Inzulinrezisztencia vizsgálatra érdemes lenne elmennem?

Tisztelt Doktor Úr!
Segítségét és véleményét szeretném kérni. 28 éves nő vagyok, 7éve nincs saját menstruációm, csak gyógyszer mellett van megvonásos vérzésem. 4 éve pedig PCO-t diagnosztizáltak. Tüneteim bizonyos helyeken szőrnövekedés és kisebb pattanásosságra való hajlam,annak ellenére,hogy a bőröm nem zsíros típusba tartozik. 3.hónapja szedek 3fázisú fogamzásgátlót ,(párom nincs) de előtte sose szedtem semmilyen fogamzásgátlót.
A tabletta hormon tartalma: I.fázis: 30 mikrogramm etinilösztradiol és 50 mikrogramm levonorgesztrel.
II.fázis: 40 mikrogramm etinilösztradiol és 75 mikrogramm levonorgesztrel.
III.fázis: 30 mikrogramm etinilösztradiol és 125 mikrogramm levonorgesztrel.
A legutolsó vérvételem eredménye a következő amit megvonásos vérzés 3.és 21.napján történt:
3.napi vérvétel:
TSH: 2,640 mIU/L Ref.: 0,400-4,000
ft4: 13,0 pmol/L Ref: 11,5-22,7
ft3: 5,2 pmol/L Ref: 2,8-6,5
FSH: 1,6 IU/L Foll.fázis:2,8-11,3, Ovuláció: 5,8-21, Luteális fázis: 1,2-9, Postmenopausa: 21,7-153
LH: 0,9 IU/L Foll.fázis:1,2-11,6, Ovuláció: 17-77, Luteális fázis: 0-14,7, Postmenopausa: 11-3-39,8
Oestradiol: 117 pmol/L Foll.fázis: 0-587, Ovuláció:124-1468, Luteális fázis: 101-905, Postmenopausa: 0-110
Testosteron: <0,69 nmol/L Ref: <2,77
Prolactin: 131mIU/L Ref:40-530
SHBG:36,10 nmol/L Ref: 18,00-114,00
DHEA_sulfat: 3,39 umol/L Ref: 0,95-11,67
Inzulin:4,26 mIU/L Ref: 2,00-29,10
Aldoszteron: 19,9 ng/dl Ref:3,5-30,0
21.napi vérvétel:
Progesteron 0,64 nmol/L Foll fázis: 0-3,6, Ovuláció: 1,5-5,5 Luteális fázis: 3-68, Postmenopausa: 0-3,2
2 évig szedtem a meforal 850mg tablettát amitől az arcom szebb volt,viszont reggelente nagyon gyengülten ébredtem. Ön szerint érdemes lenne újra elkezdenem a szedését?
Az eredményemet látva Ön is jónak találja ezt a hatóanyagú tablettával történő ciklus beállítást és a tünetek enyhítését, annak ellenére,hogy még mindig panaszom van, feszül a mellem a gyógyszertől, vagy esetleg Ön mit javasolna milyen készítményt?
Azt olvastam, hogy androgén hatású ez a fogamzásgátló a levonorgesztrel hatóanyag miatt, valóban fokozódhat a meglévő szőrnövekedés?
Inzulinrezisztencia vizsgálatra érdemes lenne elmennem?
Válaszát nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Adina


Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász

Dr. Tekse István - szülész-nőgyógyász válasza:

Kedves Adina!
Első pontban - diagnózis felállítása miatt - javasolnám 3p OGTT ( IR ) vizsgálat végzését.
A laborjai rendben vannak.
A fogamzásgátló - ha nincsenek mellette komolyabb szubjektív panaszai - szerintem megfelelő választás.
Meforalt bizonyított - 3p OGTT-IR - szénhidrát probléma mellett érdemes újrakezdeni.
Üdvözlettel: Dr. Tekse István
www.szulesz-nogyogyaszt.hu

 

Te is kérdeznél? Dr. Tekse István neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"1,5 év próbálkozás után az első tervezettbaba.hu oldalon vezett grafikon segítségével a héten pozitívat teszteltem! :) Nagyon örülök hogy véletlenül bár de rátaláltam az interneten erre az oldalra! Köszönet! Kitartást mindenkinek!!!!!!!! Szerintem a négy legfontosabb dolog a sikerhez: egészség, pontos időzítés :) (nem könnyű) , csak pozitív gondolatok legyenek a témában és kitartás!"

Andrea

Lájkolj minket!