A kérdés:

Kedves Petra! Valami tuti tippet, javaslatot szeretnék kérni hízókúra tekintetében. 33 éves vagyok 176 cm, 58 kg. Már több éve próbálkozunk babaügyben, túl vagyok egy laparoszkópiás műtéten és 3 inszemináción, mindeddig semmi. Javasolták, hogy mivel savas a szervezetem lúgosítsak (január óta több nyers zöldséget, gyümölcsöt eszem, heti 1-2-szer húst vagy halat) de közben hízni is szeretnék, esetleg ez is lehet oka a meddőségnek. Liszt-, tojás stb. érzékenységről nem tudok. Az interneten a hízókúráról nem sok mindent találtam. A kalóriaszámlálásra sem időm, sem energiám. Ha esetleg néhány napi menütippet tudna adni, illetve, hogy a lúgosítás megtartása mellett a magasabb kalóriabevitel hogyan lehetséges? Köszönöm, Zs1021


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Zs1021!
Az eddigi változtatását, miszerint több zöldséget és gyümölcsöt eszik, nagyon jó, továbbra is tartsa meg! :)
Annak, hogy nem sikerül teherbe esnie, sajnos rengeteg oka lehet. Azt nem írta, hogy miért volt szükség a laparoszkópiás beavatkozásra, ciszta? endometriózis? Azt nem merném kijelenteni, hogy a soványság áll(hat) a jelenlegi meddőség hátterében, de természetesen jó, ha az étkezésre is odafigyel, ezzel is támogatva az eredményességet.
Úgynevezett hízókúrát úgy a legegyszerűbb tartani, ha plusz alapanyagokkal dúsítja az ételeit. Ezzel a mennyiségek nagyjából maradnak, de az energiatartalom nő. Gyakorlatba beépítve: ételkészítésnél habarással, rántással dúsíthat legkönnyebben, zsír dús tejföllel, tejjel, esetleg több liszttel. A húsételeket tűzdelje meg sajttal, májjal, szalonnával, sonkával. Amihez lehet, készítsen önteteket majonézzel, tojással, sajttal. Köretekbe is csempészhet plusz alapanyagot, pl. rizi-bizi, kukoricás rizs, burgonyapüré, petrezselymes vajas burgonya. Levesekkel is lehet trükközni: betétként készítsen zsemlegombócot, májgombócot, húsgombócot, vagy krémlevesbe tegyen zsír dús tejfölt, tejszínt, tejport.
Reggelire kenyerére kenhet tojáskrémet, párizsikrémet, padlizsánkrémet, sajtkrémet, májkrémet, mézet, dzsemet, vajat.
Gyümölcsök nyersen, aszalva, tejjel összeturmixolva, túróhoz keverve, habok, kompótok, befőttek és lekvárok formájában is ajánlottak.
Arra ügyeljen, hogy naponta többször egyen, de ne dúsítson minden ételt a nap folyamán és a túl sok édességet is kerülje, mert az étvágytalanságot okoz.
Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, én is babát várok! 3 hónapig vezettem a grafikont, és nagy nagy köszönettel tartozom a tervezettbaba.hu oldalnak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megismerhessem a szervezetem működését, az ovulációm pontos időpontját. Továbbá köszönöm, hogy a szinte végtelennek tűnő kíváncsiságomat és érdeklődésemet gyors, szakszerű válaszokkal igyekeztek kielégíteni. Még egyszer köszönöm, és mindenkinek ajánlom, aki babát szeretne! "

Erika

Lájkolj minket!