A kérdés:

Kedves Petra!
10. hetes kismama vagyok. Gyomorégéssel küzdök (a hányás szerencsére elkerült :-). Lakóhelyem környékén, Szolnokon van olyan gyógyvíz, ami pontosan ezekre a panaszokra gyógymód. Nagyon sok ember gyógyul a víz ivásával. Terhességem előtt csak egyszer fordult elő hasonló panaszom, és akkor pár nap után teljesen helyrejöttem a gyógyvíztől. Az lenne a kérdésem, hogy árthat-e a babának, ha gyógyvizet iszom (napi kb. fél-1 litert. Egyébkén a napi folyadékbevitelem 2-2,5 liter szokott lenni.
Előre is nagyon köszönöm!
Gabi


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Gabi!
Gyakori gyomorégés esetén, az étkezési szokásokra is érdemes figyelmet fordítani és, hogy elkerülje a panaszokat, többször egyen kis adagokat és azok is inkább zöldség alapú levesek, krémlevesek, sűrített főzelékek (alacsony zsírtartalmú tejfölös, tejszínes habarással) párolt húsok, húspudingok, vagdaltak, rakott, töltött ételek, (zsenge zöldségekből, ne legyen durva rostozatú), pudingok, krémek, sodókat, piskóták legyenek.
Az Ön által említett gyógyvizet személyesen nem ismerem, de szénsavmentes alkalikus ásványvizek (Salvus, Balfi, Csevicei…) kúraszerűen fogyasztható.
Étkezések között pedig háztartási keksz, pattogatott kukorica, piskóta, kifli, pászka fogyasztása javasolt.
Jellemző hő közlő műveletek: főzés, gőzben főzés, párolás.
Sűrítési módok: finom habarás (savkötésként tejszínnel v tejföllel), diétás rántás (megpirítjuk a lisztet és utólag tesszük hozzá a zsiradékot, hidegen).
Kerülni kell viszont a pörzsanyag képződéssel járó sütési módokat, mint a pirítás, parázson sütés illetve a bő zsírban sütés, a nyálkahártyát izgató fűszereket (bors, csípős paprika, torma…), a tömény sós (sós mogyoró, füstölt húsok…) vagy cukros (szörpök, cukorkák, lekvárok) ételeket. A húsleves, kocsonya, vadhúsok, zsíros ételek, csokoládé, alkohol, szénsavas italok, koffein valamint a méz szintén kerülendő.

Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, én is babát várok! 3 hónapig vezettem a grafikont, és nagy nagy köszönettel tartozom a tervezettbaba.hu oldalnak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megismerhessem a szervezetem működését, az ovulációm pontos időpontját. Továbbá köszönöm, hogy a szinte végtelennek tűnő kíváncsiságomat és érdeklődésemet gyors, szakszerű válaszokkal igyekeztek kielégíteni. Még egyszer köszönöm, és mindenkinek ajánlom, aki babát szeretne! "

Erika

Lájkolj minket!