A kérdés:

Kedves Tímea! Kicsit kilógok a sorból a kérdésemmel. A férjemmel boldog házasságban élünk, 9 éve vagyunk együtt és ő már szeretne babát, én viszont még küszködöm a bizonytalanságommal. Korábban úgy gondoltam, csak akkor vállalok majd gyereket, ha már vágyom rá, viszont ez valahogy nem jön. A terhességre vágyom, az utána való időszakra már nem feltétlenül. Barátaim, ismerőseim már babáznak - próbálom függetleníteni magam a nyomástól, de lehetséges ez egyáltalán? Hogyan tudom meg, hogy a nyomásnak engedek (ne adj isten rábeszélem magam) vagy önmagam miatt akarom? Túlgondolkodom? :) Köszönettel, Kata


Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta

Bóta Tímea - pszichológus, relaxációs terapeuta válasza:

Kedves Kata!
Nincs azzal semmi baj, ha átgondoljuk, tervezzük az életünk fontos kérdéseit – és ez az. Persze kétségkívül nehezebb így a spontán vágyakozásnak megjelennie, hiszen ha erős a kontroll egy témán – „na, vajon szeretnék gyereket?”, nehezen megy az ellazulás, ami a feltétele annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a vágyainkkal.
Persze szolgálhat bennünket a tisztánlátási igényünk… csak nézze meg más oldalról a kérdését. Keresse meg a bizonytalansága gyökerét. Mitől fél? Mit veszítene egy gyermek vállalásával? Mennyire érzi közös vállalásnak ezt? – mert ezt írja: „csak akkor vállalok majd gyereket”? Sőt, lehet messzebb is mennie.
Hogy vannak az anyasággal a nők, az Ön családjában? Honnan születnek az elhatározások – racionális döntés versus vágy? Milyen mintát hozott Ön az édesanyjától? Mi történik Önöknél a születés utáni időszakban? (A terhességre vágyom, az utána való időszakra már nem feltétlenül.) És még egy fontos, és tudom ez egy babás oldal, de mégis azt gondolom, hogy ez idekívánkozik. Bárki is dönthet úgy, hogy nem vállal gyereket. Ha ebben partnerre talál, nekik így lehet kerek a világ. De a jó döntéseket többnyire úgy tudjuk meghozni, ha látjuk mit hoztunk, mink van.
Látja, Kata, van hol felvenni ezt a fonalat- és azt hiszem, kell is, hogy ne ítélje passzív várakozásra magát. Keresheti a válaszait egyedül is, a férjével, a babázós barátok is jó tükör lehetnek, de kérhet szakértő segítséget is a válasz kereséséhez. A jó hír, hogy elindult…
Sok sikert Önnek és a férjének ehhez. Szeretettel: Bóta Tímea

 

Te is kérdeznél? Tímea neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, én is babát várok! 3 hónapig vezettem a grafikont, és nagy nagy köszönettel tartozom a tervezettbaba.hu oldalnak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megismerhessem a szervezetem működését, az ovulációm pontos időpontját. Továbbá köszönöm, hogy a szinte végtelennek tűnő kíváncsiságomat és érdeklődésemet gyors, szakszerű válaszokkal igyekeztek kielégíteni. Még egyszer köszönöm, és mindenkinek ajánlom, aki babát szeretne! "

Erika

Lájkolj minket!