A kérdés:

Kedves Tímea! 32 éves nő vagyok. Két babát veszítettem el a terhességem 9, 18. hetében. A harmadik baba sajnos rossz helyen fejlődött a petevezetékemben. Nagyon szeretnénk gyermeket, bármit megtennék érte. Csak félek újra és újra küzdeni érte. Félek hogy megint elveszítem őket. Nem tudom most ezeket a gondolatokat kiverni a fejemből, én az örök optimista. A második babavárásnál megnyugodtam elmúlt 9 hét, 12, 16. boldog voltam hogy tényleg anya leszek, és a 18 héten beindult a vetélés. Küzdöttem 10 évig, hogy legyen és mindig elveszik tőlem. Mit csináljak, hogy újra tudjak hinni és bízni? Kérem segítsen! Köszönettel: Riti


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Riti!
Sajnálom, ami történt, tudom, hogy ez egy nehéz teher Önöknek.
Az, hogy hozzám, azaz pszichológushoz fordult, jelzi a nyitottságot arra, hogy a testi szinten túl is foglalkozzon a történetével. Ennek felismerése pedig az első fontos lépés a megoldás felé vezető úton.
Az út pedig az én meggyőződésem szerint önismereti. Egyrészt mert az Önök veszteségei feloldásra, elgyászolásra várnak. Azért használtam többes számot, mert ez a veszteség a kettejüké a férjével, éppen ezért az elengedés, gyászolás is közös ügyük. A tapasztalat az, hogy ha sikerül egy párnak közösen megélni a gyászt – beszélgetni róla, majd valami rituáléval elbúcsúzni – akkor ez elengedés is könnyebben megy, és hamarabb beáll egy új egyensúly. Így talán kevesebb a félelem attól, hogy újra gyermeket vállaljanak.
Másrészt azt gondolom, a veszteségen túl is érdemes megnézni, mi minden terhet hordoz a leendő szülőpár. Nehézségek, akadályok a személyes történetből, vagy akár a családi sorsból. Azt gondolom, fontos tisztában lenni a gyökerekkel, hozott mintákkal, hiedelmekkel ahhoz, hogy elfogadva és tisztelve azokat – a saját útjukon válhassanak szülőpárrá.
Ez egy komoly önismereti munka. Tudja Riti, mint mikor valaki azt mondja, „itt ez a nagy hegy megmászom”. Nem feltétlenül azért, mert hegyet mászni, fáradni, lehorzsolni magát olyan jó – bár lehet az is :) - hanem mert ha feljut a tetejére, képes teljesebben látni a maga világát. Nézhet visszafelé, ahonnan jött, láthatja az utat, amit bejárt, a stációkat. Ez az élmény pedig beépül és más szemüveggel képes ránézni arra, ami Ön előtt áll. A fáradozása, horzsolásai értelmet nyernek.
Könnyű túrára az ember barátokkal, családdal megy és az is nagy élmény. A magas hegyeket, főleg ha sok a csomagja, vezetővel, segítséggel járja az ember.
Önnek biztosan van benyomása arról, mekkora is az Ön hegye és hogy igényel-e ehhez segítőket.
Ha igen, akkor mehet egyéni munkára éppúgy, mint csoportba. Nem tudom, melyik városban él, én a kolléganőmmel októbertől csoportot indítunk pont ilyen témában Budapesten. Ha ez Önnek megoldható, szeretettel várjuk. (Részletek itt: http://almamagokcsoport.wix.com/gyermekaldas)
Amennyiben egyéni munkában szeretné a maga megoldását megtalálni, úgy javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot segítő szakemberrel. Lehet, már attól könnyebb lenne az útja, ha érzi, hogy nincs egyedül.
Kedves Riti, én évek óta dolgozom babára váró nőkkel, elméletek- összefüggések- módszerek támogatják a munkámat, tehát nekem sok szempontból evidencia a lélek és teherbeesés kapcsolata, mégis minden alkalommal rácsodálkozom ezekre a kismamákra, kispapákra, kisbabákra. Mintha minden fájdalmuk, veszteségük, „hegymászásuk” értelmet nyerne, mert lehet, hogy az ő útjuk ez egymáshoz. Egy a sokféléből.
Kedves Riti, kívánom, hogy találja meg a magukét – segítőkkel, vagy anélkül, de induljon.
Erőnlétet :) és kitartást kívánok ehhez, szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!