A kérdés:

Tisztelt Tímea! Én úgy érzem, hogy terhes vagyok, viszont ebben még a nőgyógyászom a múlt héten nem tudott megerősíteni. 37 éves vagyok, első gyermekem lenne. Holnapra van beutalóm UH-ra és laborvizsgálatra. Eleinte még nem, de a napokban egyre többet foglalkoztat a kérdés, hogy jó döntés-e ennyi idősen gyermeket vállalni?! Egyre többet tájékozódom a netről ami sokszor megnyugtat, de sokszor elszomorít. Most pl. annak a kérdésében, hogy mennyivel nagyobb a kockázat 35 év felett. Próbálok nem a rossz, kockázatos dolgokra gondolni, de nehéz. Bízva válaszában. Köszönettel: Persival


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Persival!
A kétség nincs korhoz kötve, a lehetőség, hogy életet adunk valakinek amilyen felemelő olyan rémisztő is lehet. Van, akinek a kora van a mérleg egyik serpenyőjében, van, ahol betegségek, családi örökségek teszik bizonytalanná a kismamát, van, ahol korábbi terhességek, szülések tapasztalata árnyékolja be az örömöt. Ön valószínűleg éppen egy ilyen hullámvasúton utazik, és nincs ezzel semmi gond. Mindannyian átmegyünk, átmentünk ezen.
Nem tisztem a biológiai kockázatok mérlegelése – arra itt vannak az orvos kollégák – de nyilván nem is ezért fordult hozzám. Lélektani szempontból inkább az az érdekes, hogy Ön hogy viszonyul a saját korához, az abban rejlő kockázatokhoz.
Ahhoz, hogy rendet tegyen magában, tegye félre egy rövid időre netet – bármilyen paradox is ez egy szakértői oldalon – és figyeljen egy kicsit a belső történéseire. Pásztázza végig egy kis képzeletbeli zseblámpával azt a sok kavargó dolgot Önben, keresse meg a félelmeit, nevezze nevén őket. Nézze meg, honnan jönnek – lehet, hogy van ennek előzménye, akár az Ön személyes, akár a családja életében. Az is lehet, hogy világosban, saját nevükön szólítva nem is olyan hatalmasak, félelmetesek. Lehet, el is tűnnek.
Aztán – még mindig a netet mellőzve - nézzen szét a közvetlen környezetében. Mit mond Önnek a párja, hogy támogatja a családja, kire támaszkodhat, ki segíti Önt? Mit mondanak ők a kétségeire? Tudnak róla? Hiszen egy szinten rájuk is tartozik. És sokszor náluk van egy szó, egy gesztus, ami pont kell.
Aztán nyissa a kört – akár a neten – és keresse meg a sorstársait, leendő vagy éppen kismamákat, anyukákat. Érdemes őket is meghallgatni, és megélni, hogy a félelmei milyen ismerősek másnak is. Sokszor már ez is feloldás.
Ha pedig ezek a dilemmák nagyon erősek, ha úgy gondolja, van olyan, amit helyre kellene tennie ahhoz, hogy felszabadultan élhesse meg a terhességét, anyaságát, kérje szakember segítségét.
Ön ezeket a sorokat valószínűleg már az UH eredményének tudatában olvassa. Lehet, hogy a természet már választ is adott a kérdésére, hogy „jó döntés e ennyi idősen gyermeket vállalni?” Lehet, szerinte jó. Szerintem is.
Boldog várakozást, és a dilemmák feloldódását kívánom Önnek, szeretettel: B. Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Sokan nem hisznek az interneten talált oldalakban, azt mondják, hogy egy számítógép nem tudja kiszámolni az ovulációt, hogy ez csak egy általános program. Én mindenkinek, aki babát szeretne, csak ajánlani tudom a TervezettBaba.hu honlapot, mert nekünk ennek az oldalnak a segítségével sikerült babát fogantatnunk. Köszönöm nektek!"

Ibike

Lájkolj minket!