A kérdés:

Tisztelt Petra! Szeretnék tanácsot kérni, hogyan tudjak lefogyni? 31 éves vagyok, 164 cm magas, 96 kg. Pajzsmirigy túltengésem van, de beállt. Sok mindent kiprobáltam, de nem tudok lefogyni. Kiderült, hogy a nőgyógyászati hormonok is magasak és kaptam rá gyógyszert. Szeretnék lefogyni, hogy teherbeesek. Nullás a vércsoportom. Nagyon szépen köszönöm elöre is! Tisztelettel: Bea


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Bea!
Az Ön által említett betegségek nagyban befolyásolják a testsúlyt, ezzel sajnos nehéz felvenni a versenyt. A gyógyszeres kezelés persze segít, viszont kezelő orvosával mindenképpen tudassa babavállalási szándékát, hogy a megfelelő gyógyszereket adhassa, nehogy ártson a megfogant magzatnak.
Táplálkozási szokásairól, életmódjáról viszont nem írt, így nehéz személyre szóló tanáccsal szolgálnom.
Azt azért mindenképp leszögezném, hogy ne „csoda” diétákban, rövidtávon betartandó szabályokban gondolkozzon! Bármennyire is kecsegtetőek, sok fogyást ígérnek, és az elején még tényleg be is válnak, amint abba hagyja és visszatér az azelőtti életformájához, a kg-ok nagyon gyorsan visszajönnek, sajnos néha több is. Ezért én az életmódváltásban hiszek és Önnek is ezt tudom javasolni (hangsúlyozom, nem ismerem eddigi táplálkozását…).
Nem lehet elégszer elmondanini, hogy első és legfontosabb szabály az egészséges életmód terén a rendszeresség és a mértéktartás. Tehát egyen naponta többször (4-5x), de egyszerre mindig kis adagokat. Étrendjének gerincét a friss zöldségek és gyümölcsök alkossák nem csak a magas rost és kevés energia tartalmuk miatt, de magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt is, ami babatervezéskor különösen fontos. Kenyér fogyasztás terén nem tudom hogy áll, de ha fogyaszt, akkor ott is elsősorban a magas rosttartalomra kellene törekedni, vagyis teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, rozs-, vagy rozsos kenyerek előtérbe helyezésével. Továbbá sovány húsokat, húskészítményeket és zsírszegény tejet, tejtermékeket válasszon. Figyeljen oda az ételkészítésre is: változatos étrend, zsírszegényen elkészítve. Remélem a leveseket szereti, mert fogyókúrázóknak különösen ajánlani szoktam, hisz meleg folyadék lévén hamar eltelíti a gyomrot, de kevés kalóriát tartalmaz. Persze ezen állítás a krémlevesekre nem igaz.
Figyelni kell a megfelelő napi folyadék bevitelre is. Igyon minden nap minimum 1,5-2 liter folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, ásványvizet!
És nem utolsó sorban a mozgás, amire nagy hangsúlyt kell fektetni. Sportolási szokásait sem ismerem, de ha eddig nem mozgott, akkor valamilyen könnyebb testmozgással kezdje, pl . egy kiadósabb séta, vagy kocogás, vagy úszás, vagy szobabicikli…amiben kedvét leli és idővel emelni az intenzitást vagy más mozgásformára váltani. A mozgás testnek, léleknek egyaránt jót tesz. :)
Bízom benne, hogy így is segíteni tudtam. További felmerülő kérdések esetén is állok rendelkezésére!
Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"A párom és én már egy ideje dolgozunk azon, hogy babánk legyen - eddig sajnos nem jártunk sikerrel. Most végre megtaláltam ezt az oldalt, amelyik profi módon tud nekünk segíteni."

S. Anna
Budapest

Lájkolj minket!