Magas progeszteron szint és a terhesség

Tisztelt Doktor Úr!
Már jó néhány hónapja nem védekezünk a férjemmel, mert babát szeretnénk.
Tavaly nyáron, a kezdeti próbálkozások előtt a nőgyógyászom hormonvérvételre és 3 pontos inzulinrezisztencia mérésre küldött, mert a petefészkeim pcora utaltak.
Ezek alapján megerősödött a gyanú: enyhe pco-t, illetve enyhe inzulinrezisztenciát diagnosztizált.
Gyógyszert még nem akart nekem felírni, mert diétával, mozgással és d vitamin pótlással úgy tűnik, hogy kezdenek helyrejönni a petefészkeim. Ebben a hónapban a folliculometriai vizsgálaton (ciklus 17.napján) látott is egy érett tüszőt, ami nagy boldogsággal töltött el. Ma voltam progeszteron szint mérésen (35-37 napos ciklusaim miatt a 29.napon) amelyen a következő eredményt kaptam: progeszteron: 57,2 nmol/L.
Kicsit meglepődtem és nem tudom, hogy ennek most örüljek, vagy ne, vagy egyszerűen ne foglalkozzak vele, hanem majd az orvosom kielemzi a konzultáció alkalmával.
Olvastam olyasmit, hogy a magas progeszteron szint ebben a fázisban utalhat terhességre is, de petefészek daganatot is jelenthet a megemelkedett érték. Gyanítom, hogy 29 évesen talán nincs az utóbbiról szó, de kiváncsi volnék, hogy Ön szerint mint orvos szerint reménykedhetek-e, vagy ez igazából semmit sem jelent?
Még a 33.napon is el kell mennem egy progeszteron mérésre, ott milyen eredményre számítsak Ön szerint ez után?
Ha egyébként van olyan hónap, mint ez a mostani, amikor úgy tűnik, hogy minden rendben működik, de mégsem jön létre a terhesség, akkor más irányban kell gondolkozni? Teszem azt érdemes petevezeték elzáródásra gondolni? Vagy a páromat megvizsgáltatni?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel, Eszter


Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász

Dr. Tekse István - szülész-nőgyógyász válasza:

Kedves Kérdező!
Progeszteron értéke tökéletesen rendben van. Tekintettel erre, próbálkozzanak tovább bátran, amennyiben 1 évig nem esne teherbe akkor indokolt további kivizsgálásokat eszközölni.
Üdvözlettel: Dr. Tekse István
www.szulesz-nogyogyaszt.hu

 

Te is kérdeznél? Dr. Tekse István neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Két hónapja találtam meg ezt a honlapot. Párommal augusztusban jutottunk el arra az elhatározásra, hogy szeretnénk 7 év után egy második gyermeket. Eddig nem sikerült, de az oldal segítségével ez most összejött. Nagyon szépen köszönöm ezt a lehetőséget."

Éva

Lájkolj minket!