Várandóság alatti hízás - mi az optimális?

Kedves Petra!
Első babámat várom, jelenleg a 25. héten járok. Lisztérzékeny vagyok, pajzsmirigy alulműködésem van, melyre gyógyszert szedek, így ez jelenleg rendben van (TSH 1 alatt a terhesség során). A terhességem elején nagyon émelyegtem, úgyhogy a 14. hétig -2 kg-nál tartottam (56 kg). Kb a 16. héttől elindult a súlygyarapodásom, és mostanáig hetente 1 kg jött fel. Járok mozogni (persze kevesebbet és kímélőbben mint korábban), nem érzem, hogy állandóan csak ennék de ennek ellenére marad a heti 1 kg gyarapodás, így az induló súlyomhoz képest, ami 58 kg (ha a kezdeti fogyást nem is számolom) a 25. hét közepére 8 kg-ot nőtt a súlyom. A terheléses cukorvizsgálat eredménye rendben volt. Az orvosom azt jelezte, hogy ez sok, és felvetette, hogy esetleg kezdhetnék szénhidrát csökkentett diétát, ha nem áll meg a gyarapodás. A kérdésem az lenne, hogy esetleg belekezdhetek-e egy 160 grammos ch diétába már most, mert nem szeretnék a 29. hétre már 12 kg plusszban lenni, és hol van még a vége....köszönettel. Andi


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Andi!

Azt nem írta, hogy a súlyához képest milyen magas, így nem tudom megmondani, hogy a kiinduló súlya milyen besorolásba (sovány, normál, elhízott…stb.) esik. A 2. és 3. trimeszter alatt átlagosan 0,44 kg/ hét hízás tekinthető normálnak. Ha valaki eleve soványan kezdte az áldott állapotot, ez lehet több is, ha elhízottként, akkor valamivel kevesebb hízás az ideális. A várandósság alatt összesen 7-14 kg plusz az optimális.

Fogyókúrázni, a mozgást túlzásba vinni a mostani súlytöbblet ellenére semmikképpen nem szabad, főleg, mivel írta, hogy az eredményei rendben vannak. A 160 g szénhidrátos diétát szintén nem tudom megítélni a paraméterei hiányában, javaslom, keressen fel személyesen egy dietetikus kollégát, akivel egy részletes anamnézis felvételt követően személyre szabottan, egészségügyi állapotához és lisztérzékenységéhez igazodva össze állít egy egyéni diétát Önnek.

Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!