Szakértőnk

Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc

andrológus, urológus

www.andrologusdoktor.hu

2000-ben urológiából, 2005-ben andrológiából szakvizsgáztam. 2010-ben Európai Andrológiai Akadémián Klinikai Andrológus nemzetközi szakvizsgát tettem.

Fő érdeklődési területem az andrológia, ezen belül is a férfi meddőség kivizsgálása és kezelése.

A férfi meddőség okai között szerepelhet a hímivarsejt képzési zavarai közül a spermiumok számának csökkenése (oligozoospermia), a spermiumok teljes hiánya (azoospermia), a spermiumok alaki eltérése (teratozoospermia) vagy a hímivarsejtek ürülési eltérései.

 

Korábbi kérdések és válaszok


Tisztelt Doktor Úr!
Férjemmel, több mint egy éve próbálkozunk családot alapítani, eddig sikertelenül.A napokban megtörtént a vizsgálata és az eredmény értékeléséhez szeretném a véleményét kérni, mivel nem mondtak diagnózist, csak a leletet kaptuk meg.Az eredmény a következő:
mennyiség: 3 ml
szín,szag, küllem: fehér-opálos
ph:8,5
elfolyósodás:60 percre sem teljes
viszkozitás 13-15 cm
spermakoncentráció:14,5 millió/ml 2.minta 15,5 millió/ml
spermiumszám: 1.minta43,5 2.minta 46,5
progresszív mot.: 1.minta 5% 2.minta 10%
teljes mot.: 1.minta 40% 2.minta 45%
nem progresszív: 1 minta 35% 2.minta 35%
immotilis: 1.minta 60% 2.minta 55%
normál morfológia: 1.minta 2%, 2.minta 3%
Vitalitás: 1.minta 76%, 2.minta 78%
Megjegyzés: kifejezetten nyúlós-nyákos, nem pipettázható minta
Ezek az értékek szerepelnek a leleten.
Szeretném tudni, hogy rendben vannak e az értékek és ha mégsem, akkor mit tudna ajánlani, mi a szakvéleménye!
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tamara

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Egy év próbálkozás után elmentünk a férjemmel spermium vizsgálatra!
Ennek az eredménye a következő:
Natív kenet
látóterenként 4-6 fvs. látható
Spermatogramm
sejtszám:12mil./ml
mozgás:20% aktív
alak:80% kóros
Ph:8
V.a.:6ml szokványszintü ondó
Ezzel az eredménnyel elmentünk az urológushoz,aki közben megállapította,hogy férjemnek bal oldali hereviszértágulata van (valószínüleg fiatal kora óta,most 37 éves)és műtétet javasolt!Elmondása szerint van esély így is a babára,csak próbálkozzunk!
Ami igazán elkezdett minket aggasztani,hogy a férjem előző kapcsolatából (1 évig tartott)van egy 4 éves leány gyermek.Eddig sem volt biztos benne 100%ig,hogy az ő gyermeke,most pedig még kevésbé(főleg,hogy még csak nem is hasonlít rá).
A kérdésem az volna,hogy mennyi esély(%) lehet arra,hogy az említett gyermek tőle van?
Természetesen tudom,hogy nem lehet ezen információk alapján teljes értékű választ adni!De már az is segítene,ha nagyjából tudnánk.
Tisztelettel:Nikky

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A férjemmel kb. az elmúlt egy évben próbálkoztunk a családalapítással. Nemrégiben volt egy vizsgálaton, ahol az alábbi eredményeket kapta kézhez:
Színe: normális
Állomány: 10-12 cm
Elfolyósodási idő: 20 perc
Térfogat 3,1 ml
pH: 8
koncentráció M/ml: 33
Össz.spermium szám (M/minta)102,3
Mozgó spermium (PR+NP%): 18
Progresszív motilitás (PR) % : 10
Nem progresszív motilitás (NP) % : 8
Nem mozgó %: 82
Normál morfológia %: 5 (sok kerek fej, amorf alak)
Vitalitás%: 64
Kerek sejtek száma M/ml: 0,9
Peroxidáz pozitív fvs M/ml: 0,0
Agglutináció: nincs
Nagyon megrémültünk az eredmény láttán. Igaz, hogy mostanában nagyon stresszes, de félünk, hogy így sosem fogok tudni természetes úton teherbe esni. Mit gondol Ön az eredményről? Milyen lehetőségeink vannak?
Köszönöm szépen a válaszát
Györgyi

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!Az lenne a kérdésem hogy normális az ha a biopszia után a bal herém a duplája a jobb oldalinak?És ha emelek egy kis súlyt(kb.5.kg)enyhe fájdalmat érzek a bal herénél?Köszönettel:Moravcsik Krisztiàn.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
30 éves férfi vagyok. Feleségemmel több mint 2 éve próbálkozunk sajnos sikertelenül. Ő is volt már korábban különböző vizsgálatokon, TSH értékével voltak gondok, de sikerült normalizálni, hormonálisan is kapott kezeléseket. Úgy tűnik, hogy az eredményei mostanra rendben vannak.
Én 2015 júniusában voltam mikroszkópos spermaanalízisen, aminek az eredményét egy konzultáció keretein belül Ön kiértékelte.
carentia: 4 nap
mennyiség: 3,8 ml
PH: 8,0
elfolyósodás: norm.
viszkozitás: norm.
spermiumkoncentráció: 10 M/ml 13 M/ml
spermiumszám: 38 M/ejak. 49,4 M/ejak.
progresszív motilitás: 20% 25%
teljes motilitás: 45% 55%
nem progresszív: 25% 30%
immotilis: 55% 45%
normál morfológia: 5% 5%
vitalitás: 90% 95%
agglutináció: 0 0
fehérvérsejt: 1,2 M/ml 1,3 M/ml
Erre az eredményre különböző vitaminokat (C-vitamin, Omega 3, Q10), illetve PROfertil-t javasolt, majd 3 hónap elteltével meg kellett ismételni a vizsgálatot.
Az újabb vizsgálat eredményei a következők lettek:
carentia: 4 nap
mennyiség: 3,6 ml
PH: 8,0
elfolyósodás: norm.
viszkozitás: norm.
spermiumkoncentráció: 50 M/ml 54 M/ml
spermiumszám: 180 M/ejak. 194,4 M/ejak.
progresszív motilitás: 23% 30%
teljes motilitás: 58% 70%
nem progresszív: 35% 40%
immotilis: 42% 30%
normál morfológia: 1% 2%
vitalitás: 90% 95%
agglutináció: 0 0
fehérvérsejt: 1,1 M/ml 1,3 M/ml
A PROfertil-t azóta is szedem az eredmények javulása érdekében.
Kérdésem az volna, hogy a progresszív motilitási értéket hogyan lehetne tovább javítani? Illetve az újabb vizsgálatnál a normál morfológiai érték csökkenése aggaszt. Ennek mi lehet az oka? Illetve ez hogyan javítható? Milyen újabb vizsgálatot lenne érdemes elvégezni?
Az inszemináció mint következő lépés a babaváráshoz indokolt a "normális" megtermékenyítés hiányában?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
József

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor úr! A férjemnek már egy éve fennálló sikertelen teherbeesésem miatt ejaculatum vizsgálatát elvégezték az alábbi adatok születtek: carentia 4 nap, mennyiség 1.5 ml, szìn normális, szag normális, pH 7.6, elfolyósodás hozott minta, viscositas normális, spermiumszám 5 mill/ml, össz. sp. szám 7.5 millió, motilitas 50%, progresszív mot: 30 %, morfologia 4 % normális alak. Diagnozis koros ejaculatum analysis, ologozoospermia, bacteriospermia. A ferjem antibiotikumot kapott Ciprinol 250 mg-t. A bakteriumok melyeket találtak escherichia coli, klebsiella pneumoniae, enterococcus faecalis. Ez az eredmény tulajdonképpen mit jelent? Van-e esélye annak ha az antibiotikum a baktériumot kiirtja a spermium eredmény javul, természetes úton lehet-e gyermekünk. Nagyon nyugtalanít minket ez az eredmény férjem 36 éves, nekem a citológiai eredményem negatív, baktériumot nem mutattak ki ennek ellenére nekem nem kellene antibiotikumot szedni? Segítségét köszönjük!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A férjemnek sperma vizsgálatra kell mintát vinnie, az lenne a kérdésem, hogy végeznek-e rajta valamilyen más vizsgálatot? Vagy csak le kell adni a mintát? Köszönöm :Anikó

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr.
Én és a párom 2 éve szeretnénk kisbabát.21 évesek vagyunk.
Elmentünk mind ketten kivizsgálásra a férjemnek azt mondták hogy alacsony a spermium száma ezert a lombikot ajánlottak. Külföldön élünk.
De sajnos nem értjük a sperma teszt eredményét.
Legyen szíves megmondani, hogy nagy e a baj vagy helyrehozható gyógyszerrel, most a ferulantot kezdtem el szedni.
Volume: 1.8 1.5mls
Initial Count Million/ml 0.0003 15 millions/ml
Progressive motility % 3 32%
Rapid % 0 20%
Total motile Count: 0.0000162 12 million
Antisperm Antibodies 50%
Motile Count 0 million 5 million
Megtudná mondani hogy ezek közül mennyi a spermium szám?
Köszönjük szépen a válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Adjunktus Úr!
Segítségét szeretném kérni. Férjem 43, én 37 éves vagyok. 2 egészséges, normál terhességből született fiunk van (10 és 14 évesek) 2 éve elhatároztuk, hogy szeretnénk még egy gyermeket. Hosszas próbálkozás után a nőgyógyászom hormonvizsgálatot kért tőlem, ami normál értékeket mutatott. A héten férjem spermavizsgálatának eredményei is megérkeztek, ami nagyon rossz lett.:
menny:1,5ml,
pH:9,
Motilitás:progresszív:15% ,
inmobil:10%
nem progresszív: 75%
száma: 38M/ml) )
Nagyon kétségbe estem ...
Szeretném kérdezni Önt, lehet-e ennek valami szervi háttere, lelki eredete ... ? Megkeresnénk Önt rendelőjében, amennyiben úgy látja, hogy lehet ezen az értékeken javítani, illetve inseminációval érdemes-e ilyen értékekkel próbálkozni. Nagyon várom válaszát, amit előre is köszönök.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
A spermaképünk enyhe herevisszértágulat mellett a következő. Most kezdünk próbálkozni babával. Mit tanácsol? Előbb műttessük meg, vagy próbálkozzunk valameddig előbb? Mennyi eséllyel jöhet így össze a baba?
Kor: 26 éves
Mennyiség: 3 ml
Ph: 7,4
Elfolyósodás: 20 perc
Viszk: norm
Spermium koncentráció: 15 mill/ml
Spermiumszám: 45 mill/ejac
Progresszív motilitás: 30%
Teljes motilitás: 50%
Nem progresszív: 20%
Immotilis: 50%
Normál morfológia: 40%
Vitalitás: 70%
Köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Korábban már megkerestem Önt, egy hasonló kérdéssel, ezért bátorkodom ismét zavarni. Nagyon köszönöm korábbi válaszát is.
Párom szeptemberben egy magánklinikán végeztetett vizsgálatot. Az eredmények következőképpen alakultak:
Leadott minta: 2 ml, viszkozitás normális.
15 millió/ml
Motilitás: 20% progresszíven mozgó
Morfológia: 25 % normál szerkezetű spermium.
Csak nekem tűnik "szűkszavúnak" az elemzés? A diagnózis a lelet végén: normozoospermia.
Valóban megnyugtató lehet ez az eredmény? Még ha a 15 mill/ml nekem laikusként is kevésnek tűnik...
Jelenleg 2*1 Maca Vibe kapszulát és 2*400 mg E-vitamint szed. Ezek szedése óta nem volt újabb spermavizsgálat.
Érdemes lenne a Fer14 készítmény elkezdése?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
J.

A választ itt olvashatod.
 

Jo napot kívánók! A férjemmel babát tervezünk elment egy sperma kivizsgálasra ezt az eredményt kapta:
Carentia:7nap volumen 6ml viszkozitas elfolyosodott spermium koncentráció 10ml teljes spermium szám 60 ejac teljes motilitas (PR+np) 50% progresszív 30% normál morfologia 10%felett vitalitas 60%
Érdeklődnék mit jelent?
Válaszát Köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Az RK magánkórház honlapján szerepel a férfi termékenység képesség kivizsgálása (29 e Ft).
Ha az ember fia/lánya ezt elvégezteti akkor amennyiben az urológus nem talált viszértágulatot stb. megnyugodhat, hogy rendben van a párja? Ez tartalmazza a HBA tesztet és spermium SCSA DNS fragmentációs tesztet?
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves DR. Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy párom eredémnyeivel van-e gond, esetleg kisebb esély természetes fogantatásra. spermavizsgálatának eredménye1:
Karentia: 4 nap
Volume: 5,5 ml
Appearance NORM
Liquefaction NORM
Viscosity NORM
PH 7,4
WBC NORM
Concent. 15M/ml
Prog.motil. 20%
Norm. Morph. 17%
MSC 3,0 M/ml
FSC 1,5 M/ml
SMI 51
ALL sprem 82,5M
Motile sperm 16,5M
Func sperm 8,25M
TSC 20M/ml
Motilitás: 30% progresszíven mozgó spermium
Morfológia: 20% normál szerkezetű spermium
vélemény: Astheno-teratozoospermia
Párom spermavizsgálatának eredménye2 két hónap múlva (Fer14-et szedett):
Karentia: 3 nap
Volume: 5,0 ml
Appearance NORM
Liquefaction NORM
Viscosity NORM
PH 7,4
WBC NORM
Concent. 26M/ml
Prog.motil. 30%
Norm. Morph. 19%
MSC 7,6 M/ml
FSC 2,6 M/ml
SMI 74
ALL sprem 130,0M
Motile sperm 39,0M
Func sperm 13,0M
TSC 26 M/ml
Motilitás 30% progresszíven mozgó spermium
Morfológia 20% normál szerkezetű spermium
Vélemény: normozoospermia
Abbahagyta a FER14-et mondván, hogy drága és vett helyette valami mezei multivitamint, mondván ugyan azok vannak benne. Hát én megnéztem, közük nincs egymáshoz. Férfiak...
Szeretném megkérdezni, hogy javasolja-e a párom értékei miatt az inszeminációt a siker érdekében, amennyiben nálam nem találtak eltérést. Petevezeték átjárhatóság, méhtükrözés megvolt, összenövések nincsenek, hormonok részemről rendben.
Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
2 éve szeretnénk férjemmel kisbabát. Szántalan vizsgálaton részt vettünk, amelyek során kiderült, hogy nálam van a probléma, és csak lombikkal lehet gyermekünk. Spermavizsgálat eredményével kapcsolatban szeretnék öntől kérdezni. 8 hónapja volt férjem, melynek az eredménye:
spermiumszám: 72 millió /ml
motilitás: 85% mozog, ebből élénken 70%.
A Kaáli Intézet ismétlést kért, melynek eredménye : spermiumszám:17 millió/ml, élénken mozog 5%, 70% mérsékelten mozog. Hba teszt 77%-os lett.
Mitől lehet ekkora számú csökkenés? Jelenleg is szed vitaminokat, nem dohányzik, minden nap sportol,egészségesen táplálkozik, átlagos testalkatú. Egyedül a táplálkozáson változtattunk miattam, az első vizsgálat óta, egy dietetikus segítségével.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Krisztina

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Szabó Ferenc,
Egy éve alacsony tesztoszteron szintet állapítottak meg egy vérvételen. Fáradt, levert, depressziós vagyok libidó 0...
23 éves fiú vagyok ez előtt ilyen probléma nem volt. Roaccutant szedtem nagy dózisba 1 éven keresztül szerintem ezt tett tönkre.
Mar lassan egy éve próbáljuk a tesztoszteront helyrehozni több 100 ezret költöttem mar erre. Első 3 hónapban életmodváltás étrendváltas sport vitaminok természetes t fokozó növényeket szedtem tesztoszteron maradt.
Másik dolog a kezdődő tipikus fejtetői kopaszodás. Ha alacsony a tesztoszteron ez, hogyan lehetséges?! Mindent kivizsgáltunk ami szóba jöhet kopaszodásnál, tesztoszteronon kívül minden negatív.
Ez után egy képzetlen idö urológus 1 szeri injekció 5000 ie Pregnylt irt fel majd két nap után megnéztük az értékeket és mivel felment duplájára azt mondta ez így is marad nem kell semmi más. Rá 2 hétre a Tesztoszteron meg alacsonyabb volt mint az elején.
Ez után jött a tesztoszteron gél pregnyl 1500 ievel kombinálva 1 hónapig egy új andrológusnál. Erre az egy hónapra mintha kicseréltek volna. Semmilyen negatív mellékhatás nem volt tesztoszteron maximumon volt normál értékhatáron.
De mivel 23 éves vagyok nem szeretnem eletem vegeig ezt csinalni. Közben agyi MR hereultrahang minden negatív...
Most ott tartok, hogy heti háromszor pregnylt 1500 iet injekciózok ettől sok változatost nem érzek de napi 2-3 alkalommal enyhen faj a herém. Ez normális? Melle elkezdtem szedni napi 2x50 mg clomifen citratot vérvétel meg nem volt közérzet viszont jobb. 1 hónapig tervezzük ezt így és reménykedem, hogy helyrejövök.
Előzményként azt tudnám.írni, hogy 18 évesen sport miatt 1 hónapig Stanazolt szedtem, utána viszont nem volt problémám. 2 éve a mellembe gynecomastiat állapítottak meg jelen pillanatban az ösztrogén szint az alsó határon van, amikor testogelt használtam megszűnt a fajdalom a mellemben, ahogy abbahagytam újra fájni kezdett a csomó. Ezt műtéti után november végen távolítják el.
Ön mint specialista mit tanácsolná?! Ha az egy hónapos terápia után nem javul az állapotom mindenképpen önhöz fordulnék Pesten magánrendelésen, ha van egyáltalán meg értelme?!
Valaszat köszönöm!
Üdv.: Geza B.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!Herebiopszia műtétem lesz Okt.14.-én Ön fog műteni.Elvégeztettem a citogenetikai vizsgálatot amit kért tőlem.Az eredmény:15.vizsgált sejtből:Kariotípus:46, XY Normál férfi kariotípus.A kérdésem az lenne van esély a biopszia műtét utáni sperma találásra a hereszövetben?Köszönöm szépen a segítségét........Moravcsik Krisztián

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Januárban jártunk Önnél a férjemmel, amikor kiderült hogy gond van:
1,7 M/ml a spermiumszám
11 M összspermium
Progresszív Motilitás:20%
Morfológia: 4%
Vitalitás: 89%
Rengeteg vitamint szedett a férjem 5 hónapig, lemondott a kerékpározásról, szaunáról.
Ön ICSIt javasolt,így felkerestünk egy Meddőségi Központot. Azóta már túl vagyunk egy sikertelen lombikprogramon. 11 petesejtből 8 termékenyült meg és mindegyik embrió eljutott az 5. napig, ami szép eredmény. A biológusok megdicsérték a blasztocisztákat, mert nagyon szépen szabályosan fejlődtek. Sajnos ennek ellenére nem sikerült a beültetés. Azóta már volt egy fagyasztott embrió transzfer is ahol felébredtek az embriók, de szintén sikertelen, nem tapadtak meg. Célszerű lenne további vizsgálatokat csináltatnunk a férjem irányában? Lehet DNS probléma? Vagy ha az lenne akkor nem termékenyültek volna meg ilyen arányban? Sajnos nem tudtam még elmerülni az andrológia rejtelmeibe és nem tudom hogyan tovább. Lehet csak pusztán egy kis szerencsére lenne szükségünk, de megnyugtatna pár ötlet, hogy Ön mit javasolna.
Tanácsait előre is köszönöm,
üdvözlettel, Zsuzsi

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Több mint 1 éve élünk nemi életet férjemmel, babát szeretnénk. Most történt meg a spermiumvizsgálat, melynek eredményei:Mycoplasma és ureaplasma nem tenyészett ki, Clamydia trach.AG:negatív,CO2 -N.gonorrhoea nem tenyészett ki, Streptococcus pneumoniae sok telep (antibiogramm mellékelve), gomba, trichomonas nem tenyészett ki és natív kenet- 8-10fvs.látóterenként. Spermatogramm: sejtszám-180 mil/ml ,mozgás:80 % aktív,alak:80% kóros,ph:8 , v.a.: 3 ml szokványszínű ondó. Gondolom a baktériumra antibiotikum kell az antibiogramm alapján,de a spermatogram nem tudom, normális-e, illetve egy dolog zavar: az alak 80 % kóros. Mit jelent ez? Arra kell gondolnunk,hogy ez nem gyógyítható? Vagy gyógyszerrel befolyásolható?
Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Korábban már nagy segítségünkre volt válaszával, ezért fordulok ismét Önhöz! A férjem a tavasszal csináltatott spermavizsgálatot. Akkor elég gyenge, de talán még elfogadható eredményt kaptunk. 17 millió/ml. Újabb vizsgálatot végeztettünk 1 hete, mely szerint azóta ez kevesebb, mint 0,5 millió/ml változott, és mind "élettelen". Ön szerint létezhet olyan, hogy a magánlabor rontott el valamit? Betegsége nem volt, különösebb hatás nem érte. A lelet helyett is csak egy beszkennelt lap fénymásolatát kaptuk e-mailben, mindenféle orvosi diagnózis és aláírás nélkül...
Továbbá kérdezném, hogy előfordulhat-e olyan, hogy valami miatt nem ürül spermium, csupán valami más jellegű dolog? (Elég nehezen hozta össze a mintát...kellő merevedés nélkül, erőltetve, nyilván a fokozott idegi megterhelés miatt.
A 17 milliós szám mellet csak inszemináció jöhet szóba, vagy van remény Ön szerint természetes úton is?
Amennyiben ideje engedi megköszönném, ha tudna segíteni válaszával!
Tisztelettel:
J.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Több mint 1 éve élünk nemi életet férjemmel, babát szeretnénk. Most történt meg a spermiumvizsgálat, melynek eredményei: Mycoplasma és ureaplasma nem tenyészett ki,Clamydia trach.AG:negatív,CO2 -N.gonorrhoea nem tenyészett ki,Streptococcus pneumoniae sok telep (antibiogramm mellékelve), gomba, trichomonas nem tenyészett ki és natív kenet- 8-10fvs.látóterenként.
Spermatogramm:sejtszám-180 mil/ml ,mozgás:80 % aktív,alak:80% kóros,ph:8 , v.a.: 3 ml szokványszínű ondó.Gondolom a baktériumra antibiotikum kell az antibiogramm alapján, de a spermatogram nem tudom, normális-e ,illetve egy dolog zavar: az alak 80 % kóros.Mit jelent ez? Arra kell gondolnunk, hogy ez nem gyógyítható? Vagy gyógyszerrel befolyásolható? Köszönöm válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Szabó Ferenc,
23 éves fiú vagyok. 6 hónapja fáradtabbnak érzem magam, sokszor nincs motivációm, izzadok, elkezdett kis foltokban hullani a szakállam. Minden lehetséges vizsgalatot végigcsináltattam. Agyi MR-töl vérvételekig...
Minden rendben van viszont sajnos a tesztoszteron szintem alacsony, ami megmagyarázza a tüneteket. Ausztriában élek először nem kaptam rá gyógyszert hazaküldtek, hogy pihenjek többet és szedjek sok vitamint, illetve növényi tesztoszteron fokozókat. 2 Hónap elteltével a tesztoszteron szint ugyan az. Most kaptam testo gélt és pregnyl 1500 ie 3x hetente kell injekcióznom magamnak 1 hónapig, majd kontroll. Heréim, prosztatám rendben van és az LH szintem se volt alacsony Önnek van esetleg ötlete mi állhat az alacsony tesztoszteron szint hátterében?
Illetve ha nem jön helyre a tesztoszteron szintem és a gél használata mellet döntök, az azt jelenti, hogy nem lehet majd gyerekem? Érdemes-e e mar most spermavizsgalatot csináltatnom és (esetleg a meg mostani aktív spermákat lefagyasztatni) vagy ne izguljak ennyire?
Előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem hormonértékei közül egyedül az ösztradiol szint lett magas, szám szerint 502,1 pmol/L...mire utal ez, és igényel-e további vizsgálódást?
Köszönettel

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Nemrég derült ki férjemnél, hogy a spermaképével problémák vannak. Az első vizsgálati eredmények alapján az andrológus véleménye az volt, hogy természetes úton ilyen spermaképpel nem lehet saját gyermeke. A háziorvosa homeopáthiás kezelést javasolt, 6 hét gyógyszeres kezelés után az utolsó spermavizsgálati eredményei a következők:
Carentia:5 nap
Szín:Normál
Szám/ml:45 mill.
Mennyiség:3 ml
Elfolyósodási idő:28 perc
Szag:Norm.
Szám/ejac:135 mill.
Mozgás:40%mozgó alak, 2/3 részben lassú, inkoordinált mozgást végző spermiumok.
Szerkezet:50%normális, 50%pathológiás
Fertilitási index:27 millió
Vélemény:Asthenozoospermia
Az első értékekhez képest a szám/ml:25 mill.-ról
45 mill.-re, a szám/ejac.25 mill.-ről 135 mill.-re, a fertilitási index 5 millió alatt-ról 27 millióra, a mozgó alak pedig 30%-ról 40%-ra változott. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint milyen esélyeink vannak a természetes úton történő gyermekvállalásra, mivel a 11 év alatt megannyi, nem egybehangzó véleményt hallottunk, kaptunk a problémával kapcsolatban. A keserű tény viszont az, hogy a mai napig nincs gyermekünk és mindeközben eljár(t) felettünk az idő!
Válaszát előre is köszönjük!
Tisztelettel:Egy babára áhítozó pár

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktorúr!
Férjem andrológiai leletéről szeretnék véleményt kérni. Van már egy közös 6 éves gyerekünk. Másfél éve szeretnénk kistesót, de nem sikerül. Nekem valószínű nincsen peteérésem, closti segítségével is csak egyszer történt ovuláció, én most is kezelés alatt állok, de azért a férjemet is kivizsgálták. 36éves, 184cm magas, 88kg, jó fizikumú, viszont erős dohányos. Ezzel az erdménnyel sikerülhet a megtermékenyítés, ha nálam minden rendben lesz? Mennyi a normális elfolyósódási idő? a motilitás jó? Nem sok a morfológiai eltérés? Köszönettel: Éva
térf: 2,0ml
szín: fehér,
szag:jellegzetes
elfolyósodási idő: 30perc
ph:7,6
spermium konc.: 135,2 millió/ml
teljes spermium szám: 270 millió
teljes motilitás: 76%
progressziv motilitás: 70%
non-prog.motilitás: 6%
immotilis: 24%
morf.festés módja: diff-quik
normál mmorfológia: 36%
kóros morfológia: 64%
fej eltérés: 16%
nyak és középdarab eltérés: 12%
farok eltérés: 16%
kombinált eltérés: 20%
Vélemény: normozoospermia
Megtisztelő válaszát köszönöm: Éva

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Dr. Úr!
Azt szeretnem kérdezni, mi a véleménye az otthoni sperma tesztről. Tudom nem mutatja a minőséget, csak a mennyiséget,,,de hasznos-e ebből a szempontból otthoni tesztel kezdeni!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A véleményét szeretném kérni férjem eredményeivel kapcsolatban. Több, mint egy éve kezdtük a babaprojektet. Nálam több feltételezett probléma is felmerült, de végül minden vizsgálat negatív lett, így részemről nincs felismert ok a meddőségre. Férjemnek fél éve csináltuk az első vizsgálatot a következő eredményekkel:
Elfolyósodás: normál
Viszkozitas: nyúlós
Koncentráció: 30M/ml
Spermiumszám: 90 M
Progressziv motalitas: 40%
Teljes mot.: 50%
Nem progressziv: 10%
Immotilis: 50%
Normal morfologia: 25%
Vitalitas: 70%
Nőgyógyászom javaslatára tegnap HBA és halosperm teszten is jártunk, melynek eredménye a következő:
Elfolyósodás: 1 óra
Viszkozitas: normal
Motalitas: 40/10/10 %
Spermium koncentracio: 24 M/ml
Leucoscreen teszt: negativ
Halosperm: 7,6%
HBA teszt: 43,8%
Fél éve minden nap B-komplex plus folsav, cink, szelen, C és E-vitaminokat szed, nem dohanyzik, normal testsúlyú, sportos alkat.
Ha jól gondolom, az elfolyósodás és a HBA teszt értékek nem ideálisak. Ön szerint ez javítható? Illetve merre érdemes elindulnunk? Köszönettel, Melinda

A választ itt olvashatod.
 

Szép jó napot Doktor Úr! Nekem az a problémám, hogy egy hónapja derült ki hogy a páromnak 1% épp spermája van! De én terhes lettem az 5.hétben vagyok!! A párom családtagjai kételkednek abban, hogy a baba a páromé. Pedig Én tudom, hogy az Övé! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ugye lehetett így gyermekünk?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy megkaptam a spermakép vizsgálati eredményemet, és van benne egy olyan, hogy Fvs 20-25/látótér.
Ez mekkora mennyiséget akar jelenteni, 1 milliliterre vonatkoztatólag - illetve lehet e valamilyen fertőzés-gyulladás jele?
A párommal kezeltek minket clamydiára, kb 2 hónapja 3 db-os Azi sandoz-al.
Lehet e ennek az utóhatása a fvs szám?
Előre is köszönöm válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Lassan 1 éve próbálkozunk a babával, eddig sajnos sikertelenül, emiatt mindkettőnket kivizsgáltak. Férjem 30 éves, korábban hosszabb ideig dohányzott, de kb. 1 éve abbahagyta. Vizsgálati értékei a következők lettek:
spermatogram:
4 ml, opálos, elfolyósodott, jó viszkozitású
ph 7,2
70% mozog, sebesség 2-3-4, célirányos halaldás, fejrotáció jól kivehető, pozitív timotaxis, tiszta háttér
mennyiség 60 millió/ml, azaz 240 millió/ejakulátum, fertilitási index 168
25% ép, érett spermium, 70% fejrendellenesség, 3%nyakdeformitás, 5%farokrendellenesség
vélemény: normozoospermia, pathospermia
HBA teszt: 80% csökkent érettségi arány
MAR teszt: a spermaplazmában sejtösszecsapódások alakulnak ki, aggl. T-T, H-H.
Az lenne a kérdésem, hogy a lelet alapján mennyire rosszak az esélyeink, illetve érhető-e el javulás? A férjemnek napi 400 mg E-vitamin, 1000 mg C-vitamin, illetve napi 1 szem Femibion 800 szedését írták elő 2,5 hónappal ezelőtt. Ez a kezelés eredményes lehet, javíthat az értékein?
A MAR teszt eredménye mit jelent?(sejtösszecsapódások, stb.)
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
D.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párom volt spermavizsgálaton, a következő eredmények születtek:
TSC: 16 M/ml
Motikitás: 30% progresszíven mozgó spermium
Morfológia: 15% normál szerkezetű spermium
Kérdésem az lenne, ezzel az eredménnyel teherbe tud-e ejteni a párom? Nálam minden rendben van.Több vizsgálaton is túl nem találtak semmit, ami akadályozná a teherbeesést.
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel: Miszega

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot doktor Úr!
Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy a páromnak prosztata gyulladása van, ez befolyásolja azt hogy babánk lehessen? A spermatogramm eredménye: sejtszám:8mil/ml mozgás10százalék aktív alak:50százalék koros ph:8 v.a.: 3mlszokványo színü ondo ez egy microbiologiai lelet de sajnos az urológusunk erre nem adott választ, csak annyit hogy az antibiotikumtól lesz ez jobb is kérem segítsen nagyon el vagyunk keseredve . Ön szerint forduljunk andrológus kollégájához?köszönöm válaszát

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Kétszer már sikerült teherbe esnem, de első alkalommal nem fejlődött megfelelően a baba, a másik alkalommal pedig üres petezsákom volt, így már két missed ab-on estem át! Teljes kivizsgálás sorozatban vagyunk férjemmel és már volt neki spermiogram vizsgálata! Az eredménye az alábbi lett: mennyisége 5 ml, színe normális, pH 7,7 ;koncentrációja 32 M /ml, összspermiumszám 160M/minta, progr. mozgó spermium 47%, összes mozgó spermium 50%, vitalitás 45%, normál morfológia 26%, elfolyósodás 40 perc! Értékelés: normozoospermia A kérdésem az lenne, doktor úr szerint milyen férjem spermiogram eredménye, hiszen a vitalitás csak 45%? Befolyásol ez valamit? Hogyan lehetne ezen javítani? A többi érték a feltüntetett határértéknek megfelelő! Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!

Fèrjem (33 èves) spermium analízise az alàbbi eredmènyeket mutatjàk, amihez megjegyzèskènt hozzàtennèm, hogy a minta leadàs nem teljesen sikerült, mivel az eleje fèlre ment.
Megtartóztatàsi idő: 7nap
Tèrfogat 1,3 ml
ph 8
spermiumkoncentràció 105 millió/ml
Össz.spermiumszàm 136,5 millió/minta
kereksejt szàm 1,4 millió/ml
agglutinàció nincs
össz motilitàs 28%
progresszív motilitàs 20%
nem progr. motilitàs 8 %
Immotiliàs 72%
normàl morfológia 3% (sok gallèros, sok orsó)
Vitalitàs 55%
Peroxidàz pozitív fvs 0,4 millió/ml
HBA-teszt 83 %
Èrtèkelès
Astheno-Teratozoospermia, HBA-teszt alapjàn a termèkenyítès jó.
Legfőbb kèrdèsem,hogy termèszetesen úton teherbe eshetek? Gyógyszerrel nagy esèllyel javulhat az eredmèny?
A nem teljes minta leadàsa, illetve a 7 napos megtartóztatàsi idő indokolja az újabb analìzist ami akàr jobb eredmènyhez vezetne?
Köszönettel

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Szeretném a segítségét kérni! Megkaptam férjem hormon eredményeit
FSH 5,18 IU/L 0,7 - 11,1 Valid
LH 3,91 IU/L 0,8 - 7,6 Valid
Prolactin 265 mIU/L 53,0 - 360,0 Valid
Tesztoszteron 11,14 nmol/L 11,4 - 29,50Valid
TSH 0,99 mlU/l 0,27-4,2
a FSH és a tesztoszteront mivel lehetne emelni, kérném a tanácsát? Clostylbegy,vagy Androil?! Kromoszóma eredmény folyamatban van, herevisszér műtétre megy az ősszel.
Nálam Ureaplazma +++ eredményt, fertőzést diagnosztizáltak, emiatt Doxycyclint írnak fel mindkettőnknek, a kérdésem milyen hatással van az antibiotikum a spermákra (minőségre,mennyiségre)? Köszönettel

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr Úr!
32 éves férfi vagyok, 6 éve próbálkozunk, és 2 éve műtöttek kétoldali varicoccelevel, mert alacsony a spermaszámom. 11-13M/millilter. A lombik lehetőségeinket már elhasználtuk, most utolsó esélyként spermaszámot szeretnénk növelni a spontán terhesség reményében. Vitaminokat folyamatosan szedem, nincs változás. Kipróbáltam egy Daa pro+DHEA kúrát, ami kicsi javulást okozott, főleg közérzetben. Most egy clostylbegit kúrát szeretnék majd végigcsinálni, de nem tudom a pontos adagját és hogy meddig kell szedni ezt a szert. A kezelőorvosom szerint nem ez lenne a jó megoldás, bár én jókat olvastam e szerről. Labort most csináltatott nekem, hétfőn lesz eredmény tesztoszteron, LH, FSH. Szerinte andriol, vagy nebidó lenne a megoldás,valami visszacsatolásos elmélet szerint de én úgy tudom, hogy ezek csak még tovább csökkentenék a spermaszámot. A kezelőorvosom urológus, mert itt a 80km-es körzetünkben nincs andrológus szakorvos, és szerinte kezdetben ugyan csökkenne, de utána hirtelen megnőne a spermaszám. Kérem a dr. urat, hogy segítsen tanácsával. Melyik szer lenne a hatásos számomra, és azt hogyan szedjem. Előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot!

Erre az eredményre Ön mit mondana, hogy a férjem meddő-e vagy sem?
mennyiség:3.8ml
fehér opálos
ph:7.9
viszkozitás nomr
spermkoncentráció: 28,5
spermszám:108,5mil
prog.motilitás:20
teljes motilitás:50
nem prog:25
immotilis:60
normál mofr:4
vitalitás 78-80
agglutináció:1
fehérjesejt:0,6

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Majdnem egy hónapja próbálkozunk babával, eddig eredménytelenül. Páromnak ma kaptuk meg a spermaanalízis vizsgálatát, melynek eredménye a következő:
Certina: 5 nap
Mennyiség: 3,6ml
PH: 8,2
Elfolyósodás: 60 percre teljes
Viszkozitás: norm.
Spermiumkoncentráció: 45 millió/ml
Spermiumszám: 160 millió/ejak
Progresszív motilitás: 8-10
Teljes motilitás: 45-50
Nem progresszív: 37-40
Immotilis: 50-55
Norm. morfológia: 2-3
Vitalitás: 86-88
Agglutináció: 0 az első mintában, 1 a másodikban
Fehérvérsejt: 0,2
Mi, mint laikusok, azt látjuk, hogy az alacsony progresszív motilitás okozhat problémát. Illetve a normál morfológia sem a legjobb.
Önnek mi a véleménye a leletről? Mik a lehetőségek az eredmény javítására?
Köszönettel:
Czinege Szilvia

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm.
Párom értékei a következők (42èves, dohányzó): sejtszám:30M/ml,mozgás:>30% gyors, progresszív <30% lassú,alak:>50% norm.ezek alapján ön jónak találja? Bal oldali herevisszér tágulata van, mely papír szerint "jelentős mérvű". 1.5ève próbálkozunk,sikertelenül, nekem van egy 5 éves fiam, nem a jelenlegi páromtól, aki spontán fogant, császárral született. Az én hormonvizsgálati eredményem még nincs meg. Spontán teherbe esés itt is lehetséges? Köszönöm válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Szabó Ferenc!
35 éves férfi vagyok, spermaanalízis eredményem a következő:
Mennyiség: 3,5ml
pH: 8,4
elfolyósodás: 60 percre teljes
Spermiumkoncentráció: 78,2 millió / ml
Spermiumszám: 273,7 millió / ml
Teljes motilitás: 70%
Progresszív motilitás: 20%
Nem progresszív motilitás: 50%
Immotilis: 30%
Normál morfológia: 4%
Vitalitás: 80%
Fehérvérsejt: 0,5 M/ml
Agglutenáció 1
Önnek mi a véleménye? A mozgékonyságon és főleg a morfológián melyik vitamin tud javítani?
Köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát! Az ön által említett kérdések közül van amire tudok válaszolni.
Hormonok: FSH: 25,6 IU/L, LH: 8,8 IU/L, Prolactin: 254 mIU/L, Ösztradiol: <73,4 pmol/L, Tesztoszteron: 2,85 nmol/L.
Miért kap Puregont alacsony az FSH-ja? Nem alacsony, sőt magas. Mi kérdeztük meg az orvost, hogy hallottunk pl térkép biopsziáról, vagy mellékhere biopsziáról vagy injekcióról, bármi ami beválhat. Erre azt mondta az orvos, hogy próbáljuk meg kb 3 hónapig ezt az injekciót, mert az segíthet, a többi nem.
Milyen típusú azoospermiát igazoltak elzáródásos vagy nem elzárodásosat? Semmilyent, legalábbis leleteken ilyen adat nem szerepel, velünk sem közöltek ilyet. Nem tudom ezt hogyan lehet megállapítani sajnos.
Mindkét heréből történt biopsza? Igen, első alkalommal mindkét here Johnssen score alapján 7,8, a már leírt részletekkel. Második alkalommal a jobb here volt ugyanilyen eredményű, a bal here 5,6 értékű, de mindkét szövettani kiértékelésben a jobb oldali here volt strukturáltabb, jellemzőbb, az előzőekben leírt jellemzéssel.
Az biztos, hogy a következő biopszia során fagyasztani kell, vagy azonnal felhasználni. KAÁLI intézetbe járunk ezzel párhuzamosan, de ott azt mondták, hogy míg a férjem oldala le nem tisztázódik addig várjunk. Doktor úr szerint van más lehetőség vagy kezelés vagy természetes gyógymóddal rásegítésre lehetőség?
Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Inbeko

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Dr.Úr!
Szeretném kikérni a véleményét párom spermiogram leletével kapcsolatban!
Természetesen megyünk orvoshoz konzultációra, de kíváncsi vagyok ha ön megnézi ezt a leletet mit javasolna?
Válaszat előre is nagyon köszönöm! :)
Küllem:opálos színű,szokott küllemü...
Vegyhatás: 7,3 pH
Viszkozitàs:kissé híg
Mennyiség:3ml/(4 nap karentia után)
Mikroszkópos vizsgálat:
Spermium szám:4millió/ml
Össz sper.szàm: 12ml/ejaculatum
Mozgàs:
50% célirányosan, koordináltan mozog
5% mérsékelt sebességgel
45% mozdulatlan
Morphológia:
A sperkiumok 60%-a normál.Formai deformitás előfordulási aránya átlagos (kihegyezett fej,mikrofej, farok eltérés)
Néhány leukocyta.
Tényésztés során baktérium nem tenyészett ki.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Tanácsot szeretnék kérni egy lelet értelmezésében. A férjemnél Azoospermiát állapítottak meg. Már két herebiopszián vagyunk túl. A második előtt Clostylbegytet (2x20 db) és Fer14 vitamint (összesen 2,5 hónapig) kapott hátha jobb lesz a szövettan eredménye mint az elsőnél. Sajnos nem lett, ugyanaz az eredmény, mégpedig:
„A spermium érési alakok általában megfigyelhetők, azonban spermium csak a tubulusok mintegy 60 %-ban van jelen és ott is 5 vagy annál kevesebb számban látható. Spermatocytákat illetve spermatidákat a tubulusok 90 %-a tartalmaz. Johnssen score: 7,8”
Azt szeretném megtudni, hogy van e esélyünk Ön szerint közös gyermekre? Sajnos fagyasztás nem történt egyik esetben sem, mert a műtét utáni mikroszkópos kép alapján azt mondták, hogy nincs mit lefagyasztani. Én viszont a fenti eredményt olvasva úgy értelmezem, hogy van benne spermium. Most én értelmezem rosszul vagy sajnos elnézték az előzetes értékelésnél?
Jelenleg egy kb 3 hónapos Puregon injekció kúrát írtak fel a férjemnek, és ezután újabb biopszia vár ránk. Doktor úr tudna e esetleg tanácsot adni nekünk, hogy kérjük a Kaáliba való szállítást és ott az ilyen eredmény alapján találnak használható spermiumot a mesterséges megtermékenyítéshez? Nem tudom a spermium milyen formájával végzik pl az ICSI eljárást…..
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Lenne egy olyan, hogy voltam Andrológusnál és sperma vizsgálatot végeztek, magánrendelésen voltam 2015.06.04-én Spematogramm: Carentia:5nap Ejaculatum makroszkópos vizsgálata: Mennyiség:3,5ml pH:7,6 Szin:fehéres op Küllem: szokványos Elfolyósodás:30percre Viszkozitás:norm Ejaculatum Mikroszkópos vizsgálata: Spermiumszám/ml:1,0 Millió Spermiumszám/ejaculatum:3,5 Millió Mozgás:kb10% Célirányos élénk:10% Mérségelt seb.:10% Alig halad:80% Szerkezet:Normosperm:3% Fejeltérés:90% Testeltérés:3% Farki eltérés:4% Microfej: % Macrofej: % Amorph fej: % Kettős farok: % Spermatida: /lt Spermatocyta:- /lt Hámsejt:- /lt Sperminkristály:- /lt Gennysejt: -/lt ezek milyen eredmények, jók-e vagy nem, és milyen vizsgálatokra kell még mennem, hogy megtudjam, hogy mért ilyen rosszak az eredményeim?
Válaszát előre is köszönöm

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
20 éves srác vagyok már voltam számtalan urológiai szakrendelésen hogy különböző orvosokkal is kivizsgálltassam magam de egyik sem talált semmiféle eltérést kivéve egy szakorvost aki azt mondta hogy apéniszem bal oldala kissé tömöttebb tapintású és elküldött egy andrológushoz és kb. 9 hónapja voltam andrológiai vizsgálaton péniszgörbület miatt ami lankadt állapotban is észrevehető és mivel a péniszem bal oldalán merevedéskor dudor is tapintható vagyis azt vettem észre hogy nem is igazán dudor hanem inkább olyan mintha kisebb horpadás lenne a péniszemen ami csak merevedéskor tapintható, valamint néha enyhe fájdalmat is éreztem, utánna néztem a neten hogy mi okozhat péniszgörbületet mivel eddig én nem emlékszem rá hogy ilyen lett volna és nagyon féltem hogy az ott leírt peyronie betegségem van, a szakvizsgálatra vittem képeket melyet a szakorvos megnézett és azt állapította meg hogy <10° görbület látható,majd megvizsgált és a következő eredményt kaptam:
9 hónappal ezelőtti Státusz:::::::::::::
Alkat: masculin
Has puha,betapintható,kóros reziszt., izomvédekezés nem tap.
Vesetájak szabadok, vesék nem érzékenyek
Pénisz: ép,kóros nem látható,nem tapintható.
Herék: norm. volumenű és turgorú herék, felszínük sima, nem érzékenyek, npl. gyanú nincs.
Mellékherék: szabályos helyzetűek, nagyságúak és alakúak, norm. tapintatúak, nem érzékenyek.
Ductusok: szabályos lefutásúak és tapintatúak
Puniculusok: épek,kóros nem tapintható, varicokele egyik oldalon sem tapintható,Valsarvára sem
Scrutum: ép, kóros nem tap.
hereUH: mindkét here norm., homogén echoszerkezetű, fokális eltérés nem látható.
Mellékherék szabályosak, varicokele nem látható. Mko here volumene 20cm^3
HímvesszőUH: nomr corpus cavernosumok,hegesedésre utaló eltérés nincs.
CD UH: mok herében ép keringés, hímvessző keringése a dorsalis erekben és az a prof penisben megtartott.
Aztán most,kb két hónapja voltam kontroll vizsgálaton ugyanannál a szakorvosnál aki újabb friss képeket kért és azokat és a régebbi képeket is megnézve azt mondta hogy még javult is a görbület hiszen a mostani képeken max. 5°-os görbület látható,mely fiziológiás,és most meg sem vizsgált mivel azt mondta hogy semmi teendő nincs és hogy teljesen egészséges fiatalember vagyok! Azóta kapcsolatban élek és szexuális életünk is kifejezetten jónak mondható csupán néhány alkalommal közösülés után rövid ideig enyhe fájdalmat érzek a péniszem bal oldalán valamint néha ha önkielégítést végzek akkor a görbületi oldalon enyhén fáj is néha,és mintha kissé be lenne horpadva a péniszem valamit azt vettem észre hogy az utóbbi időben már mintha méretben is csökkent volna!Ami nagyon aggaszt hogy már nem egy szakorvosnál voltam és egy kivételével mind azt mondta h semmi bajom nincsen egy mondta azt hogy a péniszem bal oldala kissé tömöttebb tapintású és hogy valószínűleg kezdődő induratiom van és elküldött a fent említett andrológushoz aki a kérdőjelesen megállapított kezdődő induratiot a vizsgálat elvégzése után megcáfolta,és azt mondta amit előtte a többi urológus is azon az egy szakorvoson kívül hogy semmiféle hegesedésre utaló jel nem található a péniszemen és hogy a pénisz keringése is ép. Nagyon félek hogy már ilyen fiatalon komoly betegségem van és hogy később képtelen leszek a szexuális életre. Vagy megnyugodhatok hogy biztosan nincsen peyronie betegségem?? Viszont azt vettem észre mitha az utóbbi időben fokozódott volna ez a görbület! Nem tudom mit tehetnék még..... Mert az orvosomat már szó szerint szégyellem felkeresni! :$ És elnézést kérek a hosszú,levelemért!
Válaszát előre is köszönöm!!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. úr!
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy korai magömlésem van és mit lehet ez ellen tenni? Márt voltam andrológusnál, és csak alkalmi gyógyszert irt ki, de fent áll ugyan úgy mit tehetnék ez ellen??
válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Szabó Ferenc,
Kérem szíves segítségét, véleményét.
Férjemnek 2011-ben heredaganata volt, eltávolították a jobb herét, valamint kemoterápiát kapott.
Azóta két spremavizsgálatot is csináltatott (hasonló eredm.). A morfológiai adatok elég riasztóak. Valamint nem találtak okot a lassú spermákra és a viszkozitási eltérésre.
Normál: 5%
Fejeltérés: 95%
Középelt: 17%
Farokelt: 6%
Mozgó sp: 66%
Progresszív sp: 57%
Nem progresszív: 9%
(angol vizsgálati lap) Megjelenés: "csíkos"
Viszkozitás: "megnövekedett"
Koncentráció (million/ml): 26
össz'szám: 146
A bektériumvizsgálat és tenyésztés nem mutatott ki semmit. Oxidativ stressz is negativ.
Ha az összspermiumszámból kivonjuk a "rosszakat", még marad elég mennyiség talán... 34 évesek vagyunk és félünk, hogy csak húzzuk az időt és úgyis mesterséges megtermékenyítés fog segíteni. A vélemények ellentmondásosak. Próbálkozzunk tovább. ES Nagy kockázata van a rendellenességnek.
Doktor Úr mit tudna mondani a számok alapján?
Köszönöm kedves idejét és válaszát.
Üdvözlettel:
Marianna

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a segítségét kérni! DHEA kapszula segíthet a sperma termelésben?
Köszönettel Kriszta

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a segítségét kérni! 5. lombikra mennénk. 2012. szept.-ben kiderült, hogy nálam és férjemnél is baj van. Nálam endometriozus volt, amivel meg is műtöttek, férjemnél herevisszér van OAT . Rá 3 hónapra terhes lettem, de sajnos elvetéltem, az akkori eredményei a férjemnek:összes sp.6 M, sperm koncentráció 4.2 M, összes mozgó 24%, progresszíven mozgó 20%,progresszívan mozgó spermium 1,2 M; a morfológia:0%!!! 96% fej rendellenesség, 4% farok.
A 2. lombikunk sikerült, a férjem eredmény: összes sp .7 M, sperm koncentráció 3,7 M, összes mozgó 47%, progresszíven mozgó 41%, progresszívan mozgó spermium 3 M; a morfológiát nem csináltak... de sajnos kiderült a 23 héten, hogy beteg a baba Down kóros lett, így elvetettük. Azóta volt két sikertelen lombik, 2015.03.-ból volt a 4 lombikunk, a férjem eredményei hasonlók voltak mint a sikeres lombiknál, de mégsem sikerült. összes sp .8 M, sperm koncentráció 5,6 M, összes mozgó 30%, progresszíven mozgó 27% progresszívan mozgó spermium 2,1 M a morfológiát nem csináltak.
Most elmennénk citogenetikára. Mit tudna még nekünk javasolni? Minek lenne értelme, hogy megcsináltassuk : HBA teszt, Y-kromoszóma mikrodeléció vagy DNS fragmentáció. Ha esetleg a genetikán eltérés lenne, akkor csak a PDG eljárással lehet baba. Eddig ICSI-vel csinálták a lombikot, de olvastam a PICSI-ről, erről mi a véleménye a doktor úrnak?? Az alaki eltérést lehet javítani?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Tanácsát szeretném kérni spermiumvizsgálattal kapcsolatban.Jelenlegi férjemtől 2 gyermekem született (az első házasságból szintén 2),spontán fogantatásból.A kisebbik most 6 éves, és úgy döntöttünk, szeretnénk egy harmadikat.41 éves vagyok, a ciklusom közel másfél éve napra pontosan jelentkezik.Voltam a kötelező szűréseken, a leleteim negatívak, a hüvelyi UH sem talált durva eltérést, 4 havi Clostilbegyt kúrán túl vagyok, és nem jött össze a baba (kb. másfél éve próbálkozunk). Lehetséges,hogy a páromnál lenne gond? Javasolták a spermavizsgálatot, de tanácstalanok vagyunk, mégis van már tőle 2 gyerekem.Érdemes ennek ellenére megnézetni? Mert amellett, hogy nem túl olcsó (bár ez a kisebb szempont), elég nehézkes megszervezni a vizsgálatra való eljutást, mivel nem Pesten élünk....Én már szedtem Inofolicot, Ovulant kapszulát a fent említett gyógyszer mellett. Valaki azt javasolta, szedjek 3 hónapra kúraszerűen fogamzásgátlót, mert az utána jobban stimulálná a petefészkeket. Már nem tudom, kinek higgyek, kérem, segítsen eligazodni, melyikünknél érdemes vizsgálódni, és mit lenne célszerű megnézetni? Köszönettel, Melinda

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
Véleményét szeretném kérni, Ön szerint férjem eredménye alapján próbálkozhatunk-e inszeminációval?

elfolyósodási idő: 55 perc
viszkózitás(állomány): LV2
mennyiség: 3,8 ml
szín: kissé átlátszó
pH:7,6
koncentráció: 16M/ml
összspermiumszám: 60,8 M/minta
progr. mozgó: 26%
összes mozgó: 41%
vitalitás: 69%
Két éve próbálkozunk babával, a korábbi eredmények alapján lombik programra irányítottak minket,valamint hereviszértágulat megszüntetését javasolták műtéti úton, Ön szerint javulhat az eredmény a műtét után? Hormonálisan minden eredmény rendben van, gyógyszeresen lehet javítani a spermaképen?
Köszönöm válaszát,
V.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr Szabó Ferenc!
A véleményét szeretném kérni, a férjemet heredaganattal műtötték,kiegészítő kezelésként kemoterápiát kapott ez 2 és fél éve volt.Szeretnénk még gyermeket,ezért sperma vizsgálaton vett rész,aminek az eredményét most leirom.spermiumkoncentrácio:23millio
spermium szám:103,5millio
Motolitás:Progressziv gyors mozg.:25%
Összmotilitás:(a+b+c) 50%
Immotilis(d) 50%
Vitalitás:Élő:95%
holt:5%
morfológia:4%
HBA:25%
dg:asthenozoospermia
A kérdésem,hogy ebben az esetben a terhesség létre jöhet-e természetes úton,vagyis mennyi erre az esély?Valamint,hogy az alacsony HBA szintre megoldást jelenhet-e Profertil szedése?
Válaszát előre is nagyon-nagyon köszönöm!!!!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
20 éves srác vagyok már voltam számtalan urológiai szakrendelésen hogy különböző orvosokkal is kivizsgálltassam magam de egyik sem talált semmiféle eltérést kivéve egy szakorvost aki azt mondta hogy apéniszem bal oldala kissé tömöttebb tapintású és elküldött egy andrológushoz és kb. 9 hónapja voltam andrológiai vizsgálaton péniszgörbület miatt ami lankadt állapotban is észrevehető és mivel a péniszem bal oldalán merevedéskor dudor is tapintható vagyis azt vettem észre hogy nem is igazán dudor hanem inkább olyan mintha kisebb horpadás lenne a péniszemen ami csak merevedéskor tapintható, valamint néha enyhe fájdalmat is éreztem, utánna néztem a neten hogy mi okozhat péniszgörbületet mivel eddig én nem emlékszem rá hogy ilyen lett volna és nagyon féltem hogy az ott leírt peyronie betegségem van, a szakvizsgálatra vittem képeket melyet a szakorvos megnézett és azt állapította meg hogy <10° görbület látható,majd megvizsgált és a következő eredményt kaptam:
9 hónappal ezelőtti Státusz:::::::::::::
Alkat: masculin
Has puha,betapintható,kóros reziszt., izomvédekezés nem tap.
Vesetájak szabadok, vesék nem érzékenyek
Pénisz: ép,kóros nem látható,nem tapintható.
Herék: norm. volumenű és turgorú herék, felszínük sima, nem érzékenyek, npl. gyanú nincs.
Mellékherék: szabályos helyzetűek, nagyságúak és alakúak, norm. tapintatúak, nem érzékenyek.
Ductusok: szabályos lefutásúak és tapintatúak
Puniculusok: épek,kóros nem tapintható, varicokele egyik oldalon sem tapintható,Valsarvára sem
Scrutum: ép, kóros nem tap.
hereUH: mindkét here norm., homogén echoszerkezetű, fokális eltérés nem látható.
Mellékherék szabályosak, varicokele nem látható. Mko here volumene 20cm^3
HímvesszőUH: nomr corpus cavernosumok,hegesedésre utaló eltérés nincs.
CD UH: mok herében ép keringés, hímvessző keringése a dorsalis erekben és az a prof penisben megtartott.
Aztán most,kb két hónapja voltam kontroll vizsgálaton ugyanannál a szakorvosnál aki újabb friss képeket kért és azokat és a régebbi képeket is megnézve azt mondta hogy még javult is a görbület hiszen a mostani képeken max. 5°-os görbület látható,mely fiziológiás,és most meg sem vizsgált mivel azt mondta hogy semmi teendő nincs és hogy teljesen egészséges fiatalember vagyok! Azóta kapcsolatban élek és szexuális életünk is kifejezetten jónak mondható csupán néhány alkalommal közösülés után rövid ideig enyhe fájdalmat érzek a péniszem bal oldalán valamint néha ha önkielégítést végzek akkor a görbületi oldalon enyhén fáj is néha,és mintha kissé be lenne horpadva a péniszem valamit azt vettem észre hogy az utóbbi időben már mintha méretben is csökkent volna!Ami nagyon aggaszt hogy már nem egy szakorvosnál voltam és egy kivételével mind azt mondta h semmi bajom nincsen egy mondta azt hogy a péniszem bal oldala kissé tömöttebb tapintású és hogy valószínűleg kezdődő induratiom van és elküldött a fent említett andrológushoz aki a kérdőjelesen megállapított kezdődő induratiot a vizsgálat elvégzése után megcáfolta,és azt mondta amit előtte a többi urológus is azon az egy szakorvoson kívül hogy semmiféle hegesedésre utaló jel nem található a péniszemen és hogy a pénisz keringése is ép. Nagyon félek hogy már ilyen fiatalon komoly betegségem van és hogy később képtelen leszek a szexuális életre. Vagy megnyugodhatok hogy biztosan nincsen peyronie betegségem?? Nem tudom mit tehetnék még.....
Válaszát előre is köszönöm!!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Lehet, hogy buta kérdés lesz, de a magas vérnyomás be folyásolja valamennyire a sperma minőségét???

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A férjemnél férfimendőséget álapitotak 2éve, de nem tudjuk hogy mitől van, mert minden rendben van, csak a sperma szám nem. Úgy van a leletre írva hogy ELVÉTVE 1-1 lassú és 1-1 mozdulatlan spermium. Tavaly el küldték herebiopsziára, hogy meg tudjuk, hogy mi baja van, de azt mondta a fő orvos, hogy nem csinálják meg, mert nagy a fertőzés veszély.
Maga szerin hova menjünk hogy ki derüljön hogy mi baja lehet??

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A férjemnél oligo-asthenozoospermiát állapítottak meg. Az eredményei:
Carentia: 7 nap
Mennyiség: 2,5 ml
Küllem: norm.
Viszkozitás: norm.
Ph: 8.0
Spermiumszám: 3 millio/ml
Mozgó: 20%
Progr. gyors:-
Progr. lassú: 10%
Egy helyben mozog: 10%
Mozdulatlan: 80%
Normál alak: 3%
Laboreredményei:
D vitamin: 66,9 nmol/L
Fsh: 4,9 IU/L
LH: 5,4 IU/L
Prolactin: 178 mIU/L
Ösztradiol: 177 pmol/L
Tesztoszteron: 13,9 nmol/L
Az orvos 2 hónap Fer14 szedés után kontrollt javasolt. Ön szerint okozhatja ezt a negatív eredményt kizárólag a D vitamin hiány vagy érdemes lenne más okot is keresni? (A férjem allergia miatt 2 éve napi 3x1 Sandimmunt szed. Esetleg jelenthet gondot az immunszupresszáns?)
Valamint tényleg érdemes lehet 2 hónap után a kontroll? Hiszen mindenhol azt olvasni, hogy a spermiumok érése közel 100 napos folyamat.
Köszönettel:
Zsuzsa

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Írtam Önnek azzal kapcsolatban, hogy férjemmel 8 hónapja szeretnénk kisbabát, eddig sikertelenül. Férjemnek januárban volt herevisszér-műtétje. Az utolsó sperma vizsgálat eredménye sperma koncentráció: 15 millió, progresszív mozgó:30%,teljes motilitás 50%,vitalitás 68%,normál sejtszám:19%.Köszönöm válaszát. Szeretném a tanácsát kérni, ha alacsony a spermaszám, milyen gyakran érdemes együtt lennünk peteérés időszakában? Olvastam, hogy a gyakori együttlétek is nehezítik a teherbeesést alacsonyabb spermaszám esetén.
Köszönöm szépen:Rosalinda

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
3,5 éve szeretnénk babát a férjemmel, túl vagyunk számos vizsgálaton és két sikertelen inszemináción, most készülünk a harmadikra.
Eddig semmilyen konkrét problémát nem találtak nálunk, és ez engem nagyon frusztrál, mert attól félek, hogy így sokkal kisebb az esélye annak, hogy nem jár sikerrel az inszemináció, vagy a lombik eljárás. (Utóbbiba ilyen körülmények között nem is vágnék bele, én nem tudok úgy bele kezdeni ebbe, hogy majd ha a harmadik lombik sem sikerül, megyünk tovább a vizsgálatokkal...)
Szeretnék tovább nyomozni a probléma gyökere után, és abban kérném a segítségét, hogy milyen vizsgálatok léteznek még, amiket érdemes lehet elvégeztetni.
Eddigi vizsgálatok, amik eredménye negatív nálam:
HYCOSY, ált. hüvelyi UH, 3. és 21. napi hormonok, IR szűrés, pajzsmirigy vizsgálat, spermium elleni antitest, általános genetikai vizsgálat a zalaegerszegi kórházban, AMH, CA125 marker, nincs semmiféle fizikai panaszom, a menzeszem 26 és 32 nap között ingadozik, de az esetek döntő részébe 28-29 napos.
Ami enyhe eltérést mutatott nálam:
Általános immunulógiai vizsgálat a zalaeregszegi kórházban (TTGM 9,03, CCP 29,18, APTIM 44,2 + sec, APTIN 33,0 sec)
ANA (ELISA): egyszer 32,5 U/ml (ref. 25 U/ml), kontrollnál 23 U/ml, újabb kontrollnál megint enyhén emelkedett (szóval ez a ref tartomány felső értéke körül ingadozik).
Kontroll immun vizsgálatok magán rendelésen: ANCA, RF vizsgálat, CCP, kettős ANA vizsg., antiphoszpholipid antitest (kontrollon minden negatív volt.)
Az immun eredmények miatt az inszeminációs ciklusokban napi 4mg Medrolt szedek.
Postcoitalis teszt másfél éve 100%-ban rossz volt (ekkor fagyasztással kezeltek nálam egy méhszájsebet), fél évvel később 50%-ban volt rossz az eredmény.
Férjem negatív vizsgálatai:
Számos spermatogram normál eredményekkel, DNS fragmentációs teszt, index 7,8, fizikális kivizsgálás, általános genetikai kivizsgálás Zalaegerszegen
Enyhe eltérés:
Metabolikus szindróma (IR), aTPO érték kissé emelkedett, baktérium a spermában, amit antibiotikummal kezeltek.
A kérdésem az lenne, hogy
- érdemes lenne-e további immunológiai vizsgálatokat végezni, és ha igen, mit?
- Ki lehet-e deríteni, miért rossz a PCT eredménye (ha csak ez a baj, miért nem segít az inszemináció?)
- Lehet-e célzottabb spermavizsgálatot végezni, amin kiderül olyasmi pl, hogy a spermák hiába vannak elegen, és mozognak, valamiért mégsem tudják megtermékenyíteni a petesejtet
- Lehet-e azt nézni, hogy csak a méhnyaknál öli-e meg a szervezetem a spermiumokat, vagy "beljebb" is
- Ez általános, vagy csak a férjem spermájára reagálok így
- Lehet-e nézni, hogy ténylegesen mennyi ideig élnek a spermiumok (az inszeminációknál a 36 órával korábban beadott Ovitrelle ellenére még nem volt tüszőrepedésem, ezért újra kaptam Ovitrelle-t, de azt már nem tudni, ez után mikor repedt meg a tüsző)
- Lehet-e olyasmit nézni, hogy genetikailag nem "ütjük-e" egymást (szerintem ezt nem nézték a genetikai vizsgálatkor, csak külön-külön vizsgálták a vérünket)
- Van-e bármilyen vizsgálat még a lombikot megelőzően, amivel közelebb kerülhetnénk ahhoz, hogy a folyamat mely részében van a hiba?
- Van-e olyan képalkotó eljárás, amivel (laparoscopia nélkül) a sima hüvelyi UH-nál több információt kapunk pl. a méh, vagy a petefészkek állapotáról.
Válaszát nagyon köszönöm így előre is, mert ha a 3. inszemináció sem sikerül, akkor így nem folytatjuk tovább a kísérletezgetést, mert egyenlőre azt érzem, hogy csak tapogatózunk, és lassan az is romlik a plusz hormonok miatt, ami eddig jó volt (pattanásos bőr, szőrnövekedés, hízás, méhnyálkahártya elvékonyodása).
Köszönettel: Krisztina

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnak herebiopszia műtéte lesz! Érdeklődnék, hogy hogyan zajlik ez a műtét?! Altatják vagy nem és a herét megvágják vagy csak megszúrják?! Mivel a mi doktorunktól hiába kérdezzük, nem válaszol, eltereli a szót!
Válaszát nagyon szépen köszönöm!!

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot Doktor Úr
A nevem Bernadett, 23 éves vagyok és a férjemmel szeretnénk gyermeket, de nem jött még össze, 3 éve próbálkozunk. Nálam van a baj ugyanis petevezeték elzáródásom van, vagyis csak volt, ugyanis a napokban voltam egy magán orvosnál, aki átmosta a petevezetékeimet és csodák csodájára nagyon szépen folyt a konstartanyag a méhüregemben. A férjem minden esetre elment egy mikroszkópos spermaanalizisre ahol vannak eredmények, de nem tudom hogy jók e, na meg milyen eredmények a fontosak.
Pl van itt ilyen hogy
spermiumkoncentráció Millió/ml 137 15M/ml
spermiumszám Millió/ejak 274 39M/ejakulátum
Kérem segítsen hogy tudjuk, hogy a férjemnek kell e menni valamilyen további vizsgálatokra.
Előre is köszönöm bernadett

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
29 éves férfi vagyok.
Körülbelül másfél éve egy hormonvizsgálat kimutatta, hogy a tesztoszteron szintem a normális értékeknél alacsonyabb. (5.72 nmol/l)
A herék zsugorodtak, saját tapasztalat alapján, viszont a vizsgáló urológus azt mondta, hogy épek, spermavizsgálat 1 éve volt, akkor volt megfelelő mennyiségű, mozgó sperma.
További vizsgálatok kimutatták, hogy:
LH 6 UI/l
FSH 7.5 UI/l
Prolaktin 20.2 ng/ml
DHEA-S 10.8 micromol/l
Ösztradiol 22.6 pmol/l
Egy kontraszt MRI kimutatta, hogy az agyalapi mirigy jól működik, zavarra utaló kép nincs.
Több szakembernél voltam, az első egy clostilbegyt kúrát írt fel 3 hónapra, ami nem hozott változást, a következő andriol testocaps-t írt fel először napi 1 x 1 et, aztán 2 x 1 et 1 hónapig ami szintén nem javított az állapoton. (még alacsonyabb lett a tesztoszteron).
Most ismét napi 50mg clostilbegyt-et írt fel, és le állított a tesztoszteronról, ami kellemetlen mellékhatásokat eredményez.
Fizikálisan és pszichésen is egyre ront a helyzeten ez a folyamat.
Szeretnék érdeklődni, hogy mit javasolna?
Köszönet
Dániel

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
8 hónapja szeretnénk kisbabát, eddig sikertelenül. Férjemnek volt egy herevisszér-műtétje januárban, és Profertilt szed 6 hónapja. A legutolsó sperma vizsgálat eredménye a következő: össz.spermaszám:45 millió, sperma koncentráció:15 millió,progresszív mozgó:30%,teljes motilitás:50%,vitalitás 68%,normál sejtszám:19%.Szeretném megkérdezni, hogy ez jó eredménynek számít-e a természetes fogantatáshoz?
Köszönettel:Rosalinda

A választ itt olvashatod.
 

Igen, azt értem, hogy csak személyesen lehet, csak erre voltunk kíváncsiak, hogy meddig lehet vele várni. Nagyon köszönöm a válaszát. Üdv

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm a gyors válaszát. Újra elküldtem Önnek az adatokat, csak annyi lenne még a kérdésem, hogy így ezzel a problémával meddig lehet a párom, azaz mennyit lehet halogatni?
A páromnál bal oldali here visszértágulat áll fenn. Volt urológusnál, spermatogram vizsgálaton, laborban. A következő eredmények lettek: Peroxidáz teszt negatív, a lecentrifugált minta üledékében spermiumot nem találtunk. sp mennyisége: 5.5, ph: 8.0, elfolyósodás 40 perc. FSH 8,62 mIU/ml, luteinizáló hormon: 6,52 mIU/ml, totál tesztoszteron: 10,96 nmol/L. Azoospermia.
köszönöm előre is

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A következő kérdéssel fordulnék Önhöz!
Férjem nagynehezen rászánta magát egy spermavizsgálatra. A minta leadásakor azonban történt egy-két hátráltató tényező. A 3-5 napos önmegtartózatás helyett 10-11 napos mintával ment. A leadandó mintával 3 !!! óra múlva ért a klinikára (1.5 órában maximálták a minta leadását). Ezek fényében van-e értelme a kapott eredmény értékelésének? Ráadásul a klinikán csak 4 napos önmegtartóztatást valott be.
A kapott eredmények: ami így elég rossznak tűnik...
Tsc:17 M/ml
30% progresszíven mozgó
morfológia: 20% normál szerkezetű
asthero-teratozoospermia
Nyilván újabb vizsgálat lesz szükséges?! Ezek alapján értékelhető valami a jelenlegi adatokból?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
J.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztel Doktor Úr!
A kérdésem az lenne, hogy minek a hatására (betegségek kivételével) és milyen mértékben romolhat/romlik a spermiumok minősége? (pl. életkor, stressz közre játszhat?)

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a férjemmel kisbabát szeretnénk már egy éve! Fél éve kiderült, hogy nem tud gyermeket nemzeni metotrexat (metoject) injekció miatt! Az orvosa azt tanácsolta, hogy fél évre hagyja abba az injekciót és úgymond "kitisztul"! Most, hogy letelt a fél év, viszont Salazopyrint írt fel neki helyettesítő terápiaként (errosiv degenerativ rheuma arthitis) a betegségére! Ami viszont a legnagyobb szöget ütötte a fejünkbe, az hogy a betegtájékoztatóban az áll hogy -terméketlenséget okoz! Mi nagyon félünk, hogy ismét gondot okoz a babatervezésben ez a gyógyszer! :( Mit tanácsol nekünk Doktor úr??? Nem tudjuk mit csináljunk! Félünk, hogy nem lesz kisbabánk és a férjem már 41 éves! Az idő pedig csak múlik!
Tisztelettel várjuk válaszát! Előre is köszönjük!

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot kívánok!
A párom spermium eredményét segítene értelmezni? Ez jónak számít?
Concent. 35M/ml
Motil 36%
Norm.moph. 22%
Fsc 4.3 M/ml
Msc 12.6 M/ml
Smi 93
Kontrolvizsgâlat, konzílium 1 354
Spermavizsgálat automatával 1 383
Spermagyujtes 1 48
Sparmatogram 1 205
Köszönettel
Mónika

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
5 lombik programon vagyunk túl, az elsőből született egy gyermekem, rá 4 évre voltunk a többin, sikertelenül. A lombik programot a párom rossz eredményei miatt kezdtük. Akkor 5-6 m/ml, azóta vitaminokkal javult a spermaeredménye. Az elmúlt egy évben 10-25 m/ml, 50-70% mozgó, mennyisége 3,8-5,2 ml, 1/6, 1/2, 1/4 értékek vannak feltüntetve, ez utóbbiak nem tudom, mit jelentenek. Ez alatt az idő alatt a 4 lombikból 2 sikertelen volt és 2 missed ab-bal végződött a 11., és 8. héten. Hormonjaink rendben vannak. Voltunk immunológiai, genetikai vizsgálaton, minden rendben van. Júniusban mennénk a következő lombik programra. Kérdésem az lenne, hogy a lombik előtt érdemes HBA, Halosperm, vagy esetleg más vizsgálatot végezni? Ha azokon kiderül valami hiba, a lombik során ki tudják válogatni a "jó" spermiumokat? Eddig minden lombiknál az volt a gondunk, hogy hiába volt rengeteg leszívott petesejt (20-26), kevés volt köztük az érett (ez lehetett a rossz stimulációtól, vagy nem megfelelő stimulációs injekciótól?), és kevés termékenyült meg, és beültetésre alig maradt, az 5 alkalomból egyszer sem tudtunk fagyasztani. Válaszát előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Mit jelent az, hogy s fertilitási esélyek csökkentek?

A választ itt olvashatod.
 

Jó napot!
Tudom, hogy amit leírok az nem a teljes andrológiai vizsgálat. De az értékek alapján meddő vagyok vagy sem?
Chlamydia trachomatis DNS negatív
Mycoplasma genitalium DNS negatív
Ureaplasma DNS negatív
Andrológiai vizsgálat: ép külső genit.,norm tap.herék, varicokelenem provokálható
Spermatogram:(2015.01.)
2.5ml. norm. viszkozitás, norm. cseppfolyósodás
20M/ml
20%-a gyors progresszív mozgású
10%-a lassú, diszkinetikus mozgású
70%-a immobil.
Morfológia:10%-a ép.
Genoid:negatív
Dg:OAT
Jav:Profertil szedése 3 hónapig
Hormonvizsgálat

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A napokban írtam Önnek, köszönöm a gyors válaszát. Azoospermia miatt Andriolt írt fel az andrológusunk. A gond az, hogy már a 3 hónapja szedi a párom. Elképzelhető, hogy leállítja a spermiumtermelődését?
Ha igen, akkor beindul e újra a termelés, ha abbahagyja a gyógyszert?
Köszönöm

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Páromnál azoospermiát diagnosztizáltak.
Hormoneredményei: LH:2,2 FSH:2,5 Prolaktin:18,3 Tesztoszteron:253,1
Herebiopszia előtt állunk még. Az orvos azt mondta, szedjen a párom 3 hónapig napi 2x2 ANDRIOL TESTOCAPS-t. A betegtájékoztatóján viszont az áll, hogy nem alkalmazható azoospermiásoknak a nemzőképesség helyreállítására (értem is hogy miért).
Jogos a félelmem, hogy e miatt nem találnak majd spermiumot herebiopszia során(mivel leállíthatja a spermiumképződést)?
Ha igen, beindul e újra a spermiumképzés amikor abbahagyja a gyógyszer szedését, vagy véglegesen lemondhatunk a lombikról?
Köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
A tegnapi nap folyamán kaptuk meg a férjem leleteit, ami az alábbiakat tartalmazza:
Elfolyósodási idő: 20 perc
Térfogat :3,2 ml
PH:8
Koncentráció M/ml :131
Összspermiumszám (M/minta) 419,2
Mozgó spermium:(PR+NP):%:70
Progressziv motilitás(PR) % 55
Nem progressziv motilitás(NP)%:15
Nem mozgó%:30
Normál morfológia%:10
Vitalitás:%:86
Kereksejtek száma: M/ml:0,7
Kérem segítsén megérteni, hogy az áprilisban induló lombik kezelésnél a férjem részéről is aggódhatunk-e, illetve a 10% normál morfológia milyen eséllyel kecsegtet bennünket.
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel:Bernadett

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr,
Annyi érdekelne, hogy a következő értékek mennyire tűnnek megfelelőnek egy 28 éves férfinál? Érdemes elmenni egy részletesebb andrológiai vizsgálatra?
Mennyiség: 4ml
Száma: 120-130 db/látotér
Kor.mo.sp.sz: 20 %
Proszt.szám: 6-8 db/látotér
Fehervérsejt szám: 4-5 db/látotér
Köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Tegnap férjemnél spermaanalízist végeztek a Körúti Orvosi Centrumban.
Szeretném kérni a véleményét, hogy a spermaanalízis alapján megfelelőek-e az adatok a gyereknemzéshez. Határértéken, illetve határérték felett a fehérvérsejt és az agglutináció van, jelent ez valamilyen akár más betegséggel összefüggő problémát?
Köszönettel, Babszi
carentia: 6 nap
mennyiség: 3,8 ml
pH: 8,0
elfolyósodás: norm.
viszkozitás: nomr
spermiumkoncentráció: 75 millió/ml és 72 millió/ml
spermiumszám: 285 millió/ejak és 273,6 millió/ejak
progresszív motilitás: 30% és 35%
teljes motilitás: 60% és 70 %
nem progresszív: 30% és 35%
immotilis: 40% és 30%
normál morfológia: 5% és 7%
vitalitás: 90% és 95%
agglutináció: 2 és 2
fehérvérsejt (peroxidase pozitiv) 0,9M/ml és 1, M/ml

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Kérdésem a következő lenne: férjemnek azoospermiája van. Volt már herebiopszia ahol első alkalommal találtak, másodiknál amit találtak már nem volt jó, egyszer egy véletlen vagy egy csoda folytán találtak neki természetes úton. Hallottam a Pro Fertil-ről. Szeretném tudni hogy ezen állapoton segít e a gyógyszer?
Válaszát köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjem sperma eredménye miatt lombik programban veszünk részt. Fizikálisan rendben van, tehát nincs sérve, viszértágulata stb. Azonban minden egyes spermiogramban látható a javulás (Fer14-et, külön E-vitamint, D-vitamint, Szelént, Cinket, Q10-et szed és szedett hónapokon keresztül). Négy mérés, három paraméterét összehasonlítva (mennyiség, mozgékonyság, morfológia) az eredményei a következők:
mennyiség (millió): 7, 10, 15, 19
mozgékonyság(progresszíven és nem progresszíven): 25%, 35%, 45%, 57%
morfológia: 5%, 15%, 3%, 3%
A következő lombikra még pár hónapot várnunk kell, így az lenne a kérdésem, hogy a fentiek alapján mi a véleménye az esetleges természetes úton való teherbeesés esélyeiről?
A WHO paraméterek alapján már csak a morfológiai eredménye az, ami a minimum alatt van...
Előre is köszönöm a választ!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
A páromnál spermavizsgálatot végeztek novemberben (3 nap önmegtartóztatás után) akkor 2-3 millió/ml volt a spermaszám, baloldali herevisszerességet állapítottak meg,mely tapintható volt, és ultrahanggal is kimutatták.Max. tágasság: 3,7mm Ezzel indokolták az alacsony számot.
Étrendkiegészítőt javasoltak. Két hónap múlva kontroll, 5 napi önmegtartóztatás után 5 millió /ml volt az eredmény, ami az inszeminációhoz elég. Mozgási jellemzők: 40%progresszív a+b/norm>32%/30% nem progr.c 30% nem mozgó d. -norm<60%. A műtéti megoldást javasolták.
A kérdéseink a következők lennének:
A jelenlegi meglévő spermiumszámot negatívan befolyásolhatja-e a műtét, vagy közben bejelentkezhetünk inszeminációra?
Érdemes-e a műtét mellett további vizsgálatokat is elvégezni a csökkent spermiumszám miatt? pl. hormon, egyéb?
A műtét után mennyi idő elteltével van esély a természetes úton történő teherbeesésre?
A műtét után három hónappal, (ha minden rendben van) látható lesz a javulás a spermaszámban? Mi a tapasztalat ezzel kapcsolatban?
Köszönettel!
Bogyoné

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor úr!
Férjem vérképe szerint igen alacsony az ösztradiol szintje 18,4 pmol/l, a többi eredménye rendben van, ellenben a sperma képe alacsony és lassan mozgó spermiumokat mutat. Két éve próbálkozunk gyermekáldással, ez idáig sikertelenül, kérdésem annyi lenne, hogy a sperma képzést/minőséget az ösztradiol szint mennyire befolyásolja? Illetve milyen gyógyszerrel/vitaminnal szokták az ösztradiol szintet rendezni? köszönöm válaszát,
Remény

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Azt szeretném kérdezni hogy milyen vizsgálatra van szüksége egy nőnek, lombik előtt? Úgy hogy a férfi hibájából van meddőség! llletve, ha a herebiopszia eredménye 0.% lesz felhasználható, akkor is ki kell fizetnem a tárolási díjat? Bocsánat de sok negatív dolog történt velem és tartok az eredménytelenségtől...Köszönöm szépen

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor úr!
A párom volt spermium vizsgálaton, és ezek az eredményei lettek: msc 10.5M/ml. Fsc 3.5M/ml. Smi 85 concent 31M/ml. Prog.motil 34% norm.morph 21% ezek mennyire jók?

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Szeretnénk a segítségét kérni. Párommal gyermeket szeretnénk, sok hónapnyi próbálkozás után kivizsgáltak bennünket, ahol kiderült, hogy páromnak azoospermiája van és Cisztás Fibrózis: DeltaF508 és Ivs8 Heterozygóta. Végeztek herebiopszia műtétet, melynek 30%-ban találtak lombikprogramhoz használható spermiumokat.Diagnózis: Bergmann-Kliesch-Score: 3. stadiumú kevert testicularis atrophiának felel meg a minta. A szövettani eredményből kiderült, hogy heresorvadása is van. Kérdésem az lenne, hogy: A későbbiekben ez a sorvadás okozhat bármi problémát? Mivel Járhat? Illetve kezelni ezt lehet valamivel? Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Férjemmel 4 hónapja döntöttünk a gyermekvállalás mellett ezért 2 hónappal ezelőtt kértünk egy spermavizsgálatot, melynek eredménye a következő. Legyen szíves véleményezni, hogy azért az eredmény nem reménytelen és a tabletta szedésével lehet rajta javítani és természetes úton lehetséges a gyermekvállalás. Köszönöm szépen!
Spermatogram (WHO 2010)
Carentia: 7 nap
Ejaculatum mennyisége: 3 ml (norm 1,5ml-től)
Spermiumszám: 15M/ml, azaz 45M/ejaculatum (norm 39M felett/minta)
PH: 9,0 (norm.7,2 felett)
küllem: norm.
folyósodás: 30percre
viszkozitás: norm.
szín: kp. opál
szag: jellegzetes
Mozgás
Össz motilitás % (Progresszív és nem progresszív) : 10%+30%
(norm.: P.mot. + Nonp. mot. = 40%-nál több)
mozdulatlan: 60%
Szerkezet
ép, érett spermium: kb. 20% (norm. 4%-nál több)
A megállapított diagnózis normozoospermia, habár az értékek a minimum értékeknél vannak.
3 hónapig 2*1 FER14 tabletta szedése.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Dr. Úr!
Ahogyan korábban javasolta, a spergogramm es a spermokultura mellett - ami gyakorlatilag annyi eltérést mutatott a noralistol, hogy csupán 4 mil spermiumot tartalmazott/ml, ezeknek azonban 80% normál formájú- elvégeztettük a hormonvizsgalatokat és a hereultrahangot is. A hormoneredményeknél minden a normál tartományban van, a hereultrahang kifejezetten jó az orvos szerint, a spermiumok igen sokan és nagyon aktív állapotban vannak - így mondta, normál alapot volt a diagnózis. Hol lehet akkor a baj, mit vizsgáljunk meg?
Már 4 éve próbálkozunk, nálam minden rendben fizikálisan és hormonalisan is. Tanácsát előre is köszönöm, 150 km-es körzetben nincs andrológus szakrendelés.

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt doktor Úr!!
Páromnál genetikai vizsgálaton 47 xxy kromoszómát találtak. Azt szeretném kérdezni, hogy ha elvégeznék nála a herebiopsziát, akkor van esélyünk arra hogy találnak e nála spermiumot? Ha sikerülne a herebiopszia, akkor gyermekünk örökölné ezt a genetikai betegséget?
Válaszát előre is köszönöm.

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm!
Párommal voltunk önnél magán rendelésen a humancellbe! Astenozoospermia (Pr mot 6%) ezzel az eredménnyel lehet e inszeminációval próbálkozni? Ezt el felejtettem meg kérdezni öntől!
Vélemény ez volt: csökkent fertilitásu ejakulátum, csökkent motilitási paraméterek. Javasolt Profertil meg vitaminok Hormonvizssgálat, Karioptizálás, 3 hónap múlva kontroll.
Minden képen vissza megyünk önhöz! Köszönjük a munkáját és kedvességét!

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Párom azoospermiás. Heréi kisebbek az átlagnál.
Az első biopsziája 2012-ben volt 100% patologiás, de morfológiailag jó volt. Keveset találtak, de sikerült 3 szalmába fagyasztani. Lombik nem sikerült.
2014-ben lett műtve, újra találtak mozgó spermiumot, frissen levett mintával lett a lombik csinálva, de ez sem sikerült.
A prosztata váladék? ph értéke 8 ez mit jelent? Lehet e javítani ezen?
hormon eredménye:
tsh 1,9
fsh 12.2
lh 5,2
prl 187
tesosteron 5,5
ezeken az értékeken lehet e változtatni, hogy a bioptátum erősebb legyen?
Voltunk y kromoszóma vizsgálaton nincs eltérés, citogenetika szintén rendben. Érdemes agyalapi ct-t csináltatni? Ebből mi derülhet ki?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Mariann

A választ itt olvashatod.
 

Üdvözlöm!
Férjemmel andrológiai vizsgálaton voltunk, ahol az alábbi eredményt kaptuk.
Carentia: 4nap,
Mennyiség: 5ml,
Ph: 8.0,
Spermiumszám: 10 millió/ml,
Mozgó: 80%,
Progr. gyors WHOa: 10%,
Progr. lassu WHOb: 50%,
Egy helyben mozog: 20%,
Mozdulatlan WHOd: 20%.
Normál alak: 6%.
Az orvos szerint a legnagyobb probléma a mozgáson,nem pedig a mennyiségen van. Táplálékkiegészítők szedését javasolta,majd kontrollt.
Ön szerint javítható-e a mozgás és ha igen, mit javasolna?
Ultrahang-és hormonvizsgálat eredményei megfelelőek.
Kérem, ha tud javasolni valamit, írja meg nekünk!
Segítségét előre is köszönöm!

A választ itt olvashatod.
 

Kedves Doktor Úr!
Sajnos, 3 évnyi próbálkozás után sem esek teherbe, az ultrahangos vizsgálat nem mutatott semmilyen rendellenességet, a hormonszintem is megfelelő a vérvételek alapján. A férjem volt urológusnál/ andrologusnál, először olyan eredménye lett a vizsgálatnak, hogy 100%ban nincs sem mozgó, sem álló ivarsejt, ez a vizsgálat ugyan 2-3 heti önmegtartóztatas után volt. Meddőségi centrumban való jelentkezést javasoltak, de újra elment spermavizsgalatra, éppen most kaptam meg emailben az eredményt, amit mellékelek.
A kérésem az lenne, legyen szíves értékelje azt.
Köszönettel és üdvözlettel: P. Betti
Mikroszkópos spermaanalízis WHO v. Laboratory alapján
      Vizsgálat                    Mértékegység       Normálérték
Eredmény                              
Carentia           (nap)        (2-7)                       4 nap
Mennyiség          (ml)         (>1,5)           1,5ml
Szín,szag,küllem   -                                         norm  
Ph                 -            (>7,2)                       7,6
Elfolyósodás       (perc)       (< 60)                       nor
Viszkozitás       (cm)         (< 2)                        norm
Spermium koncentráció  (M/ml)   (>15)                        50mill/ml
Spermiumszám           (M/ejac)                             75mill/ejac
Progresszív motilitás  %  A+B                               38%
Teljes motilitás       %  A+B+C                             50%
Nem progresszív        %  B+C                               12%
Immotilis             %  D                                 50%  
Normál morfológia      %                           21%(100 sejt vizsgálatával)
Vitalitás             %        (>58)                      70%
Agglutináció                    (<1)                         -
Fehérvérsejt                   (<1)       SEL+           1M/ml

A választ itt olvashatod.
 

Tisztelt Doktor Úr!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha megvannak a hormon vizsgálati eredmények és az Azf eredménye, mit kell tenni még a herebiopszia előtt?
Köszönöm a válaszát.

A választ itt olvashatod.
 

Újabb kérdések és válaszok

Régebbi kérdések és válaszok

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Pozitív lett a tesztem, aminek nagyon örülünk. Sokat tanultam Önöktől és azoktól a felhasználóktól akik mindennapi tapasztalataikat megosztják a Fórumon. Első hónapban használtam ezt az oldalt és sikerült a baba. Biztatásként 39 éves vagyok és van esély ebben a korban is. Bár egészségesen élek, sok stresszben dolgozom, ettől függetlenül mindenkit bíztatok. Sok sikert mindenkinek. Köszönöm, hogy van ez az oldal!"

Csisze

Lájkolj minket!