A kérdés:

Kedves Petra! Elég sokféle zöldségtől felfújódom. Ezért elég sűrűn kell szedjek az Espumisant. Igyekszem napi háromszor étkezni. Ami gondot jelent: káposzta, karalábé, karfiol, bab, banán, borsó, gomba, paprika. Párolva is problémát okoz. Lehet, hogy a szervezetem nehezen emészt és ezáltal. "A" vér csoportú vagyok és olvastam, hogy ennél a vércsoportnál nehezebben történik az emésztés. Esetleg köze lehet a reflux hajlamom is? Cirmi79


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Cirmi79!

Okozhatja a gyakori puffadást a reflux hajlam is, de egyénenként változik, hogy kinél mi okoz panaszt, vagy sem.
Leggyakoribb puffadást okozó élelmiszerek a hüvelyesek, a káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller vált ki, főleg nyersen a magas rost- és illóolajtartalmuknál fogva.

Ezek hatása csökkenthető a nyersanyagok hámozásával, besózásával és a keletkező lé leöntésével, forrázással, vagy ha fedő nélkül főzzük a nyersanyagot, hagyva, hogy az illóolaj tartalom egy része elpárologjon. Illetve egyénileg kell az egyéb nyersanyagokat is kikísérletezni, hogy mi okoz panaszt és mi nem.
A zsengébb zöldségek jobban tolerálhatóak.

Figyeljen arra is oda, hogy a (túl) zsíros ételeket is kerülje, ezek is panaszt válthatnak ki.
Emellett nagyon fontos, hogy többször egyen keveset, ezzel is kímélve a gyomrát, illetve fogyasszon elegendő folyadékot is!

Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Másfél év próbálkozás, egy szomorú vetélés után végre újra kimondhatom, h kisbabánk lesz! Csupán 3 hónapig vezettem a görbémet az oldalon, már kicsit én is feladtam, mire pozitívat teszteltem. A legszebb szülinapi ajándékot kaptam meg az élettől. Párom is felhőtlenül boldog. Jövő hét kedden látogatjuk meg a nőgyógyászomat. Addigra már több, mint 6 hetes leszek :) Nagyon szépen köszönöm a tervezettbaba.hu csapatának, h létrehozták ezt az oldalt. Számtalan kismamának és kispapának segítettetek!!! Köszönjük szépen!!!"

Rencsimókus

Lájkolj minket!