A kérdés:

Kedves Petra! Most vagyok 10 hetes kismama, korábban volt már egy 13. héten elhalt terhességem, ahol nem derült fény az elhalás okára. Voltam még az új terhesség előtt egy vegateszten, ahol kimutatták, hogy van már egy kialakult érzékenységem gluténre és tejfehérjére, habár ezek fogyasztása sosem okozott számomra probémát. Viszont most a szinte állandó rosszullét miatt örülök ha bármit meg tudok enni és képtelen vagyok odafigyelni arra, hogy ezeket kerüljem, vagy hogy egyáltalán egészséges ételeket fogyasszak. Okozhat bármi gondot, ha olyan ételeket fogyasztunk terhesség alatt, amikre elvileg érzékenyek vagyunk? Köszönöm, Zsófi


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Zsófi!
Ha Önnek valóban glutén és tejfehérje allergiája van, akkor azokat szigorúan mellőzni kell az étrendjéből, ha okoz panaszt, ha nem (nem mindig észlelhető, de attól még károsítja a szervezetet), ha várandós, ha nem.
A tejfehérje és a glutén kiiktatása az étrendből külön-külön is elég komplex, mivel tejfehérje és glutén is rengeteg élelmiszerfajtában előfordul, nem csak a tejtermékek és a kenyérfélékre kell figyelnie. Javaslom, hogy keressen fel személyesen egy dietetikust, aki személyre szabottan, a jelenlegi rosszulléteket is figyelembe véve segít összeállítani a diétát.
Interneten keresztül, amiben én segíteni tudok:
Glutén érzékenység esetén kerülni kell mindent, ami glutént tartalmaz. Glutén megtalálható minden olyan élelmiszerben, amelyben búza, árpa, rozs vagy zab van. Ezek a kenyér, pékáruk, péksütemények, de ezeken kívül tejtermékek, húskészítmények, készételek, levesporok... stb is tartalmaz glutént.
Gluténmentes kétféleképpen lehet egy élelmiszer, vagy olyan élelmiszer, ami egyébként búza, árpa, rozs vagy zab hozzáadásával készülne, de azokat más összetevővel pótolják, vagy pedig eleve nem is kellenek bele ezek az összetevők, tehát nem kell tartani glutén jelenléttől, ezek a következők: tőkehúsok (de húskészítményekben már lehet!), feldolgozatlan zöldségek, gyümölcsök, gyorsfagyasztott és natúr konzervipari készítmények, tojás, ízesítés nélküli tej (de tejkészítményeknél a címkét figyelni!) illetve a glutén tartalmú gabonák helyett: rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag, guar, lupin, amarant, teff, hajdina, sárgaborsó és az ezekből előállított liszt, pehely vagy keményítő fogyasztható.
Tejfehérje allergia esetén ki kell hagynia az étrendjéből a tehéntejet és a belőle készült termékeket és a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket is, vagyis egyes húsipari készítményeket, péksüteményeket... valamint a keresztreakció miatt a marha-, borjúhúst, kecske-és juhtejet illetve az ezekből készült termékeket is.
Tej helyett: rizstej, zabtej, szójatej Tejföl helyett: szójatejföl, tofu
Margarin helyett: Liga, Delma light, 25% zsírtartalmú margarinok
Plusz segítség: http://taplalekallergia.hu/
Az ezen az oldalon lévő, tejfehérje és glutén menetes terméklistán megtalálhatja a garantáltan allergéntól menetes élelmiszerek listáját, azok közül bátran válogathat. (figyeljen oda, évente frissül)
Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"A párom és én már egy ideje dolgozunk azon, hogy babánk legyen - eddig sajnos nem jártunk sikerrel. Most végre megtaláltam ezt az oldalt, amelyik profi módon tud nekünk segíteni."

S. Anna
Budapest

Lájkolj minket!