A kérdés:

Szép estét! Lenne pár kérdésem: tavaly október 15-én megszületett a kislányom... és rá egy napra meghalt. Nagyon magam alatt voltam. De mégis csak rá gondolok. Lehetséges, hogy azért nem sikerül a baba, mert állandóan rá gondolok? Nagyon szépen kérem segítsen! Köszönöm... Tímea, Szlovákiából


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Tímea!
Fogadja együttérzésemet.
Igen, jól érzi, a gyász minden bizonnyal nehézzé teszi a teherbeesést – de ez az idő Önt szolgálja. A gyászfolyamatot ugyanis azért „csinálja” a lelkünk, hogy el tudjuk engedni a fájdalmat, a kétségbeesést – a megváltoztathatatlan megváltoztathatóságának illúzióját. Érti, kedves Tímea?
Mintha állna a pályaudvaron, ahonnan egy vonat szépen lassan kidöcög, és Ön hosszan integet. Búcsúzik. Megkönnyezi, aki elment. Persze, könnyebb annak, aki tudja, vagyis el tudja képzelni, hová mennek a vonatok, amikor már nem látjuk őket. Ha van bizonyosság, hogy valahol vannak továbbra is. De a tény ettől még tény marad. Ön áll ott a peronon, és Ön búcsúzik. Ha maradunk ennél a képnél: addig nem tud új szerelvény érkezni – ami az Ön vonata, ami hoz valakit, aki sokáig marad itt, szóval addig nem tud a vonat befutni, amíg nem üres a sínpár. Idő kell, míg az egyik kigördül – és zöld utat kap a másik.
Tímea, azt mondják, a gyásznak ideje van. Néhány nap múlva letelik a gyászév. A lelke egy öngyógyító folyamat mentén lábadozik; integet, integet – de még látja a vonatát. Elképzelhető, hogy ehhez a búcsúhoz, lezáráshoz szükséges még valami. Hogy vettek búcsút tőle? Hogy engedték az útjára? Kivel gyászolta, kivel tudja megosztani a fájdalmát? Tehetnek egy lezáró rituálét, amivel búcsút intenek neki, hogy menjen, mehessen és az Ön szeretete nem tartsa fájdalmas kötésben – mindkettőjüket.
Az is lehet, hogy szakértő segítségre van szüksége. Egy csoportban nagyon sok erő, energia van. Olyan csoport, ami a családi szálak, veszteségek, nehézségek kibogozásával, kisimításával foglalkozik, különösen sok jó lehet Önnek. Nagyon jó szívvel ajánlom, a családállítás módszertanát – és a tanáromat, aki a csoportot vezeti, aki csak néhány alkalommal jön Magyarországra, és pont most, október 19-20-21-én itt lesz. A gyászév a napokban letelik – és talán erre a csoportélményre van szüksége, hogy valóban el tudja engedni a gyászt, a fájdalmat.
Hogy az üres sínpár, ami mellett áll, ne a hiányt jelentse, hanem a lehetőséget.
A csoportról, a módszerről, a szakemberről bővebben itt: http://hellinger.hu/index.php?pageId=3&langId=1
Minden jót kívánok Önöknek, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Sokan nem hisznek az interneten talált oldalakban, azt mondják, hogy egy számítógép nem tudja kiszámolni az ovulációt, hogy ez csak egy általános program. Én mindenkinek, aki babát szeretne, csak ajánlani tudom a TervezettBaba.hu honlapot, mert nekünk ennek az oldalnak a segítségével sikerült babát fogantatnunk. Köszönöm nektek!"

Ibike

Lájkolj minket!