A sok vitamintól lehet hányingerem?

Kedves Petra!
Fiatal korom óta versenyszerűen sportoltam, majd másodállásnak szintén a napi mozgással kapcsolatos sportot választottam.
Múlt szeptemberben felhagytam ezzel és azóta 53 kg-ról 70-re sikerült meghíznom, pedig az étkezésemen semmit sem vátoztattam. (sporttáplálkozás)
Mivel ez mindig is hiányosnak minősült (nincs benne vöröshús, fehér liszt, cukor, fehér rizs....) multivitamin készítményt szedtem/szedek!
Most kisbabát szeretnénk ezért 3 hónapja váltva szedem a multivitamint és a terhességi vitamint.
Azóta folyamatos hányingerem van egész délelőtt.
Lehet ez a vitaminban található nagydózisú vastól?
Mit javasol? Csökkentsem a terhességi vitamin bevételét heti 1 szemre? (sajnos szinte semmit nem szeretek amiben vas van....)
Várom válaszát, üdvözlettel: Éva


Kisa Petra dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

Kisa Petra - dietetikus, táplálkozástudományi szakértő válasza:

Kedves Éva!

Versenyszerűen űzött sportot, ha abbahagyja, de mellette a táplálkozásán nem változtat (itt a mennyiségre gondolok), akkor természetesen hízik, hisz amit azelőtt sporttal ledolgozott belőle, most kiesik. Attól, hogy egy étrend nem tartalmaz vörös húst, fehér rizst, cukrot, fehér lisztet, nem jelenti azt, hogy az hiányos táplálkozást eredményez. Nem a cukorból és a fehér lisztből kell ezeket fedezni, hanem a minél több zöldségből, gyümölcsből, teljes kiőrlésű lisztekből, sovány húsokból, zsírszegény tejtermékekből, olajos magvakból.
Vitamin-és ásványi anyagpótlásra valós hiány esetén van szükség. Ha valaki babát szeretne, akkor érdemes odafigyelni, hogy a szervezet raktárai fel legyenek töltve, ezért javasolt vitaminkészítmény szedése tervezett baba esetén 3 hónappal a várandósságot megelőzően. Ugyanígy javasolt nőgyógyászati vizsgálatra, vérvételre is elmenni, hogy lássuk, minden rendben van-e. Ezen eredmények birtokában ír fel a kezelőorvos szükség esetén vitaminkészítményt.
Tudassa orvosával a hányingerét, nem mindegyik terhességi vitamin tartalmaz vasat.


Üdvözlettel: Kisa Petra

 

Te is kérdeznél? Petra neked is szívesen válaszol!

Tudományos módszerekkel segítünk természetes úton teherbe esni.
 

Rólunk mondták:

"Én is szeretném megköszönni az oldalnak, hogy figyelemmel tudtam kísérni a ciklusom a hőmérséklet vezetésével. 2 hete teszteltem pozitívat, és ma voltam orvosnál, a 7. hét elején járok. Most már elhiszem, hogy tényleg terhes vagyok. Köszönöm!"

kicsiila

Lájkolj minket!