Együttlétek ideális időzítése

A petesejted mindössze 24 órán keresztül életképes, vagyis ennyi idő áll a rendelkezésre ahhoz, hogy a petefészekből való kiszabadulása, azaz az ovuláció után egy egészséges spermiummal találkozzék. Ha ez a találkozó nem történik meg, nem következhet be fogamzás.

A ciklusodban a termékeny időszak kb. 5 nap hosszúságú, az ovulációt megelőző 3. naptól az ovulációt követő napig tart. Ez azért van így, mert a hímivarsejtek élettartama több nap, tehát ha az együttlét az ovulációt megelőző harmadik napon volt, akkor a peteérés időpontjában még lehet termékenyítőképes spermium a petevezetőben és így van esély a fogamzásra. Az esély akkor a legnagyobb, ha a találkozáskor a spermiumok "frissek", azaz sokan vannak és egészségesek. Ideális esetben a hímivarsejtek pont akkor érnek a petevezetőbe, amikor a petesejt kiszabadul.

Ha tisztában vagy előre a peteérésed várható időpontjával, akkor időzített együttlétekkel a maximumra tudod növelni a teherbeesés esélyét. Azt szeretnénk bemutatni, hogy pontosan hova kell időzíteni az együttléteket.

Kiváló esélyek - frissek és pontosak

Akkor a legnagyobb a fogamzás valószínűsége, ha a lehető legtöbb termekényítőképes (élő és egészséges) spermium van a petevezetődben a petesejted kiszabadulásakor. Ezért akkor a legjobbak az esélyeid, ha a pároddal az ovulációt megelőző harmadik napon vagytok együtt, egy nap szünet, majd ismét együttlét az ovulációt megelőző napon. A második együttlét azt biztosítja, hogy a hímivarsejtek a megfelelő időben érkezzenek meg, az első együttlét pedig azt, hogy a második "sereg" friss legyen.

Együttlétek ideális időzítése a fogamzás esélyének növeléséért

Természetesen a fenti sémától való kisebb eltérés nem befolyásolja érdemben az esélyeket, az ovulációt megelőző két napon történő egy-egy együttlét, illetve a peteérés előtti második napon és a peteérés napján való együttlét egyaránt nagyon jó eséllyel kecsegtet.

Fontos, hogy a jelzett napokon csak egy-egy együttlét történjen, így lesznek a spermiumok a legegészségesebbek és legnagyobb létszámúak. Ennek okairól részletesen a "Milyen a gyümölcsöző együttlét gyakorisága?" című cikkünkben olvashatsz.

Ha túl gyakoriak az együttlétek, nem hagytok elegendő időt a spermiumoknak az újratermelődésre, ezért romlanak az esélyeitek. Ellenben, ha a termékeny időszakban csak egyetlen együttlét van, előfordulhat, hogy a hímivarsejtek túl korán vagy túl későn érnek a helyszínre, ha az ovuláció nem pontosan az előrejelzett időpontban következik be. A spermiumok ejakuláció előtti életkora is befolyásolja a termékenyítőképességüket, ezért érdemes "friss sereget" bevetni.

Természetesen nem lehetetlen akár egyetlen, a termékeny napokra eső együttléttel is a fogamzás - de ennek esélye jóval kisebb, mint ha előre felkészülsz és megfelelően időzítesz. A TervezettBaba.hu rendszere ebben a felkészülésben segít téged azzal, hogy előrejelzi neked az ovulációd várható időpontját.

 
Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 
hirdetések

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Ovuláció kalkulátor

Ovuláció
Lájkolj minket!