A kérdés:

Kedves Petra! Elég sokféle zöldségtől felfújódom. Ezért elég sűrűn kell szedjek az Espumisant. Igyekszem napi háromszor étkezni. Ami gondot jelent: káposzta, karalábé, karfiol, bab, banán, borsó, gomba, paprika. Párolva is problémát okoz. Lehet, hogy a szervezetem nehezen emészt és ezáltal. "A" vér csoportú vagyok és olvastam, hogy ennél a vércsoportnál nehezebben történik az emésztés. Esetleg köze lehet a reflux hajlamom is? Cirmi79


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Cirmi79!

Okozhatja a gyakori puffadást a reflux hajlam is, de egyénenként változik, hogy kinél mi okoz panaszt, vagy sem.
Leggyakoribb puffadást okozó élelmiszerek a hüvelyesek, a káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller vált ki, főleg nyersen a magas rost- és illóolajtartalmuknál fogva.

Ezek hatása csökkenthető a nyersanyagok hámozásával, besózásával és a keletkező lé leöntésével, forrázással, vagy ha fedő nélkül főzzük a nyersanyagot, hagyva, hogy az illóolaj tartalom egy része elpárologjon. Illetve egyénileg kell az egyéb nyersanyagokat is kikísérletezni, hogy mi okoz panaszt és mi nem.
A zsengébb zöldségek jobban tolerálhatóak.

Figyeljen arra is oda, hogy a (túl) zsíros ételeket is kerülje, ezek is panaszt válthatnak ki.
Emellett nagyon fontos, hogy többször egyen keveset, ezzel is kímélve a gyomrát, illetve fogyasszon elegendő folyadékot is!

Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Négy ciklus vezetése után tegnap reggel halvány pozitív a tesztem. Igazából még fel sem fogtam, hogy sikerült. Nagyon boldog vagyok! Köszönöm szépen az oldalnak, hogy megkönnyíti a jövendőbeli anyukák életét! Lányok kívánok nektek kitartást, bízzatok benne, hogy összejön!"

Volpe

Lájkolj minket!