Várandóság alatti hízás - mi az optimális?

Kedves Petra!
Első babámat várom, jelenleg a 25. héten járok. Lisztérzékeny vagyok, pajzsmirigy alulműködésem van, melyre gyógyszert szedek, így ez jelenleg rendben van (TSH 1 alatt a terhesség során). A terhességem elején nagyon émelyegtem, úgyhogy a 14. hétig -2 kg-nál tartottam (56 kg). Kb a 16. héttől elindult a súlygyarapodásom, és mostanáig hetente 1 kg jött fel. Járok mozogni (persze kevesebbet és kímélőbben mint korábban), nem érzem, hogy állandóan csak ennék de ennek ellenére marad a heti 1 kg gyarapodás, így az induló súlyomhoz képest, ami 58 kg (ha a kezdeti fogyást nem is számolom) a 25. hét közepére 8 kg-ot nőtt a súlyom. A terheléses cukorvizsgálat eredménye rendben volt. Az orvosom azt jelezte, hogy ez sok, és felvetette, hogy esetleg kezdhetnék szénhidrát csökkentett diétát, ha nem áll meg a gyarapodás. A kérdésem az lenne, hogy esetleg belekezdhetek-e egy 160 grammos ch diétába már most, mert nem szeretnék a 29. hétre már 12 kg plusszban lenni, és hol van még a vége....köszönettel. Andi


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Andi!

Azt nem írta, hogy a súlyához képest milyen magas, így nem tudom megmondani, hogy a kiinduló súlya milyen besorolásba (sovány, normál, elhízott…stb.) esik. A 2. és 3. trimeszter alatt átlagosan 0,44 kg/ hét hízás tekinthető normálnak. Ha valaki eleve soványan kezdte az áldott állapotot, ez lehet több is, ha elhízottként, akkor valamivel kevesebb hízás az ideális. A várandósság alatt összesen 7-14 kg plusz az optimális.

Fogyókúrázni, a mozgást túlzásba vinni a mostani súlytöbblet ellenére semmikképpen nem szabad, főleg, mivel írta, hogy az eredményei rendben vannak. A 160 g szénhidrátos diétát szintén nem tudom megítélni a paraméterei hiányában, javaslom, keressen fel személyesen egy dietetikus kollégát, akivel egy részletes anamnézis felvételt követően személyre szabottan, egészségügyi állapotához és lisztérzékenységéhez igazodva össze állít egy egyéni diétát Önnek.

Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Másfél év próbálkozás, egy szomorú vetélés után végre újra kimondhatom, h kisbabánk lesz! Csupán 3 hónapig vezettem a görbémet az oldalon, már kicsit én is feladtam, mire pozitívat teszteltem. A legszebb szülinapi ajándékot kaptam meg az élettől. Párom is felhőtlenül boldog. Jövő hét kedden látogatjuk meg a nőgyógyászomat. Addigra már több, mint 6 hetes leszek :) Nagyon szépen köszönöm a tervezettbaba.hu csapatának, h létrehozták ezt az oldalt. Számtalan kismamának és kispapának segítettetek!!! Köszönjük szépen!!!"

Rencsimókus

Lájkolj minket!