A kérdés:

Kedves Petra! Elég sokféle zöldségtől felfújódom. Ezért elég sűrűn kell szedjek az Espumisant. Igyekszem napi háromszor étkezni. Ami gondot jelent: káposzta, karalábé, karfiol, bab, banán, borsó, gomba, paprika. Párolva is problémát okoz. Lehet, hogy a szervezetem nehezen emészt és ezáltal. "A" vér csoportú vagyok és olvastam, hogy ennél a vércsoportnál nehezebben történik az emésztés. Esetleg köze lehet a reflux hajlamom is? Cirmi79


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Cirmi79!

Okozhatja a gyakori puffadást a reflux hajlam is, de egyénenként változik, hogy kinél mi okoz panaszt, vagy sem.
Leggyakoribb puffadást okozó élelmiszerek a hüvelyesek, a káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldpaprika, paradicsom, uborka, fokhagyma, vöröshagyma, retek, torma, petrezselyemzöld, rebarbara, zeller vált ki, főleg nyersen a magas rost- és illóolajtartalmuknál fogva.

Ezek hatása csökkenthető a nyersanyagok hámozásával, besózásával és a keletkező lé leöntésével, forrázással, vagy ha fedő nélkül főzzük a nyersanyagot, hagyva, hogy az illóolaj tartalom egy része elpárologjon. Illetve egyénileg kell az egyéb nyersanyagokat is kikísérletezni, hogy mi okoz panaszt és mi nem.
A zsengébb zöldségek jobban tolerálhatóak.

Figyeljen arra is oda, hogy a (túl) zsíros ételeket is kerülje, ezek is panaszt válthatnak ki.
Emellett nagyon fontos, hogy többször egyen keveset, ezzel is kímélve a gyomrát, illetve fogyasszon elegendő folyadékot is!

Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Ahhoz, hogy bekövetkezzen az a csoda, amit áldott állapotnak hívunk, hihetetlenül sok dolognak kell hibátlanul működnie. Sajnos, ezek a dolgok néha el is romolhatnak. Napjainkban nagyon sokan és kiválóan foglalkoznak az egyes részterületekkel, de az ember egészét csak ritkán látják. Ebben van nagy segítségünkre egy olyan, az egyes szakértőktől és intézetektől független portál, a TervezettBaba.hu, ami segít a sok információt egységes egésszé varázsolni, és így hatékonyan használni."

Dr. Szakács Zoltán
szülész-nőgyógyász főorvos, meddőségi specialista
Kelen Magánkórház

Lájkolj minket!