A kérdés:

Kedves Petra! Fogyókúrához szeretnék segítséget kérni. Bár sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, de fő problémán, hogy nagyon savas a szervezetem, sokszor csak korpovit kekszet eszem a sok sav ellen. Van erre megoldás, ha igen csak gyógyszeres? Köszönöm Zefi


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Zefi!
Természetesen van gyógyszeres megoldás a savtúltengésre, de ne az legyen az első. Először próbálja meg étkezésével csökkenteni a savtúltengést.
Mindenkire egységesen szabott előírások ugyan nincsenek, a legfontosabb dolog az egyéni intolerancia figyelembe vétele, vagyis amiről tudja, hogy panaszt szokott okozni, az kerülje, de azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek elfogyasztása után semmi problémája nincs, bátran fogyassza.
Általánosságban elmondható, hogy a zöldség alapú levesek, krémlevesek, sűrített főzelékek (alacsony zsírtartalmú tejfölös, tejszínes habarással) párolt húsok, húspudingok, vagdaltak, rakott, töltött ételek, (zsenge zöldségekből, ne legyen durva rostozatú), pudingok, krémek, sodók, piskóták, szénsavmentes alkalikus ásványvizek (Salvus, Balfi, Csevicei…) közül válasszon.
Az ételeket lehetőleg főzéssel, gőzben főzéssel, párolással készítse és az alábbi módokon sűrítse: finom habarás (savkötésként tejszínnel vagy tejföllel), diétás rántás (megpirítjuk a lisztet és utólag tesszük hozzá a zsiradékot, hidegen).
Kerülni kell viszont a pörzsanyagképződéssel járó sütési módokat, mint a pirítás, parázson sütés illetve a bő zsírban sütés, a nyálkahártyát izgató fűszereket (bors, csípős paprika, torma), a tömény sós (sós mogyoró, füstölt húsok…) vagy cukros (szörpök, cukorkák, lekvárok) ételeket. A húsleves, kocsonya, vadhúsok, zsíros ételek, csokoládé, alkohol, szénsavas italok, koffein valamint a méz szintén kerülendő.
A fentiek betartása kedvez a fogyásnak is.
Bízom benne, hogy válaszommal segítettem. Ha további kérdése lenne, állok rendelkezésére!
Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Pozitív lett a tesztem, aminek nagyon örülünk. Sokat tanultam Önöktől és azoktól a felhasználóktól akik mindennapi tapasztalataikat megosztják a Fórumon. Első hónapban használtam ezt az oldalt és sikerült a baba. Biztatásként 39 éves vagyok és van esély ebben a korban is. Bár egészségesen élek, sok stresszben dolgozom, ettől függetlenül mindenkit bíztatok. Sok sikert mindenkinek. Köszönöm, hogy van ez az oldal!"

Csisze

Lájkolj minket!