Hereproblémák és gyermekvállalás

Tisztelt Doktor Úr!
Én 34, férjem 35 éves! Egészségesen élünk mindketten! Anamnézis negatív. 2 éve 1 éves sikertelen teherbeesés hátterében férjemnél azoospermiat és bal oldali here állományában lévő Leydig-sejtes daganatot találtak. Bal oldali here semicastratio és jobb oldali TESE mütét Johnsen score 2-t véleményezett. Citogenetika negatív. 1 év múlva a megmaradt jobb oldali here microTESE mütéte - ismételt Johnsen score 2, csak Sertoli sejtek.
Az elmúlt 2 évben a kiindulási FSH: 15,8-ről -39,2 -re, LH 6,5-ről - 8,1-re, T: 12,5-ről- 9-re változott.
Rendszeres kontroll vizsgálatok során a jobb oldali here rendben. Hízás nincs, közérzete jó, nem fáradékony. Jelenleg semmilyen kezelést nem kap.
A jelenlegi andrológusunk szerint a mai tudomány állása szerint a mi esetünkben csak donor sperma által lombik kezelés jön számításba. Hormonkezelés az ő esetében nem segíthet.
Kérdésem az lenne esetleg van-e még valami, ami szóba jöhet? Esetleg érdemes-e ismételt microTESE-t megpróbálni? A rohamosan romló hormonszintek miatt esetleg valamilyen gyógyszeres kezelés indokolt-e?
Válaszát előre is köszönöm!


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Kedves Kérdező!
Sajnos további biopszia, illetve kezelés nem javasolt.
Tesztoszteron szint csökkenése miatt rendszeres kontroll javasolt, ha tünetek is jelentkeznek, érdemes pótolni.
Üdvözlettel,
Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Sziasztok! Mariann vagyok 38 éves. Mi a párommal több mint egy éve próbálkoztunk míg rá nem találtam erre az oldalra. Nagyon sokat köszönhetek neki és az itt együttműködő orvosoknak is. Hála Istenek 5 hetes terhes vagyok! Ez mindössze 4 hónap alatt sikerült. Ne aggódjatok, mindenkinek sok sikert kívánok! És köszönöm még egyszer a tervezettbaba.hu-nak :)))"

Mariann74

Lájkolj minket!