Alacsony tesztoszteron szint

Tisztelt Doktor Úr!
A helyzetem a következő: körülbelül 1 éve érzem, hogy fáradt vagyok már kora délután, ha kivagyok pihenve akkor is. Szexuális vágyam is csökkent. Energiám is eléggé nulla. Mint laikus valamennyire tisztában vagyok vele, hogy itt bizony alacsony lehet a tesztoszteron szintem.
38 éves mérnök apuka vagyok, 7éve heti 3-szor lejárok súlyzós edzésre is. Mégis kevés a tesztoszteronom. Sokat olvastam az ehhez kapcsolódó témákról. (anabolikus szteroidok, tesztoszteron pótlás stb.)
Rávettem magam és elmentem egy laborba. TSH:1,239 mIU/L, Ösztradiol:96,9 pmol/L, Tesztoszteron:10,1 nmol/L.
Ahogy az Ön oldalán és sok egyéb helyen is olvastam, hiába vagyok határértéken belül, ez a tesztoszteron szint alacsony. Persze nem egetverően, de nekem nagyon kihat az életemre. 32 éves feleségem és egy 2,5 éves kisfiam van akiknek szükségük van rám. Szükségem van a libidóra és az energiára. Tudom, hogy ez az érték még nem kívánja a tesztoszteron pótlást (injekcióra gondolok, bár Amerikában már simán megy az injekció mint "vitamin"). Bár nagyon sok betegség az alacsony tesztoszteron miatt is lehet. Én hiszek abban, hogy kell a férfiegészséghez a pótlás, ha alacsony az érték.
Én a 20 nmol/L feletti értéket tartom teljesen egészségesnek.(Bár laikusként mondom ezt). A kérdésem annyi lenne, hogy Ön szerint sem indokolt a tesztoszteron injekció (krémet és a tablettát alapból kizárnám), esetleg elég lehet egy HCG kúra vagy/és antiösztrogén (zitazónium stb.) esetleg aromatázgátló (proviron stb.)?
Köszönöm segítségét.
Üdvözlettel:
János


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Kedves Kérdező!
Amennyiben a tesztoszteron szint alacsony és hiány tünete is van (a leírtak alapján mindkettő fennáll) érdemes a tesztoszteron szint emeléssel foglalkozni.
Üdvözlettel,
Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!