IR diéta

Kedves Petra!
28 éves, 50 kg-os inzulin rezisztens vagyok. Diétázom, MerckforminXR500-at szedek, mozgok (na lenne mit javítani gondolom), mégsem esek teherbe, de legalább már jó úton haladok! :) :D
Némi bizonytalanság mindig hatalmába kerít a diétával kapcsolatban. Számolom a gyors-lassú CH-kat, csak néha nem tudom bizonyosan megítélni mi tartozik a lassú kategóriába. Pl.: Találtam olyan Rivercote márkájú "ropogós rozskenyér szezámmaggal" nevű terméket amin az van, hogy teljes kiőrlésű rozsliszt, szezámmag, só az összetevők. Viszont olyan abonett jellege van, de nem annyira pürésített azért. Most ezt ehetem reggelire, vagy ha igazán szigorú akarok lenni magamhoz, akkor ezt gyors felszívódásúnak kell tekintenem mivel ilyen extrudáltra nagyon hajaz, attól függetlenül, hogy az összetevők teljes kiőrlésűek.
Ugyan ez a problémám a DM-ben kapható Alnatura bio teljes kiőrlésű rozs extrudált kenyérrel is amiben szintén 91% teljes kiőrlésű gabona található. Az extrudálással tönkreteszik a teljes kiőrlésű mivoltát?
Válaszodat előre is köszönöm!


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves PandaPeter!
Inzulinrezisztencia diétában, mint ahogy Ön is figyeli, fontos megkülönböztetni a lassú és gyors felszívódású CH-kat. Ez az összetevőktől és feldolgozottságtól függ. Extrudálással az élelmiszer glikémiás indexe nő, vagyis gyorsabban szívódik fel. Persze van különbség a között is, hogy teljes kiőrlésű vagy fehérlisztből készült termékről van e szó.
Összességében az Ön esetében a legjobb az lenne, ha nem extrudált élelmiszert választ.
Üdvözlettel:
Decsák - Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Négy ciklus vezetése után tegnap reggel halvány pozitív a tesztem. Igazából még fel sem fogtam, hogy sikerült. Nagyon boldog vagyok! Köszönöm szépen az oldalnak, hogy megkönnyíti a jövendőbeli anyukák életét! Lányok kívánok nektek kitartást, bízzatok benne, hogy összejön!"

Volpe

Lájkolj minket!