Alacsony a tesztoszteron-szintem?

Tisztelt Doktor úr!
43 éves, az Egyesült Királyságban élő férfi vagyok. Babát szeretnénk a párommal, aki 41 éves. Nekem két gyermekem van (20 és 14 évesek), neki még nincs gyermeke. Sajnos több, mint másfél év próbálkozáson vagyunk túl sikertelenül, ezért úgy döntöttünk, hogy mindketten alaposan kivizsgáltatjuk magunkat. Sajnos itt, Angliaban, ahol élünk, igencsak lassú és bonyolult folyamat minden vizsgálatot elvégezni, ezért a rövid karácsonyi szabadságunk alatt, amit otthon töltöttünk, elkezdtük a kivizsgálásokat fizikális és vérvételi vizsgálatokkal. A párom összes véreredménye (komplett babaváró csomag egy privát laborban) tökéletes lett. A nőgyógyász további vizsgálatokat javasolt (genetikai, fizikális, nekem andrológiai..), továbbá ajánlotta Femibion 0 szedését számára.
Én is részt vettem egy urológiai vizsgálaton, ahol a Doktor úr megállapította, hogy kisebbek a heréim az átlagosnál, ezért tesztoszteron vizsgálatot javasolt, amit utólag megkértem a laborból, ahol az én alap vérvizsgálatom készült. Az eredményt kézhez is kaptam nemsokára, amin a tesztoszteron 7.8 NMol/L volt. Ez a labor határértékeken belül volt, de szerintem ez elég alacsony, bár ennek az alacsony szintnek nem igazán éreztem eddig hatását. Sajnos visszamenni már nem tudtam az orvoshoz, mert el kellett utaznunk. Azt még szeretném elmondani, hogy a merevedésemmel nincs probléma, szexuális téren sem tapasztaltam semmi változást, talán a libidóm csökkent az elmúlt hónapokban egy kissé. Igaziból ezt a dolgot pszichésnek gondoltam, mivel az elmúlt néhány hónap rendkívül stresszes volt számomra, rengeteg szorongással járt. Amúgy is elég szorongó alkat vagyok, escitalopramot szedek néhány éve nem nagy adagban. Szeretném kérdezni a véleményét a tesztoszteron szinttel kapcsolatban, esetleg szükséges-e növelni ezt, továbbá okozhatja-e ezt a rendkívül nagyfokú stressz és szorongás? Továbbá szeretném kérni a javaslatát a "hogyan továbbra ". Februárban otthon töltünk néhány napot, és szeretnénk tovább folytatni a vizsgálatokat.
Tisztelettel megköszönöm a válaszát.
Ten74


Dr. Szabó Ferenc andrológus, urológus

Dr. Szabó Ferenc - andrológus, urológus válasza:

Kedves Kérdező!
Igen, érdemes lenne növelni a tesztoszteron szintet, ha LH es FSH nem magas, elsősorban Clomiphen adásával.
Üdvözlettel,
Dr. Szabó Ferenc

 

Te is kérdeznél? Dr. Szabó Ferenc neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Kiemelkedő az ügyfélkapcsolati odafigyelés, melyet ritkán tapasztal az ember."

Petra
Budapest

Lájkolj minket!