Várandós vagyok és mindenért aggódom

Kedves Tímea!
Most jutottam el arra a pontra amikor valóban úgy érzem, hogy szakemberhez kell fordulnom a problémámmal és erre a cikkeit, válaszait visszaolvasva Önt találtam a legszimpatikusabbnak.
A problémám a túlzott aggodalom. Van egy 6 éves kisfiam és most 17 hetes kismama vagyok. Tavasszal volt egy vetélésem a 13.héten és azóta megfordult velem a világ. A fiam azóta 2x volt beteg, de mintha fojtogatott volna a szituáció, pedig előtte rutinosan kezeltem a kisebb ovis betegségeit. Síró rohamok törtek rám. A mostani babámmal sem könnyű a terhességem, mint ahogy a fiammal sem volt az, de valahogy 22 évesen könnyebben kezeltem a nehézségeket. Rosszabb eredményeink miatt 3 nap múlva amniocentézisre kell mennem. Néhány napja nem mer hozzám szólni a családom annyira magam alatt vagyok. Olyan tüneteket produkálok, amit igazából csak az agyam kreál. Mindig kitalálok valamit ami miatt retteghetek. A páromat kikészítem ezzel és a fiam sem érti a helyzetet. Nem tud a testér érkezéséről, mert nem merjük neki elmondani a tavaszi csalódás miatt. Mennyire normális ez a zaklatottság? Tudna tanácsot adni, hogy mit tehetnék ellene? Valódi orvosi terápia segíthet nekem valamiben? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel
Henrietta


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Henrietta,
először is remélem, hogy az amniocentézisen már túl van, és az eredménye is megnyugtató az Ön számára.
Jól érzi az összefüggést a tavasszal történt vetélése és a mostani aggodalmai között - ahogy írta: „azóta megfordult velem a világ”. Olyan ez, mint amikor egy fiókot, ami tele van mindenféle kinccsel – ékszerrel, kis porcelánokkal, emlékekkel, kavicsokkal – hirtelen kirántanak a helyéről… minden elmozdul, egymás hegyén hátán a sok értékes apróság és minden olyan összevissza, van, ami el is tört, de összességében minden olyan „rend”etlen. És ez van most. A rend még nem állt helyre. Nem kerültek a helyükre a fontos dolgok, nem lehetett emlékké az, aminek azzá kellett volna lennie. Viszont a rendhez idő kell – minél több apró és fontos dolog van, annál akkurátusabban, annál finomabban kell a helyükre tenni őket.
Az új terhesség örömével viszont mások lettek a prioritások. A figyelme egy szinten máshol van, hiszen egy új élet készülődik belül. Azért írom, hogy egy szinten, mert egy másikon viszont dolgozik a fiók az ő rendjéért – elindult egyfajta gyászfolyamat ami a meg nem született kisbabájához köti még. Öröm és bánat összefonódva – nehéz lehet ez Önnek. Érdemes tehát ezt a rendet valahogy megteremteni - például úgy, hogy megadja a méltóságát annak, amit elvesztett. Sokszor írtam már erről itt is, és most is ezt hangsúlyozom, hogy a rítusok szerepe elengedhetetlen a veszteségeink feldolgozásában (is). Találják meg, közösen a férjével, hogyan adhatnak ennek a veszteségnek jelentőséget. Hogyan tudnának elköszönni, hogyan lehetne elengedni ezt a meg nem született kisbabát? Hitük, neveltetésük, belső meggyőződésük szerint bárhogy megtehetik – a lényeg az, hogy Önöknek megfelelő legyen. Jár ez Önöknek és jár ez a meg nem született babájuknak is. És jár annak, aki életre készülődik éppen.
Hogy az aggodalmaiból most levegyek, talán jó hír ez: azt tapasztaltam, hogy a gyerekek mindig tudták, érezték azt, ha az édesanyjuk újra babát vár, hamarabb, mint ahogyan elmondták nekik. Egy gyereknek sokkal nehezebb a megfoghatatlan feszültséget reagálni, mintha összekapcsolódhatnak a fejében azok a dolgok, amikkel, így vagy úgy de rendelkezik: „anya pocakjába beköltözött egy kisbaba, és aggódik, hogy minden rendben legyen vele”. Így ő is részese lehet a folyamatnak, nem elszenvedője. És a férjére ugyanez igaz. Ossza meg vele a félelmeit, aggodalmait, és keressenek együtt feloldást erre.
Ha nem megy csupán a családi támogatással, keressen nyugodtan szakembert ehhez. Rendet rakni, emlék-kincsek fölött mosolyogni-sírni, törött porcelánoktól búcsút venni – sokszor ez a terápia célja.
Egészséget, nyugalmat kívánok Önöknek ehhez, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!