A kérdés:

Tisztelt Bóta Tímea! 35 éves nő vagyok, férjem 43, bő 1 éve tervezzük hogy családot alapítunk, eddig sikertelenül. Voltunk meddőségi kp-ban, eddig mindent rendbe találtak, ami vissza van az a HSG vizsgálat. Sajnos a neten utána olvastam s azóta se éjjelem se nappalom rettegek ettől a vizsgálattól és a vele járó fájdalomtól. Bár gondolom ez a szüléshez képest semmi de amiket olvastam nagyon megijesztettek. Pár nap múlva vagyok előjegyezve, s nem tudom hogy tudna e valamit tanácsolni? Esetleg valami ellazító módszert? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Ildikó!
Tapasztalatból mondom, hogy a netet böngészve betegségek, vizsgálatok, tünetek beazonosítása céljából, rövid úton a kétségbeesés széléig lehet jutni, úgyhogy bármilyen nehéz is, próbálja megállni. Vagy kérjen tanácsot célzottan szakembertől - akár konkrétan petevezeték átjárhatóság témában, orvostól.
Nekem pedig, mint pszichológusnak jelzésértékű, hogy hozzám (is) fordult, ezzel is nyitva a lelki tényezők felé.
A fájdalomhoz, és annak tűréséhez való viszonyunk nagyon különböző. Ön maga tudja, hogy ezzel a témával hogy van az eddigi tapasztalatai alapján, de tény, hogy nagyon sok nő átesik ezen, és kibírja. Ki, ki kalibere szerint értékeli ezt – ahogy azt olvashatta a neten. Az ő saját élményükből egyáltalán nem következik az Öné.
Ezt csak azért írom le, mert a legjobb „lazító szer” egy helyzetre vonatkozóan az „elvárás-mentesség”. Ha nem készül eleve fájdalomra, ha megadja az esélyét annak, hogy Ön ezt jól, kevés fájdalommal éli meg. Mert könnyen megtörténhet.
A másik fontos lazító, az elfogadás. Tegye fel a lelke képzeletbeli mérlegére a témáját, a baba utáni vágyat, a másikba a fájdalomtól való félelmet (akár általában). Nézzen rá, és érezzen rá. Melyik súlyosabb, erősebb? Melyik hat jobban Önre? Ha a baba iránti vágy látszik, akkor talán egy belső döntés az, ami átsegíti.
Egy személyes példával mesélném el, ha nem bánja. Amikor a kisfiam beteg, sok esetben prizniccel, vizes lepedővel csillapítjuk a lázát. Kb. 4-5 éves lehetett, amikor úgy döntöttem, hogy nem akarok tovább birkózni a lázas gyerekkel, és már megérti, hogy kell az ő együttműködése is, úgyhogy kitaláltunk egy „varázsmondatot”, amivel tulajdonképpen a beleegyezését adja a kellemetlen akcióhoz. És ez volt a „félek, de vállalom”. Vett egy nagy levegőt, jelezte, amikor felkészült, feltartotta a kis karját – kimondta a mágikus mondatot, és hagyta.
Hogy miért írtam ezt? Mert Önnek joga van félni, sőt, ez a természetes. Ha elismeri, ami Önben kavarog, azzal már lazít is. Hiszen „Ki szépen kimondja a rettenetet, azzal fel is oldja” (Illyés Gyula). Kimondja az élményét – és hoz egy döntést. Nálunk a „félek, de vállalom” bejött – talán Ön is megtalálja a magáét, de ha nem, ezt szeretettel kölcsönadjuk. :)
Amivel viszont szerintem még érdemes lehet foglalkoznia, hogy a vizsgálatok eddig csupa jó hírt hoztak és nincsen testi problémája, akadálya a babavállalásnak. Ezzel az utolsó vizsgálattal ugyanis „felkerül a pont az i-re”, vagyis eldől, hogy az egy éves próbálkozás sikertelensége mögött ez a probléma van-e.
Elképzelhetőnek tartom, hogy az ebben a helyzetben lévő „tét” is elég nyomást jelent, mert ha itt a probléma, akkor az következő lépéseket jelent, ha pedig itt is minden rendben, akkor meg ott a „de akkor miért nem esek teherbe?” kérdése.
Éppen ezért arra is érdemes valahogyan készülnie, hogy az eredménytől függően merre tovább. Nyilván, saját szakmámból adódóan én mindenképpen javasolnék olyan utat, ami nem a testet, hanem a lelket helyezi a fókuszba. Keressen a lakóhelyén egy olyan segítő szakembert, csoportot, aki támogatja Önt a babája felé vezető úton. Meggyőződésem, hogy ennek van értelme.
Sikeres folyamatot, megkönnyebbülést és boldog várandósságot kívánok: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!