A kérdés:

Kedves Petra! 32 éves nő vagyok, 152 cm magas, 50 kg. Párommal babát szeretnénk, viszont kiderült, hogy látens pajzsmirigy alulműködésem van TSH:3,900 Tüneteim: karikás beesett szemek, rekedt mély hang, bármennyit is alszok nappal aludni vágyom éjszakára viszont semmi bajom. Enyhe szétszórtság és feledékenység jellemző még amin a munkatársaim jókat viccelődnek. Több fórumot is átolvastam ennek kapcsán ezért kérném az Ön véleményét. Milyen ételek fogyasztását javasolja? Táplálékkiegészítésnek olvastam a jód, cink, szelén szedését javasolják. Vagy elég a Barátcserje? Igaz, hogy a forditott testhelyzetek fokozzák a hormontermelést? pl. gyertyaállás. Esetleg van-e valamilyen gyógynövény amit érdemes lenne kipróbálni teaként? galaj, málnalevél tea, stb. Tisztelettel: Éva


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Éva!
Az Ön által említett tüneteken kívül általában jellemző még ilyenkor az alapanyagcsere csökkenése, magas koleszterin szint, székrekedés is, nem tudom Önnél ezek fennállnak-e. Minden esetre ilyenkor az étrendet úgy kell kialakítani, hogy minél zsírszegényebb, koleszterin szegényebb és egyben rostdúsabb legyen illetve vitaminokban gazdag és elegendő jódot tartalmazzon.
Tehát figyeljen oda a nyersanyagválogatásra (sovány húsok, zsírszegény tejtermékek) és főzési technikákra (zsír hozzáadását kerülni, teflon serpenyő, grillezés, sütőzacskó…) egyaránt a zsírtartalom minél alacsonyabban tartása érdekében, egyen minél több zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg nyersen (vitaminok megmaradnak, rostdús táplálkozás) és igyon minél több folyadékot (napi 2-2,5 l víz, ásványvíz).
Ajánlom figyelmébe még a jódozott konyhasó használatát, kagyló, tengeri halak fogyasztását. Érdemes azt is tudni, hogy néhány növényi eredetű élelmiszer (pl. fejes-és kelkáposzta, kelbimbó, retek, repce, szójabab) a jód hasznosulását gátolják, így azok kerülendőek.
Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Majdnem négy évi várakozás után fogant meg a kisbabánk. A tervezettbaba.hu-n 7 hónapig kísértem figyelemmel a ciklusomat és az ovulációs idők meghatározása is biztosan sokat segített, hogy most már én is anyuka lehetek. Jelenleg 15 hetes vagyok. Mindenkinek kívánom, hogy sikerüljön!"

Galagonya

Lájkolj minket!