Magas progeszteron szint és a terhesség

Tisztelt Doktor Úr!
Már jó néhány hónapja nem védekezünk a férjemmel, mert babát szeretnénk.
Tavaly nyáron, a kezdeti próbálkozások előtt a nőgyógyászom hormonvérvételre és 3 pontos inzulinrezisztencia mérésre küldött, mert a petefészkeim pcora utaltak.
Ezek alapján megerősödött a gyanú: enyhe pco-t, illetve enyhe inzulinrezisztenciát diagnosztizált.
Gyógyszert még nem akart nekem felírni, mert diétával, mozgással és d vitamin pótlással úgy tűnik, hogy kezdenek helyrejönni a petefészkeim. Ebben a hónapban a folliculometriai vizsgálaton (ciklus 17.napján) látott is egy érett tüszőt, ami nagy boldogsággal töltött el. Ma voltam progeszteron szint mérésen (35-37 napos ciklusaim miatt a 29.napon) amelyen a következő eredményt kaptam: progeszteron: 57,2 nmol/L.
Kicsit meglepődtem és nem tudom, hogy ennek most örüljek, vagy ne, vagy egyszerűen ne foglalkozzak vele, hanem majd az orvosom kielemzi a konzultáció alkalmával.
Olvastam olyasmit, hogy a magas progeszteron szint ebben a fázisban utalhat terhességre is, de petefészek daganatot is jelenthet a megemelkedett érték. Gyanítom, hogy 29 évesen talán nincs az utóbbiról szó, de kiváncsi volnék, hogy Ön szerint mint orvos szerint reménykedhetek-e, vagy ez igazából semmit sem jelent?
Még a 33.napon is el kell mennem egy progeszteron mérésre, ott milyen eredményre számítsak Ön szerint ez után?
Ha egyébként van olyan hónap, mint ez a mostani, amikor úgy tűnik, hogy minden rendben működik, de mégsem jön létre a terhesség, akkor más irányban kell gondolkozni? Teszem azt érdemes petevezeték elzáródásra gondolni? Vagy a páromat megvizsgáltatni?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel, Eszter


Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász

Dr. Tekse István - szülész-nőgyógyász válasza:

Kedves Kérdező!
Progeszteron értéke tökéletesen rendben van. Tekintettel erre, próbálkozzanak tovább bátran, amennyiben 1 évig nem esne teherbe akkor indokolt további kivizsgálásokat eszközölni.
Üdvözlettel: Dr. Tekse István
www.szulesz-nogyogyaszt.hu

 

Te is kérdeznél? Dr. Tekse István neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!