A kérdés:

Kedves Petra!
10. hetes kismama vagyok. Gyomorégéssel küzdök (a hányás szerencsére elkerült :-). Lakóhelyem környékén, Szolnokon van olyan gyógyvíz, ami pontosan ezekre a panaszokra gyógymód. Nagyon sok ember gyógyul a víz ivásával. Terhességem előtt csak egyszer fordult elő hasonló panaszom, és akkor pár nap után teljesen helyrejöttem a gyógyvíztől. Az lenne a kérdésem, hogy árthat-e a babának, ha gyógyvizet iszom (napi kb. fél-1 litert. Egyébkén a napi folyadékbevitelem 2-2,5 liter szokott lenni.
Előre is nagyon köszönöm!
Gabi


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Gabi!
Gyakori gyomorégés esetén, az étkezési szokásokra is érdemes figyelmet fordítani és, hogy elkerülje a panaszokat, többször egyen kis adagokat és azok is inkább zöldség alapú levesek, krémlevesek, sűrített főzelékek (alacsony zsírtartalmú tejfölös, tejszínes habarással) párolt húsok, húspudingok, vagdaltak, rakott, töltött ételek, (zsenge zöldségekből, ne legyen durva rostozatú), pudingok, krémek, sodókat, piskóták legyenek.
Az Ön által említett gyógyvizet személyesen nem ismerem, de szénsavmentes alkalikus ásványvizek (Salvus, Balfi, Csevicei…) kúraszerűen fogyasztható.
Étkezések között pedig háztartási keksz, pattogatott kukorica, piskóta, kifli, pászka fogyasztása javasolt.
Jellemző hő közlő műveletek: főzés, gőzben főzés, párolás.
Sűrítési módok: finom habarás (savkötésként tejszínnel v tejföllel), diétás rántás (megpirítjuk a lisztet és utólag tesszük hozzá a zsiradékot, hidegen).
Kerülni kell viszont a pörzsanyag képződéssel járó sütési módokat, mint a pirítás, parázson sütés illetve a bő zsírban sütés, a nyálkahártyát izgató fűszereket (bors, csípős paprika, torma…), a tömény sós (sós mogyoró, füstölt húsok…) vagy cukros (szörpök, cukorkák, lekvárok) ételeket. A húsleves, kocsonya, vadhúsok, zsíros ételek, csokoládé, alkohol, szénsavas italok, koffein valamint a méz szintén kerülendő.

Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Pozitív lett a tesztem, aminek nagyon örülünk. Sokat tanultam Önöktől és azoktól a felhasználóktól akik mindennapi tapasztalataikat megosztják a Fórumon. Első hónapban használtam ezt az oldalt és sikerült a baba. Biztatásként 39 éves vagyok és van esély ebben a korban is. Bár egészségesen élek, sok stresszben dolgozom, ettől függetlenül mindenkit bíztatok. Sok sikert mindenkinek. Köszönöm, hogy van ez az oldal!"

Csisze

Lájkolj minket!