikor már tudatosan arra készülődsz, hogy megfoganjon a kisbabád. Lássuk, hogyan étkezz, ha babát szeretnél.

Már az első gondolat idején érdemes egészségesre váltani

A petesejtnek összesen majdnem 100 napra van szüksége a teljes érettséghez, a spermiumok pedig pontosan 72 nap alatt érik el a megfelelő állapotot, amellyel a megtermékenyítés létrejöhet. Mindez azt jelenti, hogy érdemes legalább 3 hónappal a fogantatás előtt áttérni egy tudatos, egészséges életvitelre. Ezzel felkészíted testedet, hogy a lehető legjobb környezetben növekedhessen kisbabád már a legelső pillanattól kezdve. Fontos, hogy a nyilvánvalóan egészségtelen szokások – mint a dohányzás vagy alkoholfogyasztás – elhagyása mellett az ételekkel bevitt tápanyagok minőségére és mennyiségére is odafigyelj. Ha eddig kevésbé volt rád jellemző az egészséges táplálkozás, adj időt magadnak és lépésenként vezesd be étrendedbe az új táplálékokat.

Kulcs a fogantatáshoz: a tudatos táplálkozás

Fontos, hogy ebben az időszakban az étkezések nagyobb hányadában szerepeljenek a szervezeted számára legideálisabb tápanyagok:

  1. Zöldségek, gyümölcsök az idénynek megfelelően
    Rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak a leveles zöldségek, pl. spenót, kelkáposzta, karfiol, brokkoli, hagyma, fokhagyma, uborka, zeller, sárgarépa, spárga, cukkini, paprika, édesburgonya. Jó választás a gyümölcsök közül az alma, körte, papaya, kiwi, citrom, valamint a bogyós gyümölcsök.
  2. Fehérje- és gabonafélék
    A tojás, hal, bab, lencse, köles, hajdina, valamint a fehér húsok és a különféle csírák kiváló fehérjeforrások, bátran fogyaszd őket.
  3. Értékes zsírok
    Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlen anyagok a sejtjeid tökéletes működéséhez, valamint jótékony szerepet játszanak az immunrendszer, az idegrendszer és az erek egészségének fenntartásában. Kiváló forrásai az avokádó, kókuszolaj, lenmagolaj, olívaolaj, a dió, a mandula és a chia mag.

Ezen felül elengedhetetlen a megfelelő típusú vitaminok és ásványi anyagok bevitele, amelyek szintén nagy szerepet játszanak a megtermékenyítés sikerességében. Kiemelten fontos a B-vitamin, a magnézium és a folsav pótlásának beállítása. Ma már számos olyan komplex készítmény létezik, amely kifejezetten a teherbeesés idején szükséges vitaminokat tartalmazza. Ezekről egyeztess orvosoddal, hiszen ő az egyéni szükségleteidnek megfelelően tud számodra megfelelő terméket ajánlani.

Az egyik legfontosabb vitamin ebben az időszakban a folsav. Kifejezetten ajánlott a szedése már a kisbabád tervezésének időszakában, mivel nagy szerepet játszik a szív-, vese-, valamint a velőcső-záródási rendellenességek elkerülésében. Természetes forrásai többek között a leveles zöldségek (főként a spenót), a máj és az élesztő, ám azt érdemes tudni, hogy a folsav nagyobb arányban szívódik fel a mesterséges készítményekből.

Fontos a vasraktárakat is feltölteni terhesség előtt, hiszen gyakran előfordul a vashiányos vérszegénység a későbbi időszakban. Ezt megelőzhetjük például máj fogyasztásával, amely remek forrása a vasnak, illetve a B-vitaminnak. Fontos azonban, hogy ebben az időszakban kizárólag ellenőrzött (lehetőleg bio módon tartott) állat belsőségeit vásároljuk meg.

Ha nem áll fenn allergia, érdemes a tejtermékeket is rendszeresen beiktatni az étrendbe, hiszen ezek is fontos alapvető élelmiszerek, amelyek az egészséges szervezet számára szükséges anyagokat tartalmazzák.

Ételekkel a termékenységért

Mik ronthatják a fogantatás esélyét?

A következő táplálékokat inkább kerüld el a gyermektervezés időszakában: hidrogénezett növényi zsírok, cukor, mesterséges édesítőszerek, koffein, feldolgozott élelmiszerek.

Érdemes továbbá odafigyelni a vásárlások során, hogy az ételeinkhez szükséges alapanyagok lehetőleg ne tartalmazzanak mesterséges ízfokozókat, pl. glutamátot (E620-628-ig terjed a jelölése), amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, tartós élelmiszerben megtalálható. Ez ugyanis megemelheti a szervezet prolaktin szintjét, amely nehezebbé teheti, sőt meg is akadályozhatja a teherbeesést.

A legjobb módszer az egészséges táplálkozáshoz, ha te magad készíted el az ételeket, így biztos lehetsz benne, hogy miből mennyi kerül a tányérodra. Az ízfokozók, valamint a mesterséges édesítőszerek túlzott használata igénybe veszi a májat, ezért érdemes elhagyni őket.

Fontos tényező az életmódváltás mellett, hogy a testsúlyod a normál tartományba essen, mert bármelyik véglet (a túlsúly vagy a normálisnál alacsonyabb testzsír érték) okozhat hormonproblémákat, amelyek mellett szintén nehezebben sikerülhet a teherbeesés. A súlyfelesleg terhesség alatti cukorbetegség vagy magas vérnyomás kialakulásához is vezethet. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb kismama számára fejfájást okozó kilóktól is könnyebb lesz megszabadulni, ha a teherbeesés idején optimális testsúllyal rendelkezel.

M.J. - Lektorálta: Dr. Földi Ildikó

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Négy ciklus vezetése után tegnap reggel halvány pozitív a tesztem. Igazából még fel sem fogtam, hogy sikerült. Nagyon boldog vagyok! Köszönöm szépen az oldalnak, hogy megkönnyíti a jövendőbeli anyukák életét! Lányok kívánok nektek kitartást, bízzatok benne, hogy összejön!"

Volpe

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!