A kérdés:

Kedves Petra! 7 hetes kismama vagyok, és egyre inkább rám tör az érzés, hogy megkívánok valamit és úgy érzem, azt azonnal meg kell, hogy egyem. Általában persze nem gyümölcsről vagy zöldségről van szó, hanem mindenféle pudingról, chipsről, stb stb. Hogyan tudnám megőrizni nagyjából az alakomat a terhesség végéig? Persze tudom, hogy fel fogok szedni jó pár kilót, ami normális, de mégis nem szeretnék 20 kilót hízni. 160 cm vagyok és 55 kg, 23 éves Válaszodat előre is nagyon köszönöm Szandra


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Szandra!
Gratulálok! A kismamák többsége kívánós, ami épp eszükbe jut, az után addig sóvárognak, míg meg nem kapják. Általában a szervezet tudja, hogy mire van szüksége, persze itt nem a chipsre gondolok, de pl. egy pudingnál a cukor, ami hívogat.
Várandósság alatt semmiképpen nem szabad diétázni, de túlozni sem pl. édességek terén. Oda kell figyelni, hogy mit eszünk, mikor és mennyit. Az egészséges életmód tartása, bevezetése a cél, aminél nagy hangsúlyt kap a nyersanyag válogatás: minél több zöldség és gyümölcs, magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt és nem utolsó sorban magas rosttartalmuk miatt, amivel megelőzhető a várandósság alatt oly gyakori székrekedés, aranyér kialakulása. Emellé fontos a minimum 1,5-2 l folyadék, víz, ásványvíz elfogyasztása. Figyelni kell a hús-és tejtermékféléknél a zsírtartalomra és ezen felül az ételek elkészítési módjára is, hogy ott is minél kevesebb zsiradékot használjunk.
Érdemes kerülni, vagy fogyasztását minimálisra csökkenteni a szárazhüvelyeseknek, puffasztó hatásuk miatt, illetve mértékletes fűszerezéssel élni, csípős, erős fűszereket mellőzni. Ha eddig kávéztál, azt napi egy adagra csökkentsd. Gondolom alkohol és dohányzás tilalommal nem mondok újat.
Áldott állapotban 10-12 kg súlytöbblet tekinthető normálisnak, a 9 hónap végére.
Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Négy hónap után ma reggel halvány pozitív tesztem lett. Köszönöm szépen az oldalnak a segítséget, és azt is, hogy ez alatt az idő alatt jobban megismerhettem a szervezetem működését. Érdekes volt figyelni a ciklusom alatt mennyi minden változik. Köszönöm szépen! Drukkolok mindenkinek, egészséges terhességet, boldog babázást kívánok!"

lilla72

Lájkolj minket!