Gyermeket várok és elbizonytalanodtam, hogy akarom-e

Kedves Tìmea!
Már egy éve rágtam a párom fülét, hogy vállaljunk kisbabát és sokkal jobban vágytam rá, mint amennyire féltem tőle, a felelősségtől, a nehézségektől, csak a pufók talpacskákat és a babaszuszogást láttam magam előtt... és most, hogy 6 hetes terhes vagyok, úgy érzem magam, mint akit fejbe kólintottak. Az egóm felhorkantott, hogy hát mi lesz velem a továbbiakban? Mi lesz a vágyaimmal, álmaimmal? És szörnyű ezt leírni, de néha úgy érzem, nem akarom ezt az egészet. Kicsi vagyok hozzá és túl önző. Elszomorít, hogy ilyeneket érzek és bocsánatot kérek ilyenkor a kis magzatomtól, hiszen nem vagyok egy egoista alkat és elgondolkodtat a helyzet- ez normális megingás vagy előjött énem valós oldala és egy egoista szörny vagyok? 35 éves leszek, majdhogynem hálásnak kéne lennem, hogy összejött az utód, nemhogy keseregni miatta és sajnálni magam... a kérdésem, ez ugye hormonális?
Köszönöm, szép napot!


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves solyax,
egy szinten hormonális, persze. Egy másik szinten meg egy természetes reakció mindarra, ami van és várható. A téma természeténél fogva a közgondolkodásban inkább a pozitívumok hangsúlyozása van jelen, legfeljebb a babáért való félelmet, aggodalmat „engedik meg” a kismamának.
Pedig sokszor ott van mindaz, amiről Ön is ír, csak éppen a sarokba száműzve, kukoricára térdepeltetve, büntetésben… pedig a legjobb, amit tehet, ha kimondja, kiírja, napvilágra teszi. Főleg azért, mert világosban ezek a gondolatok nem olyan eretnekek, mint amennyire elsőre látszanak.
Az egó csak horkanjon, kérdezősködjön – és előbb utóbb lesznek válaszok. Akkor, amikor a babájuk megtapasztalható valóság lesz. Egy hat hetes magzat sokkal inkább az anya fejében-szívében van, csak tudja(!), hogy hová lokalizálja, de még nem közvetlenül megtapasztalható valóság. Idő kell, még a helyére kerül – szó szerint és képletesen is.
Szóval én azt mondom, hagyja, hogy jöjjön-menjen a sok(féle) polaritású gondolat Önben, mert ezt így van rendjén. Ha úgy érzi, van olyan, ami a párjára tartozik, azt ossza meg vele – ha van olyan, ami a babájukra – akkor vele… Ha olyan, amit csak szeretne ki- és elengedni – akkor írjon naplót, blogot.
Én hiszek a kommunikáció minden formájában, és erre bátorítom Önt is. Adok én is egy varázsmondatot: „Minden rendben lesz.”
Örömteli babavárást kívánok Önöknek, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!