A kérdés:

Tisztelt doktornő! Babát szerettünk volna a párommal és hosszú várakozás után végre sikerült. De sajnos nem sokáig tartott az örömünk, 10 hetes terhes voltam és elment a babánk. Nagyon nehezen tudom ezt feldolgozni, a férjem mindenben mellettem áll, de én nagyon félek, hogy emiatt megromlik a kapcsolatunk. Nagyon sokat sírok és stresszes vagyok. Nem tudom, hogy mit tegyek.


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves tihorbogica!
Először is, fogadja együttérzésemet – sajnálom, ami Önökkel történt.
Egy veszteség a legtöbb esetben automatikusan beindítja a gyászfolyamatot, ahol is egy ősi, meghatározott algoritmus szerint elengedjük azt, akit elvesztettünk.
Ugye milyen beszédes ez a két szó? Elveszteni valamit, valakit – azt írja körül, hogy valami valahogy „megtörténik velünk”, egyfajta passzivitást sugall, mintha nem lenne befolyásunk a velünk történtekre.
Az elengedés szóban már sokkal több van belőlünk – a mi kinyíló tenyerünk, a kezünk ahogy integet, és még az „enged”élyünk is, hogy mehetsz.
Azért kezdtem így, hogy érzékelje – a veszteségélmény passzivitásából úgy lesz aktivitás, hogy Ön, Önök engedik azt. (Látja, megint itt az engedés.) Ehhez viszont idő kell.
Nem írja, mikor vesztették el a babájukat, de valahogy úgy érzem, ez egy viszonylag friss élmény.
Azt is írja, a férje Ön mellett áll, ami azért nagyszerű, hiszen ez az Önök közös vesztesége. Neki éppúgy joga megélni a veszteség fájdalmát, mint Önnek, akinek a testében történt mindez. Éppen ezért egy egészséges, bizalmon és szereteten alapuló kapcsolatot a közös gyász még meg is erősíthet. Éppen ezért ne féljen attól, ha sír – hisz ez a rendje, hogy elsirassa, elgyászolja a meg nem született gyermeküket. Ne féltse továbbá a férjét attól, hogy Ön sír, mert lehet, az Ön gyászához csatlakozva ő is feloldást találhat.
Ha a kapcsolatuk megromlásától való félelem erős Önben – érdemes azt megfogalmazni első körben annak, akire leginkább tartozik – és ez a férje. Ha mindez az Ön számára továbbra sem hoz feloldást, kérje szakember segítségét. Sokszor látjuk, hogy egy veszteség túlmutatva önmagán, felkavarja a párkapcsolattal összefüggő dilemmákat, feszültségeket is, viszont lehetőségeket teremt arra, hogy az, ami eddig rejtve volt – a fénybe kerülve megoldódhasson. Csakhogy ebben mindig munka van, a pár mindkét tagja oldaláról.
Ilyenformán – bármilyen nehezen is hangzik – a veszteségük hosszú távon Önöket szolgálja. Hozhatja ezt a jót – egy meg nem született kisbaba.
Kívánok ehhez Önöknek erőt, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Sokan nem hisznek az interneten talált oldalakban, azt mondják, hogy egy számítógép nem tudja kiszámolni az ovulációt, hogy ez csak egy általános program. Én mindenkinek, aki babát szeretne, csak ajánlani tudom a TervezettBaba.hu honlapot, mert nekünk ennek az oldalnak a segítségével sikerült babát fogantatnunk. Köszönöm nektek!"

Ibike

Lájkolj minket!