A kérdés:

Kedves Tímea! Tavaly az első terhességem sajnos elhalt a 13-ik héten. Most vágtunk bele újra a babaprojektbe, de mivel a tavalyi tragédiánknak nem derült ki mi volt az oka, a mai napig ott motoszkál bennem egy rossz érzés, hogy nem tudtam, nem tudok mindenre felkészülni. Továbbá a munkám nagyon stresszes és félek, hogy ez is befolyásolja az újabb teherbeesést. Lenne valamilyen jótanácsa? Köszönettel, Zsófi


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Zsófi!
A kérdésében ott a válasz is… „hogy nem tudtam, nem tudok mindenre felkészülni”. Ez a lényeg. Mondom én ezt akkor is, ha a boldog babavárást – és az életünk egészét – átszövi az „előzzük meg, készüljünk fel, hárítsuk el, biztosítsuk be magunkat” késztetése. És igen, előzzük meg, amit tudunk, készüljünk fel arra, amire lehet, hárítsuk el a látható akadályokat, és teremtsünk biztonságot. És mondjuk ki, „megtettük, ami tőlünk telt”. De mindenre nincs befolyásunk. Érti, Zsófi? És igen, ilyenkor jön a hit, a bizalom, hogy elhiggyük, minden rendben lesz. Mert megtettük, ami tőlünk telt. Ha ezt elfogadja, egyúttal elismeri mindazokat a körülményeket, erőket is, amik Önökön kívül esnek.
És mert a szavaknak teremtő erejük van – érdemes a „belevágtunk a babaprojektbe” kifejezést egy másik képpel helyettesíteni. Azt hiszem, Önnek talán könnyebb lenne, ha a várakozását fejezné ki – nem az aktivitást. A várakozást, hogy a kisbabájuk beköltözzön. Mert Önök megtettek mindent, és most ő jön.
Boldog várakozást és szép ünnepet kívánok, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!