Inzulinrezisztenciám lehet? Milyen diétát, mozgásformát javasol?

Kedves Petra!
A védőnő barátnőm javaslatára egy nap megmértem a vércukor szintemet, mely során alábbi adatok születtek:
reggeli: túrós rétes 1db
1db kefír
60 perc múlva a mért érték 5.6
ebéd: 2 tányér húsleves
1 rántott csirkeszárny
1,5 rántott hal
2 ek. krumplipüré
1 kis db linzer
60 perc múlva a mért érték 6.4
vacsora: 3 ek. lencse
1 rántott hal
1 rántott csirke
fél túrós rétes
60 perc múlva a mért érték 6.0
Ezek után másnap éhgyomorra mért érték 6.2
A kérdésem, hogy inzulinrezisztenciám lehet?
Valamint milyen diétát, és mozgásformát javasol?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdv:Ildikó


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Ildikó!

A vércukor szintje egészséges embereknél éhgyomorra 4-4,5 mmol/l között változik, étkezések után 1-2 órával 1-3 mmol/l-el emelkedik. Tehát az Ön által mért egész napos értékek jónak mondhatóak. Ha az éhgyomri vércukorszint 5,5-6,0 mmol/ l közt van, akkor emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk.
Ez akkor mondható ki, ha az ismételt éhgyomri vércukor mérések során a vénás vérben mért vércukor 6,1-6,9 mmol/l között van. Ez az állapot általában panaszmentes, azonban felismerése fontos, mert cukorbetegség kialakulásához vezethet. Felismerése csak rendszeresen elvégzett vércukorszint ellenőrzéssel lehetséges.
Ezért kérem, a pontos meghatározás miatt keresse fel kezelőorvosát, aki az eredményeket láttán elrendeli az esetleges ismétlést, felállítja a diagnózist.

Mindenképpen javaslom, hogy a vércukorszintet lassan emelő élelmiszereket válassza elsősorban. Ezeket alacsony glikémiás indexel jelezzük. Minél alacsonyabb számú, annál jobb, annál kevésbé emelkedik meg a vércukorszint az elfogyasztása után.
Néhány élelmiszert glikémiás index szerint csoportosítva átküldök Önnek útmutatásnak:
90-100%: malátacukor, szőlőcukor, répacukor, méz, cukrozott üdítők, burgonyapüré, főtt burgonya, cornflakes, datolya.

70-90%: fehér kenyér, zsemle, kifli, abonett, puffasztott búza, kétszersült, kekszek, édes müzlik, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, félbarna kenyér, hagyományos főtt tészták, kalács, szőlő, görögdinnye, sült burgonya.

50-70%: zabpehely, kukorica, főtt, rizs, fekete kenyér, banán, ananász, cukrozatlan gyümölcslé (100%-os), zöldborsó, müzli, kivi.

30-50%: tej, joghurt, kefir, hazai gyümölcsök, durumtészták, narancs, tejszínes fagylaltok, vadrizs.

30% alatt: gyümölcscukor, szorbit, diabetikus méz, lencse, bab, dió, korpás müzli, grapefruit, szójatej.

15% alatt: spárga, brokkoli, mogyoró, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, saláták, paprika, spenót, cukkini, tök, paradicsom, retek, cékla.

Glikémiás index csökkenthető rövid ideig tartó hő közléssel (párolás, hirtelen sütés), magas rosttartalommal, illetve ha egyidejűleg fehérjét és zsiradékot is fogyaszt.


Üdvözlettel:
Decsák-Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Sokan nem hisznek az interneten talált oldalakban, azt mondják, hogy egy számítógép nem tudja kiszámolni az ovulációt, hogy ez csak egy általános program. Én mindenkinek, aki babát szeretne, csak ajánlani tudom a TervezettBaba.hu honlapot, mert nekünk ennek az oldalnak a segítségével sikerült babát fogantatnunk. Köszönöm nektek!"

Ibike

Lájkolj minket!