A kérdés:

Kedves Petra! Fogyókúrához szeretnék segítséget kérni. Bár sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, de fő problémán, hogy nagyon savas a szervezetem, sokszor csak korpovit kekszet eszem a sok sav ellen. Van erre megoldás, ha igen csak gyógyszeres? Köszönöm Zefi


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Zefi!
Természetesen van gyógyszeres megoldás a savtúltengésre, de ne az legyen az első. Először próbálja meg étkezésével csökkenteni a savtúltengést.
Mindenkire egységesen szabott előírások ugyan nincsenek, a legfontosabb dolog az egyéni intolerancia figyelembe vétele, vagyis amiről tudja, hogy panaszt szokott okozni, az kerülje, de azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek elfogyasztása után semmi problémája nincs, bátran fogyassza.
Általánosságban elmondható, hogy a zöldség alapú levesek, krémlevesek, sűrített főzelékek (alacsony zsírtartalmú tejfölös, tejszínes habarással) párolt húsok, húspudingok, vagdaltak, rakott, töltött ételek, (zsenge zöldségekből, ne legyen durva rostozatú), pudingok, krémek, sodók, piskóták, szénsavmentes alkalikus ásványvizek (Salvus, Balfi, Csevicei…) közül válasszon.
Az ételeket lehetőleg főzéssel, gőzben főzéssel, párolással készítse és az alábbi módokon sűrítse: finom habarás (savkötésként tejszínnel vagy tejföllel), diétás rántás (megpirítjuk a lisztet és utólag tesszük hozzá a zsiradékot, hidegen).
Kerülni kell viszont a pörzsanyagképződéssel járó sütési módokat, mint a pirítás, parázson sütés illetve a bő zsírban sütés, a nyálkahártyát izgató fűszereket (bors, csípős paprika, torma), a tömény sós (sós mogyoró, füstölt húsok…) vagy cukros (szörpök, cukorkák, lekvárok) ételeket. A húsleves, kocsonya, vadhúsok, zsíros ételek, csokoládé, alkohol, szénsavas italok, koffein valamint a méz szintén kerülendő.
A fentiek betartása kedvez a fogyásnak is.
Bízom benne, hogy válaszommal segítettem. Ha további kérdése lenne, állok rendelkezésére!
Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, én is babát várok! 3 hónapig vezettem a grafikont, és nagy nagy köszönettel tartozom a tervezettbaba.hu oldalnak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy megismerhessem a szervezetem működését, az ovulációm pontos időpontját. Továbbá köszönöm, hogy a szinte végtelennek tűnő kíváncsiságomat és érdeklődésemet gyors, szakszerű válaszokkal igyekeztek kielégíteni. Még egyszer köszönöm, és mindenkinek ajánlom, aki babát szeretne! "

Erika

Lájkolj minket!