Inzulinrezisztenciám lehet? Milyen diétát, mozgásformát javasol?

Kedves Petra!
A védőnő barátnőm javaslatára egy nap megmértem a vércukor szintemet, mely során alábbi adatok születtek:
reggeli: túrós rétes 1db
1db kefír
60 perc múlva a mért érték 5.6
ebéd: 2 tányér húsleves
1 rántott csirkeszárny
1,5 rántott hal
2 ek. krumplipüré
1 kis db linzer
60 perc múlva a mért érték 6.4
vacsora: 3 ek. lencse
1 rántott hal
1 rántott csirke
fél túrós rétes
60 perc múlva a mért érték 6.0
Ezek után másnap éhgyomorra mért érték 6.2
A kérdésem, hogy inzulinrezisztenciám lehet?
Valamint milyen diétát, és mozgásformát javasol?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdv:Ildikó


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Ildikó!

A vércukor szintje egészséges embereknél éhgyomorra 4-4,5 mmol/l között változik, étkezések után 1-2 órával 1-3 mmol/l-el emelkedik. Tehát az Ön által mért egész napos értékek jónak mondhatóak. Ha az éhgyomri vércukorszint 5,5-6,0 mmol/ l közt van, akkor emelkedett éhomi vércukorszintről beszélünk.
Ez akkor mondható ki, ha az ismételt éhgyomri vércukor mérések során a vénás vérben mért vércukor 6,1-6,9 mmol/l között van. Ez az állapot általában panaszmentes, azonban felismerése fontos, mert cukorbetegség kialakulásához vezethet. Felismerése csak rendszeresen elvégzett vércukorszint ellenőrzéssel lehetséges.
Ezért kérem, a pontos meghatározás miatt keresse fel kezelőorvosát, aki az eredményeket láttán elrendeli az esetleges ismétlést, felállítja a diagnózist.

Mindenképpen javaslom, hogy a vércukorszintet lassan emelő élelmiszereket válassza elsősorban. Ezeket alacsony glikémiás indexel jelezzük. Minél alacsonyabb számú, annál jobb, annál kevésbé emelkedik meg a vércukorszint az elfogyasztása után.
Néhány élelmiszert glikémiás index szerint csoportosítva átküldök Önnek útmutatásnak:
90-100%: malátacukor, szőlőcukor, répacukor, méz, cukrozott üdítők, burgonyapüré, főtt burgonya, cornflakes, datolya.

70-90%: fehér kenyér, zsemle, kifli, abonett, puffasztott búza, kétszersült, kekszek, édes müzlik, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, félbarna kenyér, hagyományos főtt tészták, kalács, szőlő, görögdinnye, sült burgonya.

50-70%: zabpehely, kukorica, főtt, rizs, fekete kenyér, banán, ananász, cukrozatlan gyümölcslé (100%-os), zöldborsó, müzli, kivi.

30-50%: tej, joghurt, kefir, hazai gyümölcsök, durumtészták, narancs, tejszínes fagylaltok, vadrizs.

30% alatt: gyümölcscukor, szorbit, diabetikus méz, lencse, bab, dió, korpás müzli, grapefruit, szójatej.

15% alatt: spárga, brokkoli, mogyoró, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, saláták, paprika, spenót, cukkini, tök, paradicsom, retek, cékla.

Glikémiás index csökkenthető rövid ideig tartó hő közléssel (párolás, hirtelen sütés), magas rosttartalommal, illetve ha egyidejűleg fehérjét és zsiradékot is fogyaszt.


Üdvözlettel:
Decsák-Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Kiemelkedő az ügyfélkapcsolati odafigyelés, melyet ritkán tapasztal az ember."

Petra
Budapest

Lájkolj minket!