A kérdés:

Kedves Tímea! Miért van az, hogy amíg csak terveztük a babát és beszéltünk róla addig nagyon akartam? Most, hogy már ténylegesen próbálkozunk is mintha nem akarnám annyira, vagy inkább mintha mindig aggódnék miatt, hogy mi lesz ha Ő lesz. Lehetséges, hogy amióta próbálkozunk ezek az aggodalmak teljesen felborítsák a menstruációs ciklusomat, mert ebben a 6-7 hónapban semmi rendszer nincs a dologban.Lehet, hogy én nem is vagyok anya tipus? Köszönöm válaszát előre is. Niki


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Niki,
teljesen természetes, amin keresztül megy. Az ambivalencia hozzátartozik ehhez az élményhez is – hiszen a világon semmi nem fekete és fehér. Most hogy élesben megy a történet, közelebb került azokhoz a félelmekhez is, amiket vagy saját életéből vagy a családja történetéből hoz. És igen, ez lehet annyira erős, hogy összezavarja a ciklust. Ahogy kint, úgy bent – a belső zavarodottság, testet ölthet. De ne aggódjon, a női ciklus érzékeny műszer, és ahogy a saját káoszunk rajta hagyja a nyomát, úgy tudja a belső rendünk visszaterelni a normális kerékvágásba is. Tehát most vegye le a figyelmét egy kicsit a ciklusról – nézzen rá az Önt nyugtalanító kérdésekre. Szedje szét őket, fogalmazza meg konkrétan, beszélgessen erről valakivel – és meglátja, napvilágnál sokkal kevésbé félelmetesek, mint amikor a lelkünk egy sarkában gubbasztva rémisztgetnek. Talán a párjánál vannak a válaszok, talán a saját édesanyjánál… hiszen tudja, az anyasággal a saját édesanyánk is reflektorfénybe kerül. Lehet, ő tudna feloldást adni. Aztán ott vannak a barátnők, kismama ismerősök. És ha úgy érzi a félelmei feloldásához szakemberre lenne szüksége – az is teljesen rendben van. Az életünk során többször előfordul, hogy egy idegen nézőpontja, távolságtartása átsegíthet bennünket a nehézségeken.
Az utolsó kérdésére pedig annyit, hogy az én olvasatomban ilyen típusok nincsenek. Vannak nők, akik úgy döntenek, vállalnak gyermeket – mert vállalják az ezzel járó nehézségeket, és mert vágynak az ezzel járó örömökre is. Mások pedig nemet mondanak erre – megkönnyebbülve, fájdalommal, vívódással akár. Minden út tiszteletreméltó – és nekem nem arról beszél, hogy ki az, aki anyának való és ki az, aki nem. Inkább arról, hogy kinek mi van a fejében akkor, amikor önmagáról gondolkodik. Ez tehát nem egy tulajdonsághalmaz, amivel rendelkezünk vagy sem, hanem a sorsunkba lehetőségként beíródott opció, amivel élünk vagy sem. Anyává a gyerekünk által leszünk. És bár biztosan sok mindenben hasonlítunk más anyákra, de ahogy mi vagyunk anyák – úgy senki. Egyediek és megismételhetetlenek.
A dilemmái, félelmei feloldódását és minden jót kívánok Önöknek: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!